Yerli borsaya TL yollayıp, #kripto aldığınızda arka planda ne olur? Olasılıklar:
1. Borsa paranızı ve riskinizi alır. Diyelim USDT aldınız. Ekranda sizin hesaba bunu yazar ama piyasadan USDT almaz. Fiyat yükselirse & satmak isterseniz; zararı üstlenir. Sağlam yerler bunu yapmaz.
2. Borsa fiyat riskinizi almamak için piyasadan USDT almalıdır. Şans eseri satıcı da USDT/TRY 'yi SAT diyen yerli bir kripto-mudi veya madenci çıkmasın mı! TL'yi o satıcıya yollar. Risk veya para tutmaz. Marjını alır, aradan çıkar. Yurtiçinde TL ile kripto takas edilmiş olur.
3. Borsa USDT 'yi yurtdışı satıcıdan alır. Karşı taraf TL kabul etmez; standart USD olarak ister. Bunun için gerçek bir döviz transferi gerekir. Borsa, sizden aldığı TL ile önce gerçek USD alır. Sonra bunu yurtdışına gerçekten yollar. Ülkeden reel bir döviz çıkışı gerçekleşir...
Genelde olan 3.'dür. Bunda; aynı kuyumcudan altın aldığımızda dolaylı olarak yaşanan gibi veya yurtdışına gidenlerin nakit harcaması gibi... ülkedeki reel döviz varlığı azalır. (Borsa, hazırda sahip olduğu dövizle ödüyorsa oradan bakiyesi düşer)
[USDT veya BTC olması fark etmez]
Şimdi durup dururken nerde çıktı bu? Garip bir kısmı yok. Sadece, TL ile işlem yapınca (daha doğrusu kripto stoklayıp bekleyince), başka hiçbir yere etki etmediğini düşünenler var gibi geliyor da... Aslında ülkedeki döviz azalıyor ve kura da yükseltici etki yapıyor. That's all. #
• • •
Missing some Tweet in this thread? You can try to
force a refresh
DoubleLine fonu kurucusu Gundlach'ın dün akşamki geleneksel yıllık sunumundan bir kaç grafik.
ABD ücret artışları, Powell'ı paniğe sürükledi ve hızla sıkılaştırma moduna soktu...
2 yıllık tahvil faizi genelde FED Funds oranını güzel tahmin eder. [FED'e ne gerek var öyleyse? demiş ama bu tahvil de FEDspeak'e bakarak oraya gidiyor sonuçta]
Borsalar pahalı. Fakat tahviller daha da pahalı. Eski tip göstergeler de negatif nominal faizlerden nasibini aldı.
Binance (binary+finance) kurucusu, Çin asıllı Kanadalı Changpeng Zhao ("CZ") 'nin serveti $96 milyar olarak tahmin edilmiş. Bu da, #Satoshi'in farazi servetinin 2 katıymış...
Bunu hesaplarken, rakiplerinin toplamı kadar işlem hacmi yapan borsann verilerini baz almışlar. Çin'den kovulan şirket, "merkeziyetsiz çalışıyoruz" diyerek resmi bir merkez açıklamıyor.
Firmanın %90'ına sahip olduğu düşünülen Zao, Dubai'lilerle dost olmuş ve orada açabilirmiş.
Piyasa kapanmış, eski günlerdeki gibi mini bir gece bilgiseli atalım mı 😃
1. "Piyasada alım-satım marjları çok geniş. MB, DEM işlemlerinde saat 11 alış & satış kuru kullanarak kazık atacak!"
No.
MB'nin 15:30 referans kuru nasıl belirlenir?
Saat 10-15 arası her saat başında...
piyasadan 6 farklı kur alınıp, ortalaması alınır. Bu "ortanca" kura %0,09 eklenir "döviz satış kuru", %0,09 çıkarılır "döviz alış kuru" denir. Piyasa marjları bunu değiştirmez. 15.02.13'ten beri böyle. Öncesinde marj çarpanı +/- %0,24 idi.
İstisnalar hariç, ALIŞ kuru geçerlidir.
2. "MB net pozisyonu için X verisini efektif alış kuruna böle..." hop!
Efektif; hazır, eldeki para demektir. Yani banknot, yani kağıt paradır. Kaydi işlemlerde bu değil; kaydi kur, yani DÖVİZ ALIŞ kullanılır. Farkları az, ama böyle. Banknotu da gidip döviz kuruyla bozamazsınız.
[1] TCMB net pozisyonundaki $20 milyara yaklaşan pozisyon düşüşü...
[2] Elinde dövizi artmaya başlayan bankaların bunu MB'ye daha fazla swaplamaya başlaması...
(ara dönem düşüş sebebi: vadesi gelen swapları yine MB'de depo yaparak teminat saydırıyorlar, şu an bakiyesi $8,2 milyar)
[3] Yabancı MB swaplarında hareket yok. Dost ülkelerden AZN ve AED'leri bekliyoruz. Şöyle yuvarlak $30 milyara tamamlasak iyidir. Düz hesap severim. Düz hesap iyidir.
... Özel banka, işlemi yaptığı gün TCMB adına döviz hesabı açarak dövizleri orada gösterir. Aynı gün bildirim yapar.
...Aynı gün TCMB bunları satın alır ve TL'sini bankaya öder. 17:00'den sonra olursa, ZK hesabına aktarır.
..."MB talebi üzerine" banka dövizleri MB'ye MT202 ile yollar.
...Vade sonunda kur farkı ödemesi çıkarsa MB bunu aynı gün bankaya öder.
...Erken kapamada kur düşükse, farkı banka aynı gün MB'ye öder.
...Bu hesapların TL faizi sabittir. Değişemez.
İlginç gelen kısmı şu oldu:
MB döviz likiditesini sarsmamak için, satın aldığı dövizleri bankalarda tutacak = hemen istemeyecek. Bir nevi yerel döviz muhabiri gibi olacaklar. Duruma göre yolal gelsin diyecek veya swapları kapatanlara mahsup edecek...