Multa on tullut tuoreeltaan ulos kaksi #perustulo-tekstiä. 💶
Uusimmassa kysymme, vaikuttiko koronapandemia miten eri eurooppalaisten maiden sosiaaliturvaan. Erityisesti meitä kiinnostivat "askeleet perustulon suuntaan.
Vaikka kyseessä ei ole varsinaisesti tieteenteko pyrimme silti jonkinlaiseen metodologiseen lähestymiseen:
Keräsimme vastauksia eri Euroopan vihreän säätiön @GEF_Europe jäsenyhdistyksistä, jotka olivat mukana ylikansallisessa perustuloprojektissamme.
Kysyimme politiikkareaktioista ja perustulokeskusteluista heidän kotimaissaan. Näitä vastauksia täydensimme Eurofoundin Covid-19 EU PolicyWatch:in tiedoilla.
Tämä ei ole vertaisarvioitu tutkimus eikä kaikenkattava, mutta kyllä joitain erityisen kiinnostavia suuntaviivoja ja esimerkkejä löytyy. Erityisesti Portugali, jossa pidennettiin työttömyysturvaa ja väliaikaisesti lopetettiin sen saantioikeuden uudelleenarvioinnit.
Suomessakin lopetettiin väliaikaisesti perustoimeentulotuen sanktiointi ja helpotettiin ihmisten pääsyä perusturvalle.
No se toinen teksti!
Päivitetty European Green Perspectives on Basic Income, johon itse kirjoitin luvun perustulon tilanteesta Suomessa. Siinä on katsaus keskusteluun eri maissa + lisäksi syvemmälle sukeltavia tekstejä. Sivuua melkein 100!
@AnnaKorhonen3 HALLITUSTA on kiitettävä siitä, että se uskaltaa lähteä kokeilemaan perustuloa. Valitettavasti esitys kärsii perustulomalleihin kuuluvien veromuutosten puuttumisesta sekä liian kapea-alaisesta ja pienestä kohderyhmästä.
Luin @kirsipiha:n #kokoomus-pamfletin, kun päivälle vapautui yllättäen enemmän aikaa. Ihan satunnaisia huomioita, ei kokonaisvaltaista reaktiota...
Piha kertoo kiinnostavasti siitä, miten puolueissa (tai ainakin kokoomuksessa) käytetään kyselyitä.
Tämän Pihan puhuman "politiikan tinkimättömyyden" takia uskon, että olisin huono poliitikko ja olen enemmän kotonani nykyisessä työssäni – jossa on enemmän vapausasteita.