«فقهای عصر، از مسائل بانک و بیمه و چک و سفته به عنوان مسائل مستحدث کم و بیش بحثهایی کرده و میکنند ولی توجه ندارند که رأس و رئیس مسائل مستحدثه، خود سرمایهداری است. زیرا ابتدا چنین تصور میرود که سرمایهداری ...
یک موضوع کهنه قدیمی است که شارع اسلام برای آن، حدود و موازین مقرر کرده است. تجارت، اجاره، مستغلات، مزارعه، مضاربه، مساقات، شرکتها، همه اینها سرمایهداری است که در اسلام برای آنها احکام و مقرراتی تعیین کرده (شده) است. اما اینکه مقدار سرمایه کمتر یا بیشتر باشد ربطی به مطلب ندارد
ولی حقیقت مطلب اینطور نیست. سرمایهداری جدید یک پدیده جداگانه و مستقل و بیسابقهای است و جداگانه و مستقلاً باید درباره آن اجتهاد کرد»
(ص۵۶ و۵۷ از کتاب نظری بر نظام اقتصادی اسلام)
مرحله قبل و مقدم بر موضوع شناسی این است که کل سیستم مورد اجتهاد فقیه واقع شود
پرفسور درخشان-۱۳۶۰
• • •
Missing some Tweet in this thread? You can try to
force a refresh
#رشتو
حرکت خودرو میتواند در "سیستم"های مختلف تعریف شود. خودرو یک سیستم است و زیرسیستمهای مختلف دارد. یک بار "مبنای" حرکت در خودرو تبدیل انرژی گرمایی به انرژی مکانیکی است. یکبار هم تبدیل انرژی خورشیدی به انرژی مکانیکی
در اولی به رادیات و پیستون و ... نیاز است و در دومی خیر
7/1
در اقتصاد هم همین است. وقتی میگوییم در یک نظام اقتصادی با مبنای متفاوت ممکن است از اساس یک جزئی وجود نداشته باشد (مثلا یک نهاد مثل بانک در یک نظام اقتصادی تعریف نشود) برخی استبعاد میکنند که مگر میشود در یک اقتصاد بانک نباشد؟ بورس نباشد؟ سیستم تولید انبوه نباشد؟
7/2
همانطور که شاید صد سال پیش می گفتند مگر می شود با انرژی خورشیدی خودرو حرکت کند؟! قبلترش هم می گفتند مگر می شود با چیزی غیر از اسب حرکت سریع داشت؟ الان هم احتمالا می گویند مگر می شود در آینده بدون صرف هیچ انرژی تغییر مکان داد؟
7/3
#رشتو 1. علامه جوادی آملی
مزدوری در اسلام نهی شده است، علما این نهی را حمل بر کراهت کردهاند اما برخی از کراهت بالاتر نیز گفته اند، سفارش اسلام این است که شما باید کنار سفره خود بنشینید، پیامبر(ص) دست کارگری را بوسید که برای خود کار میکرد، نه اینکه فردی که برای دیگری کار می کند
2. اینکه افراد اجیر و مزدور دیگران نباشند و آقای خود باشند و برای خود کار کنند (خویش فرما باشند) نیازمند این است که "مجبور نباشند برای دیگران کار کنند". همین یک شرط کافی است برای اینکه انسان در جهت کرامت انسانی خود حرکت کند و خویش فرما باشد.
3. مجبور نبودن دو شرط دارد. اول اینکه شرایط خویش فرمایی برای همه فراهم شود. دوم اینکه شرایط ظلم و تعدی وجود نداشته باشد. در مورد اول باید ابزار تولید در اختیار همه قرار بگیرد. در مورد دوم باید جلوی فساد و رانت و تبعیض گرفته شود.
امروز بعضی از اشخاص در این مملکت میخواهند نگذارند اسلام تحقق پیدا بکند. اغفال میکنند بعض مقامات را، میخواهند نگذارند اسلام تحقق پیدا بکند!
الآن ما زلزله زده هستیم؛ غربزده هستیم.
همه باید دست به هم بدهیم و این راه را تا اینجا که آمدیم، باقیاش هم برویم. ما بین راه هستیم. باز گردنهها داریم که دزدها توی آن گردنه هستند
من از همه میخواهم، من التماس میکنم به ملت ایران، من دست ملت ایران را میبوسم، اسلام را میخواهند ببرند.
این غربزدهها را کنار بگذارند. یکیشان رفت، باقی هم بروند. روشنفکرها هم، روشنفکرهای اسلامی روشنفکرهای وارداتی را کنار بزنند. غربزدهها را کنار بگذارند؛ عدهشان خیلی زیاد هم نیست، اما #فضولیشان_زیاد_است؛ عده زیاد نیست، ادعایشان زیاد است!
تصور کنید عده ای بیش از دو قرن، کشورهای دنیا را غارت کردند و ثروت های دنیا را به شیوه های استعماری و استثماری و برده داری و جنگ و ... به چنگ آوردند.
یکی از نمونه های بارز و مشهور این استعمارها و ظلمهای غرب مساله پلانت کاری است؛ شکار انسان و اجبار او به کار کردن بر روی مزارع پلانت
دولت های بزرگ خودشان را روز به روز بزرگتر کردند در سطح بین المللی و با حمایت از صنعت و تجارت استعماری (از جمله دزدی دریایی که از کارویژه های رسمی دولت هایی مثل انگلیس و پرتقال و... بود) روز به روز اقتصادشان بزرگتر شد. عبارت تجارت استعماری در ادبیات اقتصادی آن دوره بسیار پررنگ است
مثلاً ما فرانسیس بیکن را یک فیلسوف غربی میدانیم، ولی نمیدانیم که وی از سرمایه گذاران کمپانی استعماری ویرجینا و از سهامداران کمپانی نیوفاوندلند بوده که از جمله فعالیت های آنان، شکار انسانهای مظلوم در آفریقا و تصرف آنان به صورت برده و به کارگیری در مزارع بزرگ به نام پلانت بوده است.
دیدگاه رایج در اقتصاد کلان، بیانگر رابطۀ معکوس بین #بیکاری و #تورم است و مهندسان اقتصادخوانده با #علمی و قطعی دانستن این گزارهها و بدون توجه به تفاوتهای تاریخی و اجتماعی میان کشورها، نسخههای سیاستی ویرانگری را برای اقتصاد ایران میپیچند.
🔸 براساس این نگاه غلط علمپندارانه، برای کاهش تورم باید بیکاری (و در نتیجه رکود تولید و تعطیلی بنگاههای تولیدی) را افزایش داد.
#رشتو
وحید اشتری میگوید من اشعری نیستیم
صرفنظر از اینکه قطعا نمیداند اشاعره چه می گویند و فقط یک چیزی شنیده، این عبارت خیلی معنا دارد:
ایرادی که به اشعریون وارد است این است که عقل را در استنباط احکام تعطیل نکنید و از روایات "چشم بسته" استفاده نکنید.
6/1
خب این برای زمانی است که ولی جامعه حی و حاضر نیست! اما اگر ولی جامعه حی و حاضر باشد از این دوستان می توانیم بپرسیم که در مقابل امر ولی جامعه دقیقا موضعتان چیست؟
اینکه دوگانه "تعقل" و "ولایتپذیری" درست میکنند همان دوگانه غلطی است که قبلا درست کرده بودند: دوگانه عدالت_ولایت. 6/2
هر وقت دوگانه می سازند قصدشان ذبح یک یا دو طرف ماجراست.
ما در مقابل نص صریح و "امر" ولی جامعه نه اجتهاد میکنیم نه انتقاد میکنیم. بلکه مثل حاج قاسم بعد از "اطاعت" ممکن است سوال بپرسیم لیطمئن قلبی.
چرا؟ 6/3