#COP26 iklim değişikliği taraflar konferansının başarılı mı başarısız mı olduğu çok tartışılacak gibi görünüyor. Bu sene ilk kez bizzat katılmış olduğum iklim değişikliği COP'u ve çıktıları hakkındaki gözlemlerimi paylaşmak isterim. #iklimdeğişikliği #iklimkrizi
İklim krizinde gelmiş olduğumuz noktada, sadece bilim insanlarının ya da aktivistlerin değil, devlet organlarının da geleceğe yönelik endişeler taşımaya başladığı günlerdeyiz. Bu nedenle, öyle anlaşılıyor ki, #COP26 bu konudaki en kritik taraflar toplantılarından birisiydi.
COP26'da çetin müzakereler sürdürüldü, birçok noktada anlaşma metninin başlangıç versiyonlarındaki noktadan çok geriye düşüldü. Örneğin, "kömür kullanımından aşamalı bir şekilde tamamen vazgeçilmesi" iki hafta içinde "aşamalı bir şekilde azaltılması"na dönüştü. #kömür #iklimkrizi
COP26'da, ana anlaşma metninde yer almayacak olan çok sayıda niyet beyanı da yapıldı. Özellikle 141 ülkenin bir araya gelerek ormansızlaşmayı engelleme sözü vermesi önemliydi (bağlayıcılığı yok). %100 sıfır emisyonlu taşıtlara geçişin hızlandırılması beyanını da 40 ülke imzaladı.
Bu iki niyet beyanında da Türkiye'nin yer alması önemli. Türkiye'nin müzakerelerdeki yapıcı ve katkı verici tutumunu da buraya not edelim. Bu noktada başta Türkiye iklim başmüzakerecisi @Mbirpinar olmak üzere farklı bakanlıklardan Glasgow'da bulunan ekibin hakkını vermek gerekir.
İklim değişikliği finansmanı ve azaltım taahhütleri konularında ülkelerin tarihsel sorumluluğunun dikkate alınması Türkiye'nin en önemli tezi. Ancak ülke olarak günümüzdeki küresel emisyondan en çok sorumlu ilk 20 ülke arasında yer aldığımızı da unutmamamız gerekiyor.
Ayrıca, geçtiğimiz yıllar boyunca Türkiye'nin çevre karnesinin pek de iç açıcı olmadığı aşikar, bu nedenle anlaşmanın sonrasında açıklanan hedeflere ulaşmak konusunda en çok çalışması gereken ülkelerden birisi Türkiye olacak.
Türkiye olarak bu hedeflere ulaşabilmemizin yolu, sürdürülebilir ekosistem anlayışını merkeze oturtan çevre, altyapı ve enerji politikalarından geçiyor.
Küresel kapitalist ekonomik sistemin içinde sadece devletlerin politikalarını denetlemek yetmiyor, büyük şirketlerin karbon salımı azaltımı konusunda aktif rol alması gerek, ancak kâr odaklı sermayenin bol bol ekolojik badana yapmak dışında buna yanaşması zor görünüyor.
Türkiye'nin ve diğer ülkelerin vermiş olduğu sözlerle ilgili olarak, gelecek dönemlerdeki durumu yakından takip etmek ve hükümetlerin emisyon hedeflerine ulaşmaları konusunda üzerilerinde baskı kurmak gerekiyor.
Bilim insanları, sivil toplum kuruluşları ve aktivistlere de bu denetim işinde görevler düşmekte. Ancak, eleştiriler yanında, atılan -küçük de olsa- olumlu adımları takdir etmek de önemli, devlet teşkilatlarının bu konudaki motivasyonlarının artması için.
Özet olarak #COP26 'nın sonuç metni ve iklim anlaşması beklentilerin altında kalmasına karşın, elde edilen bazı ilerlemeler için pozitif yönde düşünebiliriz. Artık tüm dünya ülkeleri, bir şekilde Paris Anlaşmasının hedeflerini gerçekleştirmek için çalışması gerektiğinin farkında.

• • •

Missing some Tweet in this thread? You can try to force a refresh
 

Keep Current with Çağatay Tavşanoğlu

Çağatay Tavşanoğlu Profile picture

Stay in touch and get notified when new unrolls are available from this author!

Read all threads

This Thread may be Removed Anytime!

PDF

Twitter may remove this content at anytime! Save it as PDF for later use!

Try unrolling a thread yourself!

how to unroll video
  1. Follow @ThreadReaderApp to mention us!

  2. From a Twitter thread mention us with a keyword "unroll"
@threadreaderapp unroll

Practice here first or read more on our help page!

More from @CTavsanoglu

30 Jul
Son günlerde Muğla'dan Hatay'a kadar Akdeniz kıyısındaki illerde peş peşe çıkan orman yangınlarının sebepleri ile ilgili farklı görüşler ileri sürülmekte. Ben de bu yangınların sebepleri hakkında sizleri bilgilendirmek isterim. #ormanyangini
Öncelikle halk arasında yaygın şekilde kabul gören, ancak herhangi bir kanıta dayanmayan ve gerçekçi olmayan, "otel için yakıldı" ya da "terör eylemi" gibi ifadeleri eleyelim. Münferit durumlar olabilir, ancak bugünlerdeki peşisıra gelen yangınlar bunlarla açıklanamaz.
Yangınların sebeplerini anlayabilmek için Akdeniz ekosistemlerinin yangınla olan ilişkisini insan etkisinden bağımsız olarak irdelemek gerekir. Buradaki bitki toplulukları (Kızılçam ormanı, makilikler) yüksek derecede yanıcı özelliğe sahiptir.
Read 20 tweets
6 Jan 20
Avustralya'da bahar aylarında başlayan ve halen devam eden büyük yangınların altında yatan sebepler ve bu yangınların olası ekolojik ve politik sonuçları hakkında bilgi vermek isterim. #AustraliaOnFire #iklimkrizi #iklimdeğişikliği #ormanyangını
Bu yaz Avustralyayı aşırı sıcaklıkların ve düşük nem koşullarının kavurduğunu belirtmekte fayda var. Tüm kıta, kayıtlar tutulmaya başlandığından beri en sıcak yılını yaşamakta. Bu durum, aylardır devam eden büyük yangınları iklim değişikliğinin tetiklemiş olduğunu düşündürmekte.
Bununla birlikte, her büyük yangından sonra olduğu gibi medya & sosyal medyada büyük bir bilgi kirliliği var. Yangınların biyolojik çeşitliliği tamamen yok ettiği, çok sayıda türün ortadan kalktığı ve yangınlarda "500 milyon" hayvanın öldüğüne dair haberler öne çıkmış durumda.
Read 19 tweets
22 Aug 19
Akdeniz ormanları birkaç milyon yıldır yanmakta olduğundan, buradaki bitkiler (Kızılçam dahil) yangına uyarlanacak şekilde evrimleşmiştir. Dolayısıyla, sanılanın aksine, Akdeniz'de bir orman yangınından sonra ormanın "yok olması" söz konusu değildir. #ormanyangini #ekoloji
Yangından hemen BİRKAÇ AY sonra, ilk bakışta ölü sandığınız (kavrulmuş odundan başka birşey göremediğiniz) çalılar, toprağın altında yangını canlı atlatan dokuları sayesinde sürgün verecek ve ortamda yeniden belirecek. #ormanyangini
Yangın sırasında toprağın üst tabakasında bulunan ancak daha önce uyku halinde bekleyen tohumlar, artan sıcaklık ve duman sayesinde uyarılır; sonbahar ve kışın gerçekleşen ilk yağışlar ile çimlenirler. Bu bitkilerin fideleri yangından yaklaşık YEDİ-SEKİZ AY sonra alanda görülür.
Read 9 tweets

Did Thread Reader help you today?

Support us! We are indie developers!


This site is made by just two indie developers on a laptop doing marketing, support and development! Read more about the story.

Become a Premium Member ($3/month or $30/year) and get exclusive features!

Become Premium

Too expensive? Make a small donation by buying us coffee ($5) or help with server cost ($10)

Donate via Paypal

Thank you for your support!

Follow Us on Twitter!

:(