Hörni, ska vi reda ut det här med elhandel? Dags för en #eltwitter och ett nytt avsnitt av Fredriks elbristskola.
Sverige genomförde en avregleringsreform av elmarknaden 1996, alltså strax efter EU-inträdet. Reformen innebar att alla ”kunder” nu kunde välja vilken elleverantör de ville för elen de förbrukade. Tidigare var man hänvisade till det nätbolag som ägde nätet.
Reformen innebar att kraftbolagen tvingades dela upp sina företag så att ett företag ägde elnätet, det så kallade nätföretaget, och ett företag producerade och sålde den el som producerades.
Ellagen, som är den lag som reglerar detta, är mkt tydlig med att ett nätföretag inte får sälja el, och ett elhandelsbolag inte får överföra el.
Därför får sedan 1996 alla kunder 2 elräkningar, ett från nätbolaget med kostnader för överföringen, och ett från elhandelsbolaget med kostnader för produktionen av elströmmen.
Om man inte aktivt väljer ett elhandelsbolag blir man anvisad ett. Det är inte alls säkert att det är det billigaste bolaget, så det är värt att ha lite koll.
Elnätsbolagets affärsmodell är hårt reglerad i ellagen, medan elhandelsbolaget teoretiskt sett får sätta vilket pris de vill. Marknaden ska styra.
Tanken med detta var att enskilda hushåll skulle kunna tjäna en slant genom att spela ut elmarknadsföretagen mot varandra. Visst, en fin tanke.
Men den avreglerade elmarknaden har framförallt satt spår på nationell nivå. Även mkt stora producenter nyttjar systemet och säljer den el som ger mest klirr i kassan. Låt oss ta oljekraftverket i Karlshamn som exempel.
Det ägs av Uniper, en stor spelare på elmarknaden som äger både kärnkraftverk och till exempel Karlshamnsverket. Vilket ger bäst cash flow? Kärnkraft eller oljan? Det beror på många faktorer som vi inte ska gå inte på här.
Men min poäng är att den produktion som är lönsammast kommer att prioriteras. Hur går det ihop med att Sverige exportera el för fulla segel?
Jo, Sverige är skyldigt att hålla 70% av sin installerade produktionskapacitet tillgänglig för export. Vi får alltså inte prioritera inhemsk elkonsumtion hur som helst utan är skyldiga att kunna exportera ström.
Är det klirr i kassan att bränna olja mitt i sommaren för att uppfylla det målet, ja då startar Karlshamn och kör för fulla segel.
”Tänk om vi hade haft kvar Barsebäcksverket. Då hade vi inte behövt köra Karlshamn”. Tja.. marknaden råder även i det fallet. Uniper ägde både BB och Karlshamn. Den produktion som genererar mest kommer att prioriteras. Vilken det skulle kunna bli får andra spekulera i.
Som om det inte var krångligt nog har Uniper en deal med den systemansvarigs myndigheten, svenska kraftnät, om att hålla en effektreserv tillgänglig. Den ska bland annat se till att kravet på 70% tillgänglig produktion kan exporteras.
Hur Uniper sen kör sina kraftverk är deras business. Är oljepriset lågt, tja.. då blir Karlshamn lönsamt. Och så vidare.
Så.. detta handlar alltså om att marknaden styr. Avregleringen ägde rum 1996, men bereddes under regeringen Bildt. Under alliansregeringen genomfördes ytterligare steg i avregleringen. Till exempel fick Sverige fyra elhandelsområden.
Därför blir det en smula märkligt när de blåbruna nu skyller på sossarna och Miljöpartiet för att det ryker ur skorstenarna på karlshamnsverket. Det ryker från den elmarknad de själva infört.
Och att partier som kallar sig liberala har synpunkter och vill återreglera elmarknaden, för det måste ju vara slutsatsen, är en smula kuriöst.
Många hobbytyckare som vrider sig ut och in för att hitta fel. Sluta med det, läs professor Kåberger istället om ni inte fattar poängen i tråden. etc.se/ledare/sverige…
• • •
Missing some Tweet in this thread? You can try to
force a refresh
Ok. Då kör vi lite #eltwitter om laddning av elfordon. Jag har fått många frågor, tack för det. Vi betar av dem eftersom. Men vi börjar med basic. Häng med, nu blir det #elbilsladdning
En ren elbil drivs ju av batterier. Alla batterier går på likström, plus och minus, inga konstigheter. Men för att ladda batterier från ett vägguttag krävs att likström omvandlas till växelström. Det sker genom en omriktare som sitter installerad i elbilen.
Det krävs en hel del ström för att ladda en elbil. I en vanlig bostad finns som mest 25A att tillgå. Det är den maximala ström som ledningarna in till huset normalt är dimensionerade för. Men ofta är huvudsäkringarna i huset bara 16A.
Okej. Vi kör en tråd till i elbristskolan. Idag ska vi reda ut detta med varför industrier inte alltid får bygga ut pga ”elbrist”. fplus.se/elbrist-stoppa…#eltwitter
Sveriges elnät är sedan 1902 uppdelat i ett antal så kallade koncessionsområden. Inom ett koncessionsområde har ett företag monopol på elnätet. Nätföretaget, som det kallas, äger elnätet. Det är deras egendom och har varit det länge.
I södra Sverige är dessutom de flesta nätföretagen privata företag. Inget konstigt med det. Inom sitt koncessionsområde kan nätföretaget bygga ut sitt nät som de behagar. Om en abonnent vill bygga ett hus, en skola eller en fabrik är nätföretaget skyldigt att ansluta det.
För att förstå sammanhangen måste vi ta det från början. Som vanligt handlar det till slut om EU. I grunden handlar EU om att på en mängd olika sätt integrera de olika länderna med varandra så att ingen EU-land kan starta ett krig mot ett annat.
Handel med el över gränserna är ett av sätten. Tidigare kunde ett land, till exempel Sverige, köra sitt eget race och bygga kraftproduktion, elnät etc för enbart sin egen nytta. Ett land med billig och god inhemsk produktionen kunde bokstavligen svälta ut ett annat.
Det här är en ohederlig text, publicerad i syfte att vissla på hundarna som avskyr både Löfven och Tegnell. I den här tråden ska jag förklara varför. Häng med.
Varför säger personer som Tegnell och Löfven "Det har hela tiden varit vårt mål att trycka ner smittan så mycket som möjligt." när det upplevs av vissa som att de inte gör det?
Egentligen är det väldigt enkelt. Det är grundläggande policyanalys och vetenskapsteori. Om man vill lösa ett problem, bygga en bil eller ett kärnkraftverk så säker som möjligt, minimera skadorna av en pandemi som vi inte hade något vaccin till eller något annat -->
Samtidigt som Janina mördades tjänstgjorde Gustaf Ekström i waffen-SS som frivillig. 45 år senare var han en av grundarna till @sdriks Ytterligare 32 år senare anser @moderaterna och @kdriks att det är ”oproblematiskt” att samarbeta med dem.