#Borsa lar 1 aydır düşüyor. Düşüş bittiğinde artık yükselişin başlayacağını nasıl anlayabiliriz?
Yabancıların Follow Through Day dedikleri bir formasyon var. (#FTD)
Endekslerde FTD formasyonu gözlemlendiğinde dipten dönüldüğüne olan inanç artıyor. #xu100#endeks#viop#Bist100
Peki nedir FTD?
Endeks bir süre düştükten sonra, muhtemel dip noktasından sonra genelde 4-7 gün arasında, güçlü ve artan hacimli alım gününü FTD olarak tanımlıyorlar.
Güçlü ve artan hacim derken aranan şartlar ise şunlar;
1⃣ Kapanış bir önceki günün kapanışından en az %1.5, %2 civarında yukarıda olacak.
2⃣ Kapanış bir önceki günün yükseğinden daha yukarıda olacak.
3⃣ Hacim bir önceki günden daha yüksek olacak. (ortalama hacmin de üstünde olması daha iyi ama şart değil)
Ayrıca mum bar olarak yeşil marubozu (bullish marubozu) şeklinde bir görünüm olması oluşan dönüş algısını daha da güçlendiriyor.
Bu şartların sağlandığını gördüklerinde genel olarak endeksin döndüğüne olan inanç güçleniyor.
Bu da sonraki günlerde yeni alıcıların gelmesine yol açtığı için genelde endeks yükselişine devam ediyor.
Bist100'ün geçmiş düşüşlerinde bu şartların sağlandığı günlerden sonra ne olmuş diye bakmak istedim.
(4 -7 gün kriterini dikkate almadan)
Yükselişin devam ettiği günleri yeşil ok ile , düşüşün devam ettiği günleri kırmızı ile, yataya sararsa soru işareti ile işaretledim.
Günümüzden geçmişe doğru gidersek ;
Yükselen trendde aynı şartların gözlemlendiği günleri ise dikkate almiyoruz zira bizim icin düsüsten sonraki günler önemli.
Son 10 senede 41 kez FTD gününden sonra yükseliş devam etmis, 19 kez ise yükseliş devam etmemiş. Kırmızıların büyük bir kısmı düşüşün çok şiddetli olduğu ve gün içi tepkilerin görüldüğü zamanlar ve bir de 2018 deki sürekli düşen piyasada görülen sinyaller.
10 sene icinde sadece 2 kez sinyal gelmedigi halde dönüş olmuş.
41 yeşil ve 19 kırmızı orani , düşüşlerden sonra bu sartlari gördüğümüzde düşüşün bittiğini ummak için yeterli bir oran gibi görünüyor.
FTD günleri, zarar keslere dikkat edilerek, pozisyon almak/arttırmak için ideal günlere benziyor. Seçici davranılarak, görece güçlü olan sektör ve hisselerde alınan pozisyondan kar etme ihtmalinin zarar etme ihtimaline göre bir hayli yüksek oldugunu düsünüyorum.
Bu formasyona, bahsedilen koşullarla, genelde endekslerde bakıyorlar. Zira hisseler daha oynak ve bir gün ciddi alım olan bir hisse aynı kurum veya farklı satıcılar tarafından diğer gün ciddi satış yiyebiliyor.
Bu sebeple hisselere bakarken yukarıdaki şartları daha ağırlaştırıyorlar, mesela en az %2- 2.5 gibi bir yükseliş olup olmadığına, hacmin ortalamanın da üzerinde olup olmadığına, kapanışın önceki bir kaç günün üzerinde olup olmadığına bakıyorlar.
Son olarak #bist100 endekste 8 haziranda başlayan düşüşte henüz bu şartları sağlayan bir mum oluşmamış.
HSBC geçen günlerde 2. çeyrek tahminlerini açıkladı. Buna göre bir kaç şirketin getirecegi kar ve ciroyu grafik üzerinde görmek istedim.
⬇️ #borsa#xu100
#Toaso net kar YTD 2,7 milyar ve ciro da 26 milyar gibi görünüyor tahmine göre.
Ek olarak #BOFA 9 hazirandan beri genel olarak hisse de alımda.
Borsa ile ilgili yazılan bir çok kitapta, paylaşımda, videoda orta uzun vade yatırımcılar icin en güzel kazanç yolunun doğru hisseyi doğru zamanda alıp, sıkıca, uzun süre elde tutmaktan geçtiğini söylüyorlar. #borsa#bist100#endeks#uzunvade
Genelde günlük veya kısa vade al sat (trade) yapmayan bu yatırımcılar, doğru hisseyi doğru zamanda alıp , hisse yükseldikce ellerinde de tutarak harika getiriler elde etmişler. ( ingilizce olarak “Buy right, sit tight” seklinde ifade ediliyor).
Bu bilgiselde orta uzun vade yatırımcılar icin doğru hisse secim kriterleri ve doğru alım zamanları hakkında düşündüklerimi paylaşmak istiyorum. Öncelikle belirtmem gerekir ki hisse alım ve satımı aslında bir ihtimaller / olasılıklar seçimidir.
2022/03 sonrası güncel takip listem.
AL SAT tavsiyesi DEĞİLDİR!
Her hisse her yerden alınmaz!
Uzunlar özellikle düzeltmelerde düzenli toplanabilir.
Ben uzun vadeci değilim, bilanço, teknik ve trende göre hareket eden kısa - orta vade al satçıyım #XU100#BIST100#ENDEKS#BORSA
Bir önceki listemden #TCELL , #DEVA ve #CIMSA 'yı cıkardım.
TCELL ve DEVA telekom ve saglık sektöründe olmaları, 2022 de sektörlerinin reel enflasyon kadar büyümeyi yakalayamama ihtimali, son bilançolarini beğenmemem ve düşük performansları sebebi ile listeden cıkardım. ⬇️
#CIMSA ise yurtici yerine yurtdışında büyüme gibi güzel bir strateji uygulamakla beraber yatırımların bilancoya nasıl ve ne zaman yansıyacagını bilmedigim, şirketi yeterince iyi tanıyacak kadar da vakit ayıramadıgım için cıkardım.⬇️
Büyüme hisseleri tahminleri arasında #ARDYZ ismi sıkca geçti. Açıkcası her ne kadar halka arzına katılmış ve erkenden de çıkmış birisi olsam da firmayı pek tanımıyorum. Dolayısı ile büyüme potansiyeli üzerine biraz araştırma gereği hissettim.
Bunun haricinde gördüğüm firmanın Hacettepe Teknokent'te olması sebebiyle 2023 e kadar çeşitli teşviklerden faydalandığı. Yazılım ve sistem çözümleri geliştiren şirketin, yazılım, donanım, danışmanlık, anahtar teslim sistem entegrasyon projeleri ana faaliyetleri.
1⃣ Gecen sene (2019) mart-haziran arasinda bir süre vadeli piyasalarda gün içi al sat yapma (daytrade) imkanı buldum. Mart-haziran arasindaki 4 aylık bu süreçteki tecrübelerimi paylaşmak istiyorum. #borsa#viop#endeks#bist100
2⃣ Öncelikle en son söyleyeceğimi başta söyleyeyim;
Viop’ta daytrade ile sürdürülebilir bir şekilde kazanmanın bir yöntemini ben bulamadım, gün içi nerdeyse rastgele bir hareket (random) var, üstelik yaşanan stres de cabası. Bu sebeple daytrade'i kimseye tavsiye etmiyorum.
3⃣ Peki bu 4 ay nasil geçmişti;
Mart ayında, temel indikatörlerden olan RSI , momentum gibi indikatörlere göre aşırı satılmışları AL, aşırı alınmışları da SAT şeklinde bir strateji uygulamaya karar verdim. Yaptıgım backtestler aslında kar etmiyordu.