از مجموعه آثار ارائهشده به مناسبت ۲۵ نوامبر و ۱۶ روز نارنجی، به دعوت دیدبان آزار
عنوان: نامنطبق
تصویرگر: میلاد موسوی
۱/طبق آمار جدیدی که کمپین حقوق بشر، بزرگترین سازمان مدافع حقوق جامعه LGBTQ در آمریکا منتشر کرده است، سال ۲۰۲۱ تاکنون مرگبارترین سال برای افراد ترنس بوده است.
۲/این سازمان طی یک سال گذشته مرگ ۴۷ فرد ترنس یا جنسیت نامنطبق را ثبت کرده است. رقمی که از زمان آغار فعالیت این سازمان در سال ۲۰۱۳ بیسابقه بوده. در این گزارش، عنوان شده که ادبیات ترنسهراسانه رهبران سیاسی و چهرههای مشهور، در افزایش بیسابقه خشونت علیه این افراد دخیل بوده است.
۳/از این ۴۷ قربانی، ۲۹ نفر سیاه و ۸ نفر مهاجر اهل آمریکای لاتین بودهاند. میزان خشونت و تبعیضی که افراد و اجتماعات ترنس تجربه میکنند شوکهکننده است. چند ماه پیش بود که علیرضا فضلی، جوان ۲۰ ساله همجنسگرا توسط مردان خانوادهاش به قتل رسید.
۴/در ایران امکان مستند کردن این خشونتها محدود بوده. اما تحقیقات دیگر نقاط دنیا نشان میدهد که بیشترین میزان خشونت جنسی و جنسیتی متوجه دگرباشان است. حتی در کشورهایی که دگرباشان از حقوق قانونی برخوردارند، پیمایشها و تحقیقات از خشونت گسترده علیه این افراد پرده برداشتهاند.
۵/نتایج پیمایشی ملی در نیوزیلند نشان میدهد حدود یک سوم افراد ترنس در این کشور تجاوز جنسی را تجربه کردهاند. بر اساس نتایج این پیمایش، احتمال خودکشی ترنسها پس از تجاوز دو برابر بیشتر از سایرین است. همچنین ترنسها تقریبا سه برابر زنان، خشونت جنسی را تجربه کردهاند.
۶/سال گذشته سازمان «شش رنگ»، گزارشی از وضعیت جامعه الجیبیتی در ایران ارائه کرد که نشان میدهد، هوموفوبیا و انگهای فرهنگی علیه گرایش جنسی و هویت جنسیتی در جریان شیوع کرونا بیش از قبل شده. ۴۴ درصد پاسخدهندگان بعد از تعطیلی مراکز آموزشی برای بیش از سه ماه خانهنشین شدهاند
۷/و این شرایط آنها را در برابر خشونت خانگی یا تبعیضهای ناشی از هویت جنسیتی آسیبپذیرتر کرده است. ۱۴ نفر از شرکتکنندگان گفتهاند که آشکار شدن گرایششان در وضعیت شبه قرنطینه، باعث خشونت خانگی کلامی یا فیزیکی یا انزوای آنها شده است.» #خشونت_علیه_زنان#هنرضدخشونت#۱۶روزنارنجی
• • •
Missing some Tweet in this thread? You can try to
force a refresh
۱/پسر جوانی پشت میزش نشسته و پوسترها را که میبیند لبخندی تمسخرآمیز میزند:
- به چی میخندید؟
- به این پوسترها. جدی دارید این کار رو میکنید؟
- بله، خب مسئله جدیای هست
- حالا فرضا یه نفر هم بهتون بگه چه لاک قشنگی، چی ازتون کم میشه؟
۲/از اینجا بحث شکل میگیرد. پسر تصور میکند زیادی سخت میگیریم و نباید آزار ببینیم. برایش از تجربههایمان میگوییم و اینکه چقدر ترسناک است حس کنی وجب به وجب بدنت زیر ذرهبین قرار دارد و چقدر چندشآور است اشاره رهگذر غریبه به بخشهای مختلف بدنت با استفاده از الفاظ رکیک جنسی.
۳/میگوید: «خب اینجور آدمها بیمار و بیفرهنگند اما شما هم اگر طور دیگری لباس بپوشید این اتفاقها براتون نمیافته. من خودم یک خانمی که با چادر از جلوی مغازهام رد میشه خجالت میکشم حتی نگاهش کنم چه برسه به اینکه متلک بگم.» همراهم میگوید اما تجربهها و تحقیقها میگن اینطور نیست،
از مجموعه آثار ارائهشده به مناسبت ۲۵ نوامبر و ۱۶ روز نارنجی، به دعوت دیدبان آزار
عنوان: زن پناهجو/زن مهاجر
اثر: اردشیر رستمی
۱/هفته گذشته کمیساریای عالی پناهندگان سازمان ملل، در بیانیهای اعلام کرد که از هر پنج زن پناهجو، یک نفر با خشونت جنسی مواجه شده است.
۲/در این بیانیه اعلام شد شدت گرفتن فقر و فشار اقتصادی، موج جدیدی از خشونت را علیه زنان پناهجو، آواره و بدون تابعیت به راه انداخته است. این نهاد در حالی درباره افزایش خشونت علیه زنان پناهجو هشدار میدهد که نتوانسته به بسیاری از تعهداتش برای بهبود وضعیت پناهجویان عمل کند.
۳/زنان مهاجر روهینگیایی در بنگلادش، زنان مهاجر کارگر در کشورهای حاشیه خلیج فارس، پناهجویان سوری، افغانستانی و ایرانی در ترکیه، استرالیا و یونان، زنان مکزیکی در مرزهای آمریکا و زنان آفریقایی که برای گرفتن پناهندگی راهی اروپا میشوند، تجربهای مشترک دارند: خشونت جنسی و جنسیتی.
۱/متخصصان میگویند قتل سارا اورارد و سابینا نسا در انگلیس، به نقطه عطفی برای مسئولیتپذیری مردان در ارتباط با خشونت مردانه تبدیل شده. سازمان «فراتر از برابری» در طی دو هفته پس از قتل، با ۱۵۰ مرد داوطلب مواجه شد. پیش از آن میانگین پیوستن مردان به این تشکل، دو مرد در یک هفته بود.
۲/دنیل گینس مدیر اجرایی سازمان میگوید: «هرگز مردی را ندیدم که به وقت پای شوخیهای ضدزن و جنسیتزده، مشارکت یا سکوت نکرده باشد. این رفتار به شوخیکننده مشروعیت میدهد و نگرشهای جنسیتزده را عادیسازی میکند و در نهایت همین نگرشهاست که به خشونت علیه زنان منجر میشود.»
۳/«مایکل کونروی»، بنیانگذار یک گروه محلی به نام «مردان عمل»، هم معتقد است: «من ممکن است به شخصه "مرد خوبی" باشم و هرگز خشونت نکنم. اما خشونت مردانه مربوط به شخص من نیست. مسئلهای جمعی است و ما همگی در مقابلش مسئولیت داریم. همه موظفیم که فعالانه علیه وضع موجود فعالیت کنیم.»
۱/«دستت رو بردار...لعنت بهت...دفعه بعدی حامله نشو نکبت.» ویدئویی در شبکههای اجتماعی منتشر شد که حاوی صدای یک زن باردار است. راوی در بیمارستان حضور دارد مینویسد: «زایمان دختر ۲۰ ساله اتاق بغلی من یواشکی نگاه میکردم. جملات دکتر دقیقا ثانیه تولد بچه. بیمارستان امام اهواز.»
۲/در ویدئو جیغ را میشنوید و صدای تشر زدن پزشک. یکی از کاربران توییتر نوشت: «من با دوستان دانشجوی ماما که کارآموز بودن رفتم بیمارستان. به زن میگفت: "لنگهاتو وا کن، خوب برای شوهرت وا میکردی که ..."» کاربر دیگری هم از «زایشگاههای دولتی ایران» به عنوان «شکنجهخونه» نام برد.
۳/همچنین در توییتر فارسیزبان، کاربران در حال بازگویی این تجاربند و از توهینهای جنسی به زنان در حال زایمان مینویسند. یک کاربر توییتر شنیده که پزشک به زنی گفته: «حالشو تو کردی زحمتاشو من باید بکشم، میخواستی لنگتو ندی هوا!»
ما، برخی از زنانی که روزی با «م.خ» در یک تحریریه کار کردهایم، همواره زیر نگاههای سنگینش احساس ناامنی میکردیم. انتقال این احساس ناامنی فقط به بار سنگین نگاههای او بر ما خلاصه نمیشد؛ روایتهای دیگری نیز در جریان بود:
«هر دفعه میخواستم به راهروی روزنامه بروم، اگر او آنجا بود نمیرفتم. از اینکه شروع کند و پای حرفهای جنسی را وسط بکشد، حذر داشتم»، «اگر خبرنگار زنی به رفتارهای جنسیتزده او اعتراضی میکرد، سمپاشی جنسی علیهاش شروع میشد تا او را وادار به سکوت یا ترک کار کند»،
«در محل کار فعلیش، خبرنگاران زن تازهکار را به بهانه صحبت درباره سوژهها و مسائل کاری به اتاقش میکشاند و برای ساعتی در را قفل میکرد.»
در جامعه مطبوعات، م.خ نه اولین کسی است که روایت آزار درباره او موجود است و نه آخرین نفر.
احتمالا ویدئویی که اخیرا منتشر شده را دیدهاید. زن راه میرود و تلفن صحبت میکند که اشاره دستی به او تذکر پوشش میدهد. احتمالا «این چه وضعشه» یا «سر و وضعت رو درست کن» و چیزی مشابه جملاتی که بارها در مکانهای عمومی از رهگذران شنیدهایم. زن میایستد و پاسخ میدهد. احتمالا میگوید:
«به تو چه ربطی دارد.» مرد با خشونت حمله میکند و لگد میزند. زن از خود دفاع میکند. درگیر میشوند و زد و خورد صورت میگیرد. شاهدان صحنه تنها نظارت میکنند. هر چه زن بیشتر مقاومت میکند مرد وحشیانهتر میتازد. گویی از مقاومت او بیش از شیوه پوشش خشمگین شده است و تمام قدرتش را
برای مغلوب کردن زن به کار گرفته است. «کیت میلت»، فمینیست رادیکال معتقد است هر گاه زنی از پذیرش ایدئولوژی مردسالاری خودداری کند و بیاعتمادی خود را با پس زدن تسلیم و فرودستی علنی سازد، مردسالاری(بخوانید ایدئولوژی رسمی در ایران) برای به انجام رساندن کاری که تربیت در انجام آن ناکام