“Is it true that people can wait for eresidency card? No! People want to get their card quickly. They do not want to wait 64 days.” @drhaav@e_Residents@companio_
“To grow, we need to jump in other global segments. We will focus on specific countries.” @drhaav@e_Residents@companio_
“We are looking for limited countries with different niches. We will grow on them.” @drhaav@e_Residents@companio_ Germany, Spain, UK, Ukraine(stoped for now)
1-Öncelikle ülke dışına çıkmanın herkes için kolay olmadığını söylemeliyim. Çıkmaz zor değil ama yaşam tarzını değiştirmek zor.
2-Nereye gidersen git, cebinde en az 10,000 EUR olmalı. Evliysen bu rakamı 2 ile, çocuğun varsa, 2.5 ile çarp. İngiltere veya ABD’ye gidiyorsan, ilk rakamı 2 ile çarp.
Bu yazdıklarımla ilgili eklemem gerek önemli bir nokta var. Girişimciliği, info productları veya yurtdışında şitket açmayı şişirmekten para kazanmıyorum. Bunları önemli fırsatlar olarak gördüğüm için paylaşıyorum.
İlla herkes yazılımcı olsun diye bir önermem yok. Hindistan’da, Latin Amerika’da o kadar yetenekli ve tecrübeli çok insan var. Maliyetleri de epey düşük. Peki neden yazılım önemli diyorum? Çünkü fırsat ve iş alanı çok. Özellikle de 1 yıllık tecrübeniz varsa.
Hemen örnek vereyim. Şu anda çalıştığım işyerinde bize komşu başka bir girişim var. 1 yıl tecrübesi olan #python yazılımcılarını en az 3000€ ile işe başlatıyorlar. Estonya şartları için çok iyi rakam. Batı veya Kuzey Avrupa’ya giderseniz, bu rakamın katladığını görürsünüz.
Estonya’da şirket kurulumu ve bu şirketle hangi işleri yapabileceğini elimden geldiğince yazmaya çalıştım. Oradaki bilgileri sürekli güncelleyeceğim. Ama öncesinde neden birçok insanın hiç bir şey yapmayacağını konuşalım. Buyrun 😅
1. Benim paylaştığım “yapılabilecek dijital işler” kısmında bedav öğrenip, para kazanılacak işler var (Google Ada gibi). Oysa bunları uygulamıyorsun bir türlü. Bunun ilk sebebi, yazılanları okuyunca aldığın haz ve tatmin.
2. Beynimiz yaptıklarımız ve düşündüklerimizin ayrımına tam olarak varamıyor. Bir şeyi çok konuşup okuyunca, beynimiz o işi “yapmışız” sanıyor. “Birine kırk kez deli dersen, deli olur.” atasözünü düşün. Günde 1000 kez girişimcilik hakkında okuyunca, kendini öyle sanıyorsun!
Estonya'da şirket kurmak isteyenlerden şu soruyu çok alıyorum: "Estonya'daki şirketimle, hangi işi yapayım?" Bu konudaki kaynakları bu tweetin altına ekleyeceğim. Hadi başlayalım!
1-Önceliğimiz dijital işler. Bu konunun temellerini @ErmanKuplu çok güzel anlatıyor
1- Estonya'da şirket kurulumu maliyeti nedir? E-residency maliyetleri dahil.
Tek seferlik başlangıç ödemesi 390EUR. Bu ücret 1 kişi için. Her ekstra şirket ortağı için 50EUR daha ekleniyor.
Her haftanın önemli girişimcilik, inovasyon ve patent konularının konuşulduğu Matruşka Talks 22. bölüm notları burada. @gencerozkazman@mrozansonmez@mustackr
Bu hafta Getir yatırım almadı, hüzünlüyüz. Ama Getir bir startup satın aldı! Yoksa bu haftanın konusu Dreamgames mi? @mustackr
Dreamgames’in MRR’ı 20 milyon USD (MRR: aylık düzenli gelir). Şu anda 2024 yılında Esport’u olimpiyatlara alıp almamak konuşuluyor. @mrozansonmez