Boerderijen opkopen om er andere projecten mee mogelijk te maken heet 'extern salderen'. Hoewel dit in Gelderland niet is toegestaan, is het ministerie dit wel van plan. Opmerkelijk.
Een van de boerderijen die het ministerie in wil zetten voor salderen, staat in Lunteren. of wacht, STOND in Lunteren. Het bedrijf bestaat niet meer en stoot dus ook niets meer uit, maar toch wordt het gebruikt voor salderen.
Hier twee luchtfoto's die de oude en nieuwe situatie laten zien.
Compenseren met een bedrijf dat feitelijk geen uitstoot (meer) heeft, helpt de natuur natuurlijk geen steek. Dat is ook netjes opgenomen in de regels voor extern salderen:
Als we serieus werk willen maken van natuurherstel en ook in de toekomst ontwikkelingen mogelijk willen maken, moeten we geen trucs toepassen. Ook voor de #A15 een moeilijk verhaal als de Raad van State doorheeft dat er gesaldeerd wordt met een niet meer bestaande boerderij.
Morgen debatteren #PSgld over #externsalderen. Alle reden om als Gelderse politiek de handen ineen te slaan en voor zorgvuldige aanpak van de stikstofproblemen te kiezen.
β’ β’ β’
Missing some Tweet in this thread? You can try to
force a refresh
(1/7) #Stikstof van de nieuwe #A15 heeft effect op natuur in heel Nederland en niet alleen tot 5 kilometer afstand. Dat laat een berekening zien die wij hebben laten uitvoeren.
Lees dit draadje om te ontdekken hoe het zit.π
(2/7) Op 20 januari deed de Raad van State uitspraak over bezwaren op de aanleg van de A15. RvS oordeelde dat de stikstofberekeningen van de minister onvoldoende beeld gaven van de effecten op de natuur.
(3/7) Een heldere uitleg door de Raad van State vind je in dit filmpje