Numerus Fixus (NF) en toelating. Debat erover moet maar eens snoeihard worden gevoerd. Zoals: 1. De systematiek van ons onderwijsstelsel, in sterke tegenstelling tot dat in de VS, is dat examens vwo toelaatbaarheid geven tot universitair onderwijs.
2. Een NF maakt daar inbreuk op omdat dan per definitie niet iedereen die dat wil, zijn toelaatbaarheid gehonoreerd krijgt. 3. De NF effectueren door selectie, zoals dat sinds Bussemaker wettelijk is voorgeschreven, is een schending van de wet, van de systematiek, van het recht.
4. De enige aanvaardbare mogelijkheid, binnen de systematiek van het onderwijsstelsel en dus van de wet, is om het schaarse aantal plaatsen te verdelen onder de belangstellenden door loten met gelijke kansen. Moet ik dat nog uitleggen? Oké, ga ik doen.
5. Ik neem de NF voor geneeskunde als voorbeeld. Decanen en hoogleraren willen van de gelegenheid die de NF biedt, gebruik maken om de 'besten' uit de gegadigden te kunnen selecteren. Geef ze eens ongelijk, nietwaar? Toch moeten ze gestopt worden in deze hebzucht. Eens?
6. Immers, de NF is op zich al een inbreuk op de wettelijke systematiek dat het eindexamen vwo toelaatbaarheid geeft tot het wetenschappelijk onderwijs. Geneeskundigen willen DAARBOVENOP ook nog eens bepaalde gegadigden voorrang geven boven anderen. Dat is NOGMAALS een inbreuk.
7. Herkent u daar iets in? Waar staat in het recht geschreven (of ongeschreven) dat een NF óók recht op een bijzonder privilege geeft om gegadigden te selecteren op welke kwaliteiten dan ook? Een privilege, want andere opleidingen mogen niet selecteren-aan-de-poort.
8. Dit lijkt verdraaid veel op wat in het bestuursrecht 'détournement de pouvoir' heet, een bevoegdheid (om aantallen te reduceren tot dat van de NF) gebruiken voor een doel (rendement van de opleiding verbeteren) waartoe die bevoegdheid NIET is gegeven.
9. Als een iets eruitziet als een eend, kwaakt als een eend, zich gedraagt als een eend, dan is het een eend. Toch? 10. Ergo, voor een NF selecteren op welke persoonlijke kwaliteiten dan ook, anders dan behaald hebben van een relevant examen, is een schending van het recht.
11. Probleempje: de wetgever heeft het behaagd om desalniettemin bij wet vast te leggen dat deze rechtsovertreders het recht mogen overtreden.
12. Ik ben geen jurist, maar het lijkt mij dat een zaak aanspannen tegen een afwijzende selectiebeslissing van een selecterende NF-opleiding een goede kans van slagen heeft.
13. Immers, de wetgever is inconsistent geweest, heeft reparatiewetgeving gemaakt die in strijd is met de wet die ons onderwijsstelsel regelt, waarin het behalen van het vwo-examen toelaatbaarheid geeft tot het wetenschappelijk onderwijs.
[Voor NF in het hbo: naar analogie].
Job, want vind jij hiervan? @JobCohen
Loten met gelijke kansen vormt geen verdere aantasting van die toelaatbaarheid dan strikt nodig is voor het effectueren van de NF.
Er zijn uiteraard meer argumenten voor loten dan alleen juridische. Literatuurbak: benwilbrink.nl/literature/lot…
Numerus Fixus, snoeihard debat aflevering 2.
Technocratisch optimaal selecteren = discrimineren. 1. Pak van alle een jaar of wat geleden ingestroomde studenten alle persoonlijke gegevens die je krijgen kunt, verzamel ook gegevens over studieduur tot slagen, met welke cijfers.
2. Gebruik technieken uit de Kunstmatige Intelligentie om een algoritme te vinden dat de beste voorspelling van succes-data op basis van input-data oplevert.
3. Vul het beschikbare aantal plaatsen (de NF) van bovenaf: eerst de kandidaten met de gunstigste voorspelling, enz.
4. Het is 2022, en we weten nu echt allemaal heel goed dat de algoritmische procedure 1-2-3 gegarandeerd discriminerend werkt. We hebben er immers alle beschikbare data voor gebruikt, dus ook geslacht, leeftijd, postcode ouders, gezondheid, SES ouders, enzovoort enzoverder.
Wim Kroon (Red.) (2014). Evacué in Apeldoorn. 1944-1945. Arnhemse evacués welkom in Apeldoorn en omgeving. Uitgave: Stichting Evacuatie 1944-1945. isbn 97890821263. 58 persoonlijke verhalen.
p.22: (Engelse) jagers bombarderen de stoet bij Beekbergen, doden en gewonden alom.
Mijn moeder vertelde me één keer, met tranen in haar ogen, hoe twee broers (Hartgers?) met een handkar naar de Arnhemse weg gingen om evacués af te halen, en hoe één broer terugkwam, met zijn dode broer op de handkar. Omgekomen bij deze beschieting.
p. 48, een verslag van D. Kolenbrander: "Een transport met evacués uit Arnhem is door jagers beschoten, doordat er een stel Duitse vrachtwagens tussen heeft gereden. Het resultaat is dat negen dode paarden op de weg liggen en dat er achttien evacués zijn omgekomen."
De repliek van Rob Meijer en Klaas Sijtsma, in vol psychometrisch/methodologisch ornaat, geeft mooi en scherp aan wat mijns inziens het kernprobleem is met de standaard-toetserij in ons onderwijs, al dan niet via Cito:
"Mensen kunnen de Eindtoets gebruiken op een manier waar je van alles van kunt vinden, maar dat is een kwestie van beleid en politiek."
Dit staat haaks op alles wat er in de wereld van test- en toetspsychologie de laatste halve eeuw is uitgedokterd over kwaliteitsstandaarden.
Mag de correlatie van adviezen ogv eindtoetsscores met gekozen schooltype na de brugklas 'predictieve validiteit' heten? objects.library.uu.nl/reader/index.p…
Nee. Voor het bepalen van validiteit is een deugdelijk experiment nodig. En ik zou niet weten hoe zo'n experiment is uit te voeren.
Zonder experiment bevestigen we verschillen die al bestaan.
Wat voor eindtoetsen geldt, doet dat ook voor schooladviezen. We rotzooien dus maar wat aan, met ons onderwijsstelsel, en vooral de overgang van bo naar vo. benwilbrink.wordpress.com/2020/09/24/kun… Wie brengt mij op andere gedachten?
'Zonder experiment bevestigen we verschillen die al bestaan.' Is dat erg, dan? Ja, want de toekomst is niet goed voorspelbaar, althans veel en veel minder goed dan men denkt. Zie pnas.org/content/117/15… [via Harden 'The genetc lottery' note 13 ch 6]
Eerste zin: "Er blijkt nauwelijks onderzoek beschikbaar naar essentiële verschillen tussen havo en vwo." Kom op zeg, wat een onzin. Of hangt dit op wat 'essentieel' zou moeten zijn?
Havo en vwo zijn onderdelen van een stelsel dat zo is gegroeid sinds, pak hem beet, halverwege de 19e eeuw. Het stelsel bedient verschillende maatschappelijke groepen (SES) op ongelijke wijze, gefinancierd uit de algemene middelen. Tamelijk essentieel, lijkt me.
Adriaan de Groot en Bob van Naerssen brachten in 1969: 'Studietoetsen construeren, afnemen, analyseren' uit. Het was zijn tijd vooruit, maar ook in de negatieve zin: dat de auteurs het beter nog eens een jaartje hadden kunnen laten bezinken. Het boek moet nog eens van een
kritische bespreking worden voorzien, ook al is er ondertussen meer dan een halve eeuw verstreken. Het boek is activistisch, ideologisch geladen, benadrukt voordelen van vierkeuzetoetsen (dogmatiek: het moet vier zijn) en verzwijgt tegelijkertijd nadelen daarvan.
Het boek heeft enorme invloed gehad op de wijze waarop er in ons onderwijs, van kleuterschool tot universiteit, wordt getoetst. Kwam ik nog mijn onderwijs door zonder ooit een keuzetoets te hoeven maken, tegenwoordig zijn leerlingen en studenten veel tijd kwijt aan die toetsen.