1) Dostlar selam. Uzun zamandır bir endeks analizi yapmıyordum. Bu ortamda endeks analizi yapmak mayınlı tarlada yürümek gibi bir şey, ancak çizgimizi bozmayalım, iyi günde burada olan, kötü günde ortadan kaybolan höstad tayfadan olmayalım, gördüğümüzü yazalım. Başlıyorum.
2) Sonda söyleyeceğimi başta söyleyeyim, endeks ile ilgili olumluyum. Evet yurt dışı sıkıntılı, market yapısı bearish. Özellikle SP500'de sorunlu ancak ben yabancı endekslerin baskısına ve bozulma ihtimaline rağmen, genel olarak olumlu ayrışma ihtimalimizin olduğunu düşünüyorum.
3) Endeksle ilgili stratejimi de bu bullish senaryoya göre çizeceğim. Şimdi bu görüşümün teknik gerekçelerini sıralayayım.
Endeksi kabaca bu şekilde takip ediyorum. Bu bizim BIST100, yani, nam-ı diğer XU100 endeksi. İyice incelemenizi rica ederim.
4) Endeksimiz, Mart 2021'den, yani Naci Ağbal'ın görevden alınışındaki sert düşüşten beri çeşitli dalgalarla (ağırlıklı bullish dalgalar) ilerledi ve şu an geldiği yerde artık buna bir yükselen takoz formasyonu diyebiliriz.
5) Fiyat gördüğünüz gibi bu takozun en altında ve yaklaşık 10 gündür bu takozu aşağı doğru tam olarak kıramadı. Üstüne 27 Temmuzda (A noktası) başlayan ve 1.470'leri geçemediği 2 Ekim'e kadar gördüğümüz yükselişin 0.76 Fibo düzeltmesi de takozun dibine denk gelmekte
6) Alt zaman dilimlerine bakıldığında, bu sarı ile işaretlediğim 10 günlük konsolidasyon bölgesi tanım olarak "dip çalışması" tanımına uyuyor. Dip çalışması nedir? Konsolidasyondan farkı nedir?
7) Dip çalışması, dalgaların dengesizleştiği, yeni yüksek tepe ve yeni yüksek dip tarzı oluşumlardan ziyade yeni yüksek tepe-yeni düşük dip gibi dengesiz dalgaların oluştuğu, tam dikdörtgen olmayan, ayı ile boğanın savaşının devam ettiği bölgelerdir, en kaba tanımıyla.
8) Burada genelde yine düşük zaman dilimlerinde çeşitli formasyonlar oluşabilir. Bu sarı bölgeye de alt zaman dilimlerinde bakarsanız çeşitli formasyonlar (çok çok düzenli olmasa da) göreceksiniz.
9) Özetle, fikrimce, bu bölge, yukarı doğru bir atak için gerekli gücün toplandığı, yukarı ataklarla arzın temizlendiği ve talebin biriktiği bölge bence.
Şimdi Bir de diğer önemli endeksimiz olan #XU030'a, yani BİST30'a bakalım, buyrun inceleyin:
10) Burada, fiyatın son yükseliş kanalı bir kaç farklı şekilde çizilebiliyor. Benim için en sağlıklısı, dipten maksimum temaslı bu yeşil kanal. Gördüğünüz gibi, burada da fiyat bir yükselen kanalın dibinde, AB dalgasının fibo 0.76'sında bir dip çalışması yapmış.
11) XU030'un son iki günlük mumu, XU100'e göre daha agresif. Hacmi de daha yüksek. Ek olarak burada farklı bir detay da var. Düşen onayı şeklinde işaretlediğim yer, en tepeden, zirveden gelen en geniş düşen trendin onayı. Fiyat oraya gelip, oradan onay almış görüntüsü mevcut.
12) Ancak, XU100'de çok altında kaldığımız pandemi trendi, XU030'da halen önümüzde engel. O trendi de kırmızı ile çizdim. O engele paralel aynı yerlerde çeşitli H.O. engelleri de var. Bu engeller mevzusuna sonra geleceğiz, şimdilik endeksimizin DOLAR BAZLI grafiğiyle devam edelim
13) Endeks, dolar bazlı şekilde böyle gözüküyor. Dibi bir kaç ihlalli şekilde ancak yine de gayet iyi gözüken bir yükselen kanal. Fiyat da yaklaşık Mart ayı sonundan beri yatay konsolidasyonda.Yine trendin en dibindeyiz, inceleyiniz:
14) Dolar bazlı endeks grafiğimizin günlük görüntüsü de aşağıdaik gibi. Uzunca bir süredir içerisinde dolaştığı dikdörtgen konsolidasyon bölgesinin en dibindeyiz, Cuma günü zayıf da olsa bir tepki vermiş gözüküyoruz.
15) Gördüğünüz gibi, hem TL bazlı, hem DOLAR bazlı grafiklerimiz diplerde ve tepki vermeye uygun yerlerde. Yine de, çok rahat bir şekilde "ralli başlıyor" diyemiyorum. Neden?
16) Çünkü özellikle XU100 ve XU030 TL grafiklerinde gördüğünüz üzere, fiyatın önünde çok önemli dirençler var (XU100 için 1.420, XU030 için 1.530). Üstüne, benim en çok korktuğum mevzu, 50, 100 ve 200 günlük hareketli ortalamaların hemen hemen hepsi aynı bölgede birikmiş.
17) Tüm bunların üstüne bir de bearish bir dalga yapısına bürünmüş yabancı piyasalar, artık yabancı marketler için her yükselişin bir "sell the rallies" yükselişi olması, kırılgan ortam işi çok da kolay bir hale getirmiyor.
18) Toparlamak gerekirse, kendi borsamız için fiyat şu an yukarı doğru risk alınabilecek güzel bölgelerde. Her grafikte neredeyse dipteyiz ve dip oluşumlarımız mevcut. Risk ise, stop seviyesi çok yakın olduğu için gayet yönetilebilir.
19) Dip oluşumunun altında oluşacak bir mum kapanışı beni direkt olarak oyun dışına çıkartabilir. Böylece, düşük bir riskle, yukarı doğru iyi bir dalga yakalanabilir. Ancak, tekrar ediyorum, yükseleceksek de tereyağından kıl çeker gibi olmayacak.
20) 2 ileri 1 geri şeklinde yükselme ihtimalimiz daha yüksek. Dolayısıyla, eğer yukarı doğru pozisyon alacaksanız, atınıza iyi tutunun derim. Yorumum bu şekilde, önümüzdeki hafta için olumluyum ve long pozisyonlarıma bir kaç pozisyon daha ekleyeceğim.
21) Spotta da mal alacağım.
Dikkat, ortam çok kaygan, beni dinlerseniz para kaybedebilirsiniz. O yüzden lütfen kendi analizinizi yapıp kendi kararınızı verin derim. Herkese iyi hafta sonları, görüşmek üzere, saygılar, sevgiler.
• • •
Missing some Tweet in this thread? You can try to
force a refresh
1) Ağlamayı alışkanlık haline getirmiş ancak neden ağladığını bir türlü bilmeyen insanların ülkesi Türkiye. Haliyle, Türkiyenin wanna-be Trader'ı da sürekli ağlıyor, ancak niye ağlıyor kimse bilmiyor. Bunu konuşalım.
2) Bugünkü düşüşten sonra iyice emin oldum, çoğu kişi sırf bir gürültüye eşlik edebilmek için, eksi bakiyeyi ve kendi sorununu (onunla yüzleşemediği için) kalabalıkla normalleştirmek için, sorumluluğunu pasifize etmek için ağlıyor.
3) Bir sürü DM geldi Twitter’dan, vay hocam battık, vay hocam bıktık, vay hocam yine elimize verdiler, vay hocam yine eksilerdeyiz. Tamam, güzel, ağlamak işin en kolayı. Ama en azından insan neye ağladığını bilmez mi? Bilmiyor.
1) Hafta sonu bomboş bir şekilde Twitter'da, Feysbuk'ta, Instagram'da zaman mı geçiriyorsunuz, yoksa oturup ders mi çalışıyorsunuz? 2 sene içinde dönüşeceğiniz kişi, bu soruya verdiğiniz cevaba göre değişecek. Buyrun, sitemizden ücretsiz ders paylaşımları, zincire başlayalım.
2) Önce mumlarla başlayalım. Mumlar, Price Action hikayesinin EN TEMEL ÖĞESİDİR. Piyasayı okumak için onun dilini öğrenmelisiniz. Onun dili de MUMLARDIR.
3) Mumlar, tek başına veya diğer mumlarla birleşerek formasyonlar oluştururlar. Bu formasyonlar piyasa katılımcılarının psikolojilerini ve davranışlarını çözebilmeniz için büyük ipuçları barındırır.
1) Herkese selam. Uzun zamandır bilgilendirici zincirlere ara vermiştim, İşler biraz karışıktı bu tarafta. Şimdilerde normale döndük, tren rayına girdi. O zaman başlayalım. Bugünkü konumuz: “analysis paralysis”.
Yani, “fazla kurcalama, bozarsın”.
Hadi bakalım, buyursunlar.
2) Analysis Paralysis, sadece teknik analiz değil, analiz gerektiren her türlü konu başlığında sıkça görebileceğiniz bir terim. Türkçesi: “analiz felci”. Basitçe: karar verme mekanizmasının, normalin de üstünde aşırı GİRDİ ile bir şekilde paralize olması, felç geçirmesi demek.
3) Biz teknik analistler, belki de diğer tüm teknik mesleklerden ve yetkinliklerden daha fazla meyilliyiz bu hataya. Çünkü elimizin altında her an ulaşabileceğimiz onlarca farklı bakış açısı var. Bu bakış açıları da bize sürekli mekanik girdiler yaratıyor.
1) Herkese günaydın. Endeks yorumuna geçmeden önce bir iki kelam edeyim. Dikkat ediyorsanız, burada hafta içi çok fazla analiz paylaşmak istemiyorum çünkü zaten yolunda ve gayet iyi giden bir endekse ve hisselere bazen hepimiz fazla analiz kasarak engel bulmaya çalışıyoruz.
2) Bazılarınız biliyordur buna "analysis paralysis" diyorlar. Türkçesi "analiz felci". Siz çizdikçe ve analiz kastıkça grafik üzerinde daha önce görmediğiniz ve görmemenizin hayrına olduğu bazı gereksiz detayları görüyor ve fiyata engel çıkartıyorsunuz.
3) Fiyat orada hasbelkader en ufak bir tereddüt yaşarsa da, psikolojiniz "tamam abi buraya kadarmış, ben pozisyonları kapatıyorum" diyor. Halbuki fiyatın orada yaşadığı engel olası bir fiyat dalgalanması ancak yaptığınız analizle şartladığınız psikolojiniz size darbe vuruyor
3) Evet, hepimiz tabi ki pozitif bir beklentiyle ve sonunda para kazanmak için trade ediyoruz. Ancak, sonunda başarılı olanlar, paraya değil sürece, zenginliğe değil yeteneğe odaklananlar oluyor.
1) Dostlar, borsa endeksimizle ilgili biraz sohbet edelim. Aylık grafiklerle başlayıp haftalıklara bakacağız. Tabi, henüz AY kapanmadığı için, anything can happen. Ancak Haziran'ın mumu şu seviyeden veya daha aşağıda kaparsa, manzara pek hoş değil. Sırayla paylaşmaya başlıyorum.
2) Şimdi size 4 adet AYLIK endeks grafiği paylaşacağım, hepsini sırayla. Bu grafik, 2008 krizini de içine alan ve yıllardır devam eden bir yükselen trend grafiği. Tepede 3 adet tertemiz temas var. Aşağıda da bolca temas mevcut. İyice inceleyiniz:
3) Yukarıdaki grafikte gördüğünüz gibi, endeks bu kanalın breakout denemesinde başarısız olmuş ve geri kanalın içine girmiş. Şu an fiyat bu kanalın en tepesinde. Son 6 mumun 5'inin tepesindeki gölgelere dikkat. Gölgeler aynı zamanda reddedilen bölgeleri anlatır bize. Unutmayın.