Mutta vierastaistelijoistahan tässä on kyse. #turpo
Ukraine's IT Army' of Cyber Warriors. Here's How Australia Could Make it Legal to Join news18.com/news/world/ukr…
Rajojen veto oikean/väärän, sallitun/kielletyn kohteen ja toiminnan välillä vaikeaa kyberin sisällä, mutta myös fyys maailman vierastaistelijuuteen peilaten.
Lisäksi kybermilitia toimii kuitenkin jonkin maan alueelta, jolloin systematisoimalla se, valtio voi päätyä osalliseksi.
Paras tapa kanavoida aktiivisuutta olisi luoda esim. vapaaehtoisen maanpuolustuksen kautta koulutus ja toimintamahdollisuuksia. Tässä meillä @MPKoulutus kautta jo olemassa hyvää pohjaa myös kyberissä ja jota kehitetään myös tulevaisuudessa.
Miten tämä auttaa Ukrainaa?
Kybertoimintaympäristön ollessa globaali, uhkienkin usein ollessa, auttamalla itseään(Suomea) auttaa myös toisia, kenties vapauttaa muita auttamaan Ukrainaa.
Mitä paremmin omat elintärkeät toiminnot pyörivät, sitä varmemmin meillä myös kyky auttaa.
• • •
Missing some Tweet in this thread? You can try to
force a refresh
"Mäkitalo pitää jopa yllättävän samanlaisena kuin mitä Suomessa on mallinnettu."
Se, mitä Suomessa on mallinnettu, on edelleen pääosin salassa pidettävää 🧵 #turpo
Sotilasasiantuntija Venäjän hyökkäyksestä: Toteutui juuri niin kuin Suomessa on oletettu iltalehti.fi/ulkomaat/a/6a0…
1/
"Suomessa on jo vuosia varauduttu samantyyppiseen operaatioon, jollaista Venäjä lähti toteuttamaan"
Mäkitalo viittaa 1990-lukuun, mutta viimeinen julkinen Kenttäohjesääntö, jossa strategista iskua [mainittu samantyyppinen operaatio] on avattu, on vuodelta 2008.
2/
KOYL 2008 on doktriini [toki puhdasoppisessa merkityksessä se ei sitä ole].
Siinä kuvataan toimintaympäristö, uhkamallit, puolustusratkaisua ja -järjestelmää sekä perusteita suorituskyvyn käytöstä. Oppikirja.
Sitä ei tule sekoittaa operaatiosuunnitelmaan tai uhka-arvioihin. 3/
Miksi siviilikohteisiinkin osuvien iskujen julkaisussa pitäisi odottaa hetki?
Vuonna 2017 julkaistun U.S. Armyn Venäjän asevoimia käsittelevän kirjasen mukaan venäläinen "kill chain" (vasemmalla) on huomattavan riisutumpi länsiversioon verrattuna. 🧵 1/
Tästä seuraa se, että ainakin periaatetasolla, että tulenkäyttö on nopeampaa, mutta myös ehkä kohdistumattomampaa tiettyjen välivaiheiden puuttuessa. Yhdessä ehkä huonomman tiedustelukyvyn ja epätarkempien aseiden kanssa yhdistelmä ei ole aioitun vaikutuksen näkökulmasta hyvä. 2/
Toki venäläiset vaikuttaessaan voivat ajatella, että ohikin mennyt, mutta edes jotain tuhoa aiheuttanut "tikka" on aina aiheuttanut jotakin vaikutusta, vähintään korvien välissä. Länkkärin oheisvahingosta tulisi silloin venäl. oheisvaikutus. Ajatus ei ehkä ihan perusteeton. 3/
Aikajana, laajennan sen 2-4 viikkoon, merkittävä myös oper. keliolosuhteiden osalta; rospuuttokausi loppuu Etelä-UKR, jossa muutenkin lievempi, viikon-parin sisään. Pohjois-UKR hieman myöhemmin huhtikuun alussa. Tämä mahdollistaa taas teistä riippumattoman taktisen liikkeen. 🧵
Paremmalla taktisen liikkeen hyödyntämisellä, jos Venäjä pystyy hyödyntämään tämän hetken jonkunasteisen jämähtämisen taistelukyvyn palauttamiseen ja uudelleen organisointiin, voidaan pyrkiä saamaan huhtikuun tietämillä operatiivinen ratkaisu joillakin suunnilla.
Ukrainan tietää tämän, pyrkii tekemään valmisteluja syvyydessä, sillä pienjoukkotaktiikka menettää hieman tehoaan, jos Venäjä ei ole enää yhtä sidottu tiestöön. Vastaavasti myös UKR mekanisoitujen joukkojen taktinen liike paranee ja vastahyökkäyksille syntyy uusia mahdoll.
Eri artikkeleissa kovasti hämmästelty Hamasin low-tech rakettien päihittäneen high-tech torjuntajärjestelmän. Toisaalta hämmästelään Israelin vastatoimia suhteettomina, koska torjunta toiminut.
1/X
Kotimainen esimerkki, jonka otsikko tosin ei oikeuta sisältöä.
Israelia suojaava 500 miljoonan dollarin ”Rautakupoli” on tällä viikolla vuotanut – Tutkija: Hamas käyttää hyväkseen järjestelmän heikkoutta: hs.fi/paivanlehti/14…
2/X
Ulkomainen esimerkki, jossa muuten hyviä pointteja.