Nova entrega del gran Phil 🧶 sobre l’#Arqueologia!
Recordeu que els dies 9 i 10 de Juliol la @Vineaetalni 2022 organitza el primer Taller d’Arqueologia!
Al capĂtol 1 us vam explicar la importĂ ncia dels estrats per a poder fer una bona excavaciĂł arqueològica.
Avui al capĂtol 2.1 passem a una altra pregunta: què apareix a un #jaciment arqueològic #romà 🏺?
… i sovint s’enduen el protagonisme: els mosaics, les columnes, les #pintures, les #està tues, i els propis edificis solen ser el que la gent vol anar a visitar: les cases, els #temples, les termes, els #tallers, les botigues, els #amfiteatres, etc.
Tanmateix, com que la majoria de les vegades (excepte casos com Pompeia) el que queda dels edificis sĂłn les restes dels seus enderrocs, el que sovint es troba dels edificis sĂłn les primeres filades de pedra dels murs i els paviments.
@marccasellas@Calellaromana En el cas de l’arqueologia de l’Antiguitat, la cerà mica que permet datar els estrats solen ser els vasos, tant els de taula per a consumir menjars i begudes, que per la seva vistositat canviaven sovint amb diferents modes; com els utilitaris, com ara à mfores i cassoles.
@marccasellas@Calellaromana Per a l’època romana s’han pogut excavar molts d’aquests tallers cerà mics i, per tant, se saben les dates de quan es van començar a fabricar la majoria de formes de gots, plats, tasses, copes, bols, etc. i de quan es van deixar de fer.
A Catalunya, solen aparèixer restes carbonitzades de fustes i llavors, com ara als contrapesos de les premses de vi de la #villaromana del #PontdelTreball.
El proper cap de setmana dels dies 9 i 10 de Juliol podreu experimentar les sensacions d’esdevenir arqueòlegs i arqueòlogues per un dia, tot excavant un jaciment arqueològic simulat d’època romana…
Has tastat mai l’emoció de descobrir un objecte enterrat sota el pas del temps?
El 7 de Juliol de l’any 2011 les mà quines que construïen la futura estació de trens de la Sagrera van desenterrar algunes restes romanes, i des de llavors els arqueòlegs es van posar a treballar-hi.
Durant anys, la #Villaromana del #PontdelTreball ha estat investigada per moltes arqueòlogues, i se n’han descobert grans quantitats d’objectes, murs, paviments, etc.
Aquest any, la @Vineaetalni proposa a totes les famĂlies l’oportunitat d’esdevenir arqueòlegs durant un dia!
Amb el Taller d’#Arqueologia, però, no esdevindreu pas cap Indiana Jones! No haureu d’enfrontar-vos a serps ni a boles de pedra gegants, però sĂ que podreu fer una cosa molt emocionant: Excavar un jaciment romĂ .Â