Harfleri niçin değiştirdik?❓

Dil, bir toplum için her şeydir. Toplumların ilerlemesi için sadece anlatmak veya konuşmak yetmez. Bunların kaydı ve konuşulamayan kimselere de yazılı sevki gerekir. Başta da öğrencilere.
Dil, okunup yazılamıyorsa kitap da yazılamaz kitap olmaz ise ne bilim olur ne de sanayi. "Kültür kaynaklarımızdan koptuk" palavrası, son 300 yılda elle yazılan topu topu 80 kitap, zaten matbaa sokulmuyor 300 yıl, neyle kültürel kaynak ürettin de koptun?
Böylece; ülke güçsüz, millet cahil (%3-5 okuma oranı) kalır. Zaten böyle olmasaydı imparatorluk çökmezdi. Tarihi vakıaya sonradan hayali palavralar eklenmesi komedidir.
("mezar taşı okuyamıyorum", oku, ne yazıyor, ahmet mehmet doğum...ölüm...ruhuna fatiha, sanki mezar taşında atomu nasıl böldük yazıyor, kültür kaynağı mezar taşı😁)
Arapça, çok güzel ve zengin olan Türk dilinin; gramer, imla, ses, ahenk, vokal yapısına ve kendine mahsus birçok dil bilgisi kuralına uygun değildi. Halk yine Türkçe konuşuyor (dil aynı, değişmedi) ama bilmediği Arap harfi ile okuyup yazamıyordu. (Yazı değişti, o kadar)
Bu sebeple öğrencilerimiz bir türlü istenilen bilgi seviyesine çıkamıyor ve arzu edilen bilimsel araştırmaları yapamıyorlardı.
Artık Arap alfabesinin Türk dili ile doku uyuşmazlığını herkes biliyordu fakat kimse dile getirme cesaret ve basiretini gösteremiyordu. İşte bu sebeple Osmanlı'da maalesef yıllarca bilim insanı ve kalifiye personel yetiştirilemedi.
Sonunda 113. İslam halifesi ve 34. Osmanlı padişahı olan II. Abdülhamit Han, şu tespiti yapmak zorunda kalır:
'Ben tahta çıktıktan sonra ilkokul sayısı on misline (20.000 mektep) çıkmıştır. Bu sayı maalesef kifayetsizdir. (...) ++
Ulemanın İFRAT DERECESİNDE TUTUCU olmasından dolayı, yüksek okullarımızı asri hale getirmemiz çok zordur. (Abdülhamit bile yaka silkmiş yobaz ulemadan).
Yazımızı öğrenmek çok kolay değildir! Bu işi halkımıza kolaylaştırmak için, belki de Latin alfabesini kabul etmek yerinde olur. Her ne kadar bu harflerle, lisanımızdaki bazı sesleri vermek güçlüğü mevcut ise de bunu ayarlamak şüphesiz kabil olabilir.
Aklı başında hiçbir kimse öğrenmeye düşman olamaz. Ben de bütün dindaşlarıma iyi ve faydalı olan her yeniliği tanıtmak istiyorum.''

(Sultan Abdülhamit, Siyasi Hatıratım, sayfa 189-192)
Osmanlı İmparatorluğu'nda ilk defa II. Abdülhamit Han Arap harfleriyle yapılan eğitimin yetersizliğini bu kadar açık ifade etmiştir. II. Abdülhamit'ten önce de bazı çalışmalar olmuşsa da bunlar yeterli ve başarılı olmamıştır.
(...) Atatürk'ün çok kısa sürede çok başarılı olduğu Harf Devrimi, yapılan diğer devrimlerin de başarılı olmasının altyapısını oluşturmuştur.

İbrahim Candan, Seni Anlasaydık Bu Hale Gelmezdik, sayfa 219-220)
(Fotoğraflardaki eşyalar II.Abdülhamit'e aittir.

II. Abdülhamit, kişisel eşyalarına Latin harfleriyle isminin harflerini işletmiştir.)

• • •

Missing some Tweet in this thread? You can try to force a refresh
 

Keep Current with 1881M.K.A.

1881M.K.A. Profile picture

Stay in touch and get notified when new unrolls are available from this author!

Read all threads

This Thread may be Removed Anytime!

PDF

Twitter may remove this content at anytime! Save it as PDF for later use!

Try unrolling a thread yourself!

how to unroll video
  1. Follow @ThreadReaderApp to mention us!

  2. From a Twitter thread mention us with a keyword "unroll"
@threadreaderapp unroll

Practice here first or read more on our help page!

More from @Duygu1881MKA

11 Sep
İZ BIRAKAN KADINLAR

HALA KADINI KARA ÇARŞAFA SOKUP EVE KAPTMAYA ÇALIŞAN, KADININ ADI YOKTU DİYEN ZİHNİYETLERE GELSİN..!

1945 yılında Anıtkabir inşaatının kontrol mühendisliği kendisine verildiğinde;
“Ne mutlu ki; Türk kadınına çağdaşlık yolunu açan Atatürk’e olan minnet borcumun bir bölümünü ödeyebileceğim” demişti.
Adını belki duyanınız vardır..

Sabiha Rıfat Gürayman;

İlk kadın mühendis…

İlk kadın voleybolcu…

İlk “Sarı Melek”…

Manastırlı bir subayın, çok genç yaşta yetim kalan kızı…

Mustafa Kemal’in manevi evlatlarındandı...
Read 10 tweets
10 Sep
DERSİM'DE ZEHİRLİ GAZ KULLANILDI YALANI ‼️

1)Dersim Harekâtı sırasında zehirli gaz kullanıldığını iddiası da Dersim isyancısı Nuri Dersimi ile Dersim Harekâtı sırasında Tunceli'de olmadığı halde harekâtı oradaymış gibi anlatan İ.Sabri Çağlayan'a aittir.
2)Nuri Dersim'i, Kürdistan Tarihinde Dersim adlı kitabında şöyle demiştir: "... Bölgeyi top ve uçakların saçtığı zehirli gaz bombardımanları yoğun bir sis tabakası altına almış,yaşayan hiçbir mahluk kalmamıştı.Yanan evler ve ormanlardan, cehennemi bir görüntü yansıyordu..."(791)
3)İ.Sabri Çağlayangil de anılarında, Dersim Harekâtı'nda "...Ordu zehirli gaz kullandı. Mağaraların kapısının içerisinden bunları fare gibi zehirledi..." demiştir.
Read 12 tweets
9 Sep
Üçbuçuk sene savaştıktan sonra İzmir'e ilk giren kolordunun komutanı, Fahrettin (Altay) Paşa doğruca Karşıyaka'ya, baba ocağına koşar. Onca kan ve gözyaşının üstüne teyzesinin ona ikram edebildiği sadece salçalı ekmektir: "son zamanda elimizde bir bu kalmıştı"
#9Eylul1922 Image
Hasan Tahsin'in ilk kurşunu atması üzerine Yunanlılar Orduevini bastı.

Esir aldıkları,Miralay Süleyman Fethi Bey’den,halkın önünde Vito (Yaşa) Venizelos diye bağırması istendi. Son sözü Kato (Kahrol) Venizelos oldu.

Şehit edildi. Image
Yunana, İngilize, Fransıza kafa tutan ordunun Genelkurmay Başkanının eşini, annesini oturdukları evden çıkartır, sokağa atar işgal kuvvetleri. Ülkenin yarısı tamamen yanmış, yıkılmış, gerisi elindekini orduya vermiş.
Bu şartlarda girilmiş İzmir'e, herif hâlâ "ama adalar" diyor! Image
Read 4 tweets
9 Sep
Kimse çıkıp bir gün"şeriat ilan ediyoruz"demeyecek,biz bir gün uyandığımızda adı konulmamış bir şeriat yasasına tabi olduğumuzu anlayacağız. Image
Lisede misafir öğrencilere haremlik-selamlık uygulama‼️

İzmir Bergama’da, 14 Eylül Anadolu Lisesi’nin depreme dayanıksız olduğu için yıkım kararı alınınca, bu öğrenciler binaları yan yana olan Kız ve Erkek İmam Hatip Liselerine yerleştirildi.
Ancak, Bergama Milli Eğitim Müdürlüğü ve Kız İmam Hatip Lisesi Müdürlüğü, 14 Eylül Anadolu Lisesi öğrencilerini ötekileştirerek izole etti. Kız İmam Hatip Lisesi’nin en üst katına yerleştirilen 14 Eylül Anadolu Lisesi öğrencilerinin, ++
Read 4 tweets
6 Sep
ARAPLAR VE TÜRKLER

Her milletin kendisine göre özellikleri vardır. Bu özellikler genetik koda kaydediliyor. Kuşaktan kuşağa aktarılıyor. Bu aktarımda en büyük rolü, kültür oynuyor.
Kültür, kolay değişmez. Din biraz etkiler. Ama kök değişime uğramıyor. Din ile çarpışan zıtlıklar, optimal bir ölçüde uzlaşıyor. Tipik örnek Türkler ile Araplar arasında görülüyor.
1. Kadına bakış açısından, Araplar ile Türkler arasında tam bir zıtlaşma vardır. Araba göre kadın eşyadan ibaret. Ödünç dahi verilebilir. Türk kültürüne göre kadın evin direğidir. Türk, kadınına yan gözle bakanın gözünü oyar.
Read 24 tweets
6 Sep
2.Abdülhamid'in torunu Osman Ertuğrul, Tv de dedesinin Rom içtiğini söylediği zaman siyasal islamcılardan hakaret ve küfürler yedimişti.
Onların gözünde bütün Osmanlı Sultanları, içmez,yemez,sevişmez hiçbir zaafı olmayan üstün insan ''Evliyaullah''tandır. Image
İşte görmezden gelinen gerçekler :

İlk bira fabrikası Osmanlı İmparatorluğu döneminde 1890'da İsviçreli Bomonti kardeşler tarafından Feriköyde kurulmuştur.
Biranın Osmanlı topraklarına girmesi 1839 senesine Osmanlının batıya açılma sürecine denk gelir.
1840 lı yıllardan itibaren çeşitli illere birahaneler kurulmuştur. İzmir Alsancak’ta bulunan A. Prokopp’a ait birahanenin seramik şişesinde, kuruluş tarihi 1846 olarak belirtilmektedir.
Read 14 tweets

Did Thread Reader help you today?

Support us! We are indie developers!


This site is made by just two indie developers on a laptop doing marketing, support and development! Read more about the story.

Become a Premium Member ($3/month or $30/year) and get exclusive features!

Become Premium

Too expensive? Make a small donation by buying us coffee ($5) or help with server cost ($10)

Donate via Paypal Become our Patreon

Thank you for your support!

Follow Us on Twitter!

:(