Με αφορμή νοσηλεία δικού μου ανθρώπου σε ιδιωτικό νοσοκομείο σκέφτηκα να γράψω 2 πράγματα για την #υγεία στην Ελλάδα, ιδιωτική και δημόσια. Δεν έχω εργαστεί στον ιδιωτικό τομέα, έχω κάνει ειδικότητα Αθήνα και τα τελευταία χρόνια είμαι επιμελητής σε δημόσιο νοσοκομείο στη Σουηδία.
Πολλοί άνθρωποι πληρώνουν σημαντικά ποσά σε ασφάλειες κάθε μήνα για να έχουν πρόσβαση στην ιδιωτική υγεία. Εναλλακτικά μπορεί να χρειαστεί να πληρώσουν τεράστια ποσά αν ο λογαριασμός πληρωθεί από την τσέπη τους 100%.Τι παίρνουν όμως ως αντίτιμο;Τι προσφέρει το ιδιωτικο νοσοκομείο
Από αυτά που είδα και γνωρίζω, αυτό που αγοραζει κάποιος με τα χρήματα του είναι η επαφή και ο χρόνος με ένα συγκεκριμένο γιατρό στον οποίο απευθύνθηκε για να λύσει το πρόβλημα του. Ο/Η γιατρός μπορεί μπορεί να είναι όντως expert ή να έχει πολύ καλό PR.
Οι υπηρεσίες νοσηλείας δεν είναι σε καμία περίπτωση αντάξιες του ποσού που χρεώνει το ιδιωτικό νοσοκομείο. Συνήθως η μέρα νοσηλείας μαζί με τα φάρμακα προσεγγίζει τα 1000€ στις περισσότερες περιπτώσεις. Καλύτερα κρεβάτια, καθαροί χώροι, καθίσματα, κλινοσκεπασματα καθώς και
απλά επαρκής αριθμός νοσηλευτών και φυσιοθεραπευτών. Το επίπεδο της νοσηλείας, οι γνώσεις καθώς και τα μέτρα προφύλαξης αποφυγής λοιμώξεων, πτώσεων, επιπλοκών δε διαφέρουν ουσιαστικά από το ΕΣΥ. Σαφώς και δε συγκρίνονται με κρατικά νοσοκομεία της Δυτικής Ευρώπης που ακολουθούν
συγκεκριμένα standards.Πχ, για την αποφυγή ενδονοσοκομειακων λοιμώξεων στη Σουηδία όλοι όσοι έρχονται σε επαφή με τον ασθενή έχουν κοντά μανίκια και δε φορούν κάτι κάτω από τον αγκώνα, ρολόγια κλπ δεν επιτρέπονται όπως και βαμμένα νύχια,είναι γνωστό ότι αυξάνουν το ρισκο λοίμωξης
Φυσικά τέτοιοι περιορισμοί δεν υπάρχουν στο ελληνικό ιδιωτικό νοσοκομείο. Νοσηλευτές με δαχτυλίδια κλπ αξεσουάρ, γιατροι με μακριά μανίκια στις ιατρικές μπλούζες, ρολόγια στον καρπό κλπ. Αντίστοιχες ελλείψεις στην πρόληψη πτώσεων, είναι πολύ εύκολο το κάταγμα ισχίου σε πτώση.
Για να μην μακρυγορώ. Τα χιλιάδες € που χρεώνουν τα ιδιωτικά δεν αντικατοπτρίζονται στις παρεχόμενες υπηρεσίες. Οι γιατροί των ιδιωτικών έχουν το area of expertise, αλλά είναι σπάνιο να βρεις καλό γιατρό να βάλει μια δυσκολη διάγνωση σε ένα ζορικο περιστατικό.
Συνήθως κάνουν ένα χειρουργείο ή μιας επεμβατική πράξη σε διάγνωση που έχει μπει από άλλον χωρίς να ασχολούνται μετά με το follow up. Κλινικούς γιατρούς με εμπειρία και κρίση όπως τα δημόσια νοσοκομεία δεν έχουν κατά κανόνα.
Η απαξίωση του ΕΣΥ με τραγικές ελλείψεις σε γιατρούς και νοσηλευτές καθώς και απαράδεκτο επίπεδο εξοπλισμού(από σεντόνια, χαρτί υγείας ως ιατρικά μηχανήματα) στρέφουν αναγκαστικά τον κόσμο στους ιδιώτες κ τα χρήματα που δίνουν κάθε μήνα για κρατική ασφάλιση είναι χωρίς αντίκρισμα
Το ΕΣΥ έχει τις υποδομές να εκπαιδεύσει καλους γιατρούς και έχει αρκετούς ακόμα που είναι σε πολύ καλό επίπεδο. Χρειάζεται άμεση στήριξη βέβαια για να σταθεί σε αξιοπρεπές επίπεδο. Χρειάζεται νοσηλευτές και προσωπικό και όχι συγγενείς να κάνουν χρέη αποκλειστικής/τραυματιοφορεα.
Είναι ντροπή για την Ελλάδα να ζητούν από τους συγγενείς να φέρουν σεντόνια από το σπίτι, να μην υπάρχει σαπούνι και γάζες. Δυστυχώς αυτό που βλέπω είναι ότι ο Έλληνας θα συνεχίσει να πληρώνει από την τσέπη του χιλιάδες ευρώ για να έχει παροχές απλά ανεκτου επιπέδου
Όσοι δεν έχουν τη δυνατότητα θα εξευτελίζονται λόγω της παρακμής του ΕΣΥ ή απλά θα πεθαίνουν. Η πανδημία έκανε γνωστά στο ευρύ κοινό όλα τα κακώς κείμενα γιατί ακόμα και οι έχοντες νοσηλεύτηκαν στο ΕΣΥ με κοβιντ, οι ιδιώτες θέλουν αρνητικό PCR για εισαγωγή, δε ρισκάρουν τα κέρδη.
Απορώ πραγματικά πως ο κόσμος ειδικά στην επαρχία δεν κυνηγάει τους τοπικούς βουλευτές με τις πέτρες όταν κόσμος χάνεται καθαρά λόγω υποστελέχωσης των νομαρχιακών νοσοκομείων.
Ξέρω ότι ακούγομαι γκρινιάρης και περίεργος,αλλά το επίπεδο νοσηλείας/ιατρικής φροντίδας στο δημόσιο νοσοκομείο της Σουηδίας (που έχει πολλά προβλήματα) είναι καλύτερο από το ελληνικό ιδιωτικό. Η υγεία κοστίζει στον Έλληνα ΠΟΛΛΑ χρήματα, γιατί δεχόμαστε να είναι χαμηλού επιπέδου;
• • •
Missing some Tweet in this thread? You can try to
force a refresh
1. Αυτές τις ημέρες άκουσα και το ηλίθιο επιχείρημα "τι θα τις κάνουμε τόσες #ΜΕΘ μετά την #covid19 πανδημια". Η περιληπτική απάντηση είναι ποιοτικότερη νοσηλεία στον βαρέως πάσχοντα που συχνά νοσηλεύεται σε απλό θάλαμο μέχρι να χειροτερέψει.
2. Πιο αναλυτικά. Έχοντας εμπειρία από δύο συστήματα υγείας, Ελλάδα και εξωτερικό, υπάρχει τεράστια διαφορά στο ποιος ασθενής μπαίνει στη ΜΕΘ. Στην Ελλάδα πρέπει πρακτικά να είναι διασωληνωμένος. Έκανα 5 χρόνια ειδικότητα Ελλάδα, στο νοσοκομείο Σωτηρία.
3. Όλα αυτά τα χρόνια, μια ασθενή θυμάμαι που πήγε στη ΜΕΘ χωρίς να είναι διασωληνωμένη. Ήταν βέβαια 19 ετών κοπέλα που ήρθε στα ΤΕΠ με σοβαρή αναπνευστική ανεπάρκεια. Όλοι οι υπόλοιποι ασθενείς διασωληνωνονταν σε κοινό θάλαμο και μετά ψάχναμε κρεβάτι.
1. Σύμφωνα με την ελληνική πνευμονολογικη εταιρεία έχουν καταθέσει χαρτιά για την τρέχουσα προκήρυξη σε 1η+2η ΥΠΕ 100 πνευμονολογοι, η πλειοψηφία των οποίων δεν είναι στο ΕΣΥ. Αναμένουν τις κρίσεις ενώ τα ΤΕΠ βουλιάζουν και το υπουργείο κάνει #επιταξη ιατρών και όχι κλινικών.
2. Επίσης σύμφωνα με την ΕΠΕ υπάρχουν νέοι ειδικευμένοι πνευμονολογοι που κάνουν το υποχρεωτικό αγροτικό ενώ στα νοσοκομεία ψάχνουν γιατρούς να βγουν οι εφημερίες. Απόσπαση άμεσα για ένα τρίμηνο το οποίο να μετρήσει ως υπηρεσία υπαίθρου, μήπως θα ήταν μια προσωρινή λύση;
3. Επιμένω στην άποψη μου ότι το παιχνίδι είναι καθαρά επικοινωνιακό και όχι ουσίας.Δεν επιδιώκουν σοβαρή ενδυνάμωση του ΕΣΥ γιατί με την ύφεση της πανδημίας σε κάποιους μήνες θα πρέπει να μπουν οι ιδιώτες στο ΕΣΥ και κάποιες υπηρεσίες να είναι επί πληρωμή.Τσάμπα τα λεμε, I know.
1. Με αφορμή βίντεο του φίλου @KiTaSuMbA διάβασα την ανάρτηση δικηγόρου αρνητή του #covid19 με χιλιάδες followers. Η ανάρτηση σχολιάζει ένα περιστατικό με ασθενή στο νοσοκομείο που είχε ανάγκη οξυγόνου σε μεγάλη συγκέντρωση, διασωληνωθηκε και κατέληξε κάποιες μέρες μετά.
2. Διάβασα με τρόμο τα σχόλια των ακολούθων του δικηγόρου οι οποίοι κατηγορούσαν τους γιατρούς ότι "τον έφαγαν" άδικα, ότι αν ήταν σπίτι θα ήταν μια χαρά ενώ προέτρεπαν τους συγγενείς ασθενών που νοσηλεύονται "να τους πάρουν σπίτι" παρά την πνευμονία.
3. Όλα αυτά διανθισμένα με σχόλια περί μασονων, φαρμακευτικών που εμπορεύονται το θάνατο, εμβολίων που σκοτώνουν λόγω παρενεργειών, γιατρών που διασωληνωνουμε τυφλά κλπ. Όποιος τολμούσε να φέρει αντίρρηση (πχ ο Μάκης) ήταν από "πιόνι του συστήματος" ως "πρόβατο" και "κοιμισμένος"
1. Επειδή αρκετή κουβέντα γίνεται τελευταία περί διασωληνωσεων και ΜΕΘ, είπα να γράψω κάποια πράγματα από την πλευρά του κλινικού γιατρού που έχει βρεθεί στη θέση να πρέπει να πάρει μια τέτοια απόφαση. Θα ξεκινήσω από τα εύκολα που είναι οι ενδείξεις για διασωληνωση ενός ασθενούς
2. Οι ενδείξεις λοιπόν είναι σαφείς. Αναπνευστική ανεπάρκεια που δεν αντιρροπειται με οξυγόνο/μη επεμβ. αερισμό (Bipap), σοβαρή αναπνευστική οξέωση, αδυναμία προστασίας αεραγωγού (πχ σε κώμα ή μειωμένο επίπεδο συνείδησης), σοβαρή μεταβολική οξέωση, σοβαρή αιμοδυναμική αστάθεια.
3. Αυτό που είναι πολύ πιο δύσκολο είναι το ποιος ασθενής θα διασωληνωθει. Κάποιοι θα πουν ότι οι γιατροί γουστάρουν να το παίζουν θεοί και να αποφασίζουν ποιος θα ζήσει. Όχι.Όταν κληθείς να πάρεις μια τέτοια απόφαση εύχεσαι να μπορούσες να τους διασωληνωσεις όλους ή σχεδόν όλους