A Man of Paradise Profile picture
Feb 20 17 tweets 4 min read
#رشتو
#ازدواج_سفید
#معاطات
#فقه
#احکام

اخیرا یکی ازمعممین حکم به حرمت ازدواج سفید داده و فرمان به کوبیدن بر دهان خانم محترمی داده است که صرفا نظرش را در این مورد بیان کرده بود.این موضوع رااز لحاظ فقهی بررسی کنیم تا عیان گردد،هر که چند مترپارچه بر دور سر بست الزامااسلامشناس نیست!
در فقه سنتی هر نوع قرارداد بینافردی چون بیع(خرید و فروش)،نکاح(ازدواج)، اجاره، طلاق، وکالت، ودیعه و ...را معامله(به معنی اعم) گویند. فقه سنتی میگوید که هر نوع معامله‌ای باید با بیان الفاظ خاصی به زبان عربی با فعل ماضی باشد که آن عبارات راصیغه‌ی آن معامله گویند.
در فقه سنتی معاملات دو نوعند : عقود و ایقاعات.

در عقود صیغه دو جزء ایجاب و قبول دارد که هر یک توسط یکی از طرفین معامله خوانده می شود، مانند صیغه در بیع که فروشنده باید بگوید "بعت"(یعنی فروختم) و خریدار هم باید بگوید "اشتریت "(یعنی خریدم). نکاح نیز از نوع عقود می باشد.
نوع دیگر معاملات، "ایقاعات" هستند که در آنها صیغه فقط یک جزء ایجاب دارد و تنها یکی از دو طرف حق اجرای آن را دارد. مانند صیغه طلاق در فقه سنتی که تنها با بیان "انت طالق"(تو رها شده هستی) توسط مرد صورت می گیرد و زن نقشی در طلاق ندارد.
درفقه سنتی هر معامله ای اعم از عقودو ایقاعات،اگر بدون بیان صیغه‌ی مربوطه باشد،به آن معامله ی "معاطاتی" گویند. ازدواج سفید همان نکاح معاطاتی است و اجماع فقها برآن است كه معاطات در نكاح جارى نیست؛ يعنى به مجرد نزديكى كردن زن و مرد ياانجام مقدمات آن به قصد نكاح، زوجيت محقق نمیشود.
ولى آيةالله كمپانى، آيةالله خمينى و آيةالله خوئى برخلاف نظر ديگران تحقق زوجيت و نكاح را به صرف عمل نزدیکی، ممكن و مطابق با قواعد مى دانند، هرچند آن را مخالف اجماع فقها و چه بسا حرام می‌شمارند.
آيةالله خمينى:مقتضاى قاعده اين است كه معاطات در هر عقد ياايقاعى كه ممكن است آن را با فعل انشانمود جارى باشد... بلى اگر زن ومرداجنبى بخواهند با نزديكى زوجيت رامحقق كنند اين عمل هرچند حرام است،ولى حرام بودن آن مانع از ترتب زوجيت نيست ....»(كتاب البيع، ج ۱، ص ۲۶۷)
آيةالله خوئى: زوجيت با قطع نظر از اين كه شارع براى ابراز و اظهار آن،چيز خاصى را معتبر نموده است با فعل زن و مرد قابل انشاء مى باشد بنابراين صرف فعل - يعنى وطى و نزديكى - اگر به قصد زوجيت باشد حقيقتا مصداق نكاح می‌باشد.
بلى آنچه می‌توان گفت اين است كه زوجيت به نظر شارع با وطى محقق نمی‌شود، نه اينكه عرفاً و نزد عقلا مصداق تزويج نباشد....»(مصباح الفقاهة، ج ۲، ص ۱۹۲)
آیت الله كمپانى : ...از جميع آنچه ذكر شد روشن گشت كه براى جارى شدن معاطات در نكاح هيچ مانع عقلى و غير عقلى وجود ندارد، جز اجماع.... (حاشية المكاسب، ج ۱، ص ۱۸۷)
صاحب جواهر هم صحت نکاح معاطاتی و به الفاظ غیرمخصوص را به فیض کاشانی و گروهی از ظاهریه نسبت داده است.(جواهر الکلام، ج ۳۰، ص ۱۵۳)
پس در فقه سنتی حداکثر، فعل عاملان گناه دانسته شده است. در این فقه هم صحت ازدواج سفید قائلانی از بزرگان فقها دارد و هم این که حد و تعزیری چون در دهان کوبیدن برای قائلان آن در نظر گرفته نشده است. این درافشانی ها تنها از کسانی برمی آید که سخن پراکنی هایشان بیش از مطالعاتشان است.
این فقرات در چارچوب فقه سنتی بود. در نزد محققین از فقها اصولا تمامی معاملات از جمله نکاح چون از تاسیسات دین مبین اسلام نیستند و از ابتدای بشریت بوده اند و تا قیامت هم خواهند بود، اصولا ربطی به شرع ندارند و به عرف واگذار شده اند.
حد اکثر شریعت در این امور چارچوب های اخلاقی چون وفای به عهد و پاکدامنی و صداقت و عدالت و امانتداری و ... را توصیه کرده است که جملگی منطبق بر فطرت بشری و روش عقلای دنیا است.
دیر زمانی فقها بیع معاطاتی را هم باطل می دانستند. ولی فتواى مزبور هرگز با اقبال روبرو نشده و عرف کار خودش را کرده است و برای خرید یک کیلو گوشت، پول را داده و گوشت را گرفته و خود را معطل بیان ایجاب و قبول نکرده است.
آری فشار هنجاری عرف کار خود را کرده است و اینک کمتر فقیهی دیگر توان صدور چنین فتوایی را دارد. همين سرنوشت نيز دير يا زود براى ساير معاملات رقم خواهد خورد و سرانجام جامعه اسلامى خواهد ديد و شنيد كه آنها همه تاييد و تصويب و امضا شده اند.
سخن اين است كه چرا بايد فقه ما به جاى فعاليت و رهبرى داشتن براى جامعه، متاثر از جامعه باشد. خداوند متعال در کلام الله مجید (رعد/۱۷) می فرمایند آنچه برای مردم منفعت دارد، همان حق است و باقی می ماند، و آنچه زائد است باطل است و همچون کف محو خواهد شد.

• • •

Missing some Tweet in this thread? You can try to force a refresh
 

Keep Current with A Man of Paradise

A Man of Paradise Profile picture

Stay in touch and get notified when new unrolls are available from this author!

Read all threads

This Thread may be Removed Anytime!

PDF

Twitter may remove this content at anytime! Save it as PDF for later use!

Try unrolling a thread yourself!

how to unroll video
  1. Follow @ThreadReaderApp to mention us!

  2. From a Twitter thread mention us with a keyword "unroll"
@threadreaderapp unroll

Practice here first or read more on our help page!

More from @seyedm

Nov 10, 2021
#رشتو
#بنی_العباس
#بنی_العباس_دوم
#تکرار_تاریخ

میدانم این متن خیلی دیده نمی‌شود! و میدانم خیلی‌هایتان حوصله رشتوهای طولانی را ندارید! ولی این را می‌نویسم برای ثبت! شاید کسی خواند و‌به یک جایی برخورد

تاریخ تکرار میشود، بار اول تراژیک، بار دوم کمیک
کارل مارکس
ابوجعفر عبدالله بن محمد بن علی بن عبدالله بن العباس معروف به منصور دوانیقی دومین خلیفه سلسله بنی‌العباس بود ولی بیشتر مورخان اورا بنیانگذار این سلسله میدانند چراکه او کسی بود که ابومسلم خراسانی را کشت وپایه‌های سلسله بنی‌العباس را محکم کرد و آنرا در سرزمین‌های اسلامی نهادینه کرد!
منصور فردی به شدت ساده زیست بود!معمولاً لباسش وصله‌دار بود،اگر در اطرافیانش کسی را می‌دید که به تجملات روی آورده بود،به شدت او را تنبیه می‌کرد.نقل است منشی‌اش محمدبن جمیل را پانزده ضربه شلاق زد که چرا لباس پنبه و کتان پوشیده و اسراف کرده است!
Read 14 tweets
Oct 20, 2021
#رشتو
#کثافت

سالهای دانشجویی در خارج از کشور مدتی به فلسفه علاقه پیدا کرده بودم و برای مدت کوتاهی درکلاسهای فلسفه شرکت میکردم.یک روز استاد وارد کلاس شد و از تک تک ما سوال کردکه معنای کثافت چیست؟
هر کدام از ما جمله ای را در وصف کلمه کثافت بیان کردیم.استاد همه جوابها را رد کرد.
همگی با تعجب پرسیدیم پس جواب چیست؟

استاد گفت:کثافت به شخص یا اشیایی اطلاق می شود که در مکانی بجز مکان اصلی خود هستند.

پرسیدیم یعنی چه؟ گفت مثلاً شما همگی عاشق تک تک تارهای موی مادرتان هستید ولی اگر یک تار موی مادرتان داخل غذا باشد آن را چندش آور وكثيف اطلاق میکنید.
همگی روغن ته غذا را با نان و با علاقه وافر میخوریم ولی اگر یک لکه از آن روی لباستان باشد این کثافت است.
امروز وقتی به جامعه نگاه میکنم می بینم که در جامعه ما،خیلی از افراد و چیزها سر جای خود نیستند و ما متاسفانه اکنون چقدر کثافت در جامعه خود داریم؛ چه جامعه کثیفی ...
Read 4 tweets
Oct 15, 2021
دانشگاه امام صادق آنزمان که من امتحان ورودی دادم(۱۳۷۴) خیلی عجیب بود مکانیزم تحصیلی‌اش برای همین روز ثبت نام وقتی از بعضی مواردش مطلع شدم، فرارکردم! البته الان که یادش میافتم واقعا احساس پشیمانی میکنم🥴🤦🏻 اجالتا مختصر توصیح میدم البته الان نمیدونم هنوزم اینطوری هست یا نه!
اون سالها آزمون وردی‌اش مجزا بود ولی الان ظاهرا جزئی از کنکور سراسریه!
همه رشته ها اونجا فوق لیسانس پیوسته است!
فقط رشته های مرتبط با علوم انسانی دارند! مدیریت، مالی، علوم سیاسی و امثال اینها
بعد از آزمون کتبی ورودی یک مجموعه گزینشهای عجیبی دارند که بیا و ببین!اول مصاحبه….
در مصاحبه‌ من اکر اشتباه نکنم ۵ نفر نشسته بودندکه سه تاشون آخوند بودند!بعد یک تیم تحقیقاتی فرستاده بودند از مسجد محل شروع کرده بودن تا نانوایی و بقالی و در و همسایه و … دست آخر هم یه روز سر زده اومدن خونه و درخواست کردن اناق خواب و کتابها و وسایلم رو ببینند!!
Read 7 tweets

Did Thread Reader help you today?

Support us! We are indie developers!


This site is made by just two indie developers on a laptop doing marketing, support and development! Read more about the story.

Become a Premium Member ($3/month or $30/year) and get exclusive features!

Become Premium

Don't want to be a Premium member but still want to support us?

Make a small donation by buying us coffee ($5) or help with server cost ($10)

Donate via Paypal

Or Donate anonymously using crypto!

Ethereum

0xfe58350B80634f60Fa6Dc149a72b4DFbc17D341E copy

Bitcoin

3ATGMxNzCUFzxpMCHL5sWSt4DVtS8UqXpi copy

Thank you for your support!

:(