Χθες έγινε η συνάντηση της επιτροπής ACIP του CDC για την 3η δόση (booster) της Pfizer και παρουσιάσθηκαν αρκετά δεδομένα που πιστεύω κάποια ενδιαφέρουν τον κόσμο.
Έγιναν 11 παρουσιάσεις, οπότε θα αναφέρω μόνο τα σημαντικά κατ'εμέ, με όσο πιο απλά λόγια μπορώ. Let's go 👇
1/🧵
Κατ'αρχήν χθες, "συμπτωματικά", απεφάνθει o FDA να εγκρίνει την 3η δόση (booster) σε συγκεκριμένες ομάδες (>65 & σε όσους με αυξημένο ρίσκο λόγω εργασίας ή υποκείμενων). Tώρα θα αποφασίσει το CDC πως θα γίνει αυτή η χρήση απ'τον πληθυσμό (εξού και η συνάντηση της επιτροπής).
2/
[Σημείωση: Την όρεξη & ιδέα της μεταφοράς αυτών των δεδομένων την πήρα από την @HelenBranswell η οποία παρακολουθεί & μεταδίδει ζωντανά πολλές συνεδριάσεις του FDA/CDC - όσοι ενδιαφέρεστε για ποιοτική ενημέρωση, ακολουθήστε την].
Πάμε στο ψητό.
3/
Η πρώτη παρουσίαση από τον Αντιπρόεδρο της Pfizer, Will Gruber. Δεδομένα αποτελεσματικότητας εμβολίου στις 2-4 εβδ μετά την 2η δόση, έναντι της ακίδας διαφόρων παραλλαγών.
(Γράφημα: αντισώματα ικανά για εξουδετέρωση ιού, μεγάλο νούμερο = καλό)
Άρα το εμβόλιο δουλεύει στην Δ.👌 4/
Δεδομένα 3ης δόση - μελέτη Φάση 1 (Pfizer) - ίδιου στυλ γράφημα (ικανά αντισώματα):
Η 3η δόση αυξάνει τα αντισώματα που εξουδετερώνουν τον ιό στη Δ (μπλε) κ στον αρχικό ιό (γκρι) σε όλες τις ηλικίες (για >65 εγώ βλέπω μεγαλύτερη αύξηση βέβαια).
Άρα η 3η δόση δουλεύει καλά.👌 5/
Δεδομένα 3ης δόσης - μελέτη Φάση 3 (Pfizer).
Τα ικανά αντισώματα αυξάνονται 3x φορές περισσότερο μετά την 3η δόση, από όσα υπήρχαν μετά την 2η δόση (τεστ εξουδετέρωσης: από 753 -> σε 2476 GMT).
Αυτό σημαίνει πολύ σημαντική αύξηση μετά απο 3η δόση. 👌 6/
Το ερώτημα βέβαια είναι αν τα αντισώματα αυτά θα παραμείνουν για περισσότερο απ'όσο της 2ης δόσης. Ρωτήθηκε ο Gruber: "θα πάμε σε 4η δόση πάλι σε 6-8 μήνες;" Απάντησε: "η εκτίμηση μας είναι ότι η προστασία της 3ης δόσης θα είναι πιο μακροπρόθεσμη απ'την 2η".
We'll see.. 🤞
7/
Ασφάλεια 3ης δόσης.
Παρόμοιο προφίλ με τη 2η δόση στις συχνές παρενέργεις. Στις πιο σπάνιες η 3η δόση είχε λιγότερες απ'τη 2η (το ίδιο δείχνει κ το Ισραήλ), εκτός από τις λεμφαδενοπάθειες.
Γενικά το προφίλ φαίνεται καλό, αλλά τα δεδομένα των ΗΠΑ είναι από λίγους εθελοντές. 8/
Ο Gruber ρωτήθηκε, μελετάνε χορήγηση 3ης δόσης σε όσους πήραν 2η δόση άλλου εμβολίου; Είπε όχι.
Ρωτήθηκε, σκέφτονται να μεγαλώσουν το διάστημα 1-2 δόσεων για να παραταθεί ο χρόνος ανάγκης 3ης δόσης; Είπε θα το δουν αυτό στη μη-οξεία φάση της πανδημίας (αργότερα).
9/
Επόμενη παρουσίαση το CDC για την ανοσία, η οποία ΔΕΝ είναι μαύρο/άσπρο, αλλά ένα εύρος.
Το επίπεδό της (τρίγωνο) δεν εξαρτάται μόνο από τον αριθμό των αντισωμάτων, αλλά κ από άλλους παράγοντες ("contributors") όπως τα Τ-κύτταρα, η ειδικότητα κ τοποθεσία των αντισωμάτων κτλ. 10/
Ενδιαφέρον slide από μελέτη Moderna (2-δόσεις):
Εμβολιασμένοι χωρίς αντισώματα έχουν 45-60% μείωση ρίσκου συμπτ.μόλυνσης (98% με αντισώματα).
Μόνο 68% της αποτελ/τητας βασίζεται σε παράγοντες που έχουν να κάνουν με αντισώματα. Το υπόλοιπο έχει σχέση με κυταρική ανοσία. 11/
Παρένθεση:
Αυτό το θέμα το έχουμε υπογραμμίσει πολλές φορές, και εγώ και άλλοι συνάδελφοι.
Η κυτταρική ανοσία παίζει πολύ μεγάλο ρόλο, και τα τεστ αντισωμάτων ΔΕΝ την αξιολογούν, ούτε κ έχουμε (ακόμα) ένα τεστ κοινής-χρήσης που να την αξιολογεί. 12/
Τι γίνεται με την ανοσία εμβολιασμένων που έχουν μολυνθεί;
Προστατεύονται από βαριά νόσο (λόγω συνολικής ανοσίας) αλλά η ποιότητα ή ο αριθμός των αντισωμάτων τους (οι παράγοντες που είπαμε) επιτρέπουν σε αυτούς τους ανθρώπους τη μόλυνση (θα αναφερούμε σε αυτό κ παρακάτω). 13/
Παρ'ολα αυτά, σε εμβολιασμένους που μολύνθηκαν (γαλάζιο) η ποσότητα του ιού που μπορεί να αναπαραχθεί είναι είναι πολύ μικρότερη από αυτών των ανεμβολίαστων (χαμηλότερη καμπύλη).
Ο ιός δλδ δεν μπορεί να αναπαραχθεί το ίδιο καλά σε όσους έχουν εμβολιασθεί Vs σε ανεμβολίαστους. 14/
Τι γίνεται με την ανοσία σε βάθος χρόνου;
Ναι, τα αντισώματα πέφτουν σε 6 μήνες (αριστερά, για Moderna/Pfizer) αλλά η κυτταρική ανοσία με τα κύτταρα Β παραμένει σε καλά επίπεδα (δεξιά).
Αυτό σημαίνει ότι όσοι έχουν ικανό ανοσοποιητικό σύστημα δεν έχουν ιδιαίτερο κίνδυνο. 15/
Σε κάποιες ομάδες δεν συμβαίνει αυτό, πχ δεδομένα εδώ σε >80ετών δείχνουν τα αντισώματα ΚΑΙ η κυτταρική ανοσία είναι χαμηλά.
Αρ: δείτε τη μείωση αντισωμάτων σε δύο φάσεις (βελάκια, ~50 & ~80 ετών)
Δεξ: δείτε πως αυξάνεται ο αριθμός αυτών με μη-δραστικά Τ-κύτταρα (βελάκια). 16/
Το συμπέρασμα του CDC είναι ότι η ηλικία είναι ένας σημαντικός παράγοντας ανάγκης 3ης δόσης.
Ούτως ή άλλως κάνουν λιότερα αντισώματα, πέφτουν πιο γρήγορα, έχουν και ρίσκο μειωμένης κυτταρικής ανοσίας.
[Σε αυτό κυρίως βασίστηκε κ το FDA για την έγκριση της 3ης δόσης]. 17/
Τι γίνεται όμως τον νεότερο πληθυσμό σε σχέση με την μείωση των αντισωμάτων;
Το CDC έδειξε δεδομένα για Pfizer, Moderna & JJ.
Βλέπετε ηλικιακές ομάδες - ημέρες μετά τη 2η δόση vs αποτελεσματικότητα. Οι καμπύλες πέφτουν πολύ ήπια, ~20-30% σε 200ημέρες, εκτός της JJ. 18/
Και εδώ έρχονται δεδομένα από τις νοσηλείες στις ΗΠΑ, που δείχνουν αυτό που λέγαμε πριν για τα αντισώματα:
Οι εμβολιασμένοι νοσηλευόμενοι είναι κυρίως μεγάλης ηλικίας (λιγότερη ανοσία) ή/και με υποκείμενα νοσήματα (πχ ανοσοκαταστολμένοι). 19/
Το πολύ ενδιαφέρον είναι ότι αν βγάλεις τους ανοσοκατασταλμένους από την ομάδα των εμβολιασμένων με υποκείμενα, τότε δε βλέπεις μεγάλες διαφορές στις νοσηλείες τους.
Αυτό δείχνει ότι οι ανοσοκατασταλμένοι είναι αυτοί που "οδηγούν" της νοσηλείες στους εμβολιασμένους. 20/
Το CDC έδειξε συνολικά την επιρροή της Δ στην αποτελεσματικότητα εμβολίων για ΜΟΛΥΝΣΗ κ για ΝΟΣΗΛΕΙΑ:
Στην μόλυνση έχουμε ήπια μείωση (15-20%), εκτός από τους οίκους ευγηρίας (NHSN), στη νοσηλεία έχουμε μεγαλύτερη μείωση, κυρίως όμως λόγω ηλικίας. 20/
Συμπέρασμα:
Στις μολύνσεις κ στις νοσηλείες εμβολιασμένων, αυτοί που φαίνεται να οδηγούν τα νούμερα είναι οι ηλικιωμένοι κ οι ανοσοκατασταλμένοι, με τις υπόλοιπες ομάδες (νεότεροι, μη-υποκείμενα) να έχουν ήπια μείωση της αποτελεσματικότητας των εμβολίων. 21/
⚠️Το μέλος της επιτροπής Sarah Long σημείωσε ότι θα πρέπει να μην σκεφτόμαστε την 3η δόση ως προσπάθεια μείωσης της μόλυνσης, γιατί αυτό θα είναι εφικτό μόνο βάση χρόνου (αντισώματα), αλλά ως προσπάθεια μείωσης/διατήρησης-μειωμένης της ΝΟΣΗΛΕΙΑΣ.
[ΥΓ: προσωπικά, συμφωνώ]
22/
Αυτά ήταν τα πιο σημαντικά της συνάντησης.
Έχει γίνει παρουσίαση κ για τις έγκυες γυναίκες, θα αναφερθώ σε μερικά σημαντικά δεδομένα σε ένα ξεχωριστό tweet.
Η πηγή για όλο το υλικό βρίσκεται εδώ, για όσους/όσες επιθυμούν να τις δουν πιο αναλυτικά. cdc.gov/vaccines/acip/…
/🧵
Update:
Ολοκληρώθηκε η ψηφοφορία του ACIP. Το CDC ενέκρινε το την 3η δόση για >65 και για όλους >18 με υποκείμενο νόσημα.
Το θέμα της 3ης δόσης εμβολιασμών είναι μια πραγματικότητα. Χρειάζεται; Γιατί; Σε ποιους; Ποιοι παράγοντες παίζουν ρόλο;
Βασισμένος σε δεδομένα βιβλιογραφίας, βάζω σε μια σειρά τις σκέψεις μου κ παρουσιάζω 3 βασικά συμπεράσματα.
Ώρα για mega-θρεντ 👇
(κάντε καφέ..🙄)
1/🧵
Κατ'αρχήν να πω ότι το θέμα το έχω αναπτύξει στο σημερινό δημοσιευμένο άρθρο μου στην @HuffPostGreece. Στο θρέντ αυτό θα αναφέρω τα βασικά σημεία του, αλλά αν θέλετε περισσότερες πληροφορίες κ πλήρεις πηγές, μπορείτε να το βρείτε στο λινκ 👇
Ξεκινάμε! huffingtonpost.gr/entry/yia-poio… 2/
Κατ'αρχήν, 2 είναι οι γενικές συνθήκες που, εάν αληθείς, καταστούν αναγκαία μια 3η δόση:
1⃣ Να υπάρξει σημαντική μείωση της ανοσίας/προστασίας των εμβολιασμένων ή κάποιας ομάδας αυτών, που να αντικατοπτρίζεται σε μολύνσεις ή νοσήσεις (άρα 3η δόση ως ενισχυτική - "booster")
3/
Υπάρχουν συμπολίτες μας που δεν έχουν εμβολιαστεί ακόμη αλλά προσπαθούν να κάμψουν τις φοβίες κ τις ανησυχίες τους. Άλλοι τους λένε "ψέκες" επειδή δεν εμβολιάστηκαν, άλλοι τους σερβίρουν παραπληροφόριση ενισχύοντας το φόβο τους.
Ως επιστήμονες πρέπει να τους στηρίξουμε.
1/🧵
Αυτό είναι κάτι στο οποίο αναφέρομαι από πέρσι, κ συνεχίζω μέχρι κ τώρα. Πρόκειται για ανθρώπους που είναι θύματα, όχι θύτες.
Και συνεπώς η δική μας συμπεριφορά & πράξη, όσων πιστεύουμε στην Επιστήμη κ στις διαδικασίες της, είναι πολύ σημαντική.
Αυτοί οι άνθρωποι δεν είναι αντιεμβολιαστές, δεν είναι συνωμοσιολόγοι, δεν λένε αρλούμπες στα ΜΚΔ, δε σπάνε βιτρίνες.
Είναι γενικά άνθρωποι διακριτικοί, ρωτάνε ευγενικά, διασταυρώνουν πληροφορίες, έχουν κ πολύ άγχος.. Όσο περισσότερη πίεση δέχονται, τόσο πιο πολύ αμφιβάλλουν.
Έχουμε την πρώτη πλήρη έγκριση εμβολίου για COVID19. Τι σημαίνει όμως αυτό πρακτικά κ τι προεκτάσεις εχει; Σύντομο θρεντ 🧵👇
🔸️ Το πρώτο & σημαντικότερο είναι ότι επιβεβαιώνεται επίσημα η τεκμηρίωση της ασφάλειας (σε σχέση με το ρίσκο) κ της αποτελεσματικότητάς του εμβολίου. Με 340.000 σελίδες δεδομένων από 202+ εκ. δόσεις σε ΗΠΑ (χώρια τα δεδομένα των άλλων 101 χωρών - υπολογίζονται σε 2δις δόσεις).
Για να δείτε πως συγκρινεται αυτό με άλλα εμβόλια, στις ΗΠΑ χορηγούνται 10εκ δόσεις του πασίγνωστου εμβολίου MMR κάθε χρόνο. Με λίγα λόγια μέσα σε 8 μήνες έχουμε για το εμβόλιο της Pfizer όσα δεδομένα μαζέψαμε για τo ΜMR σε 20+ χρόνια.
Να εξηγήσω πρώτα τι εννοώ "λάθος βάση": και οι 2 χώρες *προχωρούν* κανονικά σε εμβολιασμούς κ μάλιστα γοργά. Φαίνεται αυτό απ'τις ημερίσιες δόσεις/πληθυσμό, όπου κ οι δύο χώρες υπερέχουν πολλές άλλες. Άρα δεν είναι ότι *δεν* εμβολιάζονται. Το πρόβλημα ειναι ότι άρχισαν πολύ αργά!
Βλέποντας τα γραφήματα φαίνεται ότι όχι μόνο ξεκίνησαν 3 μήνες πιο αργά από την Ευρώπη, αλλά και ο ρυθμός ήταν απογοητευτικά μικρός τους πρώτους μήνες.
Παρ'όλα αυτά, σήμερα είναι πάνω απ'τον Μ.Ο του κόσμου & της περιοχής με % εμβολιασμού κοντά στο 40%.
🌿 Περίπου 1000 διαφορετικοί ιοί έχουν ανακαλυφθεί μέχρι σήμερα που προσβάλουν φυτά (οι περισσότεροι, ιοί RNA = φυτοϊοί).
🚬 Ο πρώτος ιός φυτού που ανακαλύφηκε ήταν στο φυτό του καπνού (tobacco mosaic virus).
🦗 Η μεταδοση ιών στα φυτά γίνεται συνήθως μέσω εντόμων.
🌾Τα φυτά δεν έχουν ανοσοποιητικό σύστημα κ άρα καταπολεμούν τους ιούς με άλλους τρόπους, όπως το small interfering RNA (siRNA), ένα μικρό τμήμα RNA που παρεμβαίνει στην αναπαραγωγική διαδικασία του ιού.
☣ Κάποιοι ιοί φυτών μολύνουν και ανθρώπους, αλλά είναι σπάνιο φαινόμενο.
Πάμε να δούμε απλά νούμερα;
1️⃣ Εμβόλιο Pfizer: ~80% αποτελεσματικό σε συμπτωματική μόλυνση από την Δ.
Άρα ~20% ρίσκο μόλυνσης (breakthrough infection) & συμπτωματικής νόσου.
2️⃣ Το ίδιο εμβόλιο, ~97% αποτελεσματικό για νοσηλεία έναντι της Δ και 100% έναντι θανάτου.
3️⃣ Ακόμα κ να μολυνθεί κάποιος εμβολιασμένος (δες παραπάνω) το εμβόλιο μειώνει κατά 90% (!) το ιιικό φορτίο με αποτέλεσμα να μειώνεται το ρίσκο μεταδοτικότητας κατά 93%(!).