Ongelooflijk. Federatie Medisch Specialisten blijft bij huidige standpunt: chirurgische IIR maskers zijn voldoende bij het verzorgen van een symptomatische covidpatiënt. Geen FFP2 nodig.
Snap het wel, want je zal als microbioloog maar moeten toegeven dat zorgpersoneel, ook met terugwerkende kracht, al bijna 2 jaar, oa door je eigen richtlijn onvoldoende beschermd is geweest.
Er zijn zorgverleners overleden en op de IC beland.
2/
Hoe begon het ook alweer? In januari, februari 2020 kregen we te horen dat het virus zó door een loszittend chirurgisch kapje heen zou gaan. Had geen zin. Het moest echt FFP2 zijn.
Bert Niesters, Marjolein Knoester.
Andere microbiologen spraken het op dat moment niet tegen
3/
In maart veranderde het RIVM advies. Chirurgische maskers waren ineens voldoende beschermend voor zorgverleners die symptomatische covidpatiënten gingen wassen. Zelfs als je een kwetsbare gezondheid had.. 🤔
4/
Ik heb nooit kunnen begrijpen hoe een virus eerst zó door een chirurgisch kapje heen gaat, en een paar weken later opeens niet meer. Dat kan niet.
Ik begreep ook niet dat media en zorgverleners daar niet veel kritischer op reageerden.
Dat je boven mijn reactie van destijds verwijderde tweets ziet staan, komt omdat het twitter account van Jan Kluytmans al langere tijd niet meer bestaat. Maar ik heb wel een aantal screenshots bewaard, deze volgen straks.
6/
Hadden RIVM en FMS bij schaarste aan FFP2 maskers een andere keus gehad?
Ja.
Ze hadden kunnen zeggen: liever FFP2, maar als dat er niet is, gebruik dán chirurgisch IIR als alternatief. Dan ben je eerlijk. En weten zorgverleners welk risico ze lopen.
7/
Britse variant durfden men destijds niet als excuus te gebruiken om hun advies aan te kunnen passen (V&VN deed dat toen wel).
Marion Koopmans dacht wellicht: misschien durft FMS het nu bij #Omikron aan.
Maar nee, toch niet.
8/
Hoe kan het dat FMS en RIVM hier zo gemakkelijk mee wegkomen? Dat komt deels ook omdat veel zorginstellingen ondertussen tóch met FFP2 zijn gaan werken.
Zo zijn zorgverleners toch beter beschermd, en leiden FMS en RIVM geen gezichtsverlies.
9/
Beroepsverenigingen voor verpleegkundigen hebben daarbij ook een rol gespeeld. De Britse variant vormde voor hen de gelegenheid om hun standpunt te wijzigen. Als zorgverlener mag je dus beschikken over FFP2 als je een covidpatiënt gaat verzorgen.
10/
Maar volg je wél FMS en RIVM, dan blijf je dus zo'n loszittend chirurgisch kapje dragen. Ook als een koortsige covidpatiënt vol in je gezicht hoest tijdens de zorg.
Het leidde al tot maffe situaties: in het ene ziekenhuis wel FFP2, in het andere ziekenhuis niet. 🤨🤯
11/
Maar hoe begon al deze verwarring? Aanvankelijk werd FFP2 zoals we al zagen gewoon geadviseerd, ook bij de 'gewone' verzorging van een covidpatiënt.
Echter, de microbiologen kregen in de gaten dat er schaarste zou ontstaan en wilden weerstand voor zijn.
Andreas Voss:
12/
Andreas Voss schreef er in februari 2020 al een blog over. Stuk uit vorige tweet komt uit die blog.
In maart 2020 begonnen de microbiologen het dragen van chirurgisch IIR ipv FFP2 openlijk op social media te verdedigen of zelfs te promoten.
14/
Jan Kluytmans vond het niet fijn dat een huisarts bij Op1 openlijk kritisch reageerde.
15/
Jan Kluytmans, Heiman Wertheim, Andreas Voss
16/
Jan Kluytmans
17/
13 aug 2020, mijn reactie op Alex Friedrich
18/
Zie ook dit interessante draadje.
Andreas Voss deed een eigen onderzoekje naar doorlaatbaarheid vd maskers en gebruikte dat om zorgpersoneel te overtuigen van veiligheid chirurgische maskers. Niet gepubliceerd.
Wie waren er allemaal betrokken bij de laatste versie van Federatie medisch Specialisten (FMS)?
6 mei 2021
Chirurgisch IIR masker bij verdachte of bevestigde covid patiënt (symptomatisch) oa:
- Andreas Voss
- Alex Friedrich
- Jan Kluytmans
- Heiman Wertheim
21/
Saillant detail:
Op Fieldlab Songfestival, waarbij Andreas Voss betrokken was, liep Hugo de Jonge wél met FFP2 rond.
Ondanks aandacht hiervoor op twitter, werd er in de media NIET kritisch op gereageerd of doorgevraagd.
22/
Sowieso hebben de media kritische vragen over de abrupte switch naar chirurgisch IIR grotendeels laten liggen.
Het verbaasde mij telkens hoe weinig aandacht dit onderwerp kreeg. Een categorie A ziekte, het hele land ligt meermaals plat, ziekenhuizen overbelast, en dan zou
23/
je precies op de plek waar het het hardste nodig is, de zorg, mindere beschermingsmiddelen gaan adviseren.. 🤷♀️
Oud draadje met samenvatting van hoe ik het onder de aandacht probeerde te brengen:
Voor nu wel even voldoende. Ik hoop dat ik mensen heb kunnen informeren door in ieder geval een samenvatting te geven van wat er door de tijd heen in Nederland gebeurde op (gebrek aan) FFP2 gebied.
25/
• • •
Missing some Tweet in this thread? You can try to
force a refresh
Wat je nu ziet, in de verschillende tv optredens, columns, tweets en artikelen, is dat sociale druk en emotionele chantage heviger dan ooit worden ingezet om mensen aan te sporen zich te vaccineren
Draadje 🧵 met mijn zorgen.
1/
Opwekken van schuldgevoelens bij jongeren ("kijk eens, deze operatie had niet uitgesteld hoeven worden als jullie je allemaal zouden laten vaccineren").
Tricky, want wat je zo stellig belooft moet je kunnen waarmaken.
En met >100 IC opnamen is er al een probleem.
2/
Er zou ook geen enkele vorm van drang toegepast worden op tieners. Dat wordt nu wel gedaan. Gek genoeg hoor je daar niemand over.
Bij Nieuwsuur gingen ze waarschijnlijk voor het shock effect: huisarts in beeld, die aan de GGD laat weten dat er iemand van 39 aan corona is overleden. Ongevaccineerd.
Tsja, ookal zijn ze gevaccineerd, ze zullen zich toch moeten blijven testen en voorzichtig moeten blijven, als men kans wil verkleinen op overdracht vh het virus aan kwetsbare mensen.
Werkgevers ouderenzorg willen weten of personeel gevaccineerd is - nos.nl/l/2396048
"Ook vinden veel familieleden het belangrijk om te weten dat hun dierbare verzorgd wordt door iemand die gevaccineerd is."
Houd toch op zeg. Familie en cliënten zijn allang blij als er voldoende bekwame en bekende zorgmedewerkers zijn, die genoeg tijd en aandacht kunnen besteden
En raad eens wat er in dit hele artikel (wéér) niet voorkomt?
Mensen die mij volgen, weten ws wel wat ik zo ga zeggen.
1,5 jaar coronacrisis leert dat er in de media, politiek en niet in de laatste plaats op Twitter, allerlei manipulatieve tactieken worden ingezet om de mening van kijkers en lezers te beïnvloeden.
Ik kwam een boekje tegen waarin dit soort tactieken beschreven staan.
🧵
1/
1. Etiketten op mensen plakken.
Het plakken van een etiket op je tegenstander. Een etiket dat de vooroordelen van anderen bevestigt.
Versimpelen of overdrijven, om zo een stereotype te creëren.
2/
2. Een vraag stellen.
Een andere manier om mensen een bepaalde richting in te duwen, is het stellen van een vraag, waarin het antwoord al besloten ligt.