1-) İhlas Finans, 16 Şubat 1995 tarihinde 1 Trilyon Türk Lirası sermaye ile “Özel Finans Kurumlarının kurulması” kanununa dayanarak Faizsiz kâr payı modeli ile Enver Ören öncülüğünde kuruluyor.
2-) Takvimleri bi tık kuruluş öncesine alalım. Yıl 1994. Ziraat Bankası genel müdür yardımcılığına atanan Mehmet Savaş İhlas Holding’e 10 Milyon Dolar (Eski para ile 6.8 Trilyon Lira) Kredi veriyor ve hemen ardından görevinden istifa ediyor. Bu kişiye tekrar değineceğiz...
3-) Tabi ki İhlas Finans kuruluşundan hemen sonra Mehmet Savaş'a,
İhlas Finans’ın Genel Müdürlük koltuğu tahsis edilerek İhlas Finans faaliyetlerine başlıyor..
4-) Kökeninde İhlas Holding’e bağlı tüm şirketlerde özellikle erkekler, büyük-küçük farketmeksizin birbirine ağabey diye hitap ediyor
5-) İhlas Finans, aldığı mal ve ürünleri kendisi ile çalışan bayilere kâr karşılığında satmış görünüyor. Ancak bayiler bu malları tekrar İhlas gurubuna bağlı 264 şirkete satarak paravan konumuna geliyor. Böylece bayi değil grup şirketleri kredilendirilmiş oluyor..
6-) Bayilerle kurduğu kredi ilişkilerinden karlılık sağlayamayan ve birçok kredisini geri döndüremeyen İhlas Finans 2000 yılı sonuna gelindiğinde ise kâr yaratamadığı için, yeni ortakların parasını mevcut ortaklara kâr payı olarak dağıtır hale geliyor.
7-) Dönelim Ziraat Bankasına, eski bürokrat olan Mehmet Savaş'tan boşalan koltuğa gelen Osman Tunaboylu, İhlas Holding’e verilen kredinin her yıl yenilenmesi nedeniyle 5 yıldır ödenmemesine karşı çıkması ile Holding krediyi mecbur kapatıyor.
8-) Bu arada İhlas Finans Holding, grup şirketlerine ve bayilere her türlü kredi imkanı sunarken, İhlas grubu ile alakası olmayan şahıs ve şirketlere kredi vermemek için bin dereden su getiren bir politika ile faaliyetlerine devam ediyor.
9-) Bu süreçte 100 bin alacaklı ortaktan 1.3 Milyar Dolar toplanmış oluyor. Takvimler 5 Şubat 2001 tarihini gösterdiğinde ise SPK’nın, 1 ay süren incelemesinin raporu ortaya çıkıyor. Raporda 753 Trilyon Lira Mevduatı bulunan kurumun kredi üçgeni anlatılıyor.
10-) Raporda 224 adet bayinin kredi borcuna karşılık, yine kendi şirketleri olan İhlas Matbaacılık hisselerini rehin gösterdiği ifade ediliyor
11-) Bu rapor üzerine İhlas Finans, adım adım yaklaşan 21 Şubat 2001 krizinden tam 11 gün önce, 10 Şubat 2001'de BDDK Tarafından faaliyet izni durdurularak tasviye ediliyor. Tasviyeden tam bir buçuk ay önce Mehmet Savaş istifa ederek ABD'ye yerleşiyor..
12-) Ardından 2001 krizinin patlak vermesi ile ( Geçen hafta 2001 krizini anlatmıştık) ortakların alacakları da doların katlanmasına karşılık katlanıyor. Gelelim Toplanan paraların ne olduğuna...
13-) Eski İhlas mensubu Sabahattin Önkibar'ın yazılı anlatımlarına göre; toplanan paralar ile Enver Ören ve oğlu Mücahit Ören’in Miami’de çiftlik ev projesini realize etmek için binlerce dönüm arazi satın almaları, New York ve Washington’ da çok sayıda gayrimenkul almaları,
14-) 25-30 tane sanatçıyı Villa sahibi yapmaları, şatafatlı yaşantılarının haber olmaması için bazı gazetecilere yine ev hediye edilmesi ve tabi ki bu paraların hala grup şirketler içerisinde yer alması vb. Peki Neden Amerika? Neden sanatçılara ev?
15-) O dönemlerde TGRT kanalında muhafazakar yayın politikasının tam tersine açılımlar oluyordu. Enver Ören ünlü isimlerle beraber TV programlarında boy gösteriyordu..
16-) Aynı zamanda Enver Ören’i makamında ziyaret eden ABD’ nin eski Türkiye Büyükelçisi Marc Grossman’ın emekli olduktan sonra İhlas Holding’in danışman sıfatı ile CEO’su oluyor ve 100.000 dolar maaş aldığı borsaya bildiriliyor. TGRT’nin de FOX'a satılmasını anlatmaya gerek yok..
17-) 2001 krizinde TMSF 22 Banka ve Finans kurumuna el koyup, bu kurumların aktiflerini nakite çevirerek, ortakların alacaklarını ödüyor. Tek El koymadığı ise İhlas Finans oluyor.
18-) 2001 krizinin yaraları sarılınca Holding çatısı altında bulunan tüm şirketler tam gaz çalışmaya devam ediyor. Bu arada Holding önünde protestolar, devlet makamlarına şikayetler artarak devam ediyor
19-) İhlas finans 2002-2005 yılları arasında devlete olan vergi ve SGK borçlarını sonrasında kurum çalışanlarının borçlarını taksit taksit ödüyor. Planlamada ortakların alacaklarının ödeneceği kamuoyuna duyuruluyor.
20-) 2005 yılına gelelim. Anayasa komisyonunda CHP imzası ile meclise önerge sunuluyor, sunulan önergeye dönemin Başbakan vekili Abdüllatif Şener, TMSF Başkanı Ahmet Ertürk “Hortumlamadır” diye destek veriyorken, önerge Meclis genel kurulunda AKP tarafından reddediliyor
21-) Bazı iddialara göre TMSF Başkanı Ahmet Ertürk’e bir telefon geliyor ve önerge geri çekiliyor, bazı iddialara göre de Holding Yönetim kurulunda bulunan Asker kökenli yöneticiler ve ABD’nin etkili olduğu yönünde,
22-) Holding kurumlarında çalışanlara, haftanın bazı günleri Osman Ünlü ve Hasan Saçan gibi ışıkçılar cemaatinin sözü geçen isimleri İslami sohbet vermek için gidiyorlar. Bu sohbetlerde büyük bir krizi aştıklarını, çok çalışılması gerektiğini,
23-) Ortaklara borçları ödemek için aynı gemide bulunan tüm çalışanların özverili hareket etmeleri gerektiğini, gruba ait bazı dini kitapları olabildiğince herkese hediye etmeleri gerektiğini anlattılar. Ve gerçekten de Ödeme haberleri 2005'teki krizin ardından verilir..
24-) Kuruma ait olan Türkiye Gazetesi’nde İhlas Finans’ın tüm ortaklara küçükten büyüğe modeli ile ödeneceği duyurulur. Kimi alacaklıya Devremülk, kimine daire, kimine arıtma cihazı ve süpürge teklif edildi. Bu şekilde günümüze kadar 223 bin kişiye ödeme yapılıyor.
25-) Yaşanan İhlas Finans krizi devam ederken, 6 Ağustos 2008'de, Bakırköy 8. Ağır Ceza Mahkemesinin Enver Ören ile beraber 6 kişinin Beraat kararı, Mücahit Ören, Ali Gölbaşı ve Ayhan APAK hakkında verdiği dolandırıcılık hükmü, Yargıtay 11. Ceza dairesi tarafından onanıyor.
26-) İhlas mağdurları, mağduriyetlerini anlatmaya çalışıyorken, 2009 yılında İhlas Finans’ın borçları, yine Meclis gündemine gelmesine rağmen çözülemiyor..
27-) 2011 yılından bu yana kalan 450 Milyon dolar civarında borç için, kurumun Vizyonpark Avm ile yaptığı anlaşmada, ortaklara alacakları karşılığında Halı koltuk, Mobilya gibi ürünler alabilecekleri bilgisi mektupla gönderiliyor..
28-) Ortaklar bu teklifi kabul etmez ise, gelecekte ne olacağı belli değil, bu yıl da ödeme olmayacağı konusunda bir cevapla karşılaşıyor. Fakat İhlas Holding tüm iştirakleri ile her yıl büyümeye devam ediyor...
Tüm bunlar yaşanırken Holding'in Yönetim Kurulu Başkanı Mücahit Ören Şatafatlı yaşamına devam ederek, keyifli karelerini sosyal medyadan paylaşmaya çekinmiyor. Okuduğunuz için teşekkür ederim. Yorum sizin..
• • •
Missing some Tweet in this thread? You can try to
force a refresh
1-) 2021 Ocak ayında 1 dolar 7.41 türk lirası iken, aradan geçen 10 ayda %25 civarı değer kaybetti ve bugün 1 dolar 10 türk lirasını geçti.
2-) Basit tanımıyla yaşam pahalılığının artışı anlamına gelen ‘enflasyon’ döviz kurundaki artış nedeniyle rekor üstüne rekor kırıp yükselerek, alım gücünün günden güne azalmasına neden oluyor.
1-) 60'lı yıllarda mütehaitlik yaptığı bilinen Kemal Uzan, ilk olarak Türkiye'de birkaç ihale alarak büyümeye başlamıştır. Ardından Libya ve Suudi Arabistan'daki ihaleleri alarak kâr marjı daha yüksek işlerle güç kazanmıştır.
2-) Kemal Uzan, Yeni İstanbul gazetesini alarak medyanın gücünü keşfettiğinde, dönemin en iyi yazarlarını transfer edecek ve medya alanına daha çok yatırım yapacaktı...
Cumhuriyet tarihinin en büyük ekonomik krizi olarak nitelendirilen 2001 krizini anlatacağız.
1-) 2001 Türkiyesinde yaşanan ekonomik krizin perde arkasında tüm dünya piyasasını etkileyen büyük bir süreç yatmakta..
2-) Bugün 1997 asya finansal krizinden başlayarak, 2001 yılında Türkiye'de yaşadığımız büyük finansal krize kadar yaşanılan olaylar silsilesine göz atacağız..
Tüm dünya'yı derinden etkilemiş en büyük ekonomik krizler hakkında bilgiler vereceğiz..
1-) Ekonomik krizler yapılan ekonomik hataların bedelini halkların ödediği bir çıkmaz dönemdir. Ekonomik krizler, bazı kişiler ve firmalar için bir fırsat olarak nitelendirilse de halk için bir felaket olmuştur.
2-) Hatta bazı ekonomik krizler Dünya savaşını bile doğurmuştur. Örneğin, Adolf Hitler, Büyük Buhran sebebiyle Almanya'da bir kurtuluş olarak görülmüş ve başa getirilmiştir.
Şimdi Dünya tarihini değiştiren bu bunalımları gelin yakından inceleyelim..
1-) Takvimler 1986'yı gösterdiğinde Konya'nın bereketli ovalarının kenarında durmuş düşünen ve burada tarım dışında yatırım yaparak da para kazanılabileceğini kurgulayan bir yüksek kimya mühendisi vardır.
o genç mühendisin adı Haşim Bayram'dır...
2-) Haşim Bayram muhafazakar bir kişiliktir Konya'nın belirli iş çevrelerinde ve özellikle muhafazakar çevrelerde sevilmektedir. 1986 yılında başlayan farklı bir modelle para kazanma fikri 1988 yılında tamamen yerine oturmuş, Haşim Bayram organizasyonu kafasında şekillendirmiştir