Sotiropoulos Profile picture
Aug 25 24 tweets 4 min read
Για τον Κώστα Ταχτσή και τον σαν σήμερα θάνατο του το 1988 προτείνω να ακούσετε την καταπληκτική σειρά ποντκαστ που επιμελήθηκε και παρουσιάζει η @k_bakogianni με τίτλο «Ποιός σκότωσε τον Κώστα Ταχτση;» #poiosskotosetontaxtsi
Είναι η μεγαλύτερη και πιο σοβαρή έρευνα που έχει γίνει για το θέμα αυτό και εξετάζει τα επικρατέστερα σενάρια μιλώντας με όλους τους ανθρώπους που δέχτηκαν να της μιλήσουν για το θεμα (μέχρι και το «τεκνό του Ταχτσή» που δεν ήταν όμως εραστης!).
Σύμφωνα με την ιατροδικαστική έκθεση, ο θάνατος του Ταχτσή προήλθε από στραγγαλισμό, δηλαδή κάποιος τον σκότωσε με τα χέρια πιάνοντας τον απο τον λαιμό, από άτομο που ήξερε πολύ καλά πως να σκοτώσει με αυτόν τον τρόπο.
Υπήρχαν δηλαδή ίχνη στον λαιμό του νεκρού που δεν επιτρέπουν άλλες εικασίες, όπως περί πνιγμού κατά τη διάρκεια του σεξ και του σχετικού λαϊκού και ομοφοβικού θρύλου ότι πνίγηκε από σπέρμα.
Θυμάμαι όταν είχα διαβάσει «Το φοβερό βήμα» μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση πόσο αντίθετος ήταν στην ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα, την οργάνωση της σε συλλογικότητα και τις διεκδικήσεις της εποχής ο Κώστας Ταχτσής.
Είχε αρθρογραφήσει έντονα κατά της συλλογικότητας, κατήγγειλε τον αγώνα για τα δικαιώματα ως «συνδικαλισμό του κώλου», είχε έρθει σε μεγάλη σύγκρουση με σημαντικούς ακτιβιστές της εποχής όπως ο Ανδρέας Βελισσαρόπουλος.
Όλα αυτά τα έχει γράψει και ο Λουκάς Θεοδωρακόπουλος στο πολύ ενδιαφέρον έργο του «ΑΜΦΙ και απελευθέρωση» που θα βρείτε στο βιβλιοπωλείο Πολύχρωμος Πλανήτης.
Αυτό που τον ενοχλούσε ήταν η εσωτερικευμένη τρανσφοβία του, επειδή τότε στην πρωτοπορία του κινήματος βρίσκονταν βέβαια οι τρανς ακτιβίστριες. Έλεγε ας πούμε, ότι δεν μπορεί ένα δεκαπεντάχρονο ανιδιοτελές γκέι παιδί να εκπροσωπείται από μια «πουτάνα της Συγγρού».
Μου κάνει εντύπωση που αποσιωπάται αυτή η ιδιαίτερα αρνητική επίδραση του Ταχτσή στην εξέλιξη της συλλογικότητας και της οργάνωσης των αγώνων της εποχής εκείνης
που ήταν και μια θεοσκότεινη περίοδος ακραίας κρατικής βίας, στιγματισμού των λοατκι ατόμων λόγω του HIV και γενικά μια περίοδος που μια προσωπικότητα σαν τον Ταχτσή θα είχε συμβάλλει τα μέγιστα αν στρατευόταν με τις κινητοποιήσεις αυτού του χώρου.
Ή τουλάχιστον αν δεν στεκόταν απέναντι.
Δεν πρέπει να τα ξεχνάμε αυτά τα ακραία αρνητικά στοιχεία λόγω του βίαιου και ανεξιχνίαστου θανάτου του Ταχτσή. Η @k_bakogianni δεν τα έχει αναδείξει στο ποντκαστ γιατί το θέμα της είναι άλλο: μήπως οι προκαταλήψεις της δεκαετίας του 1980
ήταν εκείνες που οδήγησαν γρήγορα την αστυνομία να κλείσουν τον φάκελο με το ομοφοβικό σκεπτικό ότι ήταν απλά ένα εκδιδόμενο άτομο.
Δύο πράγματα που μου έκαναν επίσης εντύπωση από το ποντκαστ: εκείνο το βράδυ που έγινε το έγκλημα, ο δράστης αφαίρεσε μια συσκευή βίντεο από το σπίτι του Ταχτσή. Η συσκευή αυτή εκείνα τα χρόνια είναι ένα bar code που αναγραφόταν και στην απόδειξη λιανικής πωλήσεως.
Ο εξαδελφος του Ταχτσή που του είχε κάνει δώρο την συσκευή είχε κρατήσει την απόδειξη και την έδωσε στην αστυνομία. Επομένως η αστυνομία αν έψαχνε στις πίατσες των κλεπταποδόχων, έχοντας το bar code θα μπορούσε να βρει το βίντεο του Ταχτσή
και φτάσει μέχρι και στον κλέφτη του άρα μέχρι και στον δολοφόνο.
Αντί όμως η αστυνομία να διεξάγει με μυστικότητα την σχετική έρευνα, έδωσε στη δημοσιότητα το bar code, το οποίο δημοσιεύθηκε στις εφημερίδες με το σκεπτικό μήπως κάποιος έτσι εντοπίσει το βίντεο.
Ολέθριο λάθος, φυσικά αφού με αυτό τον τρόπο οι δράστες εξαφάνισαν το βίντεο καθώς ήξεραν ότι από αυτό τους έψαχναν.
Το άλλο στοιχείο που μου άρεσε ήταν το κομμένο πεπόνι στην κουζίνα του Ταχτσή. Σύμφωνα με καθηγητή εγκληματολογίας, αυτό το κομμένο πεπόνι θα μπορούσε να ήταν μια υπογραφή του δολοφόνου προς τον ηθικό αυτουργό,
μια προσυμφωνημένη συνθηματική πράξη για να επιβεβαιωθεί ότι πραγματι αυτός εκτέλεσε το συμβόλαιο θανάτου! Θα μπορούσε όμως να είναι απλά κι ένα πεπόνι που είχε κόψει το θύμα για να το φάει πριν γίνει το έγκλημα.
Η πιο ποιητική είναι η εκδοχή του Γιάννη Πανουση: αφού έχουν περάσει τόσα χρόνια ποιος ήταν ταχα αυτό το ισχυρό πρόσωπο που κατάφερε τόσες δεκαετίες να αποκρύψει ότι οργάνωσε την δολοφονία Ταχτσή χωρίς να διαρρεύσει απολύτως τίποτε;
Κατά τον Πανούση ο ίδιος σκηνοθέτησε τον θάνατο του με έναν (πληρωμένο ; ) δολοφόνο, γιατί έτσι ήθελε να πεθάνει. Κάτι τέτοιο συνδυάζεται κάπως με τον πρόλογο που έγραψε ο ίδιος στο Φοβερό Βήμα, γράφοντας για το ενδιαφέρον ενός συγγραφέα να τον τελειώσει ένας ωραίος εραστης κτλ
Άλλωστε ο ίδιος ο Ταχτσής είχε πει στην εκδότρια του Μαγδα Κοτζιά ότι μόλις εκδοθεί αυτό το βιβλίο θα πρέπει να εξαφανιστεί!
Έχω την αίσθηση ότι κάποτε θα μάθουμε την αλήθεια. Ίσως όταν βρεθεί η περίφημη ζώνη που χρησιμοποιούσε ο Ταχτσής ως εργάτης του σεξ για να αποκρύπτει το πέος του, ένα αντικείμενο που δεν βρέθηκε ποτέ στα πράγματα του σπιτιού του.

• • •

Missing some Tweet in this thread? You can try to force a refresh
 

Keep Current with Sotiropoulos

Sotiropoulos Profile picture

Stay in touch and get notified when new unrolls are available from this author!

Read all threads

This Thread may be Removed Anytime!

PDF

Twitter may remove this content at anytime! Save it as PDF for later use!

Try unrolling a thread yourself!

how to unroll video
  1. Follow @ThreadReaderApp to mention us!

  2. From a Twitter thread mention us with a keyword "unroll"
@threadreaderapp unroll

Practice here first or read more on our help page!

More from @Sotiropoulos

Aug 25
Με ιδιαίτερη ικανοποίηση ενημερώνω ότι η Αρχή Προστασίας Δεδομένων εμμένει με την Γνωμοδότηση 2/2022 που δημοσίευσε σήμερα ότι το Υπουργείο Παιδείας δεν πρέπει να συλλέγει δεδομένα "θρησκευτικής συνείδησης" για την απαλλαγή των μαθητών από το μάθημα των θρησκευτικών. #thread
Μετά την απόφαση 1748/2022 της Ολομέλειας του ΣτΕ που εκπροσωπήσαμε επιτυχώς γονείς και μαθητές και με την οποία ακυρώθηκε η Υπουργική Απόφαση απαλλαγής από το μάθημα, επειδή δεν είχε ζητήσει το Υπουργείο την Γνώμη της Αρχής, η Αρχή εξέδωσε κατόπιν αιτήματος την εν λόγω Γνώμη
Συγκεκριμένα, το Υπουργείο Παιδείας υπέβαλε εκ νέου σχέδιο υπουργικής απόφασης στην Αρχή, η οποία και γνωμοδότησε ότι κακώς στο σχέδιο αυτό υπάρχει η υποχρέωση γονέων να υποβάλλουν δήλωση ότι για λόγους "θρησκευτικής συνείδησης" το παιδί τους θα απαλλαγεί από τα θρησκευτικά.
Read 52 tweets
Aug 24
«Απόρρητα» εξ ορισμού σε δημόσιες διαδικασίες πλέον δεν υπάρχουν και όποιος νόμος προβλέπει τέτοια απόρρητα a priori και χωρίς εξαιρέσεις είναι απλά αντίθετος στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. #επισυνδεση #Βουλή #υποκλοπές
Ας μη διαμαρτύρεται ο πρόεδρος της Βουλής, ως θεματοφύλακας ενός «απορρήτου» που αφορά μια συνεδρίαση επιτροπής μελών της εθνικής αντ/πείας: έπρεπε να γνωρίζει ότι στην εποχή μας η τεχνολογία, αλλά και η νομολογία δεν επιτρέπουν τέτοιες παλαιολιθικές αξιώσεις. Είναι και νομικός!
Ναι, ο Κανονισμός της Βουλής προβλέπει το απόρρητο της συνεδρίασης της Επιτροπής.
Read 7 tweets
Aug 24
Ο Απόστολος Δοξιάδης χαρακτηρίζει "wonder" ότι στην δημοκρατία κάθε άτομο επιτρέπεται να επιτίθεται δημόσια στην δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση. Όλος ο υπόλοιπος κοσμος θα το χαρακτήριζε ένα από τα αυτονόητα της δημοκρατίας.
Ο Απόστολος Δοξιάδης θεωρεί όμως ότι κάθε τέτοια επίθεση δεν εμπεριέχει, με κάποιον μαγικό τρόπο και το συστατικό της αλήθειας. Όλος ο υπόλοιπος κόσμος γνωρίζει ότι η "αλήθεια" αφορά πραγματικά περιστατικά,
δηλαδή γεγονότα που είτε συνέβησαν είτε όχι, ενώ μια επιθετική γνώμη για την κυβέρνηση δεν επιδέχεται "επιβεβαίωσης" ή όχι: είναι απλά μια επιθετική γνώμη. Δεν υπάρχουν "λάθος γνώμες", όπως έλεγε, μεταξύ πολλών άλλων τετριμμένων, ο Σταύρος Τσακυράκης.
Read 10 tweets
Jul 15
Βγαίνει σήμερα ένας πρώην Αρεοπαγίτης στα "ΝΕΑ" και γράφει ως guest ένα άρθρο που ξεκινάει με την φράση "ως γνωστόν το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ έκρινε ότι η άμβλωση είναι παράνομη". #fakenews #humanrights #abortion #justice
Όχι, δεν έκρινε καθόλου αυτό. Είναι θλιβερό ανώτατοι δικαστές (η ιδιότητα είναι ισόβια κατά το σύνταγμα) να σχολιάζουν δημόσια τις δικαστικές αποφάσεις ανώτατων δικαστηρίων και να μην τις έχουν διαβάσει καν ή να μην τις έχουν κατανοήσει αν τις έχουν διαβάσει.
Το άρθρο του κ. Λυμπερόπουλου ξεκινάει με το "καλημέρα" με κραυγαλέα ανακρίβεια. Ουδέποτε έκρινε το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ ότι η άμβλωση είναι παράνομη.
Read 17 tweets
Jul 13
Έχοντας παρακολουθήσει την δίκη στην υπόθεση Λιγνάδη από την πρώτη μέρα, μέσα από την ίδια την δικαστική αίθουσα, έχω διαμορφώσει μια πολυ σαφή εικόνα για την απόφαση του δικαστηρίου σε όλα τα επίπεδα της.
Θα μπορούσα να γράψω παρά πολλά και αναλυτικά για το θέμα αυτό, όμως αυτο που προέχει είναι να διαβάσουμε το ίδιο το κείμενο της δικαστικής απόφασης.
Τα νομικά θέματα που έχουν τεθεί είναι εξαιρετικά σύνθετα, με κορωνίδα το θέμα της επιμέτρησης αλλά και της αναστολής της ποινης με βάση τον παλιό ΠΚ και τον νέο ΚΠΔ.
Read 6 tweets
Jul 12
Αν δεν εκδώσει το Υπουργείο Παιδείας νέα υπουργική απόφαση για την απαλλαγή των μαθητών από το μάθημα των θρησκευτικών τώρα που το ΣτΕ τους ακύρωσε και την περσινή …
…θα εκδώσει το δικηγορικό μας γραφείο μια γνωμοδότηση για τον σύννομο τρόπο με τον οποίο θα πρεπει: α) οι γονείς να υποβάλουν τις δηλώσεις απαλλαγής και β) τα σχολεία - με άμεση εφαρμογή του άρθρου 13 του Συντάγματος (όπως έλεγε και το ΣτΕ επι εγκυκλίου Λοβέρδου)
- να απαλλάσσουν τους ενδιαφερόμενους ανεξαρτήτως θρησκευτικής ή άλλης συνείδησης.
Read 4 tweets

Did Thread Reader help you today?

Support us! We are indie developers!


This site is made by just two indie developers on a laptop doing marketing, support and development! Read more about the story.

Become a Premium Member ($3/month or $30/year) and get exclusive features!

Become Premium

Don't want to be a Premium member but still want to support us?

Make a small donation by buying us coffee ($5) or help with server cost ($10)

Donate via Paypal

Or Donate anonymously using crypto!

Ethereum

0xfe58350B80634f60Fa6Dc149a72b4DFbc17D341E copy

Bitcoin

3ATGMxNzCUFzxpMCHL5sWSt4DVtS8UqXpi copy

Thank you for your support!

Follow Us on Twitter!

:(