Alman medyası:
Dolmabahçe Cumhurbaşkanlığı Ofisi İstanbul. Cumhurbaşkanı Erdoğan, heyetleri karşıladı ve görüşmelerin somut sonuçlar vermesinin zamanının geldiğini söyledi.
Hindistan medyası
Erdoğan, Dolmabahçe Sarayı'ndaki görüşme öncesinde #Rusya ve #Ukrayna'nın "meşru kaygıları" olduğunu söyleyerek heyetleri "bu trajediye bir son vermeye" çağırdı.
Afrika medyası
Erdoğan, heyetlere hitaben yaptığı konuşmada, Türkiye'nin tarafsız kalacağını ve "iki dost ülke" arasında barışı tesis etmek için ne gerekiyorsa yapacağını teyit etti.
İngiliz medyası | The Guardian | @patrickwintour | Türkiye Ukrayna ve Rusya arasında arabuluculuk yapmak için yarışan ülkelere liderlik ediyor.
Bu ülkeler arasında Türkiye, Türk diplomasisinin itibarını artırarak kazanan olarak ortaya çıktı.
1/11 theguardian.com/world/2022/mar…
2/11
Bir NATO üyesi olan Türkiye, Rusya'ya yaptırım uygulamayı reddederken, Ukrayna'ya silah sağlamaya devam ediyor ve görünüşe göre Türkiye, Salı günkü görüşmelere ev sahipliğini yapmasını kabul edecekleri kadar her iki taraftan da saygı görüyor.
3/11
Macron, Putin ile inatla telefon görüşmelerine devam ediyor, ancak Ukraynalıları ve Rusları bir araya getirebilecek olan Türk Dışişleri Bakanlığı oldu.
Türkler ayrıca diğer arabulucu adayların aksine, neyin tehlikede olabileceğine dair derin bir sezgiye sahipler.
Fransız medyası | Contrepoints | Türkiye, Fransa'nın yerini alıyor.
Diplomasi ve arabuluculuk açısından Fransa'nın ve sözde liberal demokrasilerin yerini artık Türkiye gibi liberal olmayan bir rejimin alması Avrupa için trajiktir. 1/9 contrepoints.org/2022/03/30/424…
2/9 Ukrayna ile Rusya arasındaki görüşmeler İstanbul'da gerçekleştirildi. Türkiye, bu Avrupa ihtilafında fiili bir arabulucu haline geldi. Binlerce askeri ve sivil ölümün yanı sıra 3,7 milyondan fazla mülteciye neden olan bu çatışmayı çözmek için ++
3/9 ++iki savaşan tarafın diplomatik yolları tartıştığını ve kullandığını görmekten mutluluk duyabiliriz. Bununla birlikte, Fransa'nın ve AB ülkelerinin diplomatik nüfuzunu kaybetmesine de üzülebiliriz.
AB'nin açıkladığı ve Rus bankalarını, şirketlerini ve oligarkları hedef alan tedbirler, AB'nin Rusya'nın para kazandıran enerji sektörüne olan bağımlılığını kesmede çok yetersiz kalıyor.
2/4 AB’nin Rus gazına/petrolüne ayırdığı devasa bütçenin yanında,yaptırımlar devede kulak.
Mali uzmanlar,Rus ekonomisinin mali yaptırımlardan uzun vadeli bir darbe alacağına inanıyor, ancak bunlar tek başına yakın gelecekte bir Rus resesyonunu tetiklemek için yeterli olmayacak.
3/4 Doğal gaz ve petrole olan yüksek talep, mali yaptırımların acısının, yükselen enerji fiyatlarıyla kısmen dengeleneceği anlamına geliyor.
Pek çok AB hükümeti, son yıllarda kendilerini Rusya'dan enerji ithalatından vazgeçirme konusunda neredeyse hiç ilerleme kaydedemedi.
Alman medyası | N-TV | Wolfram Weimer | Macron veya Scholz değil, İsrail veya İsviçre değil, Papa veya BM değil de, Ankara'nın despotu barış görüşmeleri organize ediyor ve bu savaşta tüm insanlığın arabulucusu haline geldi.
2/4 Weimer, yazısının her yerinde Türkiye'yi ve Erdoğan'ı AB'nin Rusya'ya yaptırımlarına katılmadığı ve Ruslarla "işbirliği" yaptığı için topa tutuyor. Sürekli saldırıda bulunuyor. Yine de istemeyerek de olsa arabuluculuk hakkımızı teslim ediyor. Büyük bir küstahlıkla.
3/4 AB ve NATO müzakereler konusunda defalarca başarısız oldu. Batı medyası Türkiye'yi takdir etmek ve ona saygı göstermek yerine önüne işte böyle engeller koymaya çalışıyor. Belki bazıları Avrupa'yı yok etmek için Rus nükleer bombalarını tercih ederler.
Çavuşoğlu: "Müzakerelerin başlamasından bu yana en anlamlı ilerleme bugün kaydedildi.
Bazı konularda uzlaşı ve ortak anlayışa varıldı. Müzakerelerin başlamasından bu yana en anlamlı ilerleme bugün kaydedildi. Daha zor meselelerin üst seviyelerde ele alınacağını görüyoruz".
1/3
2/3 Bundan sonraki süreçte her iki ülkenin Dışişleri Bakanlarının bir araya gelerek ortak anlayışa son şeklini vermeleri öngörülmektedir. Ardından her iki ülkenin Cumhurbaşkanlarının bir araya gelmeleri gündemdedir. #UkraineWar#Ucrania#UkraineRussianWar#RussiaUkraineConflict
Ukrayna heyetinin açıklamalarından öne çıkan başlıklar:
-Ukrayna'nın güvenliği en önemli talebimiz.
-Garantör olmasını istediğimiz ülkeler arasında Türkiye var. Garantör ülkeleri bir zirve ortamına devam edeceğiz.
-Karşı tarafa pozisyonumuzu bildirdik, cevap bekliyoruz.
-Kırım işgal altında olan bir bölgedir. 1991'den itibaren Ukrayna'nın bütünlüğü, egemenliği üzerine konuşuyoruz.
Rusya: Kiev ve Çernihiv çevresinde operasyonlar azaltılacak
Rus heyetinden gelen ilk açıklamada ise "İki taraf arasında bazı maddelerde uzlaşabildik, Dışişleri bakanlarımız bu maddeleri daha detaylı çalışacak. Ukrayna'nın teklifine bakılacak ve Putin'e rapor edilecek" denildi.