Yeni silsile (#FLOOD): Putin'in altınları, Rus Merkez Bankası ve Ukrayna Savaşı...
Rus tankları Kiev'e doğru ilerlerken, Batı'nın mali yaptırımları Rus ekonomisini tecrid etti ve krize sürükledi. Şimdiye kadar en dikkat çekici hamle, ABD ve Avrupa Birliği'nin Rusya Merkez Bankası'nı “kara listeye alma” kararı oldu.
Rusya'nın 600 milyar dolarlık döviz rezervinin büyük kısmını işe yaramaz hale getiren bu yaptırımlar, bu hafta başında ruble değerinde bir çöküşü hızlandırdı.
Rus Merkez Bankası'nı hedef alan yaptırım Rusya dışı finans kuruluşlardaki hesaplarında tutulan döviz varlıklarını "dondurdu". Ancak Rusya'nın rezerv stokunun tamamı yabancı hesaplarda yatmıyor. 120 milyar $, parasal altın şeklinde Rus kasalarında duruyor.
Putin'in altın stoğu, Rus ekonomisinin sert mali yaptırımları atlatmasına yardımcı olabilir mi? Sınırları olsa da, izole bir ekonomi için can simidi. Putin, Belarus, Ermenistan gibi yandaş rejimleri ve suç örgütlerini kullanarak bu altını paraya çevirebilir.
Rusya Merkez Bankası, 2014'ten başlayarak altın alımlarının hızını önemli ölçüde artırdı. Kamuoyuna açıklanmasa da güdü açıktı: Putin, o yıl Kırım'ın işgalinden sonra uygulanan yeni ABD yaptırımlarına yanıt veriyordu.
Altın, finansal yaptırımlara karşı bir kalkan. Bir devletin kasasındaki altın, işgal hariç ele geçirilemez. Finansal ağların dışında fiziksel olarak dünya çapında nakledilebilir yani izlenmesi zor. Devletler paralel piyasalarda döviz karşılığında altın ticareti yapabilirler.
Rusya henüz elindeki altınları tasfiye etmek zorunda değil. Yaptırımlara rağmen hala petrol satıyor. Külçe altın satışına başvurmadan önce Ulusal Varlık Fonu'ndaki bazı dondurulmamış varlıklardan yararlanabilir.
Birgün Rusya Merkez Bankası'nın altını nakde çevirdiğine dair kanıtlar ortaya çıkarsa, bu ekonominin iyice berbat bir konumda olduğunu gösterir.
Meselâ Venezuela'dan. 2011'de Hugo Chavez, Avrupa'dan 160 ton altın rezervini ülkesine getirdi. Bu hamle, Chavez'in halefi Nicolas Maduro'nun 2014'te başlayan art arda gelen ABD yaptırım dalgalarına rağmen iktidarda kalabilmesi için büyük önem taşıyordu.
Washington 2019'da Banco Central de Venezuela'yı kara listeye aldı ve Caracas'ı hedef alan yaptırımlar birikti. Venezüella kendisini dünya ekonomisinden neredeyse tamamen izole edilmiş buldu. Maduro ne yaptı? Altınına uzandı, ama beklenmedik bir şekilde. Nedir?
ABD Hazine bonolarına nispetle altını nakde çevirmek zor. Eldeki altını kullanmanın bir yolu, takas etmeden önce külçeyi geçici olarak likit dövizle "takas" etmek. Alternatif olarak, Londra altın piyasasında altın satabilir veya benzer daha kalıcı önlemler alabilirler.
Maduro, ülkesinin merkez bankasına uygulanan yaptırımlar nedeniyle bu geleneksel altın operasyonlarını gerçekleştiremedi. Yüzünü nereye döndü? Rusya.
Rusya Venezuela'nın düzenlemeye tabi olmayan pazarlarda satmak üzere dünya çapında tonlarca parasal altını taşıyarak bu zenginliğini kullanmasına yardımcı oldu.
Rus uçaklarında, fiziksel altın külçeleri Venezuela'dan Uganda, Birleşik Arap Emirlikleri, vb çeşitli yerlere uçtu. Burada altın, nakit euro ile değiştirildi.
Euro banknotları daha sonra Venezuela'ya geri döndü ve tecrid edilmiş Venezuela bankalarına dağıtıldı. Nakit enjeksiyonu nihayetinde ithalatı kolaylaştırdı.
Fiziksel altın, doğrudan mal veya hizmet için ödeme yapmak için de kullanılabilir. Örneğin, 2020'de İran, Venezüella'nın rafinerilerini onarmak için altın ödemesini kabul etti. Rusya, Moskova ile 2017'de Venezüella borçlarının ödemesi olarak altını da kabul etti.
Ukrayna'daki çatışma uzar ve Batı yaptırımları devam ederse, altın Rusya için son çare. Putin, nakit toplamak için gizlice külçe satarak Maduro'nun yolunu izleyebilir. Bu para ithalat için kullanılabilir; bu da yaptırımların baskısını zayıflatabilir.
Rus altınını kim alır? Uyuşturucu kartelleri gibi organize suç örgütleri. Bankacılık sistemi dışında, polisin el koyması zor. Uganda veya Dubai gibi yerlere taşınabilir ve para aklamada kullanılabilir.
Ayrıca Rus altını Çin ve Türkiye için ucuza altın toplamak için bir fırsat olacaktır. Ama zor. Rusya Merkez Bankası alıcı bulsa bile, külçeleri nakletmek; riskleri ve maliyetleri de beraberinde getirir. Moskova'nın kasalarında 2000 tondan fazla altın var.
Tabi bir de alıcı ülkenin o kadar dolar/euro bulması gerek. Yani Rusya için bu yolla 10, 20 veya 50 milyar $ toplamak kolay olmayacak.
Vesselâm :)

• • •

Missing some Tweet in this thread? You can try to force a refresh
 

Keep Current with Derin Düşünce .Org

Derin Düşünce .Org Profile picture

Stay in touch and get notified when new unrolls are available from this author!

Read all threads

This Thread may be Removed Anytime!

PDF

Twitter may remove this content at anytime! Save it as PDF for later use!

Try unrolling a thread yourself!

how to unroll video
  1. Follow @ThreadReaderApp to mention us!

  2. From a Twitter thread mention us with a keyword "unroll"
@threadreaderapp unroll

Practice here first or read more on our help page!

More from @DDGrubu

Mar 8
Yeni silsile (#FLOOD): Ukrayna Savaşı'nda Erdoğan kimin tarafını tutmalı? Küreselcilerin ve siyonistlerin desteklediği Zelensky mi yoksa Çeçenistan'da, Suriye'de ve Libya'da soykırım yapan Putin mi?

#Ukrayna #putin #UkraynaRusyaSavası #kiev #moskova Image
Amerika'ya ve İsrail'e kafa tutuyor(!) diye kimileri uzun süre Humeyni ve saz arkadaşlarını destekledi. Yurt dolabına Humeyni posteri asan öğrencilerimiz az değildi. Ama “düşmanımın düşmanı…” diyerek tepki vermek zekâ alâmeti mi gerçekten? Image
Türkiye'de sürekli Putin güzellemesi yapan bir güruh türedi. Bu gece biraz Putin'i konuşalım. Zira Zelensky-mafya ilişkisini ve bu soytarının ülkesini aptalca savaşa sürüklediğini daha önce yazmıştık. Image
Read 24 tweets
Mar 6
Yeni silsile (#FLOOD): Bu akşam söz verdiğimiz gibi Putin'in Ukrayna yüzünden tahtan düşmesini konuşalım...
Vladimir Putin Ghost kökenli, öngörülemez ve tehlikeli bir lider imajı verdi baştan beri. Bu imaj sür'atle bir mit oldu. Yenilmez; güçlü Rusya geri geliyordu...
Petrol fiyatının yükselmesi ve başka konjonktürel etkiler sayesinde Putin içeride ve dışarıda puan topladı. Rakiplerini ve muhalif gazetecileri öldürtmesi; seçimlerde hile yapması gözardı edildi. Zaten dünyanın Rus gazına ve petrolüne ihtiyacı vardı o senelerde...
Read 32 tweets
Mar 4
Yeni silsile (#FLOOD): Rus ordusunun elit zannettiği ayak takımı: Hava indirme. Geçen gün Rus ordusunun lojistik zaaflarını anlatmıştık; şimdi bir başka zayıf noktasını işaret edelim. Bütün hedefleri ıskalayan, sivillerin eline esir düşen bu askerlere Putin nasıl güvendi?
Rus hava indirme birlikleri diğer ordularda gördüğümüz paraşüt komandolarla alakasız bir ordu birimi. (Rusça: Воздушно-десантные войска России, ВДВ). Teorik olarak düşman hatlarının gerisine paraşütle inip havaalanı gibi stratejik yerleri ele geçirmeleri gerekiyor ama...
...ama aldıkları askeri eğitim isyan bastırmaya dönük yani gittikleri yerde düzenli ordu veya profesyonel paralı askerler ile karşılaşırlarsa rezil oluyorlar. Garibanlar bunun için karakola gidip ödünç benzin istediler çünkü kendilerini Rusya'nın bir eyaletinde zannediyorlardı.
Read 15 tweets
Feb 27
Yeni silsile (#FLOOD): Rus ordusunun yumuşak karnı... Çeçenistan, Afganistan ve Suriye'de görünen zaaf Ukrayna'da bir kez daha ortaya çıktı. Türkiye'nin Rusya ile doğrudan veya dolaylı olarak yapacağı her savaşta işe yarayacak bir koz bu... Nedir? Image
Rusya'nın Doğu Avrupa gibi düz bir bölgeyi işgal edebilmesi için hayati önem taşıyan şey kamyon lojistik desteği. Bu da kamyon sayısı + operasyon tipi ile sınırlı. Kkarayolu ağının 65 km/sa hıza izi verdiğini varsayarsak, tek bir kamyon 65 km kadar günde 3 sefer yapabilir. Neden? Image
Yükleme 1 saat, desteklenen birime gitmek 1 saat, boşaltma 1 saat ve üsse dönme 1 saat. Bu turu 3 kez tekrarlamak toplam 12 saat. + kamyon bakımı, yemek, yakıt ikmali vs. Mesafe 130 km olursa kamyon günde 2 sefer yapar; birlik 250 km ilerlediyse aynı kamyonla günde ancak 1 sefer. Image
Read 26 tweets
Feb 16
Yeni silsile (#FLOOD): Yeni bir Küba krizi kapıda mı? Image
Putin NATO'nun doğuya doğru genişlemesinden rahatsız . Avrupa birliği üyeliği Truva Atı gibi. Avrupa'ya giren her ülkeye NATO asker ve silah gönderiyor. Her yıl 30.000 NATO askeri Baltık denizinde ve Doğu Avrupa'da tatbikat yapıyor. Image
Soğuk savaş dönemindeki Demir Perde doğuya kaydı. Haliyle Moskova NATO silahlarının menziline girdi. Bu Rusya için büyük bir tehdit. ImageImageImage
Read 15 tweets
Aug 29, 2021
Yeni silsile (#FLOOD): Bor madeni neden altın, petrol ve uranyumdan daha stratejik bir hammadde olacak? Yakın gelecekte Türkiye’nin önüne hangi fırsatlar çıkacak? Bu fırsatlardan istifade etmek için Türkiye’nin ne yapması lâzım? #bor #boron
Borun hammadde olarak çıkartılıp satılmasının Türkiye’ye getireceği fazla bir şey yok. Tersine saflaştırılmış, işlenmiş ve ilaç, radar, nükleer yakıt gibi katma değeri yüksek ürünlere dönüşmüş olarak bor altından değerli.
Bor ile yapılan deterjanı, gübreleri duydunuz muhakkak. Daha az bilinen şeylerden biri zırh ve kurşun geçirmez yelekler. Ama borun değeri yakın gelecekte bunların çok üzerine çıkıp muazzam bir seviyeye gelecek. Neden? etimaden.gov.tr
Read 49 tweets

Did Thread Reader help you today?

Support us! We are indie developers!


This site is made by just two indie developers on a laptop doing marketing, support and development! Read more about the story.

Become a Premium Member ($3/month or $30/year) and get exclusive features!

Become Premium

Don't want to be a Premium member but still want to support us?

Make a small donation by buying us coffee ($5) or help with server cost ($10)

Donate via Paypal

Or Donate anonymously using crypto!

Ethereum

0xfe58350B80634f60Fa6Dc149a72b4DFbc17D341E copy

Bitcoin

3ATGMxNzCUFzxpMCHL5sWSt4DVtS8UqXpi copy

Thank you for your support!

Follow Us on Twitter!

:(