Ben Wilbrink Profile picture
Jan 20 13 tweets 4 min read
Daar moet ik nog wel even naar kijken. Ben heel benieuwd naar het antwoord op deze vraag; is er een antwoord zonder ideologie mogelijk?
Eerste zin: "Er blijkt nauwelijks onderzoek beschikbaar naar essentiële verschillen tussen havo en vwo." Kom op zeg, wat een onzin. Of hangt dit op wat 'essentieel' zou moeten zijn?
Havo en vwo zijn onderdelen van een stelsel dat zo is gegroeid sinds, pak hem beet, halverwege de 19e eeuw. Het stelsel bedient verschillende maatschappelijke groepen (SES) op ongelijke wijze, gefinancierd uit de algemene middelen. Tamelijk essentieel, lijkt me.
Essentieel: Is de gradiënt in 'cognitieve vaardigheden' (intelligentie hè!) oorzaak danwel gevolg van de structuur van, en verdeling van de schaarse middelen binnen het onderwijsstelsel?
19e eeuw: 'het volk is dom'. De elite wilde niet zien dat het volk geen onderwijs kreeg.
"Bij havo ligt de nadruk op het leren zelf en bij vwo op het begrijpen van de leerstof." Een raar onderscheid. Maar dan moet ik naar het rapport zelf om te begrijpen wat hier precies staat. Ik ga eerst maar even verder met het persbericht.
O, dat gaat over RTTI. Dat versmalt de oorspronkelijke vraagstelling nogal. Wat het persbericht erover meldt, lijkt me vooral pseudopsychologie.
De laatste alinea schakelt over op voorspellen op basis van toetsen met RTTI-ideologie als brandstof. Dat gaat wel erg snel hoor.
Waar te beginnen? Alles wordt opgehangen aan een cognitieve taxonomie, maar dat is wel problematisch hè! Die van Bloom c.s. is dan wel verbeterd (Anderson & Krathwohl 2001), meer die hogere niveaus blijven onzichtbare processen in hersenen. Een inzichtvraag kan ook op basis van
kennis worden beantwoord, en omgekeerd. Het is een al een halve eeuw bekende kritiek op dergelijke taxonomieën. En verdraaid, zie tabel 2 in Kuhlemeier e.a.: examenvragen gecodeerd naar 'cognitief niveau'. Maar dat kunnen we dus niet weten. Maar goed, ik geef toe dat op
geaggregeerd niveau het best zinvolle informatie terug kan geven. Geaggregeerd: landelijk, of de school, eventueel de klas. Maar dus NIET de individuele leerling. Maar juist dàt beweren Emons en Van der Ploeg. Daarmee komen ze gevaarlijk dicht bij de leerstijl-valkuil, zeg maar.
Anders gezegd: wat ik mis is de nodige terughoudendheid die vereist is bij adviseren van individuele leerlingen (en hun ouders): wat we denken te weten over GROEPEN kunnen we niet zomaar voor INDIVIDUEN gebruiken.
De Groot was voorzichtiger, in 1958 hè: benwilbrink.wordpress.com/2022/01/19/all…
Een ondertussen afgelopen experiment in het vo is dat met de #rekentoets, waarbij havisten en vwo-ers sterk verschillend scoorden (maar wat betekent dat: is het havo-onderwijs tekortgeschoten?) wiskundebrief.nl/799.htm#3 Image
Ik ben er wel klaar mee, met dit antwoord van NRO.
Ik ken het probleem van kiezen tussen havo en vwo: de kinderen, met havo/vwo adviezen, konden en mochten zelf die keuze maken. Moeilijker wilde ik het destijds niet maken. Nooit spijt van gehad.
Wolbers en De Graaf (1996). Onderwijsexpansie of meritocratisering? Een verklaring voor de afgenomen samenhang tussen het ouderlijk sociaal milieu en het hoogst bereikte opleidingsniveau van kinderen. Tijdschrift voor Onderwijsresearch, pp. 103-117 objects.library.uu.nl/reader/index.p…

• • •

Missing some Tweet in this thread? You can try to force a refresh
 

Keep Current with Ben Wilbrink

Ben Wilbrink Profile picture

Stay in touch and get notified when new unrolls are available from this author!

Read all threads

This Thread may be Removed Anytime!

PDF

Twitter may remove this content at anytime! Save it as PDF for later use!

Try unrolling a thread yourself!

how to unroll video
  1. Follow @ThreadReaderApp to mention us!

  2. From a Twitter thread mention us with a keyword "unroll"
@threadreaderapp unroll

Practice here first or read more on our help page!

More from @benwilbrink

Jan 21
Mag de correlatie van adviezen ogv eindtoetsscores met gekozen schooltype na de brugklas 'predictieve validiteit' heten? objects.library.uu.nl/reader/index.p…
Nee. Voor het bepalen van validiteit is een deugdelijk experiment nodig. En ik zou niet weten hoe zo'n experiment is uit te voeren.
Zonder experiment bevestigen we verschillen die al bestaan.
Wat voor eindtoetsen geldt, doet dat ook voor schooladviezen. We rotzooien dus maar wat aan, met ons onderwijsstelsel, en vooral de overgang van bo naar vo. benwilbrink.wordpress.com/2020/09/24/kun… Wie brengt mij op andere gedachten?
'Zonder experiment bevestigen we verschillen die al bestaan.' Is dat erg, dan? Ja, want de toekomst is niet goed voorspelbaar, althans veel en veel minder goed dan men denkt. Zie pnas.org/content/117/15… [via Harden 'The genetc lottery' note 13 ch 6]
Read 17 tweets
Jan 16
Adriaan de Groot en Bob van Naerssen brachten in 1969: 'Studietoetsen construeren, afnemen, analyseren' uit. Het was zijn tijd vooruit, maar ook in de negatieve zin: dat de auteurs het beter nog eens een jaartje hadden kunnen laten bezinken. Het boek moet nog eens van een
kritische bespreking worden voorzien, ook al is er ondertussen meer dan een halve eeuw verstreken. Het boek is activistisch, ideologisch geladen, benadrukt voordelen van vierkeuzetoetsen (dogmatiek: het moet vier zijn) en verzwijgt tegelijkertijd nadelen daarvan.
Het boek heeft enorme invloed gehad op de wijze waarop er in ons onderwijs, van kleuterschool tot universiteit, wordt getoetst. Kwam ik nog mijn onderwijs door zonder ooit een keuzetoets te hoeven maken, tegenwoordig zijn leerlingen en studenten veel tijd kwijt aan die toetsen.
Read 18 tweets
Jan 15
Je hebt 4 planken van 2,50 meter gekocht. Hoeveel planken van 1 meter kun je hieruit zagen?
Goed, ik geef nog een variant, deze keer uit de PPON balans reken-wiskundeonderwijs aan het einde van de basisschool 1997:
"Er moeten 2475 supporters met bussen vervoerd worden. In één bus mogen 48 personen. Hoeveel bussen zijn er nodig om alle supporters te vervoeren?"
Iets lastiger dan, vrij naar een voorbeeld uit een proefschrift:
Een tuinman moet bomen planten langs een oprijlaan van 15 meter lengte, de bomen moeten 5 meter uit elkaar staan. Hoeveel bomen zijn er nodig?
Read 20 tweets
Jan 4
Today's theme: does it make sense to talk about differences in genes as a cause of differences in intelligence and highest degree obtained?

Note: it concerns possibly 10 to 15% of the variance in intelligence or achieved educational level, there are also other causes, haha.
If you want to embarrass a psychometrician, ask how it is possible that differences cause differences. And not only that psychometrician, it is also a question for me to which I do not have a clear answer. We talk glibly about differences and causes. Nothing is obvious here.
Focusing attention on differences ignores levels. It matters what the level of intelligence in the population is: Flynn effect! Or how many years of education have been followed on average.
(Was it Cummings who suggested reducing the education budget, having listened to Plomin?)
Read 28 tweets
Jan 3
In Harden's 'The genetic lottery' bespreekt zij de guincunx van Galton, en noemt de frequentieverdeling een normaalverdeling. Maar het is natuurlijk een binomiaalverdeling op parameters kans=0,5 en n=aantal pinnen op de weg naar beneden. Fraai model: mathsisfun.com/data/quincunx.…
Mogelijk spreekt Galton zelf van een normaalverdeling, dat valt uit de zoeken. Stigler, in zijn artikel over Galton's uitvinding van de correlatie, is voorzichtiger: de verdeling lijkt erop (resembles). projecteuclid.org/download/pdf_1…
Inderdaad, de binomiaal benadert de normaal.
De binomiaal (n; p=0,5) past goed bij de toevalsverdeling van het dna van moeder en vader, dat is de context by Harden.
Onderwijsmensen zien hopelijk in de binomiaal een eenvoudig model voor toetsen: met p = stofbeheersing.
Een eerste uitwerking daarvan: benwilbrink.nl/projecten/spa_…
Read 4 tweets
Oct 13, 2021
Mariana Mazzucato's boek 'Mission economy' is een aansporing om de grote problemen van deze tijd ezamenlijk en krachtig aan te pakken, met overheden 'in the lead'. Interessant dat zij eerlijk onderwijs (gelijke kansen) in dat rijtje noemt, naast de pandemie, en het klimaat.
Wat kunnen we ons daarbij voorstellen, eerlijk onderwijs als de 'mission' (ik laat dat maar even onvertaald) van onze overheid? Hm. Investeer in het uitwerken van het concept: wat moeten we verstaan onder eerlijk onderwijs? (geen commissiewerk, maar een research programma) vv
Vervolgens: hoe zou dat er in de praktijk uit kunnen zien, binnen bepaalde bandbreedtes? Als we dat weten (maar werkendeweg zal het inzicht veranderen): aan de slag, een 10-jarig programma, met alle betrokken maatschappelijke organisaties. Onder stoom en kokend water.
Read 10 tweets

Did Thread Reader help you today?

Support us! We are indie developers!


This site is made by just two indie developers on a laptop doing marketing, support and development! Read more about the story.

Become a Premium Member ($3/month or $30/year) and get exclusive features!

Become Premium

Too expensive? Make a small donation by buying us coffee ($5) or help with server cost ($10)

Donate via Paypal

Or Donate anonymously using crypto!

Ethereum

0xfe58350B80634f60Fa6Dc149a72b4DFbc17D341E copy

Bitcoin

3ATGMxNzCUFzxpMCHL5sWSt4DVtS8UqXpi copy

Thank you for your support!

Follow Us on Twitter!

:(