In de podcast #NRCVandaag kwam @basblokkernrc tot een zeer verontrustende conclusie over de polarisatie, die wij als baken zien op de heuvels aan de andere kant van de oceaan:
Het enige dat partijen op radicaal- en extreemrechts hoeven te doen is het activistische woke geluid op links te laten horen..
"Luister waar dit land naartoe gaat!"
..en verder alleen even benadrukken dat zij "de enigen zijn" die zich tegen 'deze gekte' 'durven' uit te spreken.
Dat dit een zeer effectief frame is ("wij zijn de enigen die de waarheid durven zeggen") laat de hele discussie rond de al dan niet mislukte integratie zien.
Door te focussen op een generatie die idd slecht geïntegreerd is, worden hun kinderen steeds in datzelfde hokje gepusht.
Het hele punt rond inclusie en identiteit lijkt me nou juist dat iemand méér is dan zijn/haar huidskleur of afkomst.
Je roots vormen ontegenzeggelijk, maar zijn niet het enige wat je bent.
En als één ding geldt is dat 'je' in ieder geval niet (beperkt tot) 'je ouders' bent.
De linkse- en midden partijen worden ervan beschuldigd problemen te lang te hebben vergoelijkt om 'minderheden' niet tegen de schenen te schoppen.
Maar complexiteit is vraagt incasseringsvermogen, tijd en geduld.
En is uit context makkelijk belachelijk te maken.. #TheeDrinken
Het hele artikel in NRC over Wokeness ademt dezelfde nuance. Een nuance waar ik me zeer prettig bij voel en waarvan ik denk dat t de enige weg voorwaarts is:
Wederzijds respect, luisteren en proberen te begrijpen. Ook al stoot een opvatting je in eerste instantie tegen de borst.
Er is geen "both sides" aan racisme | Geschiedenisboeken zijn geschreven in een door tijd en plaats bepaalde context | Institutioneel racisme bestaat | Het NLdse slavernijverleden is onderbelicht | Vrouwen moeten nog steeds meer knokken om hetzelfde te krijgen |
Minderheden worden achtergesteld | Er is schaamteloze homofobie | We leven in n consumptiemaatschappij | Het lijkt wel alsof onze aarde 'op' moet voordat we beseffen dat dit de enige was die we moesten delen | Dit is oerdom en bedreigend en woedendmakend | En dit moet veranderen.
Punt is dat de mééste mensen dit voortgaande vinden.
Niet iedereen beseft het, wat ook menselijk is als je er niet de hele dag mee bezig bent of direct door wordt geraakt. En niet iedereen heeft de consequenties (voor een ander) even goed door.
Maar de mens is een sociaal dier.
Waar de activistische flanken in het politieke stelsel via talkshows en 'sociale' media (die geprikkeld worden door kijkcijfers en clicks) Koning👑 in zijn in hun communicatie, is doen alsof zij de enige zijn die het licht zien.
Nuance is saai. Complexiteit is ..eh.. complex.
Maar omdat 'nuance' wel het gevoel vertegenwoordigt dat de meeste mensen hebben, mag deze in het publieke debat veel krachtiger te horen zijn.
Dit gaat vooral om het blijven benadrukken van bandbreedtes:
"Ik voel mij bedreigd." Prima.
"Jij bedreigt mij." Let's talk about it.
En NATUURLIJK zijn sommige gevallen van bedreiging overduidelijk.
Maar nog veel meer ruzies ontstaan uit opgestapelde misverstanden en aannames over wat en hoe iemand iets zegt of bedoelt.
(Wantrouwen dat wordt aangewakkerd door wat we ZIEN van onze volksvertegenwoordigers.)
'Bandbreedtes' gaat ook over grenzen van wat acceptabel is (en wat niet).
Daardoor dringt zich de vraag op: wie bepaalt dat?
Maar misschien moeten we eerder vragen: onder welke omstandigheden is je mening opdringen aan een ander acceptabel?
Wat zijn gevolgen voor de toekomst van acties van nu?
Wat is het doel, het grote plaatje, en wat zijn benodigde middelen?
Moet álles een breekijzer zijn of is smeerolie ook een mogelijkheid? (Minder spectaculair maar met minder directe schade en waarschijnlijk duurzamer.)
Voortschrijdend inzicht en vermogen om je aan te passen zijn hierin cruciaal.
Soms is een breekijzer nodig om binnen te komen, een ruk aan het stuur om überhaupt weer richting een pad vooruit te komen.
Maar kan daarná een toon gematigd worden om elkaar te gaan verstaan.
Ik denk dat het nu aan de linkse- en middenpartijen is om óók hun geluid in het debat te laten horen.
Want de Wake up call van Woke was broodnodig (en er is nog veel werk aan de winkel).
Maar het woke-geluid spint nu vooral garen voor intolerante partijen.
Ik wil graag de Wijkraad van Rotterdam Overschie in, omdat ik het tof vind om in Overschie te wonen, maar ik ook nog veel zie dat wel wat extra ondersteuning kan gebruiken.
En toch..
STEM (niet zomaar) OP MIJ
..maar vooral als dit draadje u ook aanspreekt👇 #StemRoelant
1/12
Overschie is een historische wijk (deelgemeente, dorp in 1941 geannexeerd door Rotterdam) waar ca. 19.000 mensen wonen.
Sommige al generaties met roots die tot ver in de 19e of zelfs 18e eeuw terug gaan, anderen in één van de nieuwbouw stukken als De Entree of Park16Hoven.
2/
Sommigen als gevolg van de bombardementen in 1940, oa Nooddorp Landzicht, of tijdens de wederopbouw toen vele flatgebouwen in Overschie werden gebouwd en het inwonertal richting 39.000 ging.
Het zorgde voor druk bezochte markten en middenstand, en eigen middelbare scholen.
De oprichter en beheerder van de FvD-Telegram-groep die geen beheerder was en die al zéker niets deed als (onder andere) FvD-campagnemedewerker in Noord-Brabant heeft eigenlijk nog nooit van de FvD gehoord en weet niet wie die meneer is die hem zo innig vastpakt.
Dat de FvD hun hele verklaring bij elkaar heeft verzonnen verbaast niemand meer..
De oprichter en beheerder, gewoon een scholier, voor wie de relatieve bekendheid en roem lastig te handelen is, heeft tot een paar dagen geleden actief berichten gedeeld in de groep.👇
Ik heb een naar 'voorgevoel' over de ontwikkeling van covid-19 in 2022.
We (de wereld) zijn niet snel genoeg met voldoende vaccineren.
Omikron zou een mutatie-zegen kunnen zijn.
Maar een mutatie de andere kant op als vervolgvariant kan killing worden.
Ik weet het: voorgevoel voorgeschmoel.. zegt natuurlijk helemaal niets.
Maar de tegenstroom (arm/rijk, desinformatie) om deze globale crisis gezamenlijk op te pakken is zó groot, dat 'moeder natuur' wel eens kan denken: "Jullie hebben je kans gehad, here comes the big one.."
En ja, natuurlijk: 'moeder natuur' is slechts figuurlijk bedoeld.
Maar ieder aardbevinkje of stormpje laat zien dat wij mensen machteloos staan tegenover (wat wij noemen) natuurrampen, die je ook natuurverschijnselen zou kunnen noemen.