1/ Koronauutisista: thl.fi/documents/1053…
Hyvä @THLorg , @mika_salminen ja @mapetti, tilanne on hankala, mutta miten vältetään lyhennettyyn karanteeni- ja eristysaikaan liittyvät sudenkuopat, jotka pahimmillaan aiheuttavat lisää sairastumisia? Tähän ei otettu kantaa?
2/ CDC teki vastaavan suosituksen, josta on saanut paljon arvostelua. Heillä kuitenkin riskiä vähentäviä toimia: kuumeettomuus, hyvin istuva maski 10 vrk (tämän tulisi olla FFP2/3 huomioiden suuri riski) ja testi 5 vrk kohdalla, eristäytyminen oireisena (uusi 5vrk oireen alusta)
3/ Karanteenin/eristyksen lyhentämistä pohditaan THLn mukaan mm SOTEhenkilöstön riittävyydeksi. Kuitenkin CDCkin toteaa: "AVOID people who are immunocompromised or at high risk for severe disease, and nursing homes and other high-risk settings, until after at least 10 days"
4/ Käytännössä sairaalapotilaat ja vanhusten hoidon asiakkaat ovat kaikki suuren riskin väestöä, joiden sairastuessa vakavat lopputulokset ovat selvästi todennäköisempiä kuin muulla väestöllä. independent.co.uk/news/health/nh…
5/ Osa (myös SOTEhenk:sta) saa sairastuessa LongCOVID -haittoja, myös rokotettuina -> on kyseenalaista saavutetaanko ehdotuksella pidemmällä aikavälillä enemmän haittaa vai hyötyä. Mikäli tartuttavana töihin-> henkilökuntaa ja potilaita sairastuu. Ensisijaista tartuntojen ehkäisy
6/ Kannatan tässä tautitilanteessa potilaiden laajaa testaamista, kuten @THLorg myös toteaa: "kaikkien sairaalahoitoon muusta kuin koronasta johtuvasta syystä tulevien systemaattista testaamista tulisi harkita" -> vältetään sairaala ja laitostartuntoja.
7/ Taiwanin CDC päätyi olemaan seuraamatta USAn CDCtä, sillä omissa testauksissa he huomasivat Omikroniin sairastuneiden olevan TARTUTTAVIA 8-12 vrk positiiviseksi testaamisen jälkeen. taiwannews.com.tw/en/news/4393548
8/ Mikäli @mapetti on dataa siitä kuinka pitkä tartuttavuusaika Omicronilla on todettu suuremmalla aineistolla, jakaisitko sen ystävällisesti? Kiitos. Tällä hetkellä itselleni vastaan tulleet perustuvat aiempiin variantteihin/oireiden vähenemiseen Taiwanin dataa lukuunottamatta.
9/ Jotta @THLorg ehdotus ei aiheuttaisi lisätartuntoja, on kriittistä tuoda suojaavia ja riskiä laskevia keinoja. Maailmalla käytössä mm:
- PCR Ct >30 tai Ag-tes neg ennen työpaikalle menoa
- FFP2/3 sekä sairastuneella että muilla
- Ei ruokailuja yms. jaetuissa sisätiloissa
10/ Lausunnossa käsitellään hyvin TJE haasteita, mutta paino tulisi olla viestin kulkemisessa jo heti altistumisesta. Eli välitön eristäytyminen heti kun tieto on, ENNEN oireiden alkua, jotta ketjut ehditään katkaisemaan. Merkittävä osa tartunnoista tapahtuu ennen oireita.
11/ Tartunnasta tiedottaminen altistuneille viim. nyt automatisoiduksi ja tieto tunneissa. Karkeasti: pos tulos (myös kotitesti) - ohjeet ketä lasketaan altistuneiksi - täytä yhteystiedot - automaattiviesti heille "olet altistunut + ohjeet". Vapauttaisi myös SOTEhen henkilökuntaa
12/ Tiedän, että tartunnanjäljityksen puolella on ajateltu automaattisen viestin olevan "mahdoton", mm. jotta kukaan ei pilallaan laita tietoihin vääriä numeroita. Näistä kuitenkin lienee mahdollista säätää sakot tms. ja automatisoida tarkistus ettei listata kriittisiä numeroita
13/ Virallisen karanteenin byrokratia ei pysy tällä hetkellä tartuntojen mukana.
- Tarvitaan luottamusta työnantajilta: omalla ilmoituksella pos testin/altistuksen jälkeen etänä/tarvittaessa sairaana sairaslomalla ad 10 vrk
- Kotitestien rekisteröinnin mahdollistaminen
14/ Kyseenalaistan että "rokotettujen tartuntoja ei kannattaisi estää" sillä myös he tartuttavat sairastuessaan eteenpäin, lisäävät kokonaistautikuormaa ja voivat saada pitkäaikaishaittoja. Miksi emme tässä pandemiatilanteessa pyri vähentämään kaikkia tartuntoja FFP-suojaimilla?
15/ Lausunnon lopulla on viitattu "lääkärijohtoiseen diagnostiikkaan". Tällä hetkellä kuitenkin tautitaakka on niin laaja, ettei testausta kannata sitoa lääkäriarvioon -> sidomme vain entistä enemmän henkilökuntaa tehtailemaan lähetteitä. Aikoja ei ole, pth on täysin kuormitettu
16/ Kiitos siitä, että tällä kertaa @THLorg dokumentissa oli myös lähteitä. Nämä lisäävät päätösten taustoitusta ja avoimuutta keskustelussa. Tilanne kaikkiaan on monella tapaa haastava. thl.fi/documents/1053…
17/ Ps. Toivon, että tällä hetkellä on myös jo suunnitelmat "kotiseurannan" eskaloimiseksi mikäli (kun) sairaaloiden tilanne kuormittuu vaikeasti. Tätä on toteutettu useassa maassa aiemmin pandemian aikana mm. saturaatio ja vitaaliseurannoin ja päivittäisin yhteydenotoin.
Näen tämän tässä tautitilanteessa ainoana järkevänä ratkaisuna hetkellisesti, jotta kouluissa tehdään tarvittavat toimenpiteet, jotta lähikouluun voitaisiin palata turvallisesti. Tällä hetkellä toimia ei ole tehty
19/ Toimia:
- Kotitestit ennen kouluun paluuta (vrt Norja)
- Maskit kaikille koululaisille
- #Ilmahygienia
- Säännöllinen pikatestaus Viron malliin 3 vrk välein kunnes tartuntatilanne helpottaa
- Ruokailuiden terveysturvalllisuus
- 💉 lapsille helposti koululla +💉💉💉 opet
20/ Sivuhuomiona että viime päivinä viestiä maailmalta, että pikatesteillä saadaan Omikronin kanssa varmemmin pos-tuloksia kun näyte otetaan nielusta ja nenästä. Pian saanemme tutkimustietoa. Siihen asti, jos oireita, oleta sen olevan COVID, testaa neg uudestaan 1-2 vrk kuluttua
21/ Toisena huomiona: on mielenkiintoista nähdä Etelä-Afrikasta muutaman viikon kuluttua oliko Omicron -aallon suht nopean taittumisen taustalla mahdollisesti 9.12. alkanut koulujen yleinen lomakausi (samalla useiden työpaikkojen lomakausi) joka päättyy 12.1.
22/Lopuksi: Jotta voimme helpottaa SOTEn ja kaikkien muiden alojen resurssin ylläpitoa ja mahdollistaa myös koulujen pikaisen paluun, on jokaisen omilla toimilla suuri merkitys.
- Vähennä kontakteja
- Vältä riskitilanteita
- Käytä FFP2/3
- #ilmahygienia
- Ota rokotteet
Kiitos!
• • •
Missing some Tweet in this thread? You can try to
force a refresh
Jaan vahvasti @IivoHetemaki huolen #Omikron aikana kasvavasta riskistä niin sairaalaepidemioihin kuin hoitohenkilökunnan sairastuvuuteen ylipäänsä. ⬇️🧵 #koronafi
Ps. Suosittelen lukemaan koko Iivon ketjun, hyvä pohjustus myös tälle!
Tällä hetkellä torjumme pääasiallisesti #ilmavälitteistä tautia yhä pisarasuojauksin. #Omikron myötä on odotettavissa yhä enenemässä määrin läpäisytartuntoja käytettäessä pisarasuojausta. Transmissiodata viittaa, että infektiivinen annos saavutetaan yhä lyhyemmässä altistuksessa.
Deltaa vastaan meillä on ollut melko hyvä, n. 80% teho sairastumisia vastaan 2. rokotteista johtuen, mutta niiden teho sairastumista vastaan Omikronin osalta näyttää jäävän selvästi matalammaksi. Etelä-Afrikan datan mukaan n. 33%.
Tartunnat jatkavat nousua ja kipuamme värikartalla huonoon suuntaan, mikä ei yllätä kyllä ketään kehitystä seurannutta. Mutta mitä asialle voitaisiin tehdä? Alla ajatuksiani ✍️:
(ps. kouluista hieman myöhemmin)
1) Viestitään näkyvästi COVIDin #ilmavälitteisyys ja tautitilanteen huononemisesta. Ei kierrellen ja kaarrellen vaan suoraan. Jotta mm. perheissä voidaan torjua jatkotartuntoja, täytyy olla tieto ja ymmärrys siitä, miten tartunnat tapahtuvat ja miten niitä voi estää.
Kun tieto altistuksesta tulee, tulisi varotoimet aloittaa heti, ENNEN oireiden alkua, sillä viruseritys alkaa jo muutaman päivän ennen oireita: nature.com/articles/d4158…. Keskimäärin oireet alkavat n. 5-6 vrk altistuksesta, mutta osalla jo aiemmin, osalla myöhemmin.