faktiskt kul trivia även för andra än sverigevänner. jag satte fyra av sex, varav en chansning som gick hem när det gäller gustaf vi adolf. ett år fel på gustav iv adolf. satte 1050 på inge, men där vet vi väl inget.
det finns ju lite roliga minnesregler. när det gäller gustav iii har liksom 46+46 fastnat. hans födelseår och ålder vi döden. (samt att jag funderat på om han vid en sotdöd hade kunnat bli fotograferad.)
gustaf v minns jag från att hans åttioårsdag förekommer i delblancs stenfågel som inträffande "förra året". samt att trion desirée-gustaf-vår kung utgör en så fantastisk tidsspegel. (desiree höll gustaf i famnen, gustaf höll vår kung. det är 250 år bara där.)
gustaf vi adolf tänkte jag borde varit 18 år 1900, när hans far förvägrade sallrot nåd. har ngnstans hört att kronprisen var inblandad då också. men det är kanske felaktigt?
om inge vet man ju ingenting annat än att han var inblandad i tronstrider på 1080-talet. 1050 kanske lämpligt födelseår? eller för sent? en som gör anspråk på tronen kanske debuterar i tidigare ålder?
jag tror @FilosofenNils som ställde frågan får ge oss facit.
i vilket fall som helst är det naturligtvis beklämmande att ledande politiker placerar gustav ii adolf på 1800-talet.
som vanligt när folk gör sådana missar börjar jag fundera kring deras övriga kunskaper. var placerar de då kristina? axel oxenstierna? trettioåriga kriget? etc.
men vad tror ni om inge den äldre? var det en bra karl?
nej, sannolikt inte.
är det inte lite intressant att vi har regentlängder och talar om kungar som en upplevd kontinuitet till den tiden då inget av det vi idag skulle kalla "kung" eller "sverige" existerade?
den krigsherre som slog ner en annan, kanske med hot eller mutor eller genom att medelst några hundra hejdukar som slog ut motståndarens motsvarande på en äng någonstans och sedan via ombud fick ett missionserbjudande från påven blev ihågkommen än idag som "kung".
historien nådde sverige snarare än att sverige fick en historia.
• • •
Missing some Tweet in this thread? You can try to
force a refresh
jag kan inte säga så mkt om det nya spåret som uppmärksammades i veckan, mer än att det återigen framstår som utredningen har brustit. det som finns att säga om den person som lyfts är väl att han för att bli riktigt intressant behöver bindas till stockholm vid tiden för mordet.
dessutom det också på ett rimligt vis kunna visas att han medtagit sitt vapen på denna resa. han bör nämligen under mordkvällen inte ha hunnit tillbaka till sitt hem i östergötland för att hämta det.
tack för alla svar! misstänker dock att en del var åsiktsyttringar snarare än prognoser. :)
jag har tidigare trott att det kan gå snabbt och att det kan ske snart, men har ännu inte blivit sannspådd. vi får se hur det går. en oerhört intressant utveckling skulle vara om alkohol- och narkotikafrågan kom närmare varandra politiskt.
nu kan vi sammanfatta skjutvapenvåldet under första halvåret. som ni kanske minns såg vi inledningsvis en positiv trend, efter rekordsiffrorna ifjol. så här ser halvåret ut som helhet, jmfrt med motsvarande period 2017-2020.
vi kan som ni ser alltså konstatera att den positiva trenden har fortsatt, även om den kanske inte har fortsatt så starkt som vi hoppades i våras. ffa gäller det antalet skottlossningar och antal skadade.
140 skjutningar. det är en minskning med 35 stycken jämfört med 2020. det är också knappt 10 procent färre än genomsnittet 2017-2020.
lite svårbegriplig undersökning, men ändå intressant att c-väljarnas preferens bekräftas. dn.se/sverige/dn-ips…
partiledningens linje blir därmed (än) lite mindre logiskt, i synnerhet som det nu i praktiken handlar om en budget som skulle behöva göras med v. rent sakpolitiskt går det förstås att hitta kompromisser som både v och c kan leva med. större är inte skillnaderna.
(precis som c och sd skulle kunna stå bakom samma budget.)