Dichiarazioni di un ex agente dei servizi segreti spagnoli in tribunale, dove spiega il rapporto tra lo stato spagnolo e gli attentati terroristici sulla Rambla de Barcelona, il 17 agosto 2017, dove morirono 16 persone, di cui due italiane.
In qualità di ministro della Salute del Governo della Generalitat nei giorni e nelle settimane successivi all’attentato #17A di Barcellona, ho passato molte ore a visitare i feriti, accompagnare i loro parenti e sostenere le équipe mediche che li stavano cercando di guarirli.
Alcune delle vittime in quelle ore erano tra la vita e la morte, e non tutte sono sopravvissute. Impossibile dimenticare le conversazioni che ho avuto con alcuni suoi parenti. È difficile per me immaginare una mostruosità più grande che uno Stato facilitando un simile attacco.
Tuttavia, lo Stato spagnolo non ha mai fornito ragioni sufficienti per dissipare completamente questo sospetto. Il tipo di indagine necessario per escludere il comportamento criminale dello Stato non era previsto. E d’ora in poi, il motivo di sospetto non potrà che aumentare.
Le famiglie delle vittime –e molte di esse sono europee– hanno diritto alla verità, a tutta la verità. Hanno diritto a una vera indagine da tutte le aree –sia politiche che giudiziarie– che chiarisca completamente quei fatti. C’è il diritto internazionale che li protegge.
Forse qualcuno ha pensato che la ragion di Stato giustificasse la collaborazione –con l’azione o l’omissione– a una mostruosità del genere. Uno Stato che permette la morte di persone innocenti schiaccia i diritti umani e non può far parte della comunità mondiale delle democrazie.
• • •
Missing some Tweet in this thread? You can try to
force a refresh
Com a conseller de Salut del Govern de la Generalitat, durant els dies i les setmanes posteriors a l’atemptat del #17A de Barcelona vaig dedicar moltes hores a visitar els ferits, a acompanyar els seus familiars i a donar suport als equips mèdics que els estaven atenent.
Algunes de les víctimes en aquelles hores es debatien entre la vida i la mort, i no totes van sobreviure. És impossible oblidar les converses que vaig tenir amb alguns dels seus familiars. M’és difícil concebre una monstruositat més gran que un estat facilitant un atemptat així.
Tanmateix, l’estat espanyol mai ha donat raons suficients per dissipar del tot aquesta sospita. No s’ha volgut fer el tipus d’investigació necessària per descartar la hipòtesi d’un comportament criminal de l’estat. I, des d’avui, els motius per sospitar no fan sinó augmentar.
El @ConsellxRep va ser creat en virtut de l’acord d’investidura del MHP @QuimTorraiPla. Amb aquella investidura es restablia la Generalitat autonòmica i finalitzava el 155. Tanmateix, fer “això i res més” suposava tornar a l’ordre autonòmic i prou, com si l’1-O no hagués existit.
Tanmateix, les eleccions del 21-D del 2017 les van guanyar els partits que consideraven que el mandat de l’1-O era vàlid i que, malgrat la repressió, calia iniciar el camí per tal de fer-lo efectiu, i així materialitzar la República proclamada amb la Declaració del 27-O.
El més inquietant del discurs de Sánchez al Liceu va ser la constant apel.lació a l’”espíritu de la Transición”. Perquè gran part dels catalans fa temps que han entès que aquest “espíritu” no només no és la solució del conflicte català actual, sinó que és justament el problema.
Els dèficits dramàtics de la Transició estan precisament a l’origen d’aquest conflicte, són la causa de la seva judicialització. La Transició no va expulsar el franquisme de la cúpula judicial i només això pot explicar unes sentències que són la vergonya de l’Europa democràtica.
Tant els costa al PSOE i a Sànchez entendre que Espanya és l’únic país de la UE que, havent tingut un règim feixista, no ha construït el seu Estat actual sobre la derrota del feixisme? Espanya és la gran excepció d’Europa. La Transició és justament l’expressió d’aquesta excepció.
La bomba jurídica q va esclatar dilluns al tribunal belga té tal magnitud q probablement no tothom ha copsat l’abast de la seva ona expansiva. Per entendre fins a quin punt el TS ha quedat noquejat per la sentència sobre l’HC @LluisPuigGordi, només cal fer-se aquestes preguntes:
1. El @Europarl_CAT concedirà el suplicatori q reclama Llarena per a reactivar l’euroordre del MHP @KRLS, la consellera @ClaraPonsati i jo mateix, ara q el jutge belga ha dit q Llarena no és competent per emetre l’euroordre (i, per tant, tampoc ho és per reclamar el suplicatori)?
2. El @Europarl_CAT concedirà el suplicatori tot i sabent q si ho fa ens enviarà davant del mateix jutge q ha rebutjat l’euroordre de l’HC @LluisPuigGordi?
3. Si el @Europarl_CAT concedeix el suplicatori, quina serà la decisió del TJUE quan aquest tema arribi a les seves mans?
Acabem el primer mes d’activitat al Parlament Europeu satisfets per la feina feta en defensa del nostre país i amb ganes de fer-ne molta més per construir una Europa millor. En aquest FIL, els nostres 8 discursos al Plenari. De la "memòria històrica" a la defensa de l’Ebre. (1/9)
Discurs del President @KRLS sobre la Presidència europea de Cròacia (2/9)
La meva intervenció sobre l’estat dels drets humans al món, davant de l'Alt Representant, Josep Borrell (3/9)
Ahir a #Berlin, convidat per l'Institute for Cultural Diplomacy a la seva Conferència Anual, vaig poder explicar quines són, des de la nostra perspectiva, les causes del conflicte polític que vivim avui a Catalunya.
El problema no és si Catalunya es fixa en la 'via eslovena' o segueix aspirant a la 'via escocesa'. El problema és q Espanya no hagi estat capaç de seguir la 'via alemanya': el procés de desnazificació q va seguir Alemanya un cop acabat el nazisme.
Si Alemanya avui és una veritable democràcia, tot i venir d'un règim totalitari, és perquè van expulsar tot vestigi de nazisme de la judicatura, de l'exèrcit, del sistema educatiu, dels mitjans de comunicació, i perquè els nazis no van redactar cap article de la nova Constitució.