تصور کنید عده ای بیش از دو قرن، کشورهای دنیا را غارت کردند و ثروت های دنیا را به شیوه های استعماری و استثماری و برده داری و جنگ و ... به چنگ آوردند.
یکی از نمونه های بارز و مشهور این استعمارها و ظلمهای غرب مساله پلانت کاری است؛ شکار انسان و اجبار او به کار کردن بر روی مزارع پلانت
دولت های بزرگ خودشان را روز به روز بزرگتر کردند در سطح بین المللی و با حمایت از صنعت و تجارت استعماری (از جمله دزدی دریایی که از کارویژه های رسمی دولت هایی مثل انگلیس و پرتقال و... بود) روز به روز اقتصادشان بزرگتر شد. عبارت تجارت استعماری در ادبیات اقتصادی آن دوره بسیار پررنگ است
مثلاً ما فرانسیس بیکن را یک فیلسوف غربی میدانیم، ولی نمیدانیم که وی از سرمایه گذاران کمپانی استعماری ویرجینا و از سهامداران کمپانی نیوفاوندلند بوده که از جمله فعالیت های آنان، شکار انسانهای مظلوم در آفریقا و تصرف آنان به صورت برده و به کارگیری در مزارع بزرگ به نام پلانت بوده است.
همین کمپانی ها و نمونه های دیگر از این دست، در کمپانی سفاک و استعمارگر هند شرقی ادغام شدند. نظریه پردازی های بیکن در واقع به طور مستقیم از توسعه طلبی های ماوراء بحار اثر می پذیرد. او رساله ای به نام درباره پلانت ها نوشت که در آن، از سرمایه گذاری درازمدت در مستعمره ها دفاع می کرد
امثال آدام اسمیت و... هم دغدغه اصلیشان رفع انحصار در اقتصاد نبود، بلکه رفع انحصار از "تجارت استعماری" بود
یعنی این تجارت استعماری دولتی تبدیل شود به تجارت استعماری آزاد. (رک: ثروت ملل)
حال در این شرایط نابرابر رقابت نتیجه ای جز له شدن و نابودن شدن طبقات پایین و کشورهای ضعیف ندارد
دیدگاه رایج در اقتصاد کلان، بیانگر رابطۀ معکوس بین #بیکاری و #تورم است و مهندسان اقتصادخوانده با #علمی و قطعی دانستن این گزارهها و بدون توجه به تفاوتهای تاریخی و اجتماعی میان کشورها، نسخههای سیاستی ویرانگری را برای اقتصاد ایران میپیچند.
🔸 براساس این نگاه غلط علمپندارانه، برای کاهش تورم باید بیکاری (و در نتیجه رکود تولید و تعطیلی بنگاههای تولیدی) را افزایش داد.
#رشتو
وحید اشتری میگوید من اشعری نیستیم
صرفنظر از اینکه قطعا نمیداند اشاعره چه می گویند و فقط یک چیزی شنیده، این عبارت خیلی معنا دارد:
ایرادی که به اشعریون وارد است این است که عقل را در استنباط احکام تعطیل نکنید و از روایات "چشم بسته" استفاده نکنید.
6/1
خب این برای زمانی است که ولی جامعه حی و حاضر نیست! اما اگر ولی جامعه حی و حاضر باشد از این دوستان می توانیم بپرسیم که در مقابل امر ولی جامعه دقیقا موضعتان چیست؟
اینکه دوگانه "تعقل" و "ولایتپذیری" درست میکنند همان دوگانه غلطی است که قبلا درست کرده بودند: دوگانه عدالت_ولایت. 6/2
هر وقت دوگانه می سازند قصدشان ذبح یک یا دو طرف ماجراست.
ما در مقابل نص صریح و "امر" ولی جامعه نه اجتهاد میکنیم نه انتقاد میکنیم. بلکه مثل حاج قاسم بعد از "اطاعت" ممکن است سوال بپرسیم لیطمئن قلبی.
چرا؟ 6/3
تفاوت اجرای هدفمندی در زمان احمدینژاد و امروز:
آن زمان:
جیب دولت پر از پول بود
دولت در حال اجرای سیاستهای انبساطی با بودجه عمرانی بالا بود.
۲ میلیون بشکه نفت فروخته میشد
در ازای هدفمندی، معادل ۴۳ دلار یارانه به مردم داده شد.
با فشار مجلس، بسیاری از کالاهای اساسی همچنان با یارانه عرضه شدند
به لحاظ اقتصادی کشور چند سال پربرکت و با رشد اقتصادی را طی کرده بود.
دل مردم و معیشت مردم به سیاستهای آمریکا گره نخورده بود.
تورم ۱۷ درصد بود.
امروز:
جیب دولت خالی است
دولت در حال اجرای نظریه تعدیل اقتصادی است (مع الاسف)
فروش نفت بسیار نااطمینان است و تنها بخشی از ارز آن هم به سختی بازمیگردد
بناست در ازای حذف ارز ۴۲۰۰ و آزاد کردن قیمت بنزین، ۳ دلار (به قیمت امروز) و احتمالا ۱ دلار (به قیمت پس از اجرا) به مردم داده شود
شاید بارها این افسانه را شنیدید که #اقتصاد_چین رشد کرد و فقر در این کشور از بین رفت زیرا که اقتصاد چین تبدیل شد به یک اقتصاد سرمایهداری
بیایید کمی واقعیات اقتصاد چین را مرور کنیم: 1. اما هیچ ملک خصوصی در چین وجود ندارد. مائو در سال 1956 مالکیت خصوصی را لغو کرد و هرگز بازسازی نشد
در چین، تمام زمین، منابع طبیعی و بیشتر وسایل تولید در دست طبقه حاکم حزب کمونیست باقی می ماند. طبقات متوسط شهری می توانند کانکس های خود را بخرند اما مالک زمین زیر ساختمان ها نیستند.
آنها واقعاً حتی مالک آپارتمان های خود نیستند، زیرا دولت های محلی می توانند به طور خودسرانه ساختمان های مسکونی را تصرف کنند، مالکان اسمی را بیرون کنند، آنها را برای توسعه جدید پروژه های زیربنایی سرنگون کنند، و "مالکین" سابق را مجبور به پذیرش تصرف یا تصاحب آن کنند.
کتاب خوب بخوانیم
Money: The True Story of a Made-Up Thing
پول: داستان واقعیِ یک چیزِ اَلَکی
نویسنده: جِیکوب گُلداستِین (فارغ التحصیل دانشگاه استنفورد)
مترجم: میلاد راستی
انتشارات راه پرداخت
معرفی: مفرح، کوتاه و آموزنده... 👇
جیکوب گلدستاین در کتاب "پول: داستان واقعی یک چیز الکی"، لحظات حساس و مهمی که منجر به اختراع یکی از اساسیترین نیازهای بشر شد را روایت میکند.
این اثر که در فهرست ده اثر برتر نشریه Publishers Weekly قرار دارد، به شما میگوید که پول دقیقاً چیست و از چه قدرتی برخوردار است.
مبدأ پیدایش پول، هیچ شباهتی به آن چیزی که شما به آن فکر میکنید ندارد، بلکه ماجرای بسیار جذاب و فوقالعادهتری پشت آن است.
داستان تبادل کالا به کالا، پول را شیای ساده، دارای عینیت و سرد جلوه میدهد، در حالی که پول از پیچیدگی و عمق بیشتری برخوردار است.
میگویند لیبرالیسم چه اشکالی دارد؟!
احتمالا منظورشان این است که چه اَشکالی دارد وگرنه ما ۳۰۰ هزار شهید ندادیم با تفکرِ "نه شرقی_نه غربی" که حالا شیاطین تعلیمدیده بر امورات ما حاکم شوند.
امام فرمودند نمیگذارم حکومت به دست لیبرالها بیفتد و نگذاشتند (با عزل مرحوم منتظری) #رشتو
و هر کدام از مسئولین جمهوری اسلامی هم باید همین رویکرد را داشته باشند (البته اگر خودشان لیبرال نباشند)
اما اگر مقصودشان این است که لیبرالیسم چه عیبی دارد به چند نکته اشاره میکنیم:
۱. ادل الدلیل علی شیء وقوعه (خود شما و حاکمیت مطلق تفکرتان در طی چند دهه اخیر بر اقتصاد کشور
مهمترین دلیل معیوب بودن این تفکر است)
۲. اسلام با لیبرالیسم جمع نمیشود و اگر جمع شود میشود اسلام آمریکایی. شاید بگویید اسلام آمریکایی چه اشکالی دارد که خب بهتر است بپرسید شیطان چه گناهی دارد؟! اصلا وکیل مدافع شیطان شدن هم که شغل شریفیست