Tämä #LongCovid artikkeli on saanut paljon huomiota ja ihan syystä, huolellisesti tehty työ joka pyrkii selvittämään lievä- tai keskivaikeaoireisen koronainfektion jälkeen jatkuvia pitkittyneitä oireita. Muutamia ajatuksia artikkelista ketjussa. #koronafi rdcu.be/cE5j2
Työssä on huolellisesti valitut kontrollit (normaalisti toipunut koronaryhmä, terveitä ja kausikoronaa) ja hyvin toteutettu näytekeräys 8 kk ajalta akuutin taudin jälkeen. Akuuttivaiheesta tai ennen tautia ei ole näytteitä minkä kirjoittajat asiallisesti tuovat ilmi rajoitteena.
Työssa analysoidaan tulehduksen välittäjäaineita ja lymfosyyttien immuunifenotyyppiä akuutin taudin jälkeen 3 kk, 4 kk ja 8 kk aikapisteissä. Biomarkkerianalyysissä on 31 LC + 31 normaalisti toipunutta potilasta, immunofenotyypitys on tehty 7 LC + 7 normaalisti toipunutta.
Ensimmäisenä minusta kiinnostavin löydös eli LC-potilailla korkeampi interferoni-beta taso pysyi pidempään kuin normaalisti toipuneilla. Vastaavasti soluissa heillä näkyi pidempään enemmän aktivoituneita monosyyttejä. Eli immuunijärjestelmä oli edelleen aktiivinen.
Eniten huomiota on kuitenkin saanut löydös että tietty naivien at-solujen alapopulaatio oli vielä 8 kk kohdalla LC-potilailla täysin ”nollissa”. Tämä populaatio löytyy molemmista pääluokista (CD4 ja CD8) ja sen keskeinen piirre on CD127 reseptorin matala taso.
Vastaava naivi CD127 low populaatio puuttuu LC-potilailla myös B-solupuolelta. Mitä tästä löydöksestä voi päätellä? No ei ainakaan sitä että LC-potilailta puuttuisivat kaikki naivit solut. Heiltä puuttui IL-7 reseptoria eli CD127:a alentuneesti ilmentävät naivit lymfosyytit.
CD127 tiedetään että se laskee aktivoituneissa soluissa ja toisaalta IL-7 sytokiinitason ollessa korkealla (esim). Valitettavasti tässä ei mitattu IL-7 tasoja. IL-7 on homestaattinen sytokiini eli sen taso nousee esim lymfopeniassa. Onko LC:ssä IL-7 tasapaino häiriintynyt?
Tähän pohdintaan vaikuttaa tietenkin se että itse tutkin lymfopeniaa eli olen täysin harhainen / biased pohdiskelija.
Työssä käytettiin unsupervised virtaussytometristä analyysiä joka on uudehko tapa katsoa tämän tyylistä dataa. Olisin kaivannut klassista manuaalista analyysiä rinnalle koska siitä meillä on paljon enemmän kokemusta ja perstuntumaa siihen miten nämä eri alapopulaatiot eri
taudeissa menevät. Nyt jokainen unsupervised analyysi on periaatteessa uniikki eli perustuu täysin siihen mitä markkereita on valittu alkuperäiseen eksperimenttiin ja minkälaisia klustereita niistä irtoaa. Tarkalleen tätä populaatiota on hyvin niukasti ellei ollenkaan tutkittu
aikaisemmin. Eli jään odottelemaan isommissa aineistoissa varmistusta, mutta mielenkiintoisia ajatuksia (ja ihan eksperimenttejä!) tästä tulee mieleen. Iso heikkous meillä kaikilla ihmisimmunologeilla on se että emme tiedä olisiko näillä yksilöillä tuo populaatio kadoksissa
jo ennen tautia vai onko se taudin seuraus. Immuunijärjestelmän tasapaino on tämän työn perusteella LC-taudissa häiriintynyt eli tulehdusreaktio ”on jäänyt päälle” tai on ollut jo ennen tautia yliaktiivinen ja tauti on pahentanut epätasapainoa.
Huomionarvoista on myös se että myös normaalisti koronataudista toipuneilla esim IFN-b oli koholla vielä 8 kk kohdalla terveisiin verrattuna. On normaalia että immuunijärjestelmä jonkin verran muuttuu kun se kohtaa uuden taudinaiheuttajan, siihen sen toiminta perustuu.
Immuunijärjestelmän toipuminen on yksilöllistä ja siihen vaikuttavat monet seikat. LC-ryhmässäkin tapahtui muutosta kohti terveitä/kausikoronaverrokkeja mutta muutos oli selkeästi hitaampaa. On vielä epäselvää onko osa tai mikään muutoksista ns pysyviä.
Ja vielä uudestaan alkuperäinen työ: nature.com/articles/s4159…
Pari pikkunillitystä loppuun: LC-ryhmässä oli enemmän sairaalahoidettuja kuin verrokeissa mutta kirjoittajien mukaan tämä ei vaikuttanut tuloksiin (dataa ei näytetty). Ryhmien BMI-data olisi ollut kiinnostava myös koska ylipaino aiheuttaa monenlaista lisääntynyttä tulehdusta.
Mutta aika harvoin näin tarkasti perusimmunologian töissä potilaita raportoidaan.
T-solujen populaatio siis, ei at-solujen. 🤦🏼‍♀️

• • •

Missing some Tweet in this thread? You can try to force a refresh
 

Keep Current with Eliisa Kekäläinen

Eliisa Kekäläinen Profile picture

Stay in touch and get notified when new unrolls are available from this author!

Read all threads

This Thread may be Removed Anytime!

PDF

Twitter may remove this content at anytime! Save it as PDF for later use!

Try unrolling a thread yourself!

how to unroll video
  1. Follow @ThreadReaderApp to mention us!

  2. From a Twitter thread mention us with a keyword "unroll"
@threadreaderapp unroll

Practice here first or read more on our help page!

More from @lettipitko

Dec 27, 2021
Muutamia yksityisajattelijan ja laboratoriolääkärin käytännön ehdotuksia kun taas kerran löydämme itsemme uudenlaisesta suosta pandemian aikana. Eli mitä tehdä kun epäilet että sinulla on nyt korona ja testaus-jäljitys sakkaa ja omikron ja ja ja!?! Ihan ensiksi, hengitä syvään.
Todennäköisesti suurin osa ellei kaikki meistä sairastaa tämän taudin jossakin vaiheessa. Suurimmalla osalla sairastuneista menee ihan hyvin. Jos olet saanut edes jonkun rokotteen niin se lisää todella paljon todennäköisyyttäsi että kaikki menee ihan hyvin.
Tämän tarkoitus ei ole vähätellä taudin vaarallisuutta mutta muistuttaa siitä että seinille hyppiminen siinä vaiheessa kun tilanne on jo päällä ei auta ketään. Ihmismieli on vahva ja toivo on meidän polttoaineemme. Tästä selvitään kyllä. Eli sinulla on siis joitakin oireita.
Read 16 tweets
Aug 28, 2020
Ag-testing for #COVID19 is much debated. Some believe it will solve almost everything while most clinical microbiologists stay skeptical. I did a non-exhaustive literature search and summarize findings here. Short thread. #testaaminen #TestCovid
My first question: has this been studied? Answer is, yes, a bit. Cochrane did a meta-analysis of point-of-care tests for #COVID19 and could include 5 studies on ag-tests. cochranelibrary.com/cdsr/doi/10.10…
Major finding of the above Cochrane review is that studies are mostly small with huge variation in methodology. I skip specificity altogether and focus on sensitivity since that IMHO is the most important metric when considering epidemic control.
Read 14 tweets
Mar 28, 2020
#koronavirus testaaminen herättää paljon kysymyksiä. Ajattelin avata muutamia faktoja kliinisen mikrobiologian laboratoriolääkäriltä tässä ketjussa. Ensimmäisenä tärkeät termit: SENSITIIVISYYS = testin "herkkyys" eli antaako testi vääriä negatiivisia tuloksia 1/x
toinen tärkeä termi on SPESIFISYYS = "tarkkuus", tuleeko testillä vääriä positiivisia tuloksia eli oikeasti ihmiselle joka ei tautia sairasta tulisikin positiivinen tulos. Kolmas tärkeä termi on kombo PREANALYTIIKKA - ANALYTIIKKA. 2/x
Preanalytiikka tarkoittaa kaikkea mitä sille näytteelle tapahtuu ennen varsinaista testin tekemistä: näytteenotto, pakkaaminen, kuljetus, säilytys, purkaminen, vieminen tietojärjestelmiin jne. Tämä osa näytteen elinkaarta on kaikkein vaikein toteuttaa aina samalla tavalla. 3/x
Read 20 tweets

Did Thread Reader help you today?

Support us! We are indie developers!


This site is made by just two indie developers on a laptop doing marketing, support and development! Read more about the story.

Become a Premium Member ($3/month or $30/year) and get exclusive features!

Become Premium

Too expensive? Make a small donation by buying us coffee ($5) or help with server cost ($10)

Donate via Paypal

Or Donate anonymously using crypto!

Ethereum

0xfe58350B80634f60Fa6Dc149a72b4DFbc17D341E copy

Bitcoin

3ATGMxNzCUFzxpMCHL5sWSt4DVtS8UqXpi copy

Thank you for your support!

Follow Us on Twitter!

:(