Kan je na #vaccinatie nog andere mensen #besmetten en wie-besmet-wie? Wij leggen het uit. 🧵⬇️
2/10 Coronavaccinatie beschermt voor 95% tegen ziekenhuisopname (bit.ly/38gqerN). De kans dat je besmet raakt na volledige vaccinatie is veel kleiner (bit.ly/3lhjlO2). Als je na #vaccinatie toch besmet wordt, dan word je meestal niet of maar een beetje ziek.
3/10 Wij onderzoeken hoe goed de #coronavaccins beschermen. Een van de dingen waar we naar kijken, is bijvoorbeeld informatie uit het bron- en contactonderzoek van @GGDGHORNL om te kijken wie-wie besmet.
4/10 Wie besmet wie? We vergelijken data uit maart en aug. De data van maart zie je in de figuur hieronder. Je ziet vier vierkante vlakken met bolletjes, dit zijn transmissieparen: twee mensen waarvan de één de ander besmet. Hoe groter het bolletje, hoe meer transmissieparen.
5/10 In de bolletjesfiguren zie je linksonder besmettingen van ongevaccineerde mensen naar andere ongevaccineerde mensen. Rechtsboven zie je besmettingen van gevaccineerde mensen die gevaccineerde mensen besmetten.
6/10 Rechtsonder zie je hoeveel gevaccineerde mensen ongevaccineerde mensen besmetten. En linksboven zie je ongevaccineerde mensen die gevaccineerde mensen besmetten.
7/10 De figuur is gemaakt met data afkomstig uit maart ’21. De figuur toont dat vrijwel alle #besmettingen op dat moment plaatsvonden tussen ongevaccineerde mensen. Dit komt omdat er op dat moment nog weinig mensen gevaccineerd waren tegen #corona.
8/10 Dezelfde figuur ziet er met data uit augustus ’21 anders uit. In augustus is meer dan 70% van 12 jaar en ouder volledig gevaccineerd. Het aantal #besmettingen is ook veel lager dan in maart.
9/10 In de figuur van augustus zie je dat nu ook een kleine groep gevaccineerde mensen besmet raakt met het #coronavirus en dat zij soms ook anderen besmetten.
10/10 Verreweg het grootste aandeel besmettingen vindt nog steeds tussen niet gevaccineerde mensen plaats, terwijl het maar een klein deel van de totale bevolking is.
• • •
Missing some Tweet in this thread? You can try to
force a refresh
Dit draadje gaat over #zelftesten op #corona die je thuis kunt doen. Waar zijn ze voor bedoeld? Hoe betrouwbaar zijn ze? En waar moet je op letten?👇
2/11 Zelftesten zijn bedoeld voor mensen zonder klachten. Als extra, om besmettelijke personen te vinden die anders niet gevonden zouden worden en om verdere verspreiding te voorkomen.
3/11 Een zelftest geeft geen zekerheid dat je geen corona hebt. Heb je klachten? Maak een afspraak bij coronatest.nl of telefonisch via 0800-1202.
Vanaf 1 december zijn de regels voor #quarantaine voor #COVID19 anders. Je kunt je nu tijdens quarantaine ook zonder klachten laten #testen. In dit draadje leggen we uit hoe het zit 👇
Als een van je huisgenoten #COVID19 heeft, je nauw contact hebt gehad met iemand die COVID-19 heeft óf je een melding kreeg via de CoronaMelder-app ga je in quarantaine. Zie ook: bit.ly/371RV7T
3/6: Testen bij (geen) klachten
Heb je klachten? Maak een afspraak en laat je #testen. Heb je geen klachten? Maak een testafspraak voor een test op óf na de vijfde dag na het laatste risicovolle contact.
We krijgen veel vragen over het #testen op #COVID19. In het volgende draadje geven we antwoord op de meest gestelde vragen. 👇
2/9 Er zijn sinds 1 juni ruim 3,5 miljoen mensen getest in de GGD-teststraten. In de GGD-teststraten wordt de PCR-test gebruikt.
3/9 Naast de PCR-test zijn er antigeensneltesten. Een antigeensneltest is minder gevoelig dan een PCR-test. Als je (nog) geen klachten hebt, kan het zijn dat een antigeentest ten onrechte aangeeft dat je geen COVID-19 hebt. Meer info: rivm.nl/coronavirus-co…
We krijgen veel vragen over #cijfers die we ontvangen en analyseren over #COVID19 in Nederland. In het volgende draadje geven we antwoord op de meest gestelde vragen 👇
2/7 Iedere dag krijgen we van de GGD’en meldingen van mensen die positief zijn getest in een GGD-teststraat, ziekenhuis of verpleeg- of verzorgingstehuis. Hieronder vallen ook de gevalideerde testen uit commerciële teststraten. bit.ly/3aSk4Ob
3/7 De data uit de GGD-teststraten geven informatie over het aantal mensen dat getest wordt, het aantal mensen met een uitslag en hoeveel daarvan COVID-19 hebben. Ook krijgen we informatie over bijvoorbeeld leeftijd, geslacht en regio. bit.ly/3aSk4Ob
We zitten nu in de tweede golf van het coronavirus. Wat is er anders dan tijdens de eerste golf? In het draadje leggen we een aantal verschillen uit. 👇rivm.nl/sites/default/…
2/9 Wanneer eerste en tweede golf?
Eerste golf: van maart tot en met juni
Tweede golf: vanaf juli tot nu
3/9 Wat is het verschil in verspreiding wereldwijd?
Eerste golf: verspreiding vanuit Wuhan, via andere landen en vervolgens verder
Tweede golf: wereldwijde verspreiding, lokaal en ook weer introducties vanuit andere landen
De resultaten uit de zevende ronde van het gedragsonderzoek van het RIVM en GGD’en zijn vandaag gepubliceerd. In het draadje delen we de belangrijkste resultaten 👇 bit.ly/2Hec7sM
2/9 Mensen schatten de kans om zelf besmet te raken hoger in dan 6 weken eerder (was 10%, nu 18%) bit.ly/37dSBaC
3/9 5 van de 10 mensen maken zich zorgen en 3 van de 10 voelen zich hulpeloos, bang en ervaren stress bit.ly/356Lv4T