Svenska kraftnät uppfyller inte regelverket, säger Energimarknadsinspektionen. Hur kunde det bli så här? Följ med på en fördjupning! 👇🧵 ei.se/om-oss/nyheter…
I våras reagerade flera av oss i branschen starkt på att @svenskakraftnat införde omfattande begränsningar i stamnätet inför den annalkande revisionen inom kärnkraften.
Framåt sommaren blev begränsningarna allt mer omfattande och till slut inledde @ei_sverige tillsyn mot Svk rörande uppfyllnaden av den sk 70-procentregeln i Elmarknadsförordningen. (Artikel 16.8)
Förenklat kan man säga att regeln innebär att åtminstone 70% av den maximala överföringskapaciteten mellan två budområden/länder måste tilldelas elmarknadens aktörer. Dvs det ska hela tiden gå att nyttja 70% av ledningen till ett annat land för import och export.
På grund av nedlagda reaktorer in Ringhals och en ny ledning från Norge till Tyskland har nya öst-västliga flöden uppstått som skapar nya belastningspunkter i stamnätet. Svk tvingas därför bl.a att kraftigt begränsa importen till SE3 (elområde Stockholm) från Finland. #kärnkraft
Ei konstaterar nu alltså att särskilt rörande Fi->SE3 uppfyller inte Svk regelverket. Hur stor är då denna avvikelse från kravet? Låt oss ta en titt!
Ei skriver att under v 34-40 har det funnits "flera timmar" då kravet inte har uppfyllts.
Den här bilden visar marknadstilldelad kapacitet i import från Finland till SE3 under 2021 (i blått) fram till idag. I rött syns den nivå som minst ska uppnås enligt 70%-regeln.
I mars begränsades importmöjligheten kraftigt och har inte återhämtats.
Låt oss titta igen på bilden och fokusera på den granskade perioden (23 aug - 9 okt, i orange ruta). Som synes uppnås inte kravet en enda timme under denna period. "Några timmar" är alltså en grov underdrift.
Det kan hända att Ei gör en vidare tolkning och inkluderar fler ledningar i sin bedömning, men detta är vad man kan utläsa från pressmeddelandet. Helheten får vi förhoppningsvis veta när en ev. tillsynsrapport offentliggörs.
I morgonens ekonomiekot kunde man höra Ei och Svk kommentera detta. Lyssna från 1:39 i detta klipp! sverigesradio.se/avsnitt/1821530
Svk berättar att ledningarna numera är fullt belastade efter stängningen av Ringhals 1 och 2. Kravet om 70 procent på vissa ledningar kommer vara svårt att klara ända fram till 2030. Ei berättar att den låga tillgängligheten på sikt kan ge högre elpris för konsumenterna.
@handelsbanken säger i en kommentar att hushållen kan behöva utöka sin sparbuffert för att klara ökade elpriser. För ett hushåll om 4 personer kan det handlar om variationer om 700 SEK per månad. Detta är en grundorsak till prisvariationerna inom landet!
Och därmed ett reellt samhällsproblem!
Avslutningsvis, låt oss rekapitulera den här repliken från Svk i Di den 25 okt, dvs tämligen färsk. di.se/debatt/replik-…
Svk skriver:
- Brist på planerbar kraft minskar Svk:s verktygslåda i form av "mothandel och omdirigering" av el.
- "Minskad handel med våra grannländer – som ju även minskar de inhemska flödena som skulle överlasta ledningarna – blir då den åtgärd som återstår för oss att använda för att garantera driftsäkerheten."
- "Om Svenska kraftnät systematiskt skulle använda sig av sådana begränsningar i handeln mellan länder är det i strid med viktiga EU rättsliga principer om fri handel mellan medlemsländerna. Det kommer dessutom leda till samhällsekonomiska förluster."
Och det är alltså precis där Svk har hamnat nu. "Om" ovan har blivit ett faktum. Svk tvingas systematiskt att begränsa elhandeln mellan medlemsländerna i strid mot viktiga EU-rättsliga principer, dvs lagstiftning.😬
Det ger "samhällsekonomiska förluster" inte bara i Sverige utan även i andra länder inom samma elhandelsområde - främst Finland.
Det skrivs i media om "elbrist", "elkris", "elsystemkris" etc. Det ifrågasätts av somliga och överdrivs kanske av somliga. Men det är obestridligt att det har skett en fundamental förändring i kraftsystemets dynamik och prestanda. Och förändringen är tyvärr inte till det bättre.
• • •
Missing some Tweet in this thread? You can try to
force a refresh
Ansökan ska godkännas av @ei_sverige men om någon av de andra berörda ländernas regulatorer motsätter sig går ärendet vidare till Bryssel för avgörande.
Uppdatering snitt 4! Jakten på hög överföringskapacitet fortsätter. Ännu - 3,5 månader efter idrifttagning av Sydvästlänken - ser vi inte några höga överföringskapaciteter till södra Sverige (SE4). Stora prisvariationer råder fortfarande. Kapacitet just nu: 68%.👇
Arbeten i stamnätet ger fortsatta begränsningar. De mest omfattande ska enligt marknadsmeddelanden vara klara den 18 nov. Därefter har kapacitet aviserats enligt det grå fältet. Kanske kan vi hoppas på effekt av Sydvästlänken efter den 18 nov?
Men det finns fortsatt osäkerhet pga de öst-västliga flödena som Svk tidigare har meddelat om. svk.se/press-och-nyhe…
Svk kommenterar Ei:s besked om förlängd tillsyn och att Svk inte uppfyller kraven. Nedan kommer några kommentarer från min sida.👇
[Varning: det är lite torftigt i början av tråden🙄, men blir lättsammare mot slutet😉] svk.se/press-och-nyhe…
När man läser Svk:s kommentar förstår man bättre de svårigheter som finns i att utläsa kravet i Elmarknadsförordningen. Svk har också beskrivit detta under ett webbinarium tidigare under hösten.
@svenskakraftnat skriver att utvärderingen av regeln är utmanande eftersom det förutsätter en koordinerad kapacitetsberäkning i Norden. Det har vi inte idag. Alternativet är att metoden Flowbased är implementerad, vilket vi inte heller har idag.
Uppdatering snitt 4! Några av er har längtat...
Svk:s avbrottsperiod börjar närma sig sitt slut och de flesta reaktorerna är åter i drift efter revisionerna. Kapaciteten ökar nu efter sommaren! 👇
Kapaciteten SE3-SE4 ligger nu runt 4700 MW. Vi ser nu allt oftare att priserna i SE3 och SE4 är desamma. Det vill säga, i praktiken är flaskhalsen utjämnad dessa timmar.
Än så länge ser man ingen tydlig effekt av Sydvästlänken. 4700 MW motsvarar vad vi hade förväntat oss även utan länken.
Förhoppningsvis får vi se en ännu mer ökad kapacitetstilldelning högre upp i det gråa området framöver. Stay tuned!
Låt mig ge en betraktelse över hur snabbt saker nu förändras i vårt kraftsystem och en svårighet som finns för elmarknadens aktörer att förhålla sig till. Detta rör överföringskapacitet från Norrland till södra Sverige under den kommande vintern.
Specifikt handlar det om kapaciteten över gränsen mellan SE2 och SE3. Att känna till denna kapacitet är särskilt viktigt för de som investerar i exempelvis vindkraft i norra Sverige. För att undvika inlåsning vid god vind är det viktigt med hög överföringskapacitet till södra 🇸🇪.
Vid hög vind, men begränsad överföringskapacitet, dumpas elpriset i norr och men stiger i syd. Detta såg vi återkommande under sommaren 2020. Maxkapaciteten för det vi kallar snitt 2 (mellan SE2 och SE3) är 7300 MW, men begränsas löpande av Svk för att garantera driftsäkerheten.
Svenska kraftnät meddelade i måndags att man under 2022 inte kommer klara lagmässig nivå av överföringskapacitet för förbindelser mellan södra Sverige och andra EU-länder och inte heller inom landet. Detta väcker en del frågor. Häng med på tråd!👇 svk.se/press-och-nyhe…
Under 2021 har undertecknad mfl uppmärksammat att den kapacitet som @svenskakraftnat tilldelar marknaden tidvis har varit mycket låg. Till exempel här:
Enligt Elmarknadsförordningen artikel 16.8 ska Svenska kraftnät tilldela marknaden minst 70% av kapaciteten (förenklat). Vi har under 2021 sett att detta har underskridits för flera överföringar. Svk har dock fått undantag under 2021 för några överföringar, men inte alla.