2⃣0⃣ Benim görebildiğim kadarıyla, bu kur rejimi, aradan bunca yıl geçmiş olmasına rağmen geniş bir katılımcı çevresince henüz anlaşılabilmiş değil..
2⃣1⃣ Geçmiş 20 yıla bakınca, hem bu kur rejimini uygulayanlar, hem de bu kur rejiminde yaşayanlar yani kişiler/firmalar/kurumlar, ne olup ne olmadığını çok da anlamış değiller bence..
2⃣2⃣ Bence, bu kur rejiminin en büyük dezavantajı, belirsizlik.. Kur seviyesinin yarın öbür gün ne olacağının bilinmemesi yani.. Bu belirsizlik tasarruf sahibi herkesi etkiliyor.. Sadece küçük ya da büyük tasarruf sahiplerini değil, iş yapmak/ticaret yapmak isteyen şirketleri de
2⃣3⃣ Esasen bu kur rejimi, uygulanmaya başlandığı ilk günden itibaren ortaya, bir "KUR RİSKİ yönetimi problemi" çıkardı.. Kur riski deyince, aman sadece yükselmesi anlaşılmasın, düşmesi de benzer şekilde, aynı oranda yönetilmesi zor olan bir RİSK..
2⃣4⃣ Kur Riski Yönetimi, hem şahıslar için hem şirketler için, çok büyük bir problem görebildiğim kadarıyla.. Vakti zamanında dövizle borçlananlar mı istersin, TL'ye güvenip TL de kalanlar mı istersin, Dövizi gidip en tepede alıp, aylarca Döviz yükselecek diye bekleyip,
2⃣5⃣ aylarca TL'nin yarattığı gelirden mahrum olanlar mı istersin, hepsi son 20 yılda yaşandı ve yaşanmaya da devam ediyor.. Aman sakın yanlış anlaşılmasın serbest dalgalı kur rejimi, az önceki maddelerde anlatmaya çalıştığım nedenler ile, en doğru yöntem..
2⃣6⃣ serbest dalgalı kur rejimi en doğru yöntem ancak, sorunlu tarafları olduğu da, pratikte gözleniyor diye düşünüyorum..
2⃣7⃣ Peki tasarruf sahipleri, şirketler/firmalar bu kur rejimini bence anlamadılar pratikte bir takım zorluklar yaşadılar, yaşıyorlar da, acaba bu işi denetleyen uygulayan yöneticiler, anladı mı? Valla ben de geçmiş 20 yıla bakınca işte onu anlamadım🙄
2⃣8⃣ Anlamadım, şöyle ki anlamadım : Akışın başındaki grafiği önümüze alalım, ve tarih tarih gidelim :
2⃣9⃣ 22Şubat2001, serbest dalgalı kur rejiminde yaşanan ilk işlem günü.. O tarihten itibaren Döviz fiyatları genel olarak (ara küçük düzeltmeler yaşasa da) yükseliş eğiliminde.. Bu yükseliş 24Mart2003 tepesine kadar devam etmiş..
3⃣0⃣ 24Mart2003, DövizFiyatları EN YÜKSEK seviyesinde.. O gün, ABD senatosu Türkiye'ye 1Milyar$ hibe(ya da 8,5Milyar$ düşük faizli kredi imkanı veren) kararı açıklamış.. Haliyle Döviz Fiyatları bu haberle birlikte düşmeye başlamış.. (SıcakPara girişi olmuş..)
3⃣1⃣ 24Mart2003de başlayan bu sıcak para girişi, ara ara yaşanan ataklar(yükselişler) olduysa da, taa 2008Ocak ayına kadar devam etmiş.. Ve 5 yıl boyunca TL güçlenmiş.. TL varlıklar (Borsa ve Tahvil) büyük değerler kazanmış..
3⃣2⃣ Ocak2008den itibaren ise, 2009a kadar, çoğu kişi tarafından, çok da önemseyen bir atak yaşanmış.. (oysa ilerleyen yıllarda anlıyoruz ki 2008-2009da yaşanan o atak, uzun yıllar sürecek bir yükselişin ilk dalgasıymış)
3⃣3⃣ 2009 tepesi sonrası, 2010 yılına kadar (teknik olarak düzeltme dediğimiz) bir geri çekilme süreci yaşanmış.. Ancak sonrasında yine çoğu kişi tarafından pek de önemsenmeyecek olan bir yükseliş başlamış..
3⃣4⃣ Öyle böyle derken, 2013 yılı Mayıs ayına gelinmiş.. (DövizSepeti değeri henüz 2li rakamlarda) Aslında SICAK PARA seyrini çok da etkileyecek olan, önemli bir olay yaşanmış 2013 yılı Mayıs ayı içinde.. Neymiş bu olay hatırlayalım :
3⃣5⃣ O günkü FED başkanı Bernankenin çıkıp "Artık bir süredir uyguladığımız düşük faiz politikasından vazgeçiyoruz ve yakında parasal genişlemeyi sonlandırıyoruz" demesi ile, sıcak paranın sadece TRden değil tüm gelişmekte olan ülkelerden çıkmasının başlaması süreci..
3⃣6⃣ Ve Bernankenin bu açıklaması ile birlikte döviz yükselmeye başlamış.. (Yükseliş ivmesi artık belirli çevrelerce hissedilir ve rahatsızlık verir bir şekilde) ve 2018 yılı yaz aylarına gelindiğinde Döviz, 5li rakamlara ulaşmış..
3⃣7⃣ İlginçtir, 2018 yılı Yaz aylarında Türkiye, yönetim sistemini değiştirmiş, parlementer rejim terkedilmiş ve CumhurBaşkanlığı hükümet sistemine geçilmiş.. (9Temmuz2018) henüz çok taze iken her şey, bir de abd ile, rahip krizi denen süreç yaşanmış..
3⃣8⃣ Söz konusu rahip krizi sürecinde Döviz bir anda 5lerden Ağustos2018de 7.70li rakamlara ulaşmış.. Ardından bir takım foreks düzenlemeleri, BDDK'nın SPK'nın düzenlemeleri ve TCMB'nin faiz artırım kararı ve elbette rahibin serbest bırakılması gibi siyasi gelişmeler yaşanmış
3⃣9⃣ Tüm bu atılan adımlar, yapılan önlemler, yaşanan gelişmeler sonrası, Döviz, taaa 2019 yılı Kasım ayına kadar (teknik olarak üçgen formasyonu içinde ve yine teknik olarak düzeltme süreci dediğimiz bir şekilde) gerilemiş..
4⃣0⃣ Kasım2019 sonrası ise, Dövizde yeniden bir yükseliş olmuş.. Ancak Kasım2020de, yönetimsel değişiklikler ile, yükseliş sonlanmış.. Kasım2020den Şubat2021 e kadar Döviz gerilerken, mart2021de ani ve sürpriz bi kararla TCMB yönetimi bir kez daha değişmiş..
4⃣1⃣ Mart2021deki yönetim değişimine Döviz bir miktar yükselerek, tepki vermiş.. Ancak bu yükselişe rağmen, teknik olarak bakıldığında, bir sonlanan diyagonal yapı oluşturacak bir görünüm sergilemiş..
4⃣2⃣ Ki bu görünüm aslında 2008den beri yaşanan sürecin son halkasında olduğumuzu (teknik olarak) düşündürmüş.. Ve hatta Eylül2021de döviz henüz 10.00 seviyesini dahi aşmamışken, henüz 9lu seviyelerde iken, teknik olarak görünüm, bi sonlanan diyagonal yapı oluşmuş şeklindeydi..
• • •
Missing some Tweet in this thread? You can try to
force a refresh
4⃣3⃣ Önceki maddelerde anlattığım gibi Döviz, 2008 Ocak ayından itibaren başlayan, 2013 yılı Mayıs ayında, bernankenin açıklamaları ile ivmelenen, Sıcak Para çıkışı ile birlikte, taa 2021 Eylül ayında, 9lu rakamlara kadar yükseldi..
4⃣4⃣ Bu süreçte Devlet, serbest dalgalı kur rejiminin bir gereği olarak, çok aşırı müdahil olmadı ve sırf SICAK PARAYI ülkede tutacağım diye aşırı yüksek faizler vermedi.. Genelde enflasyon rakamlarının bi kaç puan üstü vererek ILIMLI diyebileceğimiz bi faiz politikası izledi
1⃣ Serbest dalgalı kur rejimine, 21Şubat2001 günü geçtik.. 22Şubat2001, tarihteki ilk, "serbest dalgalı kur rejiminde oluşan fiyatlama" idi..
2⃣ 2001Şubatında serbest dalgalı kur rejimine NEDEN geçmiştik? Bi hatırlayalım: Cari Açık veren bir Ülkeyiz.. Ürettiğimizden fazlasını tüketiyoruz ya da bi başka deyişle, tükettiğimiz kadar üretemiyoruz.. Neticede, bir DIŞ TİCARET açığı, bir CARİ AÇIK sorunumuz var..
Öncelikle ETF denen ürünü, dilim döndüğünce çok kısaca tanıtmaya çalışayım (katkı sunmak isteyen arkadaşlar da olursa, akış içine yazabilirler lütfen..) 1⃣
2⃣ ETF (Exchange Traded Funds) Borsa'larda işlem görebilen bir yatırım fonu.. Bu fonlar, hisse senetleri, tahvil/bono ya da kıymetli madenler vesaire gibi, finansal ürünlere bağlı olabiliyor.. Getirisi(veya götürüsü) ile, belirlenmiş bir endeksi, takip etmeye çalışıyorlar..
3⃣ Bu çerçevede, TUR kodu ile, Nasdaq Borsasında işlem gören bir ürün de, TURKİYE ETF'idir.. "TURKEY ETF", MSCI tarafından belirlenmiş bazı senetleri, çeşitli, önceden belirlenmiş ağırlıklar ile, bünyesinde barındıran bir fondur..
#XU100 Twitterda pek sık paylaşmasam da, (video yayınlarında, zaman zaman konuşuyoruz) Endeks ile takip ettiğim çizgiler ve üzerine, teknik olarak dikkatimi çeken noktalar, kabaca şöyle : Önce, genel görünüme bir bakalım : 1⃣
2⃣ Üstteki ilgili grafiklerde de görüldüğü gibi, 17Mart2020de 819 seviyesinde olan endeksin, daha sonraki dönemde yükselerek, tam bir yıl sonra, 17Mart2021 de 1589 seviyesine ulaştığını izledik.. Bu yükseliş, 3 aşamada oluşmuş görüntüsü var..
3⃣ İlk aşama, 17Mart2020-21Temmuz2020 arası süren, hızlı bir yükseliş, (819'dan, 1206'ya), ve daha sonra, 21Temmuz-30Ekim arası süren bir konsolidasyon dönemi (1206'dan 1095'e) ve daha sonra 30EKimden-17Mart'a süren bir diğer yükseliş (1095den 1589'a) şeklinde gerçekleşmiş..
#DolarTL#Dolar Bildiğiniz gibi DolarTL, Ağustos2018de, 7.2169 seviyesinde tepe yaptıktan sonra, sonraki dönemde, beklendiği gibi, bir düzeltme süreci içine girmiş ve bu süreçte, 14 ay boyunca bir simetrik üçgen formasyonu içinde, hareket etmişti.. (bkz: grafik) 1⃣
2⃣14 ay sonunda, Kasım2019da fiyat 5.6825 seviyesinde iken, dip oluşturmuş ve ardından yine beklendiği gibi, üçgen formasyonu üst çizgisini aşarak, üçgen formasyonu hedefine doğru, yükseliş süreci içine girmişti.. (bkz : grafik)
3⃣ 6Kasım2020 tarihinde, fiyat 8.5832 seviyesine ulaştığında ise, üçgen formasyonu hedefine ulaşmış olan DolarTL'nin, artık ters yönde bi akım içine girmesi beklendirdi, Kİ NİTEKİM, söz konusu tarih ve fiyat seviyesinden sonra beklendiği gibi gerileme içine girmişti..(bkz:grafik)
Gelen soruları GENEL olarak toparlayacak olursak; FLAMA formasyonunun, hedefe ulaşma süresi sorulmuş: EĞER endişe edildiği gibi bir flama formasyonu ilerliyor İSE, formasyon hedefine ulaşma süresi, orta vadeye (öyle aylara falan) yayılmaz.. Günler/Haftalar içinde gerçekleşir..1⃣
2⃣ Zaten eğer, yükseliş olmaz ise, ya da yükseliş, tıngır mıngır, isteksiz, çok çok düşük momentumla gerçekleşir ise, Flama formasyonunun ilerlediğinden şüphe etmek gerekir, düşüncesindeyim.. Bi başka deyişle, eğer ki flama formasyonu ise, yükselişin de, hızlı olması beklenir
3⃣Flama formasyonu dışında, acaba son haftalarda, 6Kasım2020 haftasından günümüze, yaşanan süreç bir CUP&Handle (Fincan&Kulp) olabilir mi? diye sorulmuş.. Bu ihtimali, ben de, geçmiş video (sn @mneuzunyol ve sn. @artunckocabalkn ile yaptığımız) yayınlarda, dile getirmiştim..