Ben Wilbrink Profile picture
Mar 9 19 tweets 5 min read
Numerus Fixus, snoeihard debat aflevering 2.
Technocratisch optimaal selecteren = discrimineren.
1. Pak van alle een jaar of wat geleden ingestroomde studenten alle persoonlijke gegevens die je krijgen kunt, verzamel ook gegevens over studieduur tot slagen, met welke cijfers.
2. Gebruik technieken uit de Kunstmatige Intelligentie om een algoritme te vinden dat de beste voorspelling van succes-data op basis van input-data oplevert.

3. Vul het beschikbare aantal plaatsen (de NF) van bovenaf: eerst de kandidaten met de gunstigste voorspelling, enz.
4. Het is 2022, en we weten nu echt allemaal heel goed dat de algoritmische procedure 1-2-3 gegarandeerd discriminerend werkt. We hebben er immers alle beschikbare data voor gebruikt, dus ook geslacht, leeftijd, postcode ouders, gezondheid, SES ouders, enzovoort enzoverder.
5. Wisten we een halve eeuw geleden ook al dat deze werkwijze discriminerend is? Ja, wis en waarachtig. Althans, sommigen wisten dat beter dan anderen.
Staatssecretaris Ger Klein van onderwijs had het als speerpunt in zijn betoog voor loten. A.D. de Groot hield er rekening mee.
6. Wim Hofstee had kritiek op het voorstel van De Groot (met Wiegersma en De Moor) om te selecteren voor NF-studies, maar wees er nadrukkelijk op dat De Groot heel verstandig allerlei met studiesucces samenhangende gegevens NIET meenam in zijn voorstel voor selectie.
7. Waar moeten we dan aan denken? Kijk eens naar CBS-statistieken voor de cohorten 1961 en 1962. Die zijn uitgesplitst naar gekozen studie, geslacht, eindexamencijfers, leeftijd, factoren die studiesucces 'beïnvloeden': historisch.cbs.nl/detail.php?id=… en historisch.cbs.nl/detail.php?id=…
8. Uit de CBS-tabellen volgt dat een meedogenloze selectie bij de NF geneeskunde (als voorbeeld) gericht op het hoogste studierendement voorrang geeft aan jonge mannelijke bêta-gymnasiasten met de hoogste cijfers. Precies ook de categorie die het bij wis/natk uitstekend doet.
9. De selectie voor de NF geneeskunde is tamelijk scherp, laten we zeggen dat de NF voor ca. 50% plek biedt. Kleine verschillen in gemiddelden voor cijfers van bijv mannen versus vrouwen kunnen leiden tot buitenproportioneel ongelijke toelating, zie bijv. benwilbrink.nl/publicaties/94…
10. Het omgekeerde is ook mogelijk: positieve discriminatie. Onderwijsminister Pais was daar kampioen in, met een voorstel om diverse groepen voorrang te geven bij de NF. Ik rekende het destijds door: benwilbrink.nl/publicaties/80… Mannen met magere cijfers hebben geen schijn van kans.
11. Pais zag in dat zijn voorstel onhaalbaar was, en trok het in voordat het als wetsvoorstel naar de Kamer ging. Ook Van Kemenade & Raa wijdden er een uitvoerige studie aan (Intermediair). Transcriptie: benwilbrink.wordpress.com/2021/03/05/all… Positieve discriminatie vrouwen valt negatief uit!
12. In 1975 stonden links en rechts in de Kamer tegenover elkaar: loten versus selecteren op examencijfers. Het voorstel van Ger Klein was loten, omdat selectie op die cijfers discriminerend uit zou pakken voor vrouwen. Zij behaalden destijds immers lagere cijfers dan mannen.
13. Selectie op examencijfers discrimineert vrouwen, maar ook snelle leerlingen, leerlingen van wie de ouders geen bijlessen kunnen betalen, of een jaar vwo om er bij het examen sterker voor te staan. Klein verwijt Ginjaar-Maas (VVD) geen oog te hebben voor deze discriminatie.
14. De Kamer komt er zo niet uit. Vermaas (ARP) werkt een aanvankelijk idee om loten en selectie te mengen uit tot het amendement voor de gewogen loting. Dat nam Klein over, en werd kamerbreed gesteund. Deze gewogen loting hield in enigerlei vorm meer dan 40 jaar stand. Wow.
15. Die gewogen loting is best ingewikkeld. Hoe werkt die uit ? Zie benwilbrink.nl/publicaties/75… Examencijfers spelen er een belangrijke rol in, de gewogen loting is dan wel een breed gedragen compromis, maar de discriminerende werking van die cijfers blijft, ook al is ze verzacht.
16. De wetgever die discrimineert. So it goes. Zoals de wetgever wel vaker rare regels stelt die niet door de beugel kunnen. Met de discriminatie van vrouwen zou het anders lopen dan Ger Klein vreesde: zij liepen in op de mannen, en streefden ze in cijfers stevig voorbij!
17. Ik heb dit draadje ook uitgewerkt omdat ik vermoed dat een vergelijkbare discriminatie-thematiek werkzaam is bij de manier waarop voor 12-jarigen wordt omgegaan met hun scores op de Eindtoets Basisonderwijs. Einde mededeling.
Ik moet dit niet laten bungelen. Het schaduwonderwijs in het basisonderwijs is zo omvangrijk, dat de Eindtoets ronduit de 'gewone' leerlingen discrimineert. Zie ook benwilbrink.wordpress.com/2022/03/06/kok…
19. Dit was deel 2. Wat komt er nog? Eerstvolgende onderwerpen voor een snoeiharde analyse:
- rendement (levert selecteren wel iets op?)
- verdienste (met een 9 gemiddeld heb je rechten verworven, toch? Of niet? )
- Psychologische tests, interviews (is gebruik ervan valide?)

• • •

Missing some Tweet in this thread? You can try to force a refresh
 

Keep Current with Ben Wilbrink

Ben Wilbrink Profile picture

Stay in touch and get notified when new unrolls are available from this author!

Read all threads

This Thread may be Removed Anytime!

PDF

Twitter may remove this content at anytime! Save it as PDF for later use!

Try unrolling a thread yourself!

how to unroll video
  1. Follow @ThreadReaderApp to mention us!

  2. From a Twitter thread mention us with a keyword "unroll"
@threadreaderapp unroll

Practice here first or read more on our help page!

More from @benwilbrink

Mar 8
Numerus Fixus (NF) en toelating. Debat erover moet maar eens snoeihard worden gevoerd. Zoals:
1. De systematiek van ons onderwijsstelsel, in sterke tegenstelling tot dat in de VS, is dat examens vwo toelaatbaarheid geven tot universitair onderwijs.
2. Een NF maakt daar inbreuk op omdat dan per definitie niet iedereen die dat wil, zijn toelaatbaarheid gehonoreerd krijgt.
3. De NF effectueren door selectie, zoals dat sinds Bussemaker wettelijk is voorgeschreven, is een schending van de wet, van de systematiek, van het recht.
4. De enige aanvaardbare mogelijkheid, binnen de systematiek van het onderwijsstelsel en dus van de wet, is om het schaarse aantal plaatsen te verdelen onder de belangstellenden door loten met gelijke kansen. Moet ik dat nog uitleggen? Oké, ga ik doen.
Read 13 tweets
Mar 8
Wim Kroon (Red.) (2014). Evacué in Apeldoorn. 1944-1945. Arnhemse evacués welkom in Apeldoorn en omgeving. Uitgave: Stichting Evacuatie 1944-1945. isbn 97890821263. 58 persoonlijke verhalen.
p.22: (Engelse) jagers bombarderen de stoet bij Beekbergen, doden en gewonden alom.
Mijn moeder vertelde me één keer, met tranen in haar ogen, hoe twee broers (Hartgers?) met een handkar naar de Arnhemse weg gingen om evacués af te halen, en hoe één broer terugkwam, met zijn dode broer op de handkar. Omgekomen bij deze beschieting.
p. 48, een verslag van D. Kolenbrander: "Een transport met evacués uit Arnhem is door jagers beschoten, doordat er een stel Duitse vrachtwagens tussen heeft gereden. Het resultaat is dat negen dode paarden op de weg liggen en dat er achttien evacués zijn omgekomen."
Read 12 tweets
Mar 4
Karen Heij 'Van de kat en de bel. Tellen en vertellen met de eindtoets basisonderwijs' karenheij.bijzonderboeken.nl krijgt een repliek in 'De Psycholoog'. Dupliek van Heij, en commentaar van Marcel Veenman tijdschriftdepsycholoog.nl/artikelen/de-e… Open, bedankt @vittoriobusato @RedactieDP Draadje vv
De repliek van Rob Meijer en Klaas Sijtsma, in vol psychometrisch/methodologisch ornaat, geeft mooi en scherp aan wat mijns inziens het kernprobleem is met de standaard-toetserij in ons onderwijs, al dan niet via Cito:
"Mensen kunnen de Eindtoets gebruiken op een manier waar je van alles van kunt vinden, maar dat is een kwestie van beleid en politiek."

Dit staat haaks op alles wat er in de wereld van test- en toetspsychologie de laatste halve eeuw is uitgedokterd over kwaliteitsstandaarden.
Read 41 tweets
Jan 21
Mag de correlatie van adviezen ogv eindtoetsscores met gekozen schooltype na de brugklas 'predictieve validiteit' heten? objects.library.uu.nl/reader/index.p…
Nee. Voor het bepalen van validiteit is een deugdelijk experiment nodig. En ik zou niet weten hoe zo'n experiment is uit te voeren.
Zonder experiment bevestigen we verschillen die al bestaan.
Wat voor eindtoetsen geldt, doet dat ook voor schooladviezen. We rotzooien dus maar wat aan, met ons onderwijsstelsel, en vooral de overgang van bo naar vo. benwilbrink.wordpress.com/2020/09/24/kun… Wie brengt mij op andere gedachten?
'Zonder experiment bevestigen we verschillen die al bestaan.' Is dat erg, dan? Ja, want de toekomst is niet goed voorspelbaar, althans veel en veel minder goed dan men denkt. Zie pnas.org/content/117/15… [via Harden 'The genetc lottery' note 13 ch 6]
Read 27 tweets
Jan 20
Daar moet ik nog wel even naar kijken. Ben heel benieuwd naar het antwoord op deze vraag; is er een antwoord zonder ideologie mogelijk?
Eerste zin: "Er blijkt nauwelijks onderzoek beschikbaar naar essentiële verschillen tussen havo en vwo." Kom op zeg, wat een onzin. Of hangt dit op wat 'essentieel' zou moeten zijn?
Havo en vwo zijn onderdelen van een stelsel dat zo is gegroeid sinds, pak hem beet, halverwege de 19e eeuw. Het stelsel bedient verschillende maatschappelijke groepen (SES) op ongelijke wijze, gefinancierd uit de algemene middelen. Tamelijk essentieel, lijkt me.
Read 13 tweets
Jan 16
Adriaan de Groot en Bob van Naerssen brachten in 1969: 'Studietoetsen construeren, afnemen, analyseren' uit. Het was zijn tijd vooruit, maar ook in de negatieve zin: dat de auteurs het beter nog eens een jaartje hadden kunnen laten bezinken. Het boek moet nog eens van een
kritische bespreking worden voorzien, ook al is er ondertussen meer dan een halve eeuw verstreken. Het boek is activistisch, ideologisch geladen, benadrukt voordelen van vierkeuzetoetsen (dogmatiek: het moet vier zijn) en verzwijgt tegelijkertijd nadelen daarvan.
Het boek heeft enorme invloed gehad op de wijze waarop er in ons onderwijs, van kleuterschool tot universiteit, wordt getoetst. Kwam ik nog mijn onderwijs door zonder ooit een keuzetoets te hoeven maken, tegenwoordig zijn leerlingen en studenten veel tijd kwijt aan die toetsen.
Read 19 tweets

Did Thread Reader help you today?

Support us! We are indie developers!


This site is made by just two indie developers on a laptop doing marketing, support and development! Read more about the story.

Become a Premium Member ($3/month or $30/year) and get exclusive features!

Become Premium

Don't want to be a Premium member but still want to support us?

Make a small donation by buying us coffee ($5) or help with server cost ($10)

Donate via Paypal

Or Donate anonymously using crypto!

Ethereum

0xfe58350B80634f60Fa6Dc149a72b4DFbc17D341E copy

Bitcoin

3ATGMxNzCUFzxpMCHL5sWSt4DVtS8UqXpi copy

Thank you for your support!

Follow Us on Twitter!

:(