Nova entrega del gran Phil 🧶 sobre l’#Arqueologia!
Recordeu que els dies 9 i 10 de Juliol la @Vineaetalni 2022 organitza el primer Taller d’Arqueologia!

Al capítol 1 us vam explicar la importància dels estrats per a poder fer una bona excavació arqueològica.
Avui al capítol 2.1 passem a una altra pregunta: què apareix a un #jaciment arqueològic #romà 🏺?

Bàsicament apareixen dos grans tipus de restes: les mòbils, majoritàriament els objectes 🏺; i les immòbils, és a dir, les #estructures 🏛️.
Les restes immòbils són les més fàcils de trobar, perquè es tracta dels murs, les #columnes, els paviments i la resta d’elements constructius dels #edificis. Per les seves dimensions no solen passar desapercebudes…
… i sovint s’enduen el protagonisme: els mosaics, les columnes, les #pintures, les #estàtues, i els propis edificis solen ser el que la gent vol anar a visitar: les cases, els #temples, les termes, els #tallers, les botigues, els #amfiteatres, etc.
Tanmateix, com que la majoria de les vegades (excepte casos com Pompeia) el que queda dels edificis sĂłn les restes dels seus enderrocs, el que sovint es troba dels edificis sĂłn les primeres filades de pedra dels murs i els paviments.
Per això els jaciments arqueològics solen tenir aquesta forma tan característica, amb les parets només marcades al terra per un parell de filades de pedres, deixant a la imaginació la resta de l’edifici: és el que queda després dels enderrocs dels edificis ( 📷 @marccasellas )
@marccasellas Una de les excepcions més interessants i també més sonades a aquest fenomen és la #villaromana del #Roser a @calellaromana, en què gràcies als estrats aportats per una riera s’han conservat murs de fins a 3 m. d’alçada, permetent així conservar portes i finestres.
@marccasellas @Calellaromana En canvi les restes mòbils, majoritàriament els objectes (tot i que elements com les estàtues estan entremig), són poc coneguts per norma general, i les úniques restes que arriben a la gent són les de més valor artístic, com ara…
@marccasellas @Calellaromana … les pròpies estàtues, les #joies, les #monedes, les #eines, les #armes i, per norma general, els objectes fets de #metall. La majoria dels objectes mòbils solen passar desapercebuts per a la majoria de la #població, i sovint són els que més sorprenen.
@marccasellas @Calellaromana Els #arqueòlegs solen classificar els objectes per materials: metalls, pedra, os, matèries orgàniques i ceràmica. Com veurem més endavant, les condicions de #conservació afecten molt, però ja avancem que la ceràmica s’endú el protagonisme a les excavacions.
@marccasellas @Calellaromana A la majoria d’excavacions arqueològiques sobre qualsevol època des dels ibers fins a l’època industrial, un % molt elevat de les restes són ceràmica: Gerros, plats, gots, #àmfores, teules, figures, etc. Fer una forma de fang i coure’l és tan senzill i barat…
@marccasellas @Calellaromana … que des de sempre ha estat el material més accessible per a fer gran quantitat de coses. De fet, literalment la majoria de la població viu en cases fetes de ceràmica, és a dir, de totxos i totxanes. És un material OMNIPRESENT.
@marccasellas @Calellaromana Per tant, la major part de la feina dels i les arqueòlogues de jaciments romans és trobar, classificar, mesurar i, sobretot, datar ceràmiques. Així com els objectes d’os poden aparèixer sovint i ser molt interessants, com ara les agulles…
@marccasellas @Calellaromana … els #daus, els botons, els aplics o les frontisses d’armariets i quaderns; i els objectes de pedra i metall com ara estàtues, eines i utensilis també; la ceràmica té una importància afegida: fa de #FÒSSIL DIRECTOR, és a dir, permet DATAR ELS ESTRATS.
@marccasellas @Calellaromana En el cas de l’arqueologia de l’Antiguitat, la ceràmica que permet datar els estrats solen ser els vasos, tant els de taula per a consumir menjars i begudes, que per la seva vistositat canviaven sovint amb diferents modes; com els utilitaris, com ara àmfores i cassoles.
@marccasellas @Calellaromana Per a l’època romana s’han pogut excavar molts d’aquests tallers ceràmics i, per tant, se saben les dates de quan es van començar a fabricar la majoria de formes de gots, plats, tasses, copes, bols, etc. i de quan es van deixar de fer.
@marccasellas @Calellaromana És més, el tipus de ceràmica de taula més fiable per a datar estrats és encara més interessant perquè, com passa avui dia amb les marques comercials, plats i copes anaven segellades amb el nom del terrisser! 

S’anomenen “Terra Sigillata”, de “sigillum”, “segell”.
@marccasellas @Calellaromana És un tipus de ceràmica molt característic, perquè és molt vermella i lluent, i les seves formes imitaven la vaixella de luxe de plata, or o bronze que utilitzaven els patricis més rics de la societat romana. Es va utilitzar des del segle I aC fins al segle VI dC.
@marccasellas @Calellaromana De terra Sigillata n’hi han també diversos tipus, però el que és important aquí és que la ceràmica és el material abundant, és un material que es pot datar per la forma, i ens permet així datar els altres objectes que apareixen al mateix estrat.
@marccasellas @Calellaromana Així com la ceràmica és molt abundant, l’altre material dels objectes que és important pel contrari són les matèries orgàniques: fusta, cistelleria, cuir, teixits… Igual com passa avui dia, una gran quantitat d’objectes quotidians estan fets d’aquest tipus de materials…
@marccasellas @Calellaromana … i en època romana també, però tenen un problema gros: no solen conservar-se. Per a conservar en bon estat matèries orgàniques es necessiten ambients espais segellats on no hi arribin les cèl·lules o els insectes que s’alimenten de les matèries orgàniques.
@marccasellas @Calellaromana Per això, quan els arqueòlegs troben restes orgàniques sovint solen alegrar-se, perquè la informació que pot sortir de les restes de fusta 🌳, cuir 🥾, teixits 🥼 o qualsevol altra matèria orgànica com el menjar 🍇 o inclús els excrements petrificats 💩 és valuosíssima.
@marccasellas @Calellaromana De fet, això és l’entrada a la @wikipedia de, literalment, un cagarro petrificat i de mida molt grossa, perquè fa 20 cm de llarg i 5 de gruix. És de l’època vikinga, i fou trobat a York: en.wikipedia.org/wiki/Lloyds_Ba…

Com veieu, Ă©s una merda molt grossa.
@marccasellas @Calellaromana @Wikipedia Per tant, la informació sobre la dieta o sobre el paisatge que pot sortir de les restes orgàniques és molt important. 

A Catalunya, solen aparèixer restes carbonitzades de fustes i llavors, com ara als contrapesos de les premses de vi de la #villaromana del #PontdelTreball.
@marccasellas @Calellaromana @Wikipedia Doncs bé, per a l’Arqueologia la importància dels objectes que es troben no és tant el seu valor artístic, que també, sinó sobretot la informació sobre el passat que puguin aportar. A la #villaromana del #PontdelTreball tothom recorda el mosaic i els caps d’estàtua…
@marccasellas @Calellaromana @Wikipedia … però troballes més importants per a conèixer el passat han passat desapercebudes, com ara la cama d’una nina articulada de joguina, les fustes dels contrapesos de les premses, les ofrenes fundacionals com ara els enterraments infantils, o unes llavors a sota el contrapès…
@marccasellas @Calellaromana @Wikipedia …d’una premsa, les eines agrícoles, les monedes, que també proporcionen datacions més exactes; les àmfores i els seus segells, etc.

Al nostre Taller d’Arqueologia excavarem un jaciment arqueològic romà simulat. Què hi trobarem? 

Inscriviu-vos per a saber-ho!

• • •

Missing some Tweet in this thread? You can try to force a refresh
 

Keep Current with Vineae et Alni ('Vinyes i Verns')

Vineae et Alni ('Vinyes i Verns') Profile picture

Stay in touch and get notified when new unrolls are available from this author!

Read all threads

This Thread may be Removed Anytime!

PDF

Twitter may remove this content at anytime! Save it as PDF for later use!

Try unrolling a thread yourself!

how to unroll video
  1. Follow @ThreadReaderApp to mention us!

  2. From a Twitter thread mention us with a keyword "unroll"
@threadreaderapp unroll

Practice here first or read more on our help page!

More from @Vineaetalni

Jun 30
El proper cap de setmana dels dies 9 i 10 de Juliol podreu experimentar les sensacions d’esdevenir arqueòlegs i arqueòlogues per un dia, tot excavant un jaciment arqueològic simulat d’època romana… Image
… però us heu preguntat mai què és tot el que troben les arqueòlogues a un jaciment romà?

Com han d’excavar el jaciment?

Quins objectes i estructures els apareixen?

Com apareixen?

Què fan amb ells?

EL GRAN PHIL 🧶 DE L’#ARQUEOLOGIA
Primer de tot, els arqueòlegs i les arqueòlogues han de saber com es van formar les capes de terra que cobreixen les restes arqueològiques.

Si mai heu fet un forat a la platja, haureu descobert que, tot sovint, a partir de certa profunditat la terra pot canviar d’aspecte:
Read 16 tweets
Jun 29
Has tastat mai l’emoció de descobrir un objecte enterrat sota el pas del temps?

El 7 de Juliol de l’any 2011 les màquines que construïen la futura estació de trens de la Sagrera van desenterrar algunes restes romanes, i des de llavors els arqueòlegs es van posar a treballar-hi. Image
Durant anys, la #Villaromana del #PontdelTreball ha estat investigada per moltes arqueòlogues, i se n’han descobert grans quantitats d’objectes, murs, paviments, etc.

Aquest any, la @Vineaetalni proposa a totes les famílies l’oportunitat d’esdevenir arqueòlegs durant un dia! ImageImage
Amb el Taller d’#Arqueologia, però, no esdevindreu pas cap Indiana Jones! No haureu d’enfrontar-vos a serps ni a boles de pedra gegants, però sí que podreu fer una cosa molt emocionant: Excavar un jaciment romà. 

Simulat, però romà. ImageImage
Read 6 tweets

Did Thread Reader help you today?

Support us! We are indie developers!


This site is made by just two indie developers on a laptop doing marketing, support and development! Read more about the story.

Become a Premium Member ($3/month or $30/year) and get exclusive features!

Become Premium

Don't want to be a Premium member but still want to support us?

Make a small donation by buying us coffee ($5) or help with server cost ($10)

Donate via Paypal

Or Donate anonymously using crypto!

Ethereum

0xfe58350B80634f60Fa6Dc149a72b4DFbc17D341E copy

Bitcoin

3ATGMxNzCUFzxpMCHL5sWSt4DVtS8UqXpi copy

Thank you for your support!

Follow Us on Twitter!

:(