BİR ZAMANLARIN TEKNOLOJİ DEVİ OLAN NOKİA NASIL BATTI?
1-) NOKİA 1865'te kurulmuş Finlandiya merkezli çokuluslu bir bilgi teknolojileri, telekomünikasyon şirketidir. Nokia'nın merkezi, Helsinki büyük metropol bölgesinde Espoo, Uusimaa'da bulunmaktadır.
2-) NOKİA, 1865 yılında kurulan bir şirketti. Ancak uzun bir süre bizim bildiğimiz mobil pazardan oldukça uzaktaydı. İlk olarak kağıt/hamur üretimi sağlamak için değirmenlerin piyasaya sürdü. Buralar oldukça eski, şimdi asıl pazarında olduğu yerlere geçelim..
3-) NOKİA bu pazara ilk olarak 1970 yılında telefon santrallerinde dijital devreleri geliştirerek girdi. Bu oldukça güzel bir gelişmeydi. 1981 yılında ilk cep telefonu şebekesini üretti. 1997 yılında 31 ülkeye ticaret yapıyordu. 2000'li yılların başında pazarın lideri olmuştu..
4-) Ericsson, Panasonic gibi güçlü rakipleri olmasına rağmen hem fiyat/performans hem de eski namı ile pazar payında 1 numara olmayı başarmıştı. 1995-1999 yılları arasında net karı 4 Milyar Dolar'a ulaştı. Şirketi asıl ayakta tutan şey küçük ve fonksiyonel cihazlarının olmasıydı.
5-) Orijinal tasarımlarla ve inovatif yaklaşımlarla rakiplerinden birkaç gömlek üstteydi Nokia. Ayrıca her bütçeye hitap eden ürünleri vardı. NOKİA'yı bu başarıya taşıyan bazı cihazlar vardı, şimdi bunlara kısaca göz gezdirelim..
6-) Nokia 1100

2003 yılında tanıtıldı ve halen dünyanın en çok satılan telefonu.. Yaklaşık 250 Milyon satılan bu cihaz zamanına göre oldukça iyiydi. Özellikle Shake oyunu ile nam salmıştı. Basit ve kompakt yapısı ile rakiplerinin hantal cihazlarına göre oldukça ince duruyordu..
7-) Bir diğer cihazı ise hepimizin bildiği Nokia 3310'du. Bu cihazda sağlamlığı ile nam salmıştı, ayrıca zamanına göre oldukça modern ve kompakt bir cihazdı.
8-) NOKİA için her şey çok güzel gidiyordu, ta ki akıllı telefonlar çıkana kadar. Evet Symbian işletim sistemi tuşlu olan ve dokunmatik teknolojiye geçmemiş cihazlar için biçilmiş kaftandı, ancak herşey 2007 yılında iPhone'nin tanıtılması ile başladı.
9-) Ortalık darmaduman olmuştu, çünkü artık kaleme ihtiyaç duymadan parmaklar ile kontrol edilebilen kapasitif ekranlı bir cihaz vardı, eski adıyla tokatmatik olan cihazların aksine, ekran hassasiyeti oldukça dengeli ve daha nazik bir şekilde kullanabileceğiniz bir donanımdı bu..
10-) O zaman iPhone'den başka hiçbir cihazda tam kapasitif dokunmatik ekran yoktu. Hal böyle olunca da yeni bir işletim sistemi tanıtıldı, iPhone OS. iOS temellerini ortaya koyan bu işletim sistemi ile Wi-Fi'e bağlanabilir, oyunlar oynayabilir ve internette dolaşabilirdiniz..
11-) Ardından bu pazara bir süre sonra bir işletim sistemi daha katıldı: Android.

Samsung artık Badaa isimli işletim sistemini bırakmaya karar verdi. Geleceği olmadığını fark eden firma, 2009 yılında ilk Android cihazını piyasaya sürerek pazara dahil oldu..
12-) NOKİA, bir süre bu pazara uymaya çalıştı, ancak Symbian ile birşey yapamıyordu. Artık geliştiriciler de bu iki yeni işletim sistemine uygulama geliştirmeye başladılar. Tabi o zamanlarda fiyattan ötürü dokunmatik cihaz alan insanlar pek yoktu.
13-) Zamanla teknoloji geliştikçe, işletim sistemleri de gelişti. NOKİA halen daha yıllardır kullandığı Symbian'da ısrarcıydı. Mühendisler bas bas bağırıyor, istifalar oluyordu. Çünkü yönetimin düşüncesine karşı çıkanlara istifa baskısı yapılıyordu..
14-) NOKİA son hamlesi ile Symbian Belle OS'i tanıttı. Bu işletim sistemi S60 ile Symbian'ın harmanlanması ile ortaya çıktı. Ancak kilitlenme, tepki gecikmesi yüzünden bu işletim sistemi de başarısız oldu. Bu süreçte iOS ve Android o kadar gelişti ki, Symbian'ın varlığı unutuldu.
15-) Geliştiricilerin ise Symbian'a verdiği destek gitgide azalıyordu, Nokia çaresizdi. Kendi hatasının bedelini ise 2013 yılında ödedi. Nokia, artık Microsoft'a satılmıştı..
16-) Yaklaşık 7.2 milyar dolara satılan Nokia'da artık yavaş yavaş sona eriyordu, Steve Ballmer dayanamayıp göz yaşı döktü. Satış olduğu zaman, "biz nerede hata yaptık? , Neyi yanlış yaptık?" cümlelerini kurdu. Yılların efsanesi Nokia artık fiilen sona ermese de bitmişti.
17-) Nokia, Microsoft'un güdümündeyken kan kaybetmeye devam ediyordu. Çünkü Windows, Mobile'de ölü bir işletim sistemiydi.
18-) Mobil birimini Microsoft'a sattıktan sonra Lumia serisinden "Nokia" ibaresinin kaldırılacağı açıklandı. Yeni üretilen modellerde artık Nokia yerine Microsoft adını ve logosunu kullanılacaktı..
19-) NOKİA, 18 Kasım 2014 tarihinde Nokia Microsoft'tan bağımsız ilk tableti olan Nokia N1'i, 29 Temmuz 2015 tarihinde Nokia OZO VR adını verdiği 8 kameralı sanal gerçeklik kamerasını tanıttı.
20-) 6 Ocak 2016 tarihinde Alcatel Lucent Nokia bünyesine geçen Nokia, 14 Ocak 2016 tarihinde değişikliğinin temel nedeni olarak tek çatı altında toplamak olarak gösterildi.. Alcatel-Lucent kendisini feshederek Nokia ile birleşti..
21-) 19 Mayıs 2016'da Microsoft Nokia'dan aldığı mobil bölümünü ve patentlerini foxconn şirketine sattığını açıkladı.

Aynı gün Nokia resmî sitesinden 2016 yılının son çeyreğinde bitecek olan marka kullanım yasağıyla beraber Fin şirketi HDM ile beraber marka ismini++
++şirkete 10 seneliğine lisanslayarak akıllı telefon ve tablet piyasasına döneceğini açıkladı. Nokia bu telefon üretiminde pazarlama üretim alanında olmayacak ve sadece yönetimde bir koltuk ile müdahil olacaktı..
1865 yılında kurulan ve bir zamanların teknoloji devi olan firma çağa uyum sağlayamadığı için tarihin tozlu sayfalarına karışmış oldu. Okuduğunuz için teşekkür ederim.

• • •

Missing some Tweet in this thread? You can try to force a refresh
 

Keep Current with Ekonomi Dünyası

Ekonomi Dünyası Profile picture

Stay in touch and get notified when new unrolls are available from this author!

Read all threads

This Thread may be Removed Anytime!

PDF

Twitter may remove this content at anytime! Save it as PDF for later use!

Try unrolling a thread yourself!

how to unroll video
  1. Follow @ThreadReaderApp to mention us!

  2. From a Twitter thread mention us with a keyword "unroll"
@threadreaderapp unroll

Practice here first or read more on our help page!

More from @dunyadanfinans

29 Oct
BUGÜN ULUSLARARASI PARA FONU(IMF) HAKKINDA BİLGİLER VERECEĞİZ...
1-) IMF (International Monetary Fund), global finansal istikrarı sağlamak, uluslararası ticareti kolaylaştırmak, istihdam artışı, ekonomik büyüme ve yoksulluğun azaltılmasını desteklemek amaçlarına yönelik çalışmalar yürüten ve 189 üye ülkeden oluşan, uluslararası bir örgüttür.
2-) Temmuz 1944’te ABD’nin New Hampshireeyaletinde bulunan Bretton Woodskasabasında düzenlenen Birleşmiş Milletler’ in (o zamanki adıyla Milletler Cemiyeti) Para ve Finans Konferansı’na katılan 44 üye ülkenin temsilcileri döviz kurlarının izlenmesi++
Read 51 tweets
28 Oct
UZEL'İN BATIŞ HİKAYESİ..
1-) 1878’deki Rus Savaşı sonrası Rumeli’den Bursa’ya göç eden bir ailenin oğlu olarak işe fayton üretmekle başlayan büyükbaba İbrahim Uzel tarafından UZEL'in temelleri atıldı.
2-) Zapsu ve Laçin ailelerinin de bir dönem hissedar olduğu Uzel Makine’nin temelleri ise 1930’lara dayanıyor.
Read 20 tweets
27 Oct
Mayo ve bikini reklamları yasaklanınca, billboardlarda sebzelere yer vererek kararı protesto eden ve yasaklar devam edince Atatürk’ün mayolu fotoğrafını reklam afişi yapıp “Güneşi özledik” yazan Zeki Triko, İstanbul’daki son mağazasını da kapattı...
Peki zeki triko nasıl dünyanın sayılı markalarından biri olup daha sonra batma sürecine girdi? Flood başlıyor...
1-) İzmir’de şapka satarak çalışmaya başlayan Zeki Triko’nun kurucusu Zeki Başeskioğlu, iş hayatına, Mahmutbey’de çorapçılık yaparak devam ediyordu.. Zeki triko, 1958 yılında İstanbulda resmen kurulmuş oldu.
Read 17 tweets
26 Oct
Türkiye'nin ilk süt ve süt ürünleri üreticilerinden biri olan Yörsan'ın batış hikayesi..
1-) Yörsan’ın temelleri 1964 yılında Yörükler Gıda Limited Şirketi’nin kurulması ile atıldı. 1979 yılında Susurluk’ta bir mandıranın alımıyla beraber 1984’te inşa edilen süt ürünleri fabrikasının faaliyete geçmesiyle, Yörsan A.Ş kurulmuş oldu.
2-) 1970’te Peynir üretimine başlandı. 1979 Susurluk’ta mandıra kuruldu.
1984 Susurluk’ta 56.000 metrekaresi kapalı alan olmak üzere toplamda 107.415 metrekarelik alanda süt ürünleri üretimine geçildi.
Read 22 tweets
26 Oct
Kur - Enflasyon kısır döngüsü..
1-) Ekonomi açısından kısır döngü; fiyatların ve ücretlerin birbirlerini etkileyerek sürekli yükseldikleri piyasa durumunu ifade etmek için kullanılıyor.
2-) Bu tanım doğru ama yeterli değil. Daha genel bir tanım olarak; birbirini olumsuz şekilde etkileyerek sürekli daha kötüye giden iki veya daha fazla değişkenin durumu biçiminde bir tanım kısır döngüyü ifade etmekte daha doğru bir yaklaşım olur.
Read 15 tweets
25 Oct
Türkiye'nin ilk teknoloji mağazası Bimeks'in batış hikayesi..
1-) 80’lerin başı.. Robert Koleji’ni bitiren inşaat yüksek mühendisi Mehmet Murat Akgiray birkaç ortağı ile inşaat projeleri yaparken kardeşi Vedat Akgiray ABD’de öğretim görevlisi. O dönemde Murat Akgiray’ın bir yazılıma ihtiyacı vardır ancak Türkiye’de bu yazılım çok pahalıdır.
2-) Amerika'daki kardeşine soruyor fiyat farkını öğrenince ürünü önce getirtip ardından ithalatına başlıyor. İnşaat projesi ortaklarından ayrılan Murat Akgiray ve Vedat Akgiray 1990 yılında Kadıköy'de bir mağazada bilgisayar ürünlerini satma kararı alıyor böylece BİMEKS kuruluyor
Read 28 tweets

Did Thread Reader help you today?

Support us! We are indie developers!


This site is made by just two indie developers on a laptop doing marketing, support and development! Read more about the story.

Become a Premium Member ($3/month or $30/year) and get exclusive features!

Become Premium

Too expensive? Make a small donation by buying us coffee ($5) or help with server cost ($10)

Donate via Paypal Become our Patreon

Thank you for your support!

Follow Us on Twitter!

:(