1⃣ #dolar#DolarTL#bist#bist100 "decade" ingilizce bi tabir.. "ON YIL" olarak tercüme ediliyor sanırım.. ama sanki Tam karşılamıyor.. Biz nasıl "asır" dediğimizde, yüz yıl anlıyor ve zaman zaman kullanıyorsak, bildiğim kadarıyla yabancılar da, "decade" çok sık kullanabiliyorlar
2⃣ Her "decade"in kendine ait özellikleri olabiliyor.. Müzik, sanat, popüler kültür, moda vesaire her "decade" de değişebiliyor.. Bi "decade" moda olan bişi, bi sonraki "decade" terk edilebiliyor.. (90ların çocukları, kartlarla oynuyordu, 2000'lerin çocuklarında, yok oldu galiba)
3⃣ ya da bir "decade" içinde sadece hayal olan veya var olmayan bişi, bir sonraki "decade" çoğunluğun bir numaralı gündemi olabiliyor (2000'lerde #cryptocurrencies olmaması, ama 2010'larda büyük ilgi görmesi gibi) falan filan..
4⃣ Finansal Piyasalarda da, zaman zaman "decade" "decade" ayrışımları, gözleyebiliyoruz.. örneğin DolarBazındaEndeks grafiğini ele alalım.. (siz de lütfen dikkatle inceleyin..)
5⃣ Siz de dikkatle incelediğinizde göreceksiniz ki; 2001-2003 dibinden 2010-2013 tepesine olan, İKİ ÖNCEKİ "decade"de, DolarBazındaEndeks, günlük, haftalık düşüşler olsa da, genelde yükseliyor idi.. Yani, Endeks, DolarBazında değer kazanıyor idi..
6⃣ temel arka planda yaşananları bir tarafa bırakacak olursak, o decade'de MODA olan şey, TL varlıkları satın almaktı.. (grafikte haliyle sadece hisse senedi endeksini görüyoruz, TL Varlık derken, hisse senetleri endeksi kast edilmiştir..)
7⃣ O yıllarda, Dövizle borçlanıp ev araba gayrımenkul vesaire alan, bir hayli fazla idi.. Bankalar, sendikasyon kredileri alıyor ve döviz kredileri büyük talep görüyordu.. Döviz kredisi ile mal almak, TL bazında kazanıp, sonra da döviz kredisini ödemek, genel bir yaklaşım olmuştu
8⃣ Hisse senedi taşıyanlar, hem TL, hem döviz bazında kar ediyordu.. yani iki "decade" önce, tüm katılımcılar, hemen herkes, kendilerince süper birer borsacı idi.. Öyle ya, Borsada her düşüş alım fırsatı idi.. Bekleyene, sabredene "ekmek" vardı.. vesaire..
8⃣ O söz konusu "decade"in başında TRADE etmeye başlayan nesil, o decade içinde, çok şanslı idi.. Kazanç, göz kamaştırıcı, baş döndürücü idi.. Hemen herkes, "ben oldum" havasına bürünmüştü.. Psikoloji; "dövizden uzak dur, hisse senedi al tut kazan" şeklindeydi..
9⃣ Oysa ki, 2013Mayısında bir önceki tepe yakalanamamış, geçilememiş ve trend tehlikeye girmiş sonra da artık trend tamamlanmıştı.. Bu durum, grafiklerde, açık ve net gözlenebiliyordu..
1⃣0⃣ Ancak DolarBazındaEndeksde düşüş başladığında dahi, geçmiş "decade"in yarattığı o psikoloji, kolay kolay kırılamıyordu.. Bir çok kişi hala aynı psikoloji ile, düşüşleri alım fırsatı gibi gördü.. Dövizdeki artışı da, pek umursamadı..
1⃣1⃣ (Hatta bu umursamamazlık, 2018 yılı Ağustos ayında, kur ilk kez 5.00 seviyesine ulaşıp aşana kadar da, genel anlamda devam etti.. Sonra da malum kur, panikle bir kaç gün içinde, 5.00den 7.00li seviyelere ulaştı vesaire..)
1⃣2⃣ grafiği bir kez daha paylaşayım : Görüldüğü gibi, sonraki decade'de, dolarbazındaendeksin, nasıl değer kaybettiği görülmektedir.. (Yani 2010-2013 tepesinden 2020-2021 dibine olan dönem..)
1⃣3⃣ söz konusu bu döneme baktığımızda ise, MODA, TürkVarlıkları sat, Döviz al şeklinde gelişmiş.. Öyle ya, hisse senetleri günlük, haftalık, aylık olarak, bir süre yükselişler gösterdiyse de, Dolar Bazında, genelde hep kaybettirmiş.. DolarTL artışını yakalayamamış ve sonuç.....
1⃣4⃣ 2010-2013, 2020-2021 dönemi içinde trade'e başlayanlar da, son decade içinde, hep bunu görmüş.. Psikoloji, "döviz al tut abi, hisse senedine bulaşılmaz abi" olmuş.. Ee bunun böyle olması doğal tabii.. İnsan koca bi decade ne görürse o psikolojiye girer, normaldir..
1⃣5⃣ Lafı fazla uzatmayayım.. Son iki decade içinde biri olumlu, biri olumsuz, iki farklı decade gözlemliyoruz.. Önümüzdeki decade acaba nasıl bir decade olacak? 🤔
1⃣6⃣ Geleceği bilemeyiz ancak, Teknik Analiz disiplini içinde, rakamsal şartlara bağlı olarak, çeşitli projeksiyonlar(öngörülerde) bulunmamız mümkün.. Yılın hemen hemen başından beri, paylaşımlarımda, genelde olumlu tarafta kalmamın nedeni şu :
1⃣7⃣ 2010-2013 tepesinden 2020-2021 dibine yaşanan düşüş trendi, bir İHTİMAL olarak, tamamlanmış ve veya tamamlanmakta olabilir🤔 düşüncesindeyim.. Yani hisse senedi sat döviz al ya da sadece dövizde kal modası, geçmiş olabilir diye düşünüyorum.. (Sene başından beri)
1⃣8⃣ Bunu da, dolarbazındaendeks grafiği üzerinde teknik olarak gözlemlediğim, ikili dip yapma İHTİMALİ'ne/OLASILIĞI'na, VE, 2021 Aralık dibi sonrası, yükselen tepe ve yükselen diplere, bakarak, söylüyorum.. (bkz: geçmiş ilgili tivitler)
1⃣9⃣ Temel arka planda var olan, dost ve arkadaşlarımın sıklıkla dile getirdiği RİSK faktörlerinin, elbette sade bir vatandaş olarak farkındayım ancak, grafikler de, iyi kötü bir gözlemci olarak gördüğümü de, paylaşmak durumundayım..
2⃣0⃣ Ve elbette, Finansal Piyasalar DİNAMİKDİR.. Piyasa Fiyatı, bağlı olduğum teknik analiz disiplini içinde kullandığım, tek VERİDİR.. Her gün yeni bir veri oluşur, grafikte yerini alır.. Her bir projeksiyon, her bir veri oluştukça, yeniden revize edilebilir..
2⃣1⃣ Yani, bu İHTİMAL, rakamsal şartlara bağlıdır.. Stop Loss olarak izlenen destek seviyeleri kırılmadıkÇA, ve, direnç olarak gözlenen seviyeler, aşıldıkÇA gibi (Aksi durumda öngörü, revize edilir) (bölüm1 sonu.. fırsatım olursa, buradan devam edeceğim..) Bilginize,svgler,syglar
• • •
Missing some Tweet in this thread? You can try to
force a refresh
#xu100#bist100 (1) Tahvil Faizlerindeki olası düşüşün, Hisse Senetleri piyasasını, olumlu yönde etkileyeceği düşünülür.. Zaten DolarBazındaEndeks grafiğini ve üzerine düşüncelerimi, paylaşıyordum.. (bkz:geçmiş ilgili tivitler) Çok kabaca; her iki grafik de,
(2) yani tahvil faiz oranı grafiği ve dolarbazındaendeks grafiği, teknik olarak örtüşmekte, (tepe ve dip oluşumları açısından) ve her 2 grafik, geleceğe dair BENZER OLUMLU GÖRÜNTÜYÜ vermektedir.. (elbette SL seviyelerine riayet etme şartı ile)
(3) Peki bu olumluluk nasıl oluyor da oluyor? Bunu satır aralarında sene başından itibaren hep vurgulamaya çalıştım : Her iki piyasayı da bozan, en önemli etken, sıcak para çıkışı idi (bence)..
9Şubattan bugüne, herhangi bi değişim olmadığı, "son ilgili paylaşımda belirtilen sınırlar içinde" olduğu için, herhangi bir, yeni paylaşımda bulunma gereği duymamıştım.. 1⃣
2⃣ 9şubat günü, son ilgili paylaşımda belirtilen yatay sınırlar içinde iken, 24Şubat günü Rusya'nın Ukrayna saldırısı başlaması ile (olağan üstü gelişme) doğal olarak yatay üst çizgi aşılmış, ancak yine de son ilgili paylaşımda belirtilen sınırlar içinde hareket etmiş durumdadır
3⃣ son ilgili paylaşımdan bu yana geçen sürede de en yüksek 11Mart günü 14.9972 değeri görülmüştür (ki bu da son ilgili paylaşımda belirtilen sınırlar içindedir) Dolayısıyla 9Şubattan bu yana görüş değiştirmek için bir neden oluşmamıştır düşüncesindeyim..
1- Buradan devam edelim (alttaki her bir tivitten sonra, tarih ve seviye ile belirtilen hareketleri, bu grafik üzerinde de gözle takip etmeniz, faydalı olacaktır diye düşünüyorum) :
2- Tarih 21Kasım2019, #Dolar , ÜÇGEN formasyonu alt çizgisine son kez 5.6825 seviyesinde temas edip, aynen beklendiği gibi, yukarı doğru yönlenmiş ve bu yükseliş ile, 6Kasım2020 de 8.5832 fiyat tepesine ulaşmıştı..
3- Tarih 6 Kasım2020, #Dolar 8.5832 fiyat seviyesinde.. Bu tarih ve fiyat seviyesinden itibaren, aynen beklendiği gibi, aşağı yönde bir gerileme süreci içine girmiş ve bu düşüş 16Şubat2021 tarihinde 6.8977 seviyesine kadar devam etmişti..
#DolarTL konusunda MAALESEF toplumda büyük bi ayrışma var.. Temel veya Teknik Analize dayalı, yükseleceği yönünde bi beklenti ortaya koysan, hemen "şucu bucu" ilan edilirsin.. Aynı şekilde eğer düşeceği yönünde bi beklenti ortaya koysan da "işbirlikçi yalaka" ilan edilirsin..1⃣
2⃣ Her iki cenahtan da "troller", saldırmak için, hazır kıta bekliyorlar.. Bu arada, her iki cenahta da, finansal okur yazarlık, MAALESEF arzu edilen düzeyde değil.. Hal böyle olunca da, yorum yapmak/paylaşmak, her geçen gün, daha da zorlaşıyor..
3⃣ Bi yandan TABLO bu.. Ancak bi yandan da, TEVECCÜH GÖSTERİP takip eden, bırakın ne olacağını, bu volatilide(oynaklıkta), gerçekten ne olduğunu anlamaya çalışan, TEKNİK ANALİZ açısından durum değerlendirmesini merak eden arkadaşlar/dostlar var.. Paylaşım yapmadan da olmuyor..
#dolartl#dolar Tarih 20Aralık2021 saat 23:15 kur 13.40.. Gün içinde en yüksek 18.3674 en düşük 12.4997 görüldü (Matriks verilerine göre..) YANİ, 85 Milyonluk ülkenin parası, bi gün içinde %30 oynadı.. Ve siz, (haklı olarak) yorum bekliyorsunuz.. 1⃣
2⃣ bir gün içinde, (ki aslında tam bi gün içinde bile değil, saatler içinde diyelim) %30 oynayan bi finansal ürün için yorum yapmak/yapabilmek, takdir edersiniz ki çok zor☺️ Üstelik, "olan oldu alan aldı satan sattı" gibi bi durum da var ayrıca.. Üzerine sadece geyik🙃yapılabilir
3⃣ Yani bi kez daha belirteyim, zaten olan oldu, alan aldı satan sattı.. Kar eden etti, zarar eden etti.. Bundan sonrası anca, "DolarTL de sahi ne oldu?" onu anlamaya yönelik bir sohbet olabilir sadece (bence tabi.. ben kendi bakışımı söylüyorum).. :
4⃣3⃣ Önceki maddelerde anlattığım gibi Döviz, 2008 Ocak ayından itibaren başlayan, 2013 yılı Mayıs ayında, bernankenin açıklamaları ile ivmelenen, Sıcak Para çıkışı ile birlikte, taa 2021 Eylül ayında, 9lu rakamlara kadar yükseldi..
4⃣4⃣ Bu süreçte Devlet, serbest dalgalı kur rejiminin bir gereği olarak, çok aşırı müdahil olmadı ve sırf SICAK PARAYI ülkede tutacağım diye aşırı yüksek faizler vermedi.. Genelde enflasyon rakamlarının bi kaç puan üstü vererek ILIMLI diyebileceğimiz bi faiz politikası izledi