Vanaf 4 november zijn we misschien van alle coronamaatregelen af. Althans, dat horen we al een maand van Rutte en De Jonge. Maar de realiteit is dat het virus de komende jaren waarschijnlijk alleen onder controle kan worden gebracht door sommige maatregelen aan te houden. Draad
Toegegeven, Rutte en De Jonge houden een slag om de arm, zeggen dat het "erg onzeker is" of de coronapas, mondkapjesplicht en het thuiswerkadvies er per 4 november daadwerkelijk af kan. Maar de kernboodschap is: we zijn snel van de coronamaatregelen af.
Er wordt geen perspectief geschetst: in wat voor wereld leven we dan? Wat kan er dan weer precies, wat misschien wel niet? En überhaupt: onder welke omstandigheden kunnen die maatregelen dan precies worden afgeschaald?
Afgelopen maand publiceerden de Wetenschappelijke Raad voor Regeringsbeleid en de Koninklijke Akademie van Wetenschappen een rapport waarin scenario's worden geschetst voor de komende jaren. Zij schetsten vijf scenario's, de één realistischer dan de ander.
In vier scenario's blijven maatregelen nodig. Alleen in 'terug naar normaal' niet, maar daar gelooft eigenlijk niemand meer in. In andere scenario's zijn soms maatregelen in de winter nodig om de druk op de zorg beperkt te houden.
Of er zijn tijdelijk en regionale maatregelen nodig als er ergens een uitbraak is met een nieuwe variant. Ik loop alle scenario's door in dit stuk nrc.nl/nieuws/2021/09…
De situatie is kortom totaal anders dan de afgelopen anderhalf jaar, maar soms moet waarschijnlijk er ingegrepen worden. De instituten zeggen: maatregelen invoeren wordt moeilijker, andere belangen gaan zwaarder wegen.
Dus houd rekening met meerdere scenario's, kom met een plan want dat verhoogt het draagvlak en het voorkomt dat er ad hoc maatregelen verzonnen moeten worden. En neem die beslissing "zo transparant mogelijk" en "na zorgvuldige discussie". Daar is tot nu toe weinig van te merken.
Er is een update van de routekaart, die nu "Aanpak najaar" heet. Daarin wordt zo'n beetje elke maatregel nog open gelaten.
Die aanpak is tot stand gekomen na een besloten discussie in het Catshuis. Net als de coronapas, waar wel wat debat over is maar waar de Kamer niet op doorbijt. Na debat is besloten dat je je tosti met curry wel uit de kantine kan ophalen zonder coronapas, ik bedoel maar.
Bovendien hebben we al heel wat signaalwaarden, mandjes met maatregelen, routekaarten en stappenplannen gezien en daar hield het kabinet zich eigenlijk nooit aan. Zie ook dit stuk: nrc.nl/nieuws/2021/04…
Het kabinet heeft toegezegd later met een uitgebreide reactie te komen op het rapport van de WRR en KNAW. Maar het zou wel eens verfrissend zijn als de Kamer daarvoor erover debatteert, in het kader van "transparante" besluitvorming en "zorgvuldige discussie".
En dat de Kamer het kabinet dan ook zo veel mogelijk aan die strategie houdt, in plaats van dat er steeds last minute maatregelen worden verzonnen waar op zijn hoogst wat details aan worden veranderd.
Goed dat deze discussie gevoerd wordt, op basis van redelijke argumenten. Het probleem: een presentator die zich niet goed heeft geïnformeerd maar wel zijn eigen punt er graag doorheen wil drukken (ja, dit gaat over Jort Kelder).
In een kwartiertje kwamen alle relevante punten (even) aan bod: hoeveel verschil lichtere vormen van dwang eigenlijk zouden maken. De afweging tussen vrijheid op het weigeren van een vaccin beperken tegenover het risico op grote vrijheidsbeperkende maatregelen. Etc
Het ging mis toen Jort Kelder claimde dat er "een paar honderd duizend mensen niet geprikt zijn" en dat het onmogelijk is dat die de ziekenhuizen zullen overbelasten. "Dan moeten ze allemaal tegelijk in het ziekenhuis komen, dat gaat niet."
Dit kon je al maanden zien aankomen: ziekenhuizen die niet weten hoe ze zorg die tijdens de coronagolven werd uitgesteld moeten inhalen. David Jongen, de voorzitter van het Zuyderlandziekenhuis, stipt in een open brief vier oorzaken aan:
1. Er zijn te veel ongevaccineerde mensen tegen Covid-19. Er liggen nu 200 patiënten op de IC, ruim 450 op de verpleegafdeling. Dat worden er in het najaar waarschijnlijk weer meer, Jongen verwacht zelfs "een stevige opleving"
2. Er is de afgelopen tijd goed opgeleid personeel weggelopen. Volgens Jongen is "een 24/7 baan met dito roosters gewoon pittig, zeker in en na een heftige pandemie"
Er valt denk ik wel het een en ander af te dingen op deze column van @ryhertzberger, maar het raakt wel aan een gevoelig punt in de hele coronacrisis: een gebrek aan debat. Draadje
Volgens Hertzberger is de eigen bijdrage voor een toegangstest een boete, en daarom is er sprake van "vaccinatiedwang". Nu worden er in Nederland allerlei eigen bijdrages gevraagd maar daar hebben we nooit over een boete.
Kunnen mensen die een bril nodig hebben dan ook kiezen tussen een ontzegging van volledig zicht óf een boete? Een boete is gebaseerd op een ander principe, waarbij je wel moet betalen maar geen bril (of toegangsbewijs) krijgt.
Als je even íets denkt te weten over corona, zit het al weer anders. De afgelopen 1,5 jaar heb ik eigenlijk alleen maar over onzekerheid geschreven. Nu weer.
Een draadje over de situatie van nu, met goedwerkende vaccins, nieuwe varianten, versoepelingen en nieuwe clusters
Om de onzekerheid van nu te begrijpen, moeten we even terug naar het voorjaar van 2020. Toen probeerden modelleurs met de op dat moment beschikbare informatie prognoses te maken: hoeveel IC-bedden zijn nodig? Hoe lang gaat dit duren? Hoeveel maatregelen zijn er nodig?
Het was een nieuw virus, op dat moment was het nog gissen naar de exacte besmettelijkheid. Bovendien verschilt die per land - het is immers een wisselwerking tussen virus en mensen. Ook een heel besmettelijk virus springt niet vaak over als je weinig mensen ontmoet.
Dat het kabinet zelfs zou overwegen om het advies om thuis te blijven bij klachten af te schaffen, zoals het AD meldt, suggereert toch enige overmoed ad.nl/politiek/kabin…
Wellicht ook wel wat ongelukkig opgeschreven van het AD, De Jonge stelt dat naar alle basismaatregelen gekeken gaat worden, AD noemt thuis blijven bij klachten als voorbeeld van de basismaatregelen
Draadje over de Delta (Indiase) variant in Nederland:
Het RIVM doet elke week onderzoek naar welke varianten in Nederland rondgaan. Die wordt 'kiemsurveillance' genoemd en er wordt een steekproef genomen van alle positieve tests. Dat onderzoek suggereert: de Delta-variant groeit
In de laatste week van mei was ruim 1% van de positieve tests van de Deltavariant. Dat klinkt weinig, en dat is ook zo. Maar de week ervoor was het nog 0,5%. Let wel, de absolute aantallen zijn heel laag, in de laatste kiemsurveillance werd de Deltavariant 7 keer gevonden
De onzekerheidsmarges zijn dus groot. Maar er worden vaker besmettingen gevonden bij mensen die geen reisgeschiedenis hadden: zij hebben het virus dus in Nederland opgelopen. Dat maakt het moeilijker in de hand te houden, het kan overal opduiken