Vandaag beperkt tot de ziekenhuiscijfers in verschillende landen en de opvallende stijging in Zuid-Afrika.
1/12
Om te beginnen met #Denemarken, waar heel veel getest wordt.
Hoewel er weer een record aantal positieve testen was, lijkt de groei af te vlakken.
2/12
Tijdens de steile groeicurve is het aantal ziekenhuispatiënten wel toegenomen, maar lang niet zo sterk als bij eerdere golven.
Hierbij zijn drie zaken van belang.
(1) Omikron komt veel meer onder gevaccineerden voor dan Delta. Gevaccineerden zijn beter beschermd.
3/12
(2) Pas in de afgelopen week neemt het aantal besmettingen onder 65+ sterk toe. Juist die komen vaak in het ziekenhuis. De ziekenhuiscijfers daarvan zien we pas vanaf volgende week.
4/12
(3) Ziekenhuisopnames en -bezetting stijgen altijd veel minder scherp dan de besmettingen. Maar ze stijgen veel langer door. Dat is elke golf zo geweest.
Maar zelfs dan is de stijging veel minder dan je zou verwachten met het aantal besmettingen.
5/12
In #London waar het in Engeland allemaal begon, zijn de ziekenhuisopnames gedaald rond de jaarwisseling. Nu nemen de aantallen echter weer toe.
Ook hier geldt dat het veel minder is dan het enorme piek in besmettingen, maar het stijgt wel.
6/12
Voor het perpectief: de huidige ziekenhuisbezetting is nog altijd veel lager dan bij de eerst golf en bij de wintergolf vorig jaar.
De groei is natuurlijk nog niet ten einde, maar voorlopig lijkt het mee te vallen.
7/12
In andere landen een soortgelijk beeld. Italië heeft wederom een record aantal besmettingen (189.000), maar slechts een derde van het aantal ziekenhuispatiënten van eerdere golven.
8/12
In #Portugal is de groei in ziekenhuispatiënten nu +23% op weekbasis en in België +20%.
#Nederland is één van de weinige landen waar het aantal ziekenhuispatiënten nog daalt, en dat is mogelijk wel het gevolg van de lockdown.
9/12
Grote uitzondering is eigenlijk de #VS. Ook daar zijn record aantallen besmettingen, maar ook de ziekenhuis cijfers zijn enorm gestegen.
Met ruim 113.000 patiënten is het hoogste aantal sinds de golf van vorige winter bereikt.
10/12
Maar nog zorgwekkender is de snelheid van de stijging. Momenteel neemt dit met bijna 10.000 per dag toe. Het record van vorig jaar kan daarmee volgende week al worden gepasseerd.
#ZuidAfrika leek de Omikron golf achter de rug te hebben, maar de afgelopen dagen neemt het aantal positieve testen weer toe. Onderstaande grafiek laat zien dat het 7-daags gemiddelde weer stijgt.
Het is nog onduidelijk wat hier speelt.
12/12
• • •
Missing some Tweet in this thread? You can try to
force a refresh
De GGD meldt 29.000 positieve testen (32,8% pos) en dat is onder de trend en ook minder dan gisteren. De groei is wel verder opgelopen naar 73%.
Het RIVM heeft een deel (ca 5.000 van de 12.000) achterstallige meldingen ingelopen.
1/4
Het 7-daags gemiddelde van zowel de positieve testen als het percentage positief heeft een nieuwe recordwaarde bereikt. De Omikron golf is daarmee nu al de hoogste ooit qua besmettingen.
2/4
Dat geldt niet voor de ziekenhuisopnames, want die dalen al bijna een maand continu. De gele lijn is weer aan het dalen en dat betekent dat de instroom steeds verder afneemt. De bezetting (groen) zal daardoor voorlopig zeker onder de nullijn blijven.
Optie 2: De natuur haar beloop laten en niets doen (de Britse oplossing). Dit geeft een hoge piek, veel problemen, maar de golf is wel het snelste weer voorbij.
Optie 3: Beperkende maatregelen om de golf te vertragen (flatten the curve). Dit kan in meerdere gradaties.
2/6
De laatste optie zorgt voor een minder hoge piek, maar wel voor een langer durende golf en met flink wat consequenties voor de samenleving.
Het lijkt erop dat veel regeringen aan het twijfelen zijn tussen 2 en 3 waarbij oplettend wordt gekeken naar wat er gebeurt in het VK
3/6
Bij het RIVM is evenals gisteren sprake van onderrapportage. De GGD heeft 31.960 positieve testen gemeld (39,1% van de testen was positief) en dat brengt de "achterstand" van het RIVM op zo'n 12.000 over de afgelopen twee dagen samen.
1/5
De grafiek (gebaseerd op de GGD cijfers, dus zonder storing) laat zien hoe snel de besmettingen toenemen. Het groeipercentage (67%) zit nu al boven de top van de Delta golf en het 7-daags gemiddelde heeft ook het niveau van de Delta top al bereikt.
2/5
Het percentage positief blijft maar toenemen en ligt (gemiddeld) al bij de 35%. Het duidt erop dat er ook nog heel veel besmettingen niet gemeld worden en de werkelijke cijfers veel hoger zijn.
Gisteren schreef ik dit 👇 maar het gaat nog veel sneller. De bijna 25.000 meldingen van het RIVM zijn bovendien een sterke onderrapportage, want de GGD meldt voor testdag 3 januari 29.111 besmettingen.
Blijkbaar hebben veel mensen hun test uitgesteld tot maandag, want toen werden ruim 72.000 testen afgenomen, waarvan 40% (!) met een positief resultaat, dus ruim 29.000 besmettingen.
Het groeipercentage is daardoor omhoog geschoten naar ruim 51%.
2/5
Hiermee volgt Nederland het patroon van heel veel andere landen (de muur van Omikron) en lijken de lockdown maatregelen dit niet of nauwelijks af te remmen.
We kunnen ons nu gaan opmaken voor onderstaande patronen en mogelijk meer dan 50.000 nieuwe gevallen per dag.
Over de ziekenhuizen in Engeland, de enorme piek in de wereldcijfers en de boosterprik voor skileraren.
1/15
In #Denemarken was gisteren een storing waardoor 60.000 testresultaten niet waren doorgekomen. Deze zijn vandaag toegevoegd en daardoor is er (nipt) een nieuw record aantal besmettingen gemeld. Het lijkt erop dat de grote groei er uit is in Denemarken.
2/15
Het aantal ziekenhuispatiënten is wel aan het stijgen met vandaag 229 nieuwe opnames. In de afgelopen 11 dagen is de bezetting opgelopen van 522 naar 794, een groei van ruim 50%.
Vandaag over de ziekenhuiscijfers en personeelsproblemen in Engeland, de daling in Zuid-Afrika en explosieve groei in Puerto Rico.
1/10
#Denemarken meldt wederom een stuk minder positieve testen, maar volgens de site is er een storing waardoor het resultaat van 60.000 testen niet beschikbaar is. De ziekenhuisopnames zijn nu +22% tov een week geleden.
2/10
De cijfers in het #VK zijn nog altijd vertekend door minder testen en doordat Wales en Noord-Ierland geen updates leveren. Desondanks is de groei toegenomen tot ruim 50% op weekbasis.