Ik ben een grote fan van @ChDeborsu. Gisteren deed hij in #deafspraak echter alsof Wallonië een slachtoffer is van de nieuwe financieringswet. Terwijl het duidelijk een actor is. En de exploderende schuld grotendeels door het falende beleid komt. Een draadje. (1/n).
Laat mij eerst duidelijk dit stellen: Wallonië verdient hulp om de waanzinnige gevolgen van de overstromingen het hoofd te bieden. Maar die verklaren de kolossale schuld absoluut niet. Het gaat om een paar miljard op een paar tientallen miljarden. (2/n).
Wie @ChDeborsu gisteren beluisterde kreeg de indruk dat financieringswet van 2011 een simpele verlaging van transfers van Vlaanderen naar Wallonië is. Dat klopt niet. De financieringswet zorgt ervoor dat regio's die economisch beter presteren gaandeweg meer centen krijgen. (3/n)
Concreet: regio's die zorgen dat er federaal meer geld binnenkomt via de personenbelasting -- die natuurlijk sterk samenhangt met het presteren van arbeid -- krijgen in nieuwe financieringswet meer dotaties. Een logische responsabilisering. (4/n)
Men voerde de nieuwe financieringswet evenwel vertraagd in. Pas vanaf 2025 voelen regio's echt de gevolgen van hun beleid in dotatie. Zo kreeg Wallonië tijd om via hervormingen meer mensen aan de slag te krijgen. En toen deed het niks. Of toch niks wezenlijks. 15 jaar lang. (5/n)
Ondanks de hete adem van de financieringswet nam het verschil tussen de Vlaamse en Waalse werkzaamheidsgraad sinds 2011 zelfs nog licht toe: van 9.1 procentpunt tot 9.3 procentpunt. Wie al eens voorop in een koers reed, kent nochtans de wet van de afremmende voorsprong. (6/n)
Ook de achterstand tussen Wallonië en de andere Europese regio's werd sinds de aankondiging van de nieuwe financieringswet enkel groter. Van 5.5 procentpunt in 2011 tot 7.4 procentpunt in 2019. (7/n)
Wallonië maakte haar achterstand in werkzaamheidsgraad, ondanks de dreigende financieringswet, dus helemaal niet goed. En nu komt het: het deed daar ook geen wezenlijke poging toe. Dat leren het Waalse regeerakkoord van 2014 en 2019. (8/n)
Toen men Jean-Marc Nollet in 2019 bij Terzake vroeg hoe het regeerakkoord de ambitie van 5 procentpunt hogere werkzaamheid zou waarmaken kwam hij niet verder dan: "Euh. Groene jobs. Euh. Investeringen. Enzovoort." Het punt is: zijn regeerakkoord gaf hem niet meer munitie. (9/n)
Ocharme 4 bladzijden telt Waalse regeerakkoord over werkgelegenheid. Vol lauwe recepten uit het verleden. En daar verwacht men dan van dat ze tot gigantische toename van werkzaamheid leiden. Die de kassa moet doen kloppen. Waarna men verbaast is dat ze compleet niet klopt. (10/n)
Waalse politiek moet niet naar financieringswet wijzen, naar eigen schuldige verzuim om de regio beter te maken de afgelopen jaren. Politici die steeds opnieuw centen vragen om de eigen verantwoordelijkheid te kunnen ontlopen, de Waalse burger verdient echt beter. (11/11)
• • •
Missing some Tweet in this thread? You can try to
force a refresh
Stop de persen. We hebben voor Stad Antwerpen discriminatie op arbeidsmarkt gemeten. Eerste praktijktest in vijf jaar. 2880 fictieve sollicitaties. Een jaar na dood van George Floyd (#blacklivesmatter) geven we de resultaten vrij. 👉 bit.ly/2T8vY2g Een draadje. (1/n)
Laat ons beginnen met goed nieuws. We vinden geen enkele evidentie voor discriminatie op basis van gender of seksuele geaardheid. Integendeel, homoseksuele kandidaten en lesbiennes worden iets vaker op jobgesprek gevraagd, maar dit voordeel is statistisch niet significant. (2/n)
Etnische discriminatie is in Antwerpen nog steeds een feit. Een "vreemde" naam volstaat om het aantal positieve reacties op sollicitaties terug te zien vallen met een zesde. (3/n)
Ik ben door de economische delen van het regeerakkoord van #Vivaldi#Vivaldiregering. Een draadje. (1/15)
Het federale regeerakkoord bevat een reeks interessante kleinere maatregelen die werkenden belonen. Hogere belastingaftrek voor kinderopvang. Het herinvoeren van de pensioenbonus. Je kunt er weinig tegen hebben, als je het kunt betalen tenminste... (2/15)
Bij dat "als je het kunt betalen" wringt evenwel het schoentje bij regeerakkoord #Vivaldiregering. Uitgaven zijn helder, inkomsten te verhelderen. Corona lijkt effectief deels aangegrepen te worden om geen grote ambities te hebben om de staatskas op orde te zetten. (3/15)
Nieuwe Eurostat-cijfers: haast nergens in Europa is de werkzaamheid onder migranten van buiten de EU zo laag als in België (1/5).
De afgelopen weken is vaak verwezen naar discriminatie als verklaring voor de lage tewerkstelling onder migranten. En terecht. Wie tegen een meer doortastend beleid is, legt zich de facto neer bij onderstaande cijfers (2/5).
De lage tewerkstelling van migranten van buiten de EU gelijkschakelen aan discriminatie is evenwel haast even kortzichtig als het bestaan van discriminatie ontkennen. Er zijn twee andere grote verklaringen (3/5).