Det finns två utvecklingslinjer i svensk skola som jag tycker är extra skadliga.
1. Den extremt kollektivistiska/auktoritära trenden att alla lärare ska göra lika.
2. Den extremt individualistiska trenden att elever förväntas ansvara för sin egen framtid genom rätt skolval.
Jag är inte filosofiskt bevandrad så jag kan inte med rätt ord förklara varför men de här två punkterna ihop provocerar mig något oerhört. Men går emot allt det som jag tycker samhället borde eftersträva: individens frihet inom kollektivets trygghet.
Gissning: om något länkar samman många av de personer som ingår i gruppen ”skoltwitter” tror jag att det kan vara detta. Vi är lärare. Vi tror på på värdet av att ta hand om människor och lära dem saker i grupp, men vi hatar att inordna oss i kollektivistiska arbetssätt.
För mig blir det konstigt att kallas för kommunist för att jag tycker att marknadsprinciper ska hållas borta från skolan och elever inte drabbas av andra elevers val, samtidigt som jag själv känner mig som en extrem individualist eftersom jag hatar att inordna mig i kollektiv.
Och kanske är det för att jag tycker så här (jag fattar ju inte filosofi och kan inte veta) som jag älskade den här artikeln av @JesperAhlin. Den handlar om individualism men också om det gemensamma. timbro.se/smedjan/ideer/…
Jag har jobbat på ideellt drivna friskolor i hela mitt arbetsliv. Där har ”fri” i friskola betytt fri från kollektivistiska och auktoritära försök att styra in lärare att göra lika. Det har funnits en pedagogisk tanke som förenat, men i övrigt em enorm frihet för individen.
Mitt enda försök att jobba kommunalt slutade med att jag efter tre månaders anställning sa upp mig på juldagen pga 1. för trött, men också mycket pga 2. den enorma ofrihet som skapades av rektorernas styrning av arbetssätt. Jag kvävdes. Det gjorde mig ännu tröttare.
Samtidigt tror jag mig mer och mer förstå vad det är som gör att kollektivismen vinner sådan mark i den kommunala skolan - det omöjliga läraruppdrag som den individualistiska marknadsstyrningen skapat.
Den kommunala skolan lämnas med ett allt mer omöjligt uppdrag i takt med att fler och fler studiemotiverade elever söker sig till nystartade koncernskolor. Samtidigt har effektiviseringskrav efter effektiviseringskrav lagts på varandra, år efter år.
Mitt i detta står rektorer och lärare i den kommunala skolan och griper efter halmstrån. Inkludering, formativ bedömning, digitalisering, big five, storyline, lärandematriser, gemensam lektionsstruktur osv. Trollformler för att rädda en omöjlig situation.
Men ju mer man försöker att trycka ner de här arbetssätten - som förväntas och ofta tvingas vara gemensamma och kollektiva - desto sämre lärare kommer alla vi som egentligen är individualister att bli.
Och nu till det extra kränkande: eftersom vi är individualister förstår vi att det sitter 27 (+/- 5) individer i våra klassrum. Vi har mycket mer än de som framtvingar kollektivism respekt för detta. Men hur ta hänsyn till elevers rätt till individualism i kollektivistisk skola?
Jaja. Tänkte lite högt här i svårt ämne vilket är aningen över gränsen för vad jag känner mig bekväm med. Gomorron.

• • •

Missing some Tweet in this thread? You can try to force a refresh
 

Keep Current with Marcus Larsson

Marcus Larsson Profile picture

Stay in touch and get notified when new unrolls are available from this author!

Read all threads

This Thread may be Removed Anytime!

PDF

Twitter may remove this content at anytime! Save it as PDF for later use!

Try unrolling a thread yourself!

how to unroll video
  1. Follow @ThreadReaderApp to mention us!

  2. From a Twitter thread mention us with a keyword "unroll"
@threadreaderapp unroll

Practice here first or read more on our help page!

More from @Skolinkvisition

10 Oct
Vi skrev "De expansiva" för att ge en längre beskrivning av det maktövertagande som just sker i den svenska välfärden, med exempel från skolan. Det offentliga överlämnar makten till fd politiker som äger skolor och skolfastigheter. Allt går att bevisa men få har en aning. *tråd*
Låt oss börja med skolkoncernen Aprendere, som för några veckor sedan börsintroducerades och nu är ett av fem skolföretag på börsen. VD och huvudägare är Lars Tunberg. Styrelseordförande är Paul Eric Lindquist. Image
Lars är numer bara ersättare för Liberalerna i Täby, men han har en lång karriär bakom sig som regionpolitiker för Folkpartiet med ordförandeuppdrag i Stockholms läns landsting. Image
Read 16 tweets
10 Oct
Liberalernas Stockholmselit säger nej till lägre skolpeng för friskolor. Undrar vad t ex liberala ordföranden i skolnämnden i Tibro känner? Tibro har EN kommunal högstadieskola men koncern ska nu etablera sig med kommunal skolkatastrof som följd. Vem lyssnar Sabuni på? Jo lobbyn.
Här kommer en snabb genomgång av Liberalernas koppling till skolkoncernerna. Den var nog inte helt oviktig för partiledningens beslut att motsätta sig Åstrands utredning.
1. Liberala politiker som ägare

I år börsnoterade Tellusgruppen ägs av fd Folkpartistiska toppolitikern Bijan Fahimi. Också i år börsnoterade skolkoncernen Aprendere ägs av fortfarande aktiva Liberalpolitikern Lars Tunberg.
Read 12 tweets
9 Oct
Nej det gör det inte. Varför ljuger ni @liberalerna?

”Det som partier vänsterut, inklusive Socialdemokraterna, nu föreslår innebär i praktiken en nedläggning av landets friskolor.”

dn.se/debatt/hindra-…
Liberalerna innan de tog in skolkoncernlobbyisten Leijonborg. aftonbladet.se/debatt/a/yRzGP…
Read 5 tweets
7 Oct
Nu ska jag med tre klipp från Eskilstunas skolnämnd förklara varför inte tillräckligt många vill bli lärare.

1. Förvaltningens syn på den kommunala skolans låga resultat är att lärare är för dåliga på sitt jobb.
2. Samtidigt som man konstaterar att de kommunala skolorna är så underfinansierade att grundläggande krav i skollagen är svåra att nå
3. Och att skolpengen sänkts och lett till behov av "effektiviseringar" som kommer att innebära att skolan måste "bli av med sin personal".
Read 4 tweets
7 Oct
Kommunpolitikers fjäskande för IES borde göra alla sanna marknadsliberaler tokiga. Nu ska ni få en dragning om den extra lokalkostnadsersättning som tex alliansen i Trelleborg ska ge till IES. IES vice vd skriver att det inte är en subvention men... trelleborgsallehanda.se/debatt/ies-ata…
... det är det visst.

Kommunen ska enligt lag ge friskolor sin egen genomsnittliga lokalkostnadsersättning per elev. Skollagen tillåter dock undantag. Trelleborgs kommun har valt att göra ett sådant och ge extra ersättning upp till IES faktiska hyreskostnad.
Tanken med den genomsnittliga kommunala lokalkostnaden är att det alltid jämnar ut sig över tid. Om en friskola hyr ny dyr lokal när kommunens lokalkostnad är låg kommer de att förlora när de etablerar sig men sedan kommer kommunens lokalkostnad att komma ikapp, och förbi.
Read 11 tweets
6 Oct
Ju mer jag lär mig om maktförhållandena i svenska skolan, desto mer inser jag vet väldigt lite om spelet bakom kulisserna. För det dyker hela tiden upp mer. Jag visste tex inte att Academedia och bolagets huvudägare Mellby Gård bygger skolindustri med enorma lobbymuskler. *tråd*
Student Consulting är ett bemanningsbolag med fokus på skolan som omsätter nästan en miljard kronor.
Bolaget har växt så att det knakar under pandemin, bland annat pga att man genom "intensiv lobbying" lyckades få regeringen att avskaffa fribeloppet för studenter. Rätt eller fel gjort av regeringen, vet ej, men det är klart att det är bra om man hyr ut studenter.
Read 13 tweets

Did Thread Reader help you today?

Support us! We are indie developers!


This site is made by just two indie developers on a laptop doing marketing, support and development! Read more about the story.

Become a Premium Member ($3/month or $30/year) and get exclusive features!

Become Premium

Too expensive? Make a small donation by buying us coffee ($5) or help with server cost ($10)

Donate via Paypal Become our Patreon

Thank you for your support!

Follow Us on Twitter!

:(