1. Bir tahta kaşık, dört saniyelik hatırlanmayan rüya, aniden bastıran sağanak, boş bir kola şişesi veya yarısına kadar dolu buzdolabı kaç bitlik bilgi taşır?
2. Bizler maddeyi keşfedeli çok oldu. Empedokles 2500 sene önce hava, su, toprak ve ateşi `şeylerin doğası´ olarak gördü ve onları element kabul etti.
3. Enerjiyi keşif sonraki meseledir. Bir şey yere düşerken, ok atarken, mızrak sallarken, bir şeylerin olduğu hissedilmekle beraber enerji on sekizinci yüzyıl keşfidir.
4. Bilgi ise yirminci yüzyılın ortalarında Shannon tarafından tanımlandı, adlandırıldı. Böylece Madde, Enerji ve Bilgi üçlüsü, diğer anlamda yaşamın üç sac ayağı oluşturuldu.
5. Bilgi enerjiye ne yapacağını söylüyordu, enerji maddeyi manipüle ediyordu ve döngü maddenin yeni bilgi üretmesi ile sonlanıyordu.
6. Üçlü sac ayağının tamamlanması ve döngünün tarifi bir soruyu ortaya çıkardı: Yumurta mı tavuktan, tavuk mu yumurtadan çıkmıştı?
7. Başlarda en kolay yolun maddeden bilgiye gitmek olduğu düşünüldü. Bir süre sonra orta yolcular türedi ve madde, enerji ve bilgiyi aynı gerçekliğin üç farklı yüzü olarak gördü. Yüzyılımızda bu iki düşünceden de vazgeçiyoruz.
8. Maddenin türevini alarak atoma, atomun türevini alarak da bilgiye ulaşmaktan vazgeçiyor ve her şeyi baş aşağı ediyoruz. Bilginin türevinin atom, atomun türevinin madde olduğunu kabul ediyoruz.
9. Peki neden?
10. Görülür ışığı gözlerimiz yaratmadı. Gözlerimiz görülür ışığa göre argelendi. Hayvanlar aleminde ultraviyole ışığın argelediği gözler de var kızılötesi ışığın argelediği gözler de...
11. Aynı şekilde beyin düşünceyi keşfetmedi, düşünce hep oradaydı, düşünce beyni argeledi. Georges Doriot'un sözleriyle “Eylem olmasaydı, dünya hala bir düşünce olurdu”. 'Ol dedi ve oldu'.
12. Düşünce, sorular, cevaplar - diğer adıyla bilgi - hep oradaydı. 'Başlangıçta Söz vardı. Söz Tanrı'yla birlikteydi ve Söz Tanrı'ydı'.
13. Soru(n)lar bizleri buldukça ilerledik, geliştik ve cevapları bulduk. Bir nevi sürekli bilgi alışverişi, hidrojenden helyuma, helyumdan yıldıza, süpernovalardan canlılığa, siyano bakterilerden tek hücrelilere, onlardan bizlere, bizlerden toprağa, havaya, suya...
14. Madde&Enerji formülüne sahibiz: Emc2. Teşekkürler Einstein.

Enerji&Bilgi formülüne de sahibiz: S=k ln(W). Teşekkürler Boltzmann ve Shannon.
15. Peki Madde&Bilgi formülü?
16. Yani şu sorunun cevabı hangi formülde saklı?

17. Bazı şeylerin olması için hazırlanıyoruz. Bazı şeylerin on sene içerisinde gerçekleşeceğini tahmin ediyoruz. Bazı şeylerin büyük radikal sonuçlar doğuracağını görüyoruz.

18. Hatırlanmayan dört saniyelik bir rüyanın kaç bitlik bilgi taşıdığı neden önemli diye sorabilirsiniz, ki sanırım sorarken önemini kavramışsınızdır.

• • •

Missing some Tweet in this thread? You can try to force a refresh
 

Keep Current with unzaptable

unzaptable Profile picture

Stay in touch and get notified when new unrolls are available from this author!

Read all threads

This Thread may be Removed Anytime!

PDF

Twitter may remove this content at anytime! Save it as PDF for later use!

Try unrolling a thread yourself!

how to unroll video
  1. Follow @ThreadReaderApp to mention us!

  2. From a Twitter thread mention us with a keyword "unroll"
@threadreaderapp unroll

Practice here first or read more on our help page!

More from @LOmecha

25 Jul 20
1. Antik çağda beynin fonksiyonları katapult ile açıklanıyordu. Freud, beyni hidrolik ve elektromanyetik bir sistem olarak tanımlamaya çalışmıştı. Leibniz, beynin çalışma prensiplerini değirmenin çalışma prensipleriyle izah etmişti.
2. Kepler Tanrı'nın geometrici olduğuna inanıyordu. Galileo Tanrı'nın matematikçi olduğunu düşünüyordu. Newton Tanrı'nın doğa kanunlarını yaratan bir fizikçi olduğunda ısrarcıydı. 20 sene önce Tanrı'nın iyi bir algoritma yazılımcısı olduğunu düşünüyorduk.
3. Beyin nasıl çalışır? Tanrı nedir? gibi sorulara sürekli cevaplar giydirmeye çalışıyoruz. Giydirmeye çalıştığımız cevapların ise orasından burasından çekiştirmek zorunda kalıyoruz. Çünkü bu cevaplar soruları başarıyla örtmüyor.
Read 20 tweets
5 Jun 20
1. Devasa büyüklükteki bir okyanusun içindeki küçücük bir adada yaşıyoruz. Bu ada bildiğimiz bilinenlerden (known knowns – örneğin sabah 8’deki toplantı) ve bildiğimiz bilinmeyenlerden (known unknowns – örneğin İstanbul depremi) oluşuyor.
2. Etrafımızı çevreleyen okyanus ise bilmediğimiz bilinmeyenlerden (unknown unknowns) müteşekkil. Bilgilerimizin ve tahminlerimizin, bilmediklerimiz ve asla bilemeyeceklerimize kıyasla bu büyük okyanustaki küçücük bir ada olması beklenen bir durum.
3. Büyük kısmımız bu adayı ezberleriyle daha büyük ve ihtişamlı malikanelere, ibadethanelere çevirmişler. Hatta ezberler o kadar büyümüş ki okyanusun varlığından dahi habersizler. Ezber filizlenen topraklara Vasatistan, ezber sahiplerine vasatist diyoruz.
Read 23 tweets
1 May 20
1. Uzaylıların varlığını ve onların dünyamızı ziyaret ettiğini kabul, arka planda çok daha korkunç bir durumu da kabul anlamına geliyor.
2. Evren, tahmin ettiğimizden tuhaf değil, bütün hayal gücümüzle tahmin edebileceğimizden de daha tuhaf.
3. Drake denklemini biliyorsunuz. Evrende dünya benzeri insanımsı canlıların varlığına imkan verecek gezegenlerin sayısını tahmin etmede kullanılıyor.
Read 39 tweets
17 Apr 20
1. Bu bir bilgi savaşı. Sıfır anından, yani BigBang’den günümüze değişmeyen evren kanunlarından ilki, belki de teki.
2. Günümüzdeki savaşın bir tarafında insanoğlu ve son derece iyi argelenmiş beyni ile ürettiği akıllı makineleri var.
3. Savaşın diğer tarafında ise virus adı verilen ve dört milyar yıl önce ilk DNA örneklerinin görüldüğü zamanlarda ortaya çıktığı düşünülen bir hacker ordusu var.
Read 32 tweets
3 Apr 20
1. Bu bilgisel, dünyayı yöneten 5 ailenin çalışma prensiplerini Rockefeller ailesi özelinde anlatma hedefindedir. Bilgisel, bütün perdeleri aralama ve büyük resmi gösterme amacındadır.
2. Niels Bohr ve Werner Heisenberg, bilmeyeniniz yoktur, kuantum teorisinin en önemli isimlerinden. 1920’li yıllarda Rockefeller Vakfı’nın desteklediği International Education Board (IEB) tarafından gayet cömert bir şekilde fonlanmaktadırlar.
3. Einstein da IEB’den destek alır. Hatta D.Rockefeller Einstein’ın talebinin iki katının ödenmesini istemiştir.
Read 24 tweets
28 Mar 20
1. Kapitalizmin sonunun geldiği, devasa sistemin bir virüsün önünde diz çöktüğü tarzı çok fazla yorum var. Üzülerek belirtmek isterim ki kendimizi aldatma hususunda çok başarılıyız.

İtiraf ediniz! Kapitalizm bizi sevdikçe onun emrine amadeyiz.
2. Korona, Çin’in dünyaya yaydığı ne ilk virüstü, ne de son virüs olacak. Bir sonraki salgının kaç ölüme sebebiyet vereceğini bilmiyorum ama bu virüsün adı belli;

Distopya Virüsü veya DIVID-25.

3. Çin, kendi halkı üzerinde (ve Afrika’da birçok ülkede) uzun zamandır altyapısını hazırladığı, insanların her anını kontrol altına alma histerisinde, salgın üzerinden ne kadar haklı olduğunu diğer milletlere ispat etmenin haklı gururunu! yaşıyor.

Read 15 tweets

Did Thread Reader help you today?

Support us! We are indie developers!


This site is made by just two indie developers on a laptop doing marketing, support and development! Read more about the story.

Become a Premium Member ($3/month or $30/year) and get exclusive features!

Become Premium

Too expensive? Make a small donation by buying us coffee ($5) or help with server cost ($10)

Donate via Paypal Become our Patreon

Thank you for your support!

Follow Us on Twitter!

:(