Είμαι πλήρως εμβολιασμένος. Παρ'όλα αυτά, μια φορά την εβδομάδα κάνω εθελοντικά ένα (δωρεάν) ράπιντ τεστ, προς όφελος της οικογένειας μου κ του συνόλου. Εξηγώ το σκεπτικό.
Κατ'αρχήν σε αντίθεση με όσα διαδίδουν κάποιοι περίεργοι σήμερα, γνωρίζαμε απ'την αρχή (και το λεγαμε) ότι οι πλήρως εμβολιασμένοι ΔΕΝ είναι προστατευμένοι 100% στο θέμα μόλυνσης, αφού η προστασία δεν ήταν 100% ούτε για τη συμπτωματική νόσο.
Σε εκείνη τη φάση της πανδημίας, με σχεδόν μηδενική ανοσολογική κάλυψη, ο στόχος που ενδιέφερε πρωτίστως ήταν η αποτροπή νοσηλείας & θανάτων. Κάτι που έκαναν (κ κάνουν ακόμα) καλά τα εμβόλια.
Όταν ήρθε η πιο μεταδοτική Δ, καταγράψαμε κ μιλήσαμε για μια υποχώρηση στην αποτελεσματικότητα των εμβολίων, περισσότερο στο θέμα της μόλυνσης/νόσησης, παρά στις νοσηλείες/θανάτους.
Άρα ξέρουμε ότι ένας εμβολιασμένος είναι *πιθανό* να μολυνθεί απ'τη Δ (λιγότερο πιθανό σε σχέση με έναν ανεμβολίαστο), κ ακόμα κ αν έχει το ίδιο ιικό φορτίο αυτό θα πέσει πιο γρήγορα (λόγω αντισωμάτων) κ άρα η μεταδοτικότητά του είναι μειωμένη. Όχι μηδέν.
Εγώ είμαι εμβολιασμένος με ΑΖ. Η προστασία μου έναντι μόλυνσης & συμπτωματικής νόσου είναι μικρότερη από κάποιον εμβολιασμένο με Pfizer, αλλά συγκρίσιμη για την αποτροπή νοσηλείας/θανάτου.
Το θετικό είναι ότι ο ρυθμός μείωσης των αντισωμάτων μου είναι πιθανώς μικρότερος απο αυτόν που έχει εμβολιαστεί με Pfizer. Οπότε τα αντισώματά μου είναι λιγότερα, αλλά πέφτουν πιο αργά.
Την 2η δόση μου την έκανα τον Ιούνιο. Σήμερα, 3μιση μήνες μετά τον πλήρη εμβολιασμό μου, είμαι ακόμη σημαντικά προστατευμένος κ από μόλυνση κ από νοσηλεία. Συγκριτικά όμως, λιγότερο από μόλυνση.
Λόγω δουλειάς, βρίσκομαι συνεχώς σε εσωτερικούς χώρους με φοιτητές, συναδέλφους κ συνεργάτες. Αν και όλοι με safepass και με κανόνες προστασίας, το ρίσκο υπάρχει λόγω του όγκου των επαφών και της διακίνησης ανθρώπων που έχουν σχέση με το Νοσοκομείο.
Επίσης έχω μια κόρη (ακόμα) ανεμβολίαστη λόγω ηλικίας και μια καρκινοπαθή εντός οικογένειας.
Επομένως έχω ένα ρίσκο μόλυνσης λόγω δουλειάς και ένα ρίσκο μετάδοσης λόγω οικογενειακής κατάστασης.
Αν μολυνθώ ξέρω ότι δεν κινδυνεύω, λόγω εμβολίου. Ξέρω επίσης ότι έχω μικρή πιθανότητα να μεταδώσω, αλλά υπάρχει. Και επειδή θέλω να μειώσω αυτή την πιθανότητα έναντι της κόρης μου και της ευπαθούς της οικογένειας, εφάρμοσα το εβδομαδιαίο τεστ.
Βεβαίως ούτε κ με αυτό το μέτρο μειώνω στο 0% το ρίσκο μόλυνσης ή μετάδωσης. Αλλά προσθέτω ένα ακόμη μέτρο πρόληψης, (μετά τον εμβολιασμό κ τα ατομικά μέτρα) για τους δικούς μου ανθρώπους.
Στο κάτω-κάτω δωρεάν είναι, παίρνει 2 λεπτά, κ το εισάγω στην ρουτίνα του Σαββάτου μου.
Είναι αρκετό; Γιατί δεν κάνω κάθε 72 ώρες;
Προφανώς αν έκανα κάθε 72 ώρες θα ήταν καλύτερα. Και αν έκανα κάθε μέρα, ακόμα καλύτερα.
Η τελική επιλογή εχει σχέση με την αξιολόγηση του ορίου του οφέλους σε σχέση με τις συνθήκες μου κ τις συνθήκες έξω.
Παράδειγμα: οδηγώ με ζώνη, στη σωστή λωρίδα, στο ανώτατο επιτρεπτό όριο ταχύτητας. Επιλέγοντας να μειώσω την ταχύτητα, μειώνω κ το ρίσκο. Σαφώς κ αν οδηγώ με 30χλμ/ω θα έχω ακόμη μικρότερο ρίσκο. Αλλά ορίζω το όριο μου με βάση την αξιολόγηση του οφέλους έναντι συνθηκών.
Αυτή τη στιγμή στην Κύπρο είμαστε 7/10 εμβολιασμένοι. Ο αριθμός κρουσμάτων έχει πέσει στα επίπεδα του τέλους του 1ου κύματος.
Ως εμβολιασμένος έχω τα πλεονεκτήματα της προστασίας κ με βάση τις δικές μου προσωπικές συνθήκες θεωρώ ότι το εβδομαδιαίο τεστ είναι αρκετό, για τώρα.
Κλείνω λέγοντας ότι σε αυτό το θρεντ εξηγώ μόνο τι επέλεξα να κάνω εγώ. Δεν λέω τι πρέπει να κάνουν άλλοι. Αν κ έχω άποψη, δεν είμαι επιδημιολόγος κ δεν έχω τις γνώσεις να πω τι πρέπει να γίνει ως γενική πολιτική.
Θεωρώ όμως ότι κάνω σωστά που κάνω τεστ. Εξάλλου.. why not.
• • •
Missing some Tweet in this thread? You can try to
force a refresh
Συμπληρώνουμε 9 μήνες εμβολιασμών μέσα σε πανδημία. Ευκαιρία να δούμε που βρισκόμαστε ως Κύπρος, ως Ελλάδα, ως Ευρώπη κ παγκόσμια. 👇
/🧵
Βλέποντας την 🇪🇺, ο % μ.ο. εμβολιασμού με τουλάχιστον 1 δόση είναι στο 67% του συνολικού πληθυσμού & στο 63% για πλήρη εμβολιασμό.
Η 🇨🇾 βρίσκεται ακριβώς στα ίδια ποσοστά της ΕΕ, ενώ η 🇬🇷 λίγο πιο κάτω (με 62% και 57% αντίστοιχα).
Την κούρσα στην ΕΕ ηγούνται 🇵🇹🇲🇹🇪🇸 με >80%. 1/
Σημείωση: αυτός ο δείκτης (% επί του συνολικού πληθυσμού κ όχι % σε >18) είναι ο πιο σωστός δείκτης εμβολιαστικής κάλυψης, αφού ο ιός δεν κοιτάει ηλικίες. Ο στόχος είναι η αποτροπή μολύνσεων, νοσηλειών & θανάτων στον συνολικό πληθυσμό, κ άρα ο δείκτης πρέπει να είναι ανάλογος.
2/
Χθες έγινε η συνάντηση της επιτροπής ACIP του CDC για την 3η δόση (booster) της Pfizer και παρουσιάσθηκαν αρκετά δεδομένα που πιστεύω κάποια ενδιαφέρουν τον κόσμο.
Έγιναν 11 παρουσιάσεις, οπότε θα αναφέρω μόνο τα σημαντικά κατ'εμέ, με όσο πιο απλά λόγια μπορώ. Let's go 👇
1/🧵
Κατ'αρχήν χθες, "συμπτωματικά", απεφάνθει o FDA να εγκρίνει την 3η δόση (booster) σε συγκεκριμένες ομάδες (>65 & σε όσους με αυξημένο ρίσκο λόγω εργασίας ή υποκείμενων). Tώρα θα αποφασίσει το CDC πως θα γίνει αυτή η χρήση απ'τον πληθυσμό (εξού και η συνάντηση της επιτροπής).
2/
[Σημείωση: Την όρεξη & ιδέα της μεταφοράς αυτών των δεδομένων την πήρα από την @HelenBranswell η οποία παρακολουθεί & μεταδίδει ζωντανά πολλές συνεδριάσεις του FDA/CDC - όσοι ενδιαφέρεστε για ποιοτική ενημέρωση, ακολουθήστε την].
Πάμε στο ψητό.
3/
Το θέμα της 3ης δόσης εμβολιασμών είναι μια πραγματικότητα. Χρειάζεται; Γιατί; Σε ποιους; Ποιοι παράγοντες παίζουν ρόλο;
Βασισμένος σε δεδομένα βιβλιογραφίας, βάζω σε μια σειρά τις σκέψεις μου κ παρουσιάζω 3 βασικά συμπεράσματα.
Ώρα για mega-θρεντ 👇
(κάντε καφέ..🙄)
1/🧵
Κατ'αρχήν να πω ότι το θέμα το έχω αναπτύξει στο σημερινό δημοσιευμένο άρθρο μου στην @HuffPostGreece. Στο θρέντ αυτό θα αναφέρω τα βασικά σημεία του, αλλά αν θέλετε περισσότερες πληροφορίες κ πλήρεις πηγές, μπορείτε να το βρείτε στο λινκ 👇
Ξεκινάμε! huffingtonpost.gr/entry/yia-poio… 2/
Κατ'αρχήν, 2 είναι οι γενικές συνθήκες που, εάν αληθείς, καταστούν αναγκαία μια 3η δόση:
1⃣ Να υπάρξει σημαντική μείωση της ανοσίας/προστασίας των εμβολιασμένων ή κάποιας ομάδας αυτών, που να αντικατοπτρίζεται σε μολύνσεις ή νοσήσεις (άρα 3η δόση ως ενισχυτική - "booster")
3/
Υπάρχουν συμπολίτες μας που δεν έχουν εμβολιαστεί ακόμη αλλά προσπαθούν να κάμψουν τις φοβίες κ τις ανησυχίες τους. Άλλοι τους λένε "ψέκες" επειδή δεν εμβολιάστηκαν, άλλοι τους σερβίρουν παραπληροφόριση ενισχύοντας το φόβο τους.
Ως επιστήμονες πρέπει να τους στηρίξουμε.
1/🧵
Αυτό είναι κάτι στο οποίο αναφέρομαι από πέρσι, κ συνεχίζω μέχρι κ τώρα. Πρόκειται για ανθρώπους που είναι θύματα, όχι θύτες.
Και συνεπώς η δική μας συμπεριφορά & πράξη, όσων πιστεύουμε στην Επιστήμη κ στις διαδικασίες της, είναι πολύ σημαντική.
Αυτοί οι άνθρωποι δεν είναι αντιεμβολιαστές, δεν είναι συνωμοσιολόγοι, δεν λένε αρλούμπες στα ΜΚΔ, δε σπάνε βιτρίνες.
Είναι γενικά άνθρωποι διακριτικοί, ρωτάνε ευγενικά, διασταυρώνουν πληροφορίες, έχουν κ πολύ άγχος.. Όσο περισσότερη πίεση δέχονται, τόσο πιο πολύ αμφιβάλλουν.
Έχουμε την πρώτη πλήρη έγκριση εμβολίου για COVID19. Τι σημαίνει όμως αυτό πρακτικά κ τι προεκτάσεις εχει; Σύντομο θρεντ 🧵👇
🔸️ Το πρώτο & σημαντικότερο είναι ότι επιβεβαιώνεται επίσημα η τεκμηρίωση της ασφάλειας (σε σχέση με το ρίσκο) κ της αποτελεσματικότητάς του εμβολίου. Με 340.000 σελίδες δεδομένων από 202+ εκ. δόσεις σε ΗΠΑ (χώρια τα δεδομένα των άλλων 101 χωρών - υπολογίζονται σε 2δις δόσεις).
Για να δείτε πως συγκρινεται αυτό με άλλα εμβόλια, στις ΗΠΑ χορηγούνται 10εκ δόσεις του πασίγνωστου εμβολίου MMR κάθε χρόνο. Με λίγα λόγια μέσα σε 8 μήνες έχουμε για το εμβόλιο της Pfizer όσα δεδομένα μαζέψαμε για τo ΜMR σε 20+ χρόνια.
Να εξηγήσω πρώτα τι εννοώ "λάθος βάση": και οι 2 χώρες *προχωρούν* κανονικά σε εμβολιασμούς κ μάλιστα γοργά. Φαίνεται αυτό απ'τις ημερίσιες δόσεις/πληθυσμό, όπου κ οι δύο χώρες υπερέχουν πολλές άλλες. Άρα δεν είναι ότι *δεν* εμβολιάζονται. Το πρόβλημα ειναι ότι άρχισαν πολύ αργά!
Βλέποντας τα γραφήματα φαίνεται ότι όχι μόνο ξεκίνησαν 3 μήνες πιο αργά από την Ευρώπη, αλλά και ο ρυθμός ήταν απογοητευτικά μικρός τους πρώτους μήνες.
Παρ'όλα αυτά, σήμερα είναι πάνω απ'τον Μ.Ο του κόσμου & της περιοχής με % εμβολιασμού κοντά στο 40%.