Πολλά γράφτηκαν για την υπόθεση #efood. Δέχθηκα προσωπικές επιθέσεις από διάφορους, ακόμα κ συντρόφους, αριστερούς, γενικά προοδευτικούς ανθρώπους, που εκτιμώ. Έτσι θα ήθελα να κάνω διευκρίνιση κ κατάθεση προσωπικής εμπειρίας ως... εγκάθετος της efood.
#cancel_efood #cancel_wolt
Είμαι ΔΥ, με γυναίκα άνεργη εδώ κ δεκαετία, 3 παιδιά στο λύκειο κ τα ανάλογα έξοδα. Αυτονόητο ότι δεν έχω περιθώρια άρνησης τύπου "σιγά μη δουλέψω για τόσα" ή τέτοια άκυρα. Ακόμα κ σε λατομείο θα πήγαινα να σπάω πέτρες για να μεγαλώσω τα παιδιά μου.
Δουλεύω ως διανομέας κατά περιόδους από το 1996, πάντα ως 2η απασχόληση.

Γιάννενα, (κ χειμώνα), για 3 συνεχόμενα χρόνια, προ κρίσης, για 4€/h μαύρα. Πρωτοστάτησα στη προσπάθεια δημιουργίας συλλόγου εργαζομένων διανομέων. Δέχθηκα επίθεση, βιαιοπραγία, καθώς κ διάφορες απειλές.
Αλεξ/πολη, Καλλιθέα, 4€/h μαύρα.
Κέντρο Αθήνας με 4,5€/h μαύρα.
Αυτή την εποχή εργάζομαι για την ekiosky's, σε κατάστημα κέντρου για 4€/h μαύρα κ για την #Efood, ως freelancer, νόμιμα πλέον, για 1η φορά, ακόμα κ ως ΔΥ, με τίτλο κτήσης (ΝΟΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ: Άρθρο 55 ν.4509/17).
Πληρώνομαι με το κομμάτι, 3,20€ πχ Κυριακή βράδυ. Τυχαίνει να αναλαμβάνω 2-3 παραγγελίες από το ίδιο μαγαζι. Δηλ 3Χ3,20€ + καύσιμα ξεχωριστά που είναι 0,80€/χλμ υπολογιζόμενη σε ευθεία γραμμή. Βγάζω περίπου 10-15€/h μεικτά. Με παρακράτηση χαρτοσήμου, ΕΦΚΑ πέφτω στα 9-13€/h
Το ποσό καυσίμων δεν έχει κρατήσεις. Η φορολόγηση εξαρτάται από φορολογική κλίμακα. Στη δική μου περίπτωση 28%, δηλ τελικά στο χέρι παίρνω 6,5-10€/h. Προσοχή! Αυτά ίσχυαν προ #cancel_efood. Τώρα είναι μειωμένα από 30-50%. Σκριν από χθεσινή πληρωμή, μεικτά.
Υπάρχουν κ άλλες αμοιβές σε μορφή μπόνους που δεν με αφορούν γιατί δουλεύω λίγες ώρες κ μόνο τα ΣΚ.
Η efood μου παρείχε κράνος, powerbank κ άλλες μαλακιούλες που δεν μου έδωσε ποτέ κανείς σε αυτή τη δουλειά. Εργάζομαι όποτε θέλω, όσο θέλω κ σε όποια περιοχή θέλω.
Χθες πχ πήγα Γλυφάδα κ εργάστηκα 6 ώρες. Αυτές οι εταιρείες έχουν τριών ειδών εργαζόμενους. Συγκεκριμένα η efood έχει αορίστου χρόνου, συμβασιούχους τρίμηνης διάρκειας κ τους λεγόμενους freelancers. Αποτελούν το 80% των 3000 διανομέων (εκτίμηση μου) κ αμείβονται όπως περιεγραψα.
Οι free είναι κυρίως μισθωτοί, ιδιωτικοί ή δημόσιοι που εργάζονται λίγες ώρες (δεν επιτρέπεται να υπερβούν τα 10000€ μεικτά ανά έτος, φοιτητές μακροχρόνια άνεργοι που εργάζονται στο φουλ.
Στρατηγική όλων των εταιρειών του χώρου είναι να έχουν μόνο freelancers ως διανομείς. Από πληροφορίες συναδέλφων ήδη η wolt έχει ξεπεράσει το 90% σε freelancers.
Σε χώρες της ΕΕ που άλλαξε η σχετική νομοθεσία, όπως η Ισπανία πχ, έχασαν τη δουλειά τους χιλιάδες εργαζόμενοι.
Παράδειγμα η Glovo. Ανακοίνωσε ότι λόγω αλλαγής νόμου, που ψηφίστηκε για να προστατέψει αυτούς τους εργαζόμενους, θα προχωρήσει στη μονιμοποίηση 2000 από τους 12000 που είχε ως τώρα. Οι 10000 στην ανεργία. Η Deliveroo σταματάει τις δραστηριότητες της κ απολύει 3000 διανομείς.
Δεν τρέφουμε ψευδαισθήσεις για το ποιόν, πρακτικές, προθέσεις των πολυεθνικών όπως κ του "καπιταλιστή" της γειτονιάς, ιδιοκτήτη καταστήματος που ως εργοδότης πολλές φορές είναι χειρότερος από τις πολυεθνικές.
Γνωρίζουμε ότι στην ατζέντα τους έχουν την αλλαγή προς το χειρότερο...
των εργασιακών σχέσεων.
Κανένας εργαζόμενος δε θα έπρεπε κανονικά να υπερβαίνει τις 35h/εβδ. εργασίας για να καλύψει τις ανάγκες του. Αυτό προϋποθέτει καλούς μισθούς, πραγματικά δωρεάν παιδεία-υγεία, επιδόματα, φθηνότερο κόστος ζωής.
Μέχρι να γίνουν αυτά, κραυγές κ επιθέσεις...
..κατά μιας εταιρείας είναι παρορμητισμός ή χειρότερα, συμμετοχή στον αθεμητο πόλεμο εξόντωσης που γίνεται μεταξύ των εταιρειών αυτών.
Το να απεγκαταστήσει κανείς μια εφαρμογή, αντικαθιστώντας την με άλλη, εξ ίσου διαβολική, δεν συνεισφέρει στο ελάχιστο στο καλό των εργαζομένων.
Αντιθέτως ενδέχεται να δημιουργεί προβλήματα σε χιλιάδες.
Η θεσμική αντιμετώπιση του θέματος απαιτεί διάλογο με όλους τους εμπλεκόμενους, υπολογισμό όλων των παραμέτρων
Κατόπιν των παραπάνω ευχαριστώ εκ βάθους καρδίας όσους κ όσες θεωρούν ότι στέκονται αλληλέγγυοι στους διανομείς
μποϋκοτάροντας απλά την διαδικασία που αποφέρει λίγα χρήματα σε ανέργους, οικογενειάρχες, φοιτητές.

Ο αντίλογος που λέει ότι κ να κλείσει ένας κακός εργοδοτης δεν επιρεάζει τους πρώην εργαζόμενους του που μπορούν να πάνε σε έναν άλλο, εξίσου κακό ή κ χειρότερο, στερείται λογικής
Εάν κλείσουν ολες, θα γυρίσουμε στον καπιταλιστή της γειτονιάς που δίνει 4€/h, μαύρα.
Γκιώσαμε από την αλλεγγύη του καναπέ, όχι άλλο, ευχαριστώ πολύ.
Κάτι τελευταίο, ευχαρίστως θα δεχόμουν να εργαστώ part time για πιο σωστό εργοδότη. Όσοι ξέρετε κάποιον στείλτε μνμ.
Ευπρόσδεκτες όλες οι απόψεις αλλά παρακαλώ πολυ, πριν απαντήσετε, κάντε τον κόπο να διαβάσετε όλο το νήμα.
Ευχαριστώ για τον χρόνο σας.
Προσθήκη τελευταίας στιγμής. Στα εισαγωγικά σεμινάρια της efood μας είχαν πρίξει για την τήρηση του ΚΟΚ κ οτι η προσωπική ασφάλεια είναι πάνω από οποιαδήποτε παραγγελία. Το επισημαίνουν κ στο εγχειρίδιο τους που έχουν όλοι οι διανομείς.
Παρέχει δωρεάν κράνος σε όλους.
Το χειμώνα με τα πολλά χιονια η πλατφόρμα έκλεισε έστω για κάποιες ώρες κ σταμάτησε τις διανομές.

Επίσης, μην ξεχνάμε ότι πίσω από κάθε efood υπάρχουν χιλιάδες επαγγελματίες, ταβέρνες, κρεπερί, πιτσαρίες, ακόμα κ μινι μαρκετ. Μποϋκοτάροντας την εταιρεία διανομής χάνουν κ αυτοί.

• • •

Missing some Tweet in this thread? You can try to force a refresh
 

Keep Current with Ανατολικος

Ανατολικος Profile picture

Stay in touch and get notified when new unrolls are available from this author!

Read all threads

This Thread may be Removed Anytime!

PDF

Twitter may remove this content at anytime! Save it as PDF for later use!

Try unrolling a thread yourself!

how to unroll video
  1. Follow @ThreadReaderApp to mention us!

  2. From a Twitter thread mention us with a keyword "unroll"
@threadreaderapp unroll

Practice here first or read more on our help page!

More from @PantelisTs

31 Aug
Το μακρυνό '18 κυκλοφόρησε μια ψεύτικη είδηση ότι ο τότε υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ @gkatr χαιρέτησε στρατιωτικά ενώ ήταν ασκεπής.
Ο δε νέος υφυπουργός @nhardalias όντως είχε χαιρετήσει όντας ασκεπής.
Διαβάστε στο νηματακι τη συνέχεια.
Οι διαφορές είναι δύο.
1ον, ο @gkatr δεν είχε σχέση με το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας.
2ον, ο @nhardalias όντως χαιρέτησε ασκεπής, ο @gkatr όχι.
Δείτε τη φώτο από άλλες γωνίες
Επίσης, εδώ είναι η κατάρριψη της είδησης όσον αφορά τον πρ υπουργό #ΣΥΡΙΖΑ
ellinikahoaxes.gr/2018/08/18/kat…

Σας θυμίζω τις επιθέσεις που δεχτεί ο Κατρούγκαλος, αδίκως, ενώ για τον Χαρδαλιά υπήρχαν μόνο καλά λόγια περί αναστήματος, παρουσιαστικού και εικόνας.
#τι_ψηφισατε_ρε_μαλακες
Read 4 tweets
5 Jun
Στις 15-1-2021 εκδικάστηκε στο ΣτΕ προσφυγή μαθητών με θέμα την απαλλαγή από τα θρησκευτικά.
Η Αρχή Προστασίας Δεδομένων έχει κρίνει ήδη 2 φορές ότι αρκεί η γενική επίκληση λόγων συνείδησης κ όχι «θρησκευτικής», που συγκαταλέγεται στα ευαίσθητα δεδομένα >>
τα οποία δεν επιτρέπεται να τηρούν τα σχολεία, όπως έκρινε το ΕΔΔΑ.
Το Παιδείας συνεχίζει να αγνοεί όλες τις αποφάσεις. Με την ΥΑ 61178/ΓΔ4/2021 ζητεί από γονείς ΥΔ στην οποία να επικαλούνται λόγους θρησκευτικής συνείδησης.
Επιπροσθέτως, ζητεί η σχετική ΥΔ κ από τους 2 γονείς >>
κ μάλιστα με επικύρωση γνήσιου υπογραφής, ενώ για τα αλλά μαθήματα, πχ γυμναστική, αρκεί από τον ένα γονέα κ χωρίς επικύρωση.
Επίσης η σχετική ΥΔ δεν υποστηρίζεται από αντίστοιχη ηλεκτρονική διαδικασία.
Τέλος, δίνει το δικαίωμα της υποβολής σχετικής αίτησης απαλλαγής μόνο >>
Read 4 tweets
21 Feb
Με αφορμή την υπόθεση #Λιγναδης_παιδεραστης και την προσπάθεια των δεξιών τρολ να αλλάξουν ατζέντα, ανέσυραν τα εμφυλιοπολεμικά μυθεύματα περί #Βελουχιωτη και παιδεραστείας.

Ας δούμε πότε και από ποιόν ξεκίνησε αυτή η φήμη.
#Μενδωνη_παραιτησου
#κυβερνηση_τσιρκο
Ο #Βελουχιώτης αυτοκτόνησε πριν 76 χρόνια, στις 16 Ιουνίου του 1945.

Η πρώτη σχετική αναφορά περί παιδεραστείας έγινε στο βιβλίο που κυκλοφόρησε το 1946 του Βρετανού Denys Hamson, από τους συμμετέχοντες στον Γοργοπόταμο, με τίτλο “We Fell Among Greeks”, ...
... Jonathan Cape, London, 1946, στις σελίδες 99-100. Το βιβλίο έχει μεταφραστεί και στα ελληνικά με τίτλο “Με τους Έλληνες στο Γοργοπόταμο”, εκδόσεις Ελληνική Ευρωεκδοτική, χωρίς χρονολογία (δεκαετία του 1980), και στις σελίδες 77-78, το πλήρες επίμαχο απόσπασμα έχει ως εξής:
Read 14 tweets
20 Feb
Καλή σας μέρα, Σάββατο σήμερα, έχετε χρόνο για ανάγνωση, οπότε ετοίμασα ένα νηματάκι με θέμα εγκλήματα που έχουν σχέση με το σεξ και εμπλέκονται άτομα της #ΝΔ_αλητες.

Καλή σας ανάγνωση
#Λιγναδης_παιδεραστης
#Μενδωνη_παραιτησου
#κυβερνηση_χουντα
Κυκλώμα μαστρωπείας, Άρτα.
Το '07 ο Θ. Μάλλιος γραμμ. ΝΔ Αρτας, συλλαμβάνεται για συμμετοχή σε κύκλωμα μαστροπείας με φοιτήτριες του τοπικού ΤΕΙ.
Ο Μάλλιος κατηγορείται ότι είχε ενεργό ρόλο κ ότι γίνονται προσπάθειες για να πέσει στα μαλακά. Τελικά το μεικτό ..
... ορκωτό εφετείο τον απάλλαξε από κακουργήματα για τα οποία είχε καταδικαστεί πρωτόδικα σε 11 χρόνια φυλάκιση κ τα μετέτρεψε σε πλημμελήματα επιβάλλοντας 3ετή φυλάκιση με αναστολή. Συνήγορος του ο κ. Κούγιας. #blue_tooth
press-gr.com/2007/05/press-…
Read 27 tweets
15 Feb
Ένα νηματάκι περί ιδιωτικής παιδείας. Εμείς οι Έλληνες έχουμε ένα ελάττωμα, ξεχνάμε.

Ήταν δεκαετία του 2000 που ιδιοκτήτες κολλεγίων απειλούσαν υπουργούς Παιδείας με κουκουλοφόρους αν δεν εξομοίωναν επαγγελματικά δικαιώματα με δημόσια παν/μια.
#πανεπιστημια #κεραμεως_παραιτησου
Την ιδια δεκαετία ιδιωτικά ΙΕΚ έκαναν εικονικές εγραφές σπουδαστών ιδιωτικών κολεγίων ώστε να πάρουν αναβολή στράτευσης. Οι εγγραφές γίνονταν σε απογευματινά τμήματα για να αποφύγουν ελέγχους μπου γίνονταν πάντα πρωί. Οι εικονικοί σπουδαστές σε αυτα τα ΙΕΚ "συμμετείχαν" κ στις ..
εξετάσεις προόδου των τμημάτων ΙΕΚ χωρίς φυσική παρουσία και με κόλλες θεμάτων συμπληρωμένες από την ιδιοκτησία.
Με αυτό τον τρόπο απέκτησαν παράλληλα με το "πτυχίο" κολεγίου κ δικαίωμα συμμετοχής στις εξετάσεις πιστοποίησης του ΟΕΕΚ δηλ. δίπλωμα ΙΕΚ.
Read 18 tweets
13 Feb
Νηματάκι για τον νέο νόμο εισαγωγής ΑΕΙ.
Θα αναλύσω ειδικά 3 νέους "κόφτες" εισαγωγής των μαθητών στα ΑΕΙ

Οι πανελλαδικές εξετάσεις δεν είναι εξετάσεις αλλά διαγωνισμός, αφού οι υποψήφιοι διαγωνίζονται για συγκεκριμένο αριθμό εισακτέων.
#ΚεραμΕΩΣ_ΕΔΩ
#πανεπιστημια
#ΝΔ_Χουντα
Στον ήδη υπάρχοντα κόφτη εισαγωγής, τη βάση εισαγωγής ανά σχολή, προστίθενται άλλοι 3.

Η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής (ΕΒΕ), το σύστημα διπλού μηχανογραφικού κ ο ορισμός συντελεστή βαρύτητας εξεταζομένων μαθημάτων από τις σχολές.
#κεραμεως_παραιτησου
#πανεπιστημια
2ος ΚΟΦΤΗΣ
Η ΕΒΕ θα ορίζεται από τον μέσο όρο (ΜΟ) των επιδόσεων των υποψηφίων κ στα 4 εξεταζόμενα μαθήματα ανά επιστημονικό πεδίο.
Κάθε ΑΕΙ θα επιλέγει ποσοστό, από 80% έως 120% επί του συγκεκριμένου ΜΟ όλων των επιδόσεων, που θα διαμορφώνει την ΕΒΕ.
Read 17 tweets

Did Thread Reader help you today?

Support us! We are indie developers!


This site is made by just two indie developers on a laptop doing marketing, support and development! Read more about the story.

Become a Premium Member ($3/month or $30/year) and get exclusive features!

Become Premium

Too expensive? Make a small donation by buying us coffee ($5) or help with server cost ($10)

Donate via Paypal Become our Patreon

Thank you for your support!

Follow Us on Twitter!

:(