1/18
Het aantal #covid19 gevallen stijgt weer. De volgende Coronagolf is gestart. Overheid/minister ziet het niet meer als hun probleem en kijkt als konijn in de koplampen. Draadje over waarom er toch iets moet gebeuren en wat dan.
2/ Hoe weten we dat die golf komt? Dat is onzeker. Maar er zijn weer nieuwe varianten en van eerdere golven en andere landen weten we, in combi met huidige oplopende cijfers, dat het waarschijnlijk is.
3/ Hoe erg zal het zijn? Geen idee. Vaccins en boosters lijken nog steeds behoorlijk te beschermen voor ernstige ziekte en/of sterfte. Maar inmiddels is duidelijk dat voor iedereen (ernstige) herinfectie mogelijk is. En dat voor kwetsbaren gevolgen nog steeds naar kunnen zijn.
4/ Los daarvan, sowieso weer meer mensen onnodig in het ziekenhuis. Terwijl de zorg nu net probeert achterstand in te lopen. En ook onnodig veel mensen weer kans op #longcovid.
5/ Dit alles los van het toch al hoge ziekteverzuim in een periode met krapte op de arbeidsmarkt. (Dit voor de mensen die alleen in economische schade denken...).
6/ En dan nog de echt kwetsbaren die zich weer gedurende lange tijd moeten opsluiten omdat de rest doet alsof er niets aan de hand is.
7/ Maar goed, wat te doen? Ik geloof niet dat de overheid luistert of überhaupt nog weet dat ze een grondwettelijke plicht heeft iets te doen. Maar hier toch maar wat suggesties.
8/ Nee, geen lockdown. Die hebben we pas eind dit jaar weer nodig als we, opnieuw, de boel echt uit de hand hebben laten lopen.
Laten we eenvoudig beginnen: bij twijfel, laat je testen en blijf thuis tot je met zekerheid negatief bent.
Ja, ook de kinderen.
9/ Zorg voor voldoende testcapaciteit. En zorg voor goede spreiding van testlocaties. Iedereen moet binnen kwartier van testlocatie zitten. Alleen dan weten we waar het opduikt en hoe hard het echt gaat.
10/ Maak zelftests gratis. Ja, gratis! Dit verdient zich dubbel en dwars terug.
11/ Weer mondneusmaskers in het OV, in winkels, in ziekenhuizen (dat dit laatste nu niet gebeurt is... stupide) en op andere drukke plekken waar mogelijk.
En leg dit keer uit waarom die mondneusmaskers zo belangrijk zijn. Kleine moeite, goed resultaat.
12/ Zorg dat iedereen zich test daags voor een concert, theaterbezoek, festival, etc.... Zeker als het binnen is. Nee, niet verplicht. Leg nou gewoon uit waarom dat zo belangrijk is. Niet voor jezelf, wel voor het grote geheel.
13/ En maak daarom dus ook alle tests gratis. En zorg dat je je geld terug krijgt als je kan aantonen dat je positief bent (hup overheid, wees creatief).
14/ Leg het allemaal nou eens goed en consistent uit. En zorg nou eindelijk eens voor duidelijke signaalwaarden waarboven maatregelen vanzelf actief worden, desnoods regionaal.
Maak extra boosters voor iedereen toegankelijk (zeg 4 maanden na vorige booster).
15/ Maar bovenal, denk na over hoe we in de breedte mensen zover krijgen dat ze het normaal vinden dat als dit virus in een variant weer zijn kop opsteekt, we gewoon ff een tandje voorzichtiger moeten zijn met z'n allen.
16/ Niks te maken met angst. Dat is gewoon medemenselijk en slim. Meewerken aan maatregelen moet net zo gewoon aanvoelen als je autogordel omdoen voor het wegrijden (ja, daar was ooit ook weerstand tegen).
17/ Oh ja, ventilatie, ventilatie, ventilatie. (maar goed, dat kost tijd en dat had dus al ruim een jaar geleden veel steviger opgepakt moeten worden, zeker voor scholen)
18/ Hopelijk blijft dit keer dan de schade beperkt. Maar na 2 jaar is bij mij het vertrouwen in een goede aanpak er wel af.
• • •
Missing some Tweet in this thread? You can try to
force a refresh
En voor de laatste keer vergelijk ik alle gepubliceerde RIVM modellen over #covid19 bezetting ziekenhuis/IC van afgelopen half jaar met het werkelijke verloop. Van recent naar oud.
Ter lering ende vermaeck.
We gaan dit keer van oud naar nieuw en geven steeds beetje context.
Oudste model is van begin oktober 2021, vlak na de versoepeling.
NB: ieder model heeft andere schaal (andere y-as)!
Op 25-9 vervielen oa de 1,5m regel en mondkapjesplicht, maar wel invoering toegangsbewijs.
De modellen gaven drie varianten waarbij gedrag Nederlanders (activiteiten, contacten, bezoeken) ten opzichte van hoe het voor Corona was genomen werd.
Dus 120% is zeg maar overcompensatie
Na de versoepelingen ging het met name hard met de besmettingen via de scholen. En zo kwam er sneller een delta-piek dan voorzien.
Dus kwamen er 9 november nieuwe maatregelen: 1,5m en mondkapjes in winkels. En een nieuw model voor de afwegingen (3 nov).
Nu er weer een #covid19 persco en #lockdown aankomen, ligt opnieuw veel nadruk op voorkomen ziekenhuisopname en sterfte. Maar 2 andere factoren zouden juist nu veel meer aandacht moeten krijgen: lange termijn effecten en de thuisziektelast. Een draadje. 🧵
1/18
Eerst iets over #omikron. Duidelijk is, het verspreid zich veel sneller dan delta en de gewone vaccinatie geeft te weinig bescherming. Over de ernst (ziekenhuis/sterfte) is minder bekend. Maar dat zit waarschijnlijk tussen iets minder ernstig en even ernstig.
2/18
Hier een draadje die uitlegt waarom ook minder ernstig bij hoge besmettingsgraad nog steeds een probleem is.
Vanmiddag alweer een debat over #covid19#Corona in de Tweede Kamer. Vandaar nu even heel hard mijn oproep voor een echte, totale lockdown van tenminste drie weken. Ja, het kan niet anders.
En wel hierom: 1/
We zitten nog steeds in de fase van exponentiële groei. Niets wijst nog op vermindering. Met vandaag 20.000 nieuwe meldingen (en 35 sterfgevallen) gaan we deze week nog de 30k halen. En daar stopt het niet.
En dit betreft dan alleen de meldingen. Bij dit hoge niveau kunnen we er vanuit gaan dat het aantal besmettelijke mensen op dit moment al tussen de 300.000 en 500.000 zit. Iedereen heeft dus een besmettelijke persoon in zijn of haar directe omgeving.
3/
Nogmaals het Corona-wat-vandaag-gebeurt-heeft-over-3weken-gevolgen draadje. Nu uitgewerkt. #tldr:
Vandaag 12700 nieuwe #covid19 gevallen betekent:
- over 10 dagen 300 opnames ziekenhuis (per dag)
- over 15 dagen 60 opnames IC (per dag)
- over 20 dagen 50 doden (per dag) 1/9
Dan even uitgewerkt. In bovenstaande grafiek staan de berekeningen van de effect rekening houdend met de bekende vertraging. Dus eerst bovenste grafiek. Tussen 1e ziektedag en opname ziekenhuis ligt gemiddeld 10 dagen.
2/9
Bij ontwikkeling laatste weken gaat 2,3% van positieve gevallen na 10 dagen naar ziekenhuis. 2,3% van 12700 = 300.
De vertraging vanaf ziek worden tot IC is ongeveer 15 dagen. De middelste lijn geeft daar het percentage dan weer van aan.
3/9