رشتو:
صادرات نفت #ایران به #سوریه از لابهلای کتاب خاطرات آیتالله هاشمی رفسنجانی:
۲۳ اسفند ۱۳۶۰: جلسهای با نخست وزیر و رئیس جمهور و وزیرخارجه داشتیم. درباره مواد قرار داد باهیئت سوری که آمدهاند، بحث کردیم. مطرح است که یک میلیون تن نفت خام #مجانی ...
به سوریه بدهیم بهعنوان شرکت در هزینه #جهاد_با_اسرائیل و بقیه را تا نه میلیون تن به قیمت عادلانه بفروشیم و از آنها جنس بخریم. قرارداشتن یک کشور انقلابی عرب در کنار ما در جنگ با عراق خیلی مفید است و مانع جا افتادن فکر جنگ عرب با عجم است.
۲۴ اسفند ۱۳۶۰: شب وزیر خارجه سوریه با همراهان آمدند. از نتیجه مذاکرات و پیمانهای منعقد شده راضی بودند. بیش از دو میلیارددلار قرار داد مبادله نفت و کالا بستهاند. در هر بشکه #سهدلار تخفیف گرفتهاند...
قبلا نفت را با لوله از عراق در خاک خودشان تحویل میگرفتهاند و اینک باید در #خارک از ما بگیرند؛ البته ما مایل بودیم مقداری مجانی بدهیم، نه تخفیف؛ به اسم کمک به #جهاد_فلسطین.
۲۷ فروردین ۱۳۶۱: آقای غرضی وزیر نفت به منزل آمد و راجع به کیفیت برخورد با هیئت اقتصادیپاکستان مشورت داشت.گفتم نمیشود مثل سوریه برای آنها #امتیاز قائل شد، ولی خوب برخورد کنید.
۱۱ فروردین ۱۳۶۲: عصر آقای علیاکبر محتشمیپور سفیرمان در سوریه آمد. از برخورد آقای محمدغرضی وزیر نفت با #وزرای_سوری که در ایران هستند، گلهداشت...
اعتراض را به آقای غرضی منتقل کردم، معلوم شد به آقای غرضی هم درباره بدهی سوریه به ما دروغ گفتهاند. وزیر نفت از برخوردهای غیر مسئولانه #نمایندگان_مجلس در سوریه گلهداشت.
۱۵ فروردین ۱۳۶۲: با وزرای نفت و اقتصاد سوریه ملاقات داشتم. از قرارداد جدید راضی بودند؛ یک میلیون تن نفت خام #مجانی برای جنگ با اسرائیل گرفتهاند و دو و نیم دلار تخفیف در هر بشکه از پنج میلیون دیگر.
این بهایی است که #نظام باید برای نگه داشتن سوریه در کنار ایران در مسئله جنگ و نیز حمایت از مردم فلسطین و جبران خسارات قطع رابطه سوریه با عراق و مبارزه با استکبار و صهیونیسم بپردازد.
۲۳ اردیبهشت ۱۳۶۲: آقای دکتر ولایتی از برخورد وزیر نفت، در مواردی که دولت میخواهد #امتیازی به بعضی از #کشورهای_دوست، مثل سوریه و نیکاراگوئه بدهد، گله داشت.
۶ بهمن ۱۳۶۲: عصر، ملاقاتی با هیئت سوری به ریاست آقای قدوره قائم مقام نخست وزیر و دکتر سلیمیاسین وزیر اقتصاد سوریه داشتیم؛ از ما کمک مالی و تسهیلات در ارسال نفت میخواهند؛ درگذشته به خاطر #بدحسابی، تأخیر پیش آمده است.
۴ اردیبهشت ۱۳۶۳: شب با آقای غازیالدروبی وزیر نفت سوریه ملاقات داشتم. اظهار میداشت، سخت در #مضیقهاند و خواستار کمک در پرداخت بدهی مربوط به خرید نفت بودند...
خواست که یک قرارداد، شبیه قرارداد سال گذشته تکرار شود و #بدهی_یک_میلیارد_دلاری عقب افتاده، نصفش بهصورت وام و نصفش تقسیط برای سال آینده باشد؛ تصویب مجلس لازم دارد.
۱۴ شهریور ۱۳۶۳: جلسه سران قوا، با حضور احمد آقا و علی اکبر ولایتی وزیر امور خارجه تشکیل شد. راجع به فروش نفت به سوریه بحث شد که به قرارداد عمل نمیکند. قرار شد دو ماه مهلتپرداخت بدهیم و اگر نپرداختند، صدور نفت را #قطع کنیم.
۱۰ اسفند ۱۳۶۴: عصر سفیر سوریه آمد و خواست که نفت به آنها بدهیم و در مورد #اقساط_عقبافتاده سخت نگیریم. از مشکلات اقتصادیشان گفت. به خاطر #خلف_وعده سران سوریه در مورد دادن موشکها، حرفها خیلی موثر نیست.
۴ آبان ۱۳۶۵: آقای محمدحسن اختری سفیرمان در سوریه همراه اخوی محمود آمدند گزارش وضع لبنان و سوریه را دادند. در مورد اعضای شورای لبنان مشورت کردند. #نفت_اضافی برای سوریه طلب کردند.
۳۰ فروردین ۱۳۶۶: شب #سران_قوا مهمان من در دفترم بودند.آقای غلامرضا آقازاده وزیر نفت آمد. برای دادن یک میلیون تن نفت مجانی به سوریه اجازه خواستند.
۳ خرداد ۱۳۶۶: افطار سران قوا مهمان نخست وزیر بودیم. قرارشد اولین #قسط نفت سوریه داده شود.
۲۴ شهریور ۱۳۶۶: در این روز لایحه تحویل یک میلیون تن نفت رایگان به دولت سوریه، با اکثریت آرا به تصویب #نمایندگان _مجلس شورای اسلامی رسید...
بر اساس این ماده واحده، به وزارت نفت اجازه داده میشود تا در سال جاری یک میلیون تن نفت خام سنگین در چهار نوبت و هر نوبت #۲۵۰هزارتن به صورت مجانی در اختیار دولت سوریه قرار دهد. #تاریخ #برداشت_آزاد
• • •
Missing some Tweet in this thread? You can try to
force a refresh
رشتو:
ناگفتههای سیدکاظم وزیری #هامانه نخستین وزیر نفت دولت #احمدینژاد در کتاب خاطراتش با عنوان "فرزند کویر" از کرسنت، فشارهای احمدینژاد و...
زمانیکه تفکر قرارداد #کرسنت مطرح شد، صادرات گاز نداشتیم و در جزایری که نفت تولید میشد گاز همراه نفت میسوخت و از بین میرفت.
مدیریت وقت به این نتیجه رسید که گازها را جمعآوری کنند. و همان گازی را که خارج میشد را بدون تصفیه به #امارات متحده عربی صادر کنند. فردی که بیشترین مخالفت را با اجرای قرارداد کرسنت داشت آقای #محمدرضا_رحیمی (رئیس وقت دیوان محاسبات کشور) بود.
من و آقای غلامحسین نوذری بارها بیان کردیم که اگر قرارداد #کرسنت اجرا میشد، بهتر بود. چون گاز ایران نمیسوخت و پولی هم وارد مملکت میشد و بعد هم قرارداد اصلاح میشد و قیمت بالا میرفت. اما افرادی مثل آقای #رحیمی گفتن که قرارداد یکطرفه است و بعد هم اتهامات سیاسی وارد کردند.