Global piyasalarda sıkı para politikalarının büyüme verilerini olumsuz etkilediğini gördüğümüz/ göreceğimiz, resesyon korkularının piyasalar üzerinde baskı yaratmaya devam ettiği yaz aylarına hoşgeldiniz. Sabah programı gibi oldu 😂
Yunanistan ile olan süreci nasıl yöneteceğimiz, CDS’in geldiği korkutucu seviye, Kur’daki volatilite, dahiyane para politikamız, iç siyasi dinamikler, global piyasalardaki dalgalanmalar vs.
Olumsuz bir çok etken olmasına rağmen “Seçim” süreci herşeyi değiştirebilir.
Herşeye rağmen mevcut konjoktürde hisse senedi yatırımından daha iyi yatırım bir aracı olduğumu düşünmüyorum.
Bir daha, tane tane yazıyorum; büyüyen, karlılığını/kar marjlarını artıran, makul borçluluk oranında, yatırımlarını artıran her şirket sizi fazlasıyla mutlu edecektir.
Sabah sizlere bahsettiğim üzere uzun süredir takip ettiğim ancak geçtiğimiz hafta başında portföyüme eklediğim #EGEEN analizine başlıyorum;
Ege Endüstri A.Ş. otomotiv sektörü için dingil ve dingil parçaları geliştirmekte ve üretmektedir. Firma İzmir’de yerleşik olup, iki fabrikasında yurtiçi ve yurtdışındaki müşterilerine hizmet vermektedir.
Dikkatimi çeken ve beni heyecanlandıran kısımlardan bahsedecek olursam;
Şirketin %51 ortak olduğu ve bilançosunda “özkaynak yöntemiyle değerlenen yatırımlar” kalemi altında kaydettiği EGE Fren Sistemleri yatırımı mevcuttur. Ege Fren Sistemlerinin %49 ortağı ise ABD’li dingil ve kamyon üreticisi Meritor Inc. $MTOR
Dün akşam sizlere yeni halka arz olacak olan #EUREN ile ilgili faaliyet gösterdiği alanlardan bahsetmiştim.
Birazdan Şirketin halka arz gelirini nasıl kullanacağını, 2021 yılı sonuçlarını/2022 yılı beklentilerini ve Halka Arz değerlemesinden bahsedeceğim,
Başlıyorum;
#EUREN halka arzdan elde edilen net gelirleri, çoğunluğu izahname ve fon kullanım yeri raporlarında açıkladığı üzere çeşitli yatırımlarınının ve bu yatırımlara ilişkin çalışma sermayesinin finansmanında kullanacak.
İlgili fonları kullanmaya başlamadığı süre boyunca, ilgili yatırımın yapılacağı zamana kadar KKM ve/veya Eurobond olarak nemalandırılacak.
Şirket’in 2021 yılı faaliyetlerine göre satışlarının %73'ü ihracat olup ağırlığı da Eurozone’dadır.
Geçtiğimiz akşam yeni halka arz olacak bir şirket analizi yapmak istediğimi sizlerle paylaşmıştım. Son dönemde #SMRTG#YYLGD ve #KMPUR gibi potansiyeli yüksek şirketlerin arzlarından sonra sizlere bahsetmek istediğim şirket;
#EUREN – Europen Endüstri İnşaat San. ve Tic. A.Ş.
Bu akşam ki flood'da Plastik İnşaat Malzemeleri Sektörü, Cam İşleme Sektörü, Beyaz Eşya Camı ve Mobilya Camı sektörlerinden; özellikle #SISE'nin Cam sektöründeki etkinliğinden, Camın Beyaz Eşya sektöründeki öneminden bahsedeceğim.
Umarım keyifle okursunuz.
Şirket’in faaliyet gösterdiği sektörler;
Şirket’in PVC Profil, panel, plaka, pencere ve kapı üretimiyle ilgili faaliyetleri plastik inşaat malzemeleri sektörü içerisinde ve buzdolabı, fırın camları ile birlikte mobilya camı/ayna uygulamaları ise cam sektöründe yer almaktadır.
Kredi kartı harcamalarında ise, ilk 4 ayda havayolu harcamaları geçen yıla oranla %342 artmış. Akaryakıt harcamalarının da kk harcamaları içindeki payı giderek artıyor. Tüketim arttığı için mi fiyatlar arttığı için mi onun muhasebesini size bırakıyorum.
Bugün 5 kıtada, 50’den fazla ülkede 300’e yakın müşterisi bulunan, 1.200’den fazla çalışana sahip, 502 bin m2'lik alanı ve 330 bin ton/yıl kapasitesi ile bir dünya devi olan, dünyadaki en büyük, Türkiye’deki tek akrilik elyaf üreticisi olan, özel bir kurum #AKSA
2022 yılı ilk 3 ayında %94 seviyesinde olan KKO neticesinde 281m USD ciroya ulaşılmış (Q1/2021: 179m USD ve %87 KKO) ve yüksek seviyedeki kapasitenin yılın kalan aylarında da devam etmesi beklenmekte. USD bazında hem ciroda hem Faaliyet Karında hem de Net Kar'daki büyüme müthiş.
Yurtiçi Pazar payını %78’lerden %82’lere yükselten #AKSA artan teknik tekstil talebinden ciddi ölçüde pay almakta. 2021 yılında 2.000 USD/ton civarında seyreden ACN fiyatlarının yılı bu seviyelerde tamamlaması beklenmektedir.
#TUPRS İlk çeyrekte düşük rafineri karlılığı ortamında 2.76mia TL faaliyet karı, 1.3mia TL yatırım faaliyet geliri, OPET yatırımlarından 208m TL kar ve 1.9mia TL net finansman gideri etkisiyle 896m TL dönem karı açıkladı. Marjlarda düşüş var. 2022 öngörüleri ise gayet tatminkar.
2022 yılının ilk çeyreğinde talepteki artışa paralel %85’lik KKO gerçekleştirilmiştir. Aşağıdaki tabloda görüldüğü üzere; toplam 6.3m ton ham petrol ve yarı mamul şarja verilmiş, 6m ton satılabilir ürün üretilmiş, beyaz ürün verimi ise %82,1 seviyesinde gerçekleştirilmiştir.
Yılın ilk çeyreğinde kişisel araç kullanım tercihin artmasına bağlı yüksek mobilite benzin cracklarını desteklemiştir. Benzin ve motorin taleplerinin 2019 seviyesine oldukça yaklaşmış olduğu, buna karşın jet yakıtı talebinin halen 2019 seviyesinin %20 altında olduğu görülmekte.