BÖLÜM1 (toplam3bölüm) :
1⃣ Serbest dalgalı kur rejimine, 21Şubat2001 günü geçtik.. 22Şubat2001, tarihteki ilk, "serbest dalgalı kur rejiminde oluşan fiyatlama" idi..
2⃣ 2001Şubatında serbest dalgalı kur rejimine NEDEN geçmiştik? Bi hatırlayalım: Cari Açık veren bir Ülkeyiz.. Ürettiğimizden fazlasını tüketiyoruz ya da bi başka deyişle, tükettiğimiz kadar üretemiyoruz.. Neticede, bir DIŞ TİCARET açığı, bir CARİ AÇIK sorunumuz var..
3⃣ Üretim-Tüketim dengesizliğimizden kaynaklanan bu CARİ AÇIK sorunumuz bize, "cari açığın finansmanı sorununu" doğuruyor.. Cari açığın finansmanının bir kısmını borçla, bir kısmını da ancak SICAK PARA ile kapatmamız gerekiyor..
4⃣ SICAK PARA denen şey, yabancı fonların sermaye piyasası üzerinden Ülkemize soktukları para.. Tabi sıcak para hiç bir zaman, kaşımıza gözümüze, hatır için, gelmiyor.. TL'ye yüksek faiz vermemiz gerekir ki, SICAK PARA gelsin..
5⃣ SICAK PARA, cari açığın finansmanı için, ilk akla gelen, ancak SICAK PARA iyi hoş da, bedeli ağır.. Nedir bedeli? Yüksek faiz.. (TL'ye yüksek faiz ödenmesi yani.. Onun da, büyüme, istihdam vs gibi makro ekonomik dengeler üzerinde, çok olumsuz etkileri var elbette..)
6⃣ SICAK PARA'nın bedeli sadece TL'ye yüksek faiz verilmesi de değil üstelik.. Bi de bu SICAK PARA, ürkek, çekingen, her şeyden nem kapabiliyor.. İç dinamik yada dış dinamik kaynaklı, en ufak bir olumsuzlukta, arkasında ciddi bir hasar bırakıp, çekip gidebiliyor..
7⃣ (O yüzden de zamanında, SICAK PARA ile büyüyen ancak daha sonra sıcak paranın terk etmesiyle 98Asya krizini yaşayan ASYA KAPLANLARI ülkelerinde, "sıcak para tsunami gibidir, gelişi serinlik verir, ama çıkınca yıkım bırakır" denmiş..)
8⃣ Haa bu SICAK PARA, bi de şımarık.. Verdikçe daha da fazlasını isteyebiliyor.. Bi şey de diyemiyorsun.. Parayı veren düdüğü çalar misali, istedikçe, vermek zorunda kalabiliyorsun😃..
9⃣ İç yada dış dinamik kaynaklı bir olumsuzluk olduğunda "aman nolur çekip gitmesin" diye, TL'ye her seferinde daha da yüksek bir faiz vermek zorunda kalınabiliyor..
1⃣0⃣ İşte 2000 yılı Ocak ayında Dünya borsalarında başlayan kriz, ilerleyen aylarda kaçınılmaz olarak Türkiye'ye de sirayet edince, var olan SICAK PARA, ülkeden çıkmaya başlamıştı.. O tarihte "aman çıkmasın" diye, TL'ye, yüksek faiz ödenir olmuştu.. %1000ler işte öyle görüldü..
1⃣1⃣ 2001 yılı Şubat ayına gelindiğinde de, "SICAK PARA aman çıkmasın bizi terk edip gitmesin" diye diye, en sonunda TL faiz oranları astronomik rakamlara ulaşınca, akla parlak bir fikir geldi.. Serbest Dalgalı Kur rejimi..
1⃣2⃣ Serbest Dalgalı Kur Rejimi TEORİK olarak ne sağlayacaktı? KUR, piyasada alıcılar-satıcılar arasında fiyatlanacak, Devlet, bu fiyata mümkün olduğunca müdahale etmeyecekti..
1⃣3⃣ SICAK PARA çıkmaya kalktığında, dolayısıyla, DövizKuru yükselecek* (*yabancılar TL varlıklarını satıp DÖVİZ alıp ülkeyi terk ettikleri için), bu yükseliş, bir doyum noktasına ulaşana kadar da, devam edecekti..
1⃣4⃣ Döviz Kurunun yükselmesi, hem üretim-tüketim dengesizliğini sınırlayacak, hem de yükselen kur, artık bir doyum noktasına ulaştığında artık o seviye, yeni SICAK PARA girişi için, cazip bir nokta yaratacaktı..
1⃣5⃣ Devlet sıcak para çıkmasın diye, TL'ye yüksek faiz ödemek zorunda kalmayacaktı.. SICAK PARA çıkmak istediği anda, o anki kur seviyesinden alım yapıp çıkacaktı..
1⃣6⃣ o anki kur seviyesi, yükselip de yeniden girmek için cazip göründüğünde, Ülkeye girmek isteyen SICAK PARA varsa da, istediği gibi girebilecekti.. Yani sıcak para girişi çıkışı serbest hale gelmişti ve Devletin aslında üzerinden de, böylece bir yük kalkmıştı..
1⃣7⃣ Serbest Dalgalı Kur Rejimi, bu TEORİK faydaları düşünülerek, bildiğim kadarıyla o günün ekonomi çevrelerinde pek de fazla münazara edilmeden çat diye geldi.. Ve 22Şubat2001 de serbest dalgalı kur rejimine geçilip ilk kez piyasa tarafından fiyatlama yapıldı..
1⃣8⃣ 2001 şubatından günümüze neticede bu "kur rejimi" uygulanıyor.. Geçen 20 senede artık hepimizin bu kur rejimi ile ilgili iyi kötü bi pratiği var..
1⃣9⃣ Bu süre içerisinde, ve hatta yıllar öncesinden de, mümkün olabildiğince finans dünyasını yakından takip etmeye çalışan bir vatandaş olarak ben, pratikte gördüğüm bazı dezavantajları paylaşmak isterim:

• • •

Missing some Tweet in this thread? You can try to force a refresh
 

Keep Current with Murat R. Arslanoğlu

Murat R. Arslanoğlu Profile picture

Stay in touch and get notified when new unrolls are available from this author!

Read all threads

This Thread may be Removed Anytime!

PDF

Twitter may remove this content at anytime! Save it as PDF for later use!

Try unrolling a thread yourself!

how to unroll video
  1. Follow @ThreadReaderApp to mention us!

  2. From a Twitter thread mention us with a keyword "unroll"
@threadreaderapp unroll

Practice here first or read more on our help page!

More from @mrarslanoglu

28 Nov
BÖLÜM3 (toplam3bölüm) :
4⃣3⃣ Önceki maddelerde anlattığım gibi Döviz, 2008 Ocak ayından itibaren başlayan, 2013 yılı Mayıs ayında, bernankenin açıklamaları ile ivmelenen, Sıcak Para çıkışı ile birlikte, taa 2021 Eylül ayında, 9lu rakamlara kadar yükseldi..
4⃣4⃣ Bu süreçte Devlet, serbest dalgalı kur rejiminin bir gereği olarak, çok aşırı müdahil olmadı ve sırf SICAK PARAYI ülkede tutacağım diye aşırı yüksek faizler vermedi.. Genelde enflasyon rakamlarının bi kaç puan üstü vererek ILIMLI diyebileceğimiz bi faiz politikası izledi
Read 16 tweets
28 Nov
BÖLÜM2 (toplam3bölüm) :
2⃣0⃣ Benim görebildiğim kadarıyla, bu kur rejimi, aradan bunca yıl geçmiş olmasına rağmen geniş bir katılımcı çevresince henüz anlaşılabilmiş değil..
2⃣1⃣ Geçmiş 20 yıla bakınca, hem bu kur rejimini uygulayanlar, hem de bu kur rejiminde yaşayanlar yani kişiler/firmalar/kurumlar, ne olup ne olmadığını çok da anlamış değiller bence..
Read 24 tweets
2 Oct
Öncelikle ETF denen ürünü, dilim döndüğünce çok kısaca tanıtmaya çalışayım (katkı sunmak isteyen arkadaşlar da olursa, akış içine yazabilirler lütfen..) 1⃣
2⃣ ETF (Exchange Traded Funds) Borsa'larda işlem görebilen bir yatırım fonu.. Bu fonlar, hisse senetleri, tahvil/bono ya da kıymetli madenler vesaire gibi, finansal ürünlere bağlı olabiliyor.. Getirisi(veya götürüsü) ile, belirlenmiş bir endeksi, takip etmeye çalışıyorlar..
3⃣ Bu çerçevede, TUR kodu ile, Nasdaq Borsasında işlem gören bir ürün de, TURKİYE ETF'idir.. "TURKEY ETF", MSCI tarafından belirlenmiş bazı senetleri, çeşitli, önceden belirlenmiş ağırlıklar ile, bünyesinde barındıran bir fondur..
Read 24 tweets
26 May
#XU100 Twitterda pek sık paylaşmasam da, (video yayınlarında, zaman zaman konuşuyoruz) Endeks ile takip ettiğim çizgiler ve üzerine, teknik olarak dikkatimi çeken noktalar, kabaca şöyle : Önce, genel görünüme bir bakalım : 1⃣
2⃣ Üstteki ilgili grafiklerde de görüldüğü gibi, 17Mart2020de 819 seviyesinde olan endeksin, daha sonraki dönemde yükselerek, tam bir yıl sonra, 17Mart2021 de 1589 seviyesine ulaştığını izledik.. Bu yükseliş, 3 aşamada oluşmuş görüntüsü var..
3⃣ İlk aşama, 17Mart2020-21Temmuz2020 arası süren, hızlı bir yükseliş, (819'dan, 1206'ya), ve daha sonra, 21Temmuz-30Ekim arası süren bir konsolidasyon dönemi (1206'dan 1095'e) ve daha sonra 30EKimden-17Mart'a süren bir diğer yükseliş (1095den 1589'a) şeklinde gerçekleşmiş..
Read 9 tweets
15 May
#DolarTL #Dolar Bildiğiniz gibi DolarTL, Ağustos2018de, 7.2169 seviyesinde tepe yaptıktan sonra, sonraki dönemde, beklendiği gibi, bir düzeltme süreci içine girmiş ve bu süreçte, 14 ay boyunca bir simetrik üçgen formasyonu içinde, hareket etmişti.. (bkz: grafik) 1⃣
2⃣14 ay sonunda, Kasım2019da fiyat 5.6825 seviyesinde iken, dip oluşturmuş ve ardından yine beklendiği gibi, üçgen formasyonu üst çizgisini aşarak, üçgen formasyonu hedefine doğru, yükseliş süreci içine girmişti.. (bkz : grafik)
3⃣ 6Kasım2020 tarihinde, fiyat 8.5832 seviyesine ulaştığında ise, üçgen formasyonu hedefine ulaşmış olan DolarTL'nin, artık ters yönde bi akım içine girmesi beklendirdi, Kİ NİTEKİM, söz konusu tarih ve fiyat seviyesinden sonra beklendiği gibi gerileme içine girmişti..(bkz:grafik)
Read 11 tweets
25 Apr
Gelen soruları GENEL olarak toparlayacak olursak; FLAMA formasyonunun, hedefe ulaşma süresi sorulmuş: EĞER endişe edildiği gibi bir flama formasyonu ilerliyor İSE, formasyon hedefine ulaşma süresi, orta vadeye (öyle aylara falan) yayılmaz.. Günler/Haftalar içinde gerçekleşir..1⃣
2⃣ Zaten eğer, yükseliş olmaz ise, ya da yükseliş, tıngır mıngır, isteksiz, çok çok düşük momentumla gerçekleşir ise, Flama formasyonunun ilerlediğinden şüphe etmek gerekir, düşüncesindeyim.. Bi başka deyişle, eğer ki flama formasyonu ise, yükselişin de, hızlı olması beklenir
3⃣Flama formasyonu dışında, acaba son haftalarda, 6Kasım2020 haftasından günümüze, yaşanan süreç bir CUP&Handle (Fincan&Kulp) olabilir mi? diye sorulmuş.. Bu ihtimali, ben de, geçmiş video (sn @mneuzunyol ve sn. @artunckocabalkn ile yaptığımız) yayınlarda, dile getirmiştim..
Read 15 tweets

Did Thread Reader help you today?

Support us! We are indie developers!


This site is made by just two indie developers on a laptop doing marketing, support and development! Read more about the story.

Become a Premium Member ($3/month or $30/year) and get exclusive features!

Become Premium

Too expensive? Make a small donation by buying us coffee ($5) or help with server cost ($10)

Donate via Paypal

Thank you for your support!

Follow Us on Twitter!

:(