#رشتو
1. علامه جوادی آملی
مزدوری در اسلام نهی شده است، علما این نهی را حمل بر کراهت کرده‌اند اما برخی از کراهت بالاتر نیز گفته اند، سفارش اسلام این است که شما باید کنار سفره خود بنشینید، پیامبر(ص) دست کارگری را بوسید که برای خود کار می‌کرد، نه اینکه فردی که برای دیگری کار می کند
2. اینکه افراد اجیر و مزدور دیگران نباشند و آقای خود باشند و برای خود کار کنند (خویش فرما باشند) نیازمند این است که "مجبور نباشند برای دیگران کار کنند". همین یک شرط کافی است برای اینکه انسان در جهت کرامت انسانی خود حرکت کند و خویش فرما باشد.
3. مجبور نبودن دو شرط دارد. اول اینکه شرایط خویش فرمایی برای همه فراهم شود. دوم اینکه شرایط ظلم و تعدی وجود نداشته باشد. در مورد اول باید ابزار تولید در اختیار همه قرار بگیرد. در مورد دوم باید جلوی فساد و رانت و تبعیض گرفته شود.
4. ابزار تولید شامل پول، زمین و دانش است. این سه اگر به صورت برابر در اختیار همه قرار بگیرد و همه فرصت داشته باشند که تولید کنند، کسی به سمت اجیر شدن نمی رود و اگر هم برود با دست بالا خواهد رفت و سرمایه دار نمی تواند به او ظلم کند چون یکی از علت های ظلم به کارگر مازاد عرضه است
5. وجود آموزش غیرانتفاعی یکی از ریشه‌های بازتولید شکاف طبقاتی است. در جامعه‌ای که دانش را می توان با پول خرید و با آن دانش می‌توان قدرت و ثروت را به دست آورد اجیرشدن نتیجه ی قطعی این روند خواهد بود.
6. همچنین پول به عنوان یکی از ابزارهای اصلی تولید وقتی در دست شبکه خصوصی قرار بگیرد و در حقیقت پول خصوصی خلق شود تنها کسانی از آن بهره‌مند می‌شوند که از قبل دارای سرمایه‌های لازم جهت دریافت تسهیلات باشند. این نیز یکی از چرخه دنده های ایجاد شکاف طبقاتی است
7. زمین بعنوان یکی از منابع عمومی و شرط لازم تولید است که با اتصال آن به "پول" و نه مشروط کردن آن به "تولید" در اختیار کسانی قرار می‌گیرد که دارای سرمایه‌های کلان هستند و مردم عادی از آن بهره مند نخواهند شد و در نتیجه توان خویش فرمایی نخواهند داشت.
8. این چرخه تولید بی عدالتی در نظام سرمایه داری است که در نتیجه تکاثر ثروت به وجود می آید و در ادامه به تداول ثروت (چرخیدن ثروت) بین اغنیاء منجر می شود. همان چیزی که خداوند در قرآن از آن نهی کرده است.
نتیجه: جهت حرکت به سمت جامعه‌ای عادلانه و بدون #شکاف طبقاتی (با وجود اختلاف‌های طبیعی) باید ابزار تولید در اختیار همه قرار گیرد و این فرصت استفاده از ابزار باید به صورت برابر باشد. برابری در اینجا عین عدالت است و عدالت در بستر "کرامت انسانی" حکم به عدم تبعیض بین انسان‌ها می دهد

• • •

Missing some Tweet in this thread? You can try to force a refresh
 

Keep Current with حسین‌عباسی‌فر (دلاوار)

حسین‌عباسی‌فر (دلاوار) Profile picture

Stay in touch and get notified when new unrolls are available from this author!

Read all threads

This Thread may be Removed Anytime!

PDF

Twitter may remove this content at anytime! Save it as PDF for later use!

Try unrolling a thread yourself!

how to unroll video
  1. Follow @ThreadReaderApp to mention us!

  2. From a Twitter thread mention us with a keyword "unroll"
@threadreaderapp unroll

Practice here first or read more on our help page!

More from @h_ABBASIFAR

2 Jan
#رشتو
حرکت خودرو میتواند در "سیستم"های مختلف تعریف شود. خودرو یک سیستم است و زیرسیستمهای مختلف دارد. یک بار "مبنای" حرکت در خودرو تبدیل انرژی گرمایی به انرژی مکانیکی است. یکبار هم تبدیل انرژی خورشیدی به انرژی مکانیکی
در اولی به رادیات و پیستون و ... نیاز است و در دومی خیر
7/1
در اقتصاد هم همین است. وقتی میگوییم در یک نظام اقتصادی با مبنای متفاوت ممکن است از اساس یک جزئی وجود نداشته باشد (مثلا یک نهاد مثل بانک در یک نظام اقتصادی تعریف نشود) برخی استبعاد میکنند که مگر میشود در یک اقتصاد بانک نباشد؟ بورس نباشد؟ سیستم تولید انبوه نباشد؟
7/2
همانطور که شاید صد سال پیش می گفتند مگر می شود با انرژی خورشیدی خودرو حرکت کند؟! قبلترش هم می گفتند مگر می شود با چیزی غیر از اسب حرکت سریع داشت؟ الان هم احتمالا می گویند مگر می شود در آینده بدون صرف هیچ انرژی تغییر مکان داد؟
7/3
Read 8 tweets
1 Jan
کلام شهید مطهری پنجاه سال قبل:

«فقهای عصر، از مسائل بانک و بیمه و چک و سفته به عنوان مسائل مستحدث کم و بیش بحث‌هایی کرده و می‌کنند ولی توجه ندارند که رأس و رئیس مسائل مستحدثه، خود سرمایه‌داری است. زیرا ابتدا چنین تصور می‌رود که سرمایه‌داری ...
یک موضوع کهنه قدیمی است که شارع اسلام برای آن، حدود و موازین مقرر کرده است. تجارت، اجاره، مستغلات، مزارعه، مضاربه، مساقات، شرکت‌ها، همه این‌ها سرمایه‌داری است که در اسلام برای آن‌ها احکام و مقرراتی تعیین کرده (شده) است. اما اینکه مقدار سرمایه کمتر یا بیشتر باشد ربطی به مطلب ندارد
ولی حقیقت مطلب اینطور نیست. سرمایه‌داری جدید یک پدیده جداگانه و مستقل و بی‌سابقه‌ای است و جداگانه و مستقلاً باید درباره آن اجتهاد کرد»

(ص۵۶ و۵۷ از کتاب نظری بر نظام اقتصادی اسلام)
Read 4 tweets
31 Dec 21
آقا، امروز مملکت ما #غربزده است که از #زلزله‌زده بدتر است!

امروز بعضی از اشخاص در این مملکت می‌خواهند نگذارند اسلام تحقق پیدا بکند. اغفال می‌کنند بعض مقامات را، می‌خواهند نگذارند اسلام تحقق پیدا بکند!

الآن ما زلزله زده هستیم؛ غربزده هستیم.
همه باید دست به هم بدهیم و این راه را تا اینجا که آمدیم، باقی‌اش هم برویم. ما بین راه هستیم. باز گردنه‌ها داریم که دزدها توی آن گردنه هستند

من از همه می‌خواهم، من التماس می‌کنم به ملت ایران، من دست ملت ایران را می‌بوسم، اسلام را می‌خواهند ببرند.
این غربزده‌ها را کنار بگذارند. یکی‌شان رفت، باقی هم بروند. روشنفکرها هم، روشنفکرهای اسلامی‌ روشنفکرهای وارداتی را کنار بزنند. غربزده‌ها را کنار بگذارند؛ عده‌شان خیلی زیاد هم نیست، اما #فضولی‌شان_زیاد_است؛ عده زیاد نیست، ادعایشان زیاد است!
Read 5 tweets
29 Dec 21
تصور کنید عده ای بیش از دو قرن، کشورهای دنیا را غارت کردند و ثروت های دنیا را به شیوه های استعماری و استثماری و برده داری و جنگ و ... به چنگ آوردند.
یکی از نمونه های بارز و مشهور این استعمارها و ظلمهای غرب مساله پلانت کاری است؛ شکار انسان و اجبار او به کار کردن بر روی مزارع پلانت
دولت های بزرگ خودشان را روز به روز بزرگتر کردند در سطح بین المللی و با حمایت از صنعت و تجارت استعماری (از جمله دزدی دریایی که از کارویژه های رسمی دولت هایی مثل انگلیس و پرتقال و... بود) روز به روز اقتصادشان بزرگتر شد. عبارت تجارت استعماری در ادبیات اقتصادی آن دوره بسیار پررنگ است
مثلاً ما فرانسیس بیکن را یک فیلسوف غربی میدانیم، ولی نمیدانیم که وی از سرمایه گذاران کمپانی استعماری ویرجینا و از سهامداران کمپانی نیوفاوندلند بوده که از جمله فعالیت های آنان، شکار انسانهای مظلوم در آفریقا و تصرف آنان به صورت برده و به کارگیری در مزارع بزرگ به نام پلانت بوده است.
Read 7 tweets
23 Dec 21
#تورم یا #رکود، مسأله این است!
#منحنی_فیلیپس ارتقایافته برای اقتصاد ایران
دیدگاه رایج در اقتصاد کلان، بیانگر رابطۀ معکوس بین #بیکاری و #تورم است و مهندسان اقتصادخوانده با #علمی و قطعی دانستن این گزاره‌ها و بدون توجه به تفاوت‌های تاریخی و اجتماعی میان کشورها، نسخه‌های سیاستی ویرانگری را برای اقتصاد ایران می‌پیچند.
🔸 براساس این نگاه غلط علم‌پندارانه، برای کاهش تورم باید بیکاری (و در نتیجه رکود تولید و تعطیلی بنگاه‌های تولیدی) را افزایش داد.
Read 5 tweets
22 Dec 21
#رشتو
وحید اشتری میگوید من اشعری نیستیم
صرفنظر از اینکه قطعا نمیداند اشاعره چه می گویند و فقط یک چیزی شنیده، این عبارت خیلی معنا دارد:
ایرادی که به اشعریون وارد است این است که عقل را در استنباط احکام تعطیل نکنید و از روایات "چشم بسته" استفاده نکنید.
6/1
خب این برای زمانی است که ولی جامعه حی و حاضر نیست! اما اگر ولی جامعه حی و حاضر باشد از این دوستان می توانیم بپرسیم که در مقابل امر ولی جامعه دقیقا موضعتان چیست؟
اینکه دوگانه "تعقل" و "ولایت‌پذیری" درست میکنند همان دوگانه غلطی است که قبلا درست کرده بودند: دوگانه عدالت_ولایت. 6/2
هر وقت دوگانه می سازند قصدشان ذبح یک یا دو طرف ماجراست.
ما در مقابل نص صریح و "امر" ولی جامعه نه اجتهاد میکنیم نه انتقاد میکنیم. بلکه مثل حاج قاسم بعد از "اطاعت" ممکن است سوال بپرسیم لیطمئن قلبی.
چرا؟ 6/3
Read 6 tweets

Did Thread Reader help you today?

Support us! We are indie developers!


This site is made by just two indie developers on a laptop doing marketing, support and development! Read more about the story.

Become a Premium Member ($3/month or $30/year) and get exclusive features!

Become Premium

Too expensive? Make a small donation by buying us coffee ($5) or help with server cost ($10)

Donate via Paypal

Or Donate anonymously using crypto!

Ethereum

0xfe58350B80634f60Fa6Dc149a72b4DFbc17D341E copy

Bitcoin

3ATGMxNzCUFzxpMCHL5sWSt4DVtS8UqXpi copy

Thank you for your support!

Follow Us on Twitter!

:(