Ole Ryborg Profile picture
Sep 11 34 tweets 6 min read
I dag er der valg i Sverige. På en del områder ligner Danmark og Sverige hinanden politisk. Men faktisk er der mange store forskelle. For at fordrive ventetiden indtil valglokalerne lukker i aften, så kommer her lidt funfacts om det svenske valg. #svpol #dkpol #eudk
Dagen i dag bliver ikke dagen, hvor alle svenskerne strømmer til valglokalerne. For næsten halvdelen af svenskerne har allerede været der. I Sverige "förtidsröstar" man i stor stil. Vurderingen er at knap halvdelen af svenskerne allerede har stemt.
Det forhold, at så mange svenskere stemmer inden valgdagen betyder også, at den sidste uges mange debatter i radio og tv får mindre betydning, da en stor del af vælgerne allerede har afgivet deres kryds.
Partilederdebatter er en stor del af den svenske valgkamp. I Danmark er den slags overladt til DR og TV2. Sådan er det ikke i Sverige, hvor der udover partilederdebatter på tv også har været partileder debatter i radioen og på flere avisers egne tv-kanaler.
Målinger viser, at omkring en tredjedel af de svenske vælgere først bestemmer sig den sidste uge. Det kunne umiddelbart ligne et stort vælgerhav at fiske i. Men sandheden er, at kun en lille del af dem faktisk vælger et andet parti end det de hælder imod.
Alle målinger viser, at der meget tæt løb mellem de to blokke. Der skal 175 mandater til for at få et flertal i Riksdagen. Og i tiden op til valget har der været flere målinger som peger på et valgresultat med 175 stemmer til den ene blok og 174 til den anden.
Der er fire partier i hver af de to blokke og fælles for de to politiske blokke er, at det med et meget snævert flertal for en blok vil blive meget svært at regere Sverige.
De fire partier i den rød-grønne blok er Socialdemokratiet, miljøpartiet, Vänsterpartiet og det borgerlige liberale parti Centerpartiet.
Specielt Centerpartiet og Vänsterpartiet står meget langt fra hinanden politisk.
Hvor Vänsterpartiet tidligere har været et lidt besværligt men alligevel loyalt støtteparti til Socialdemokratiet, så har Vänsterpartiet under den nye leder Nooshi Dagostar, været noget af en mundfuld for den socialdemokratiske regering og mindre loyal mod "blokken".
Den store udfordring i den rød-grønne blok er at enes om en fælles politik og finanslov som både Vänsterpartiet og Centerpartiet kan bakke op om.
Centerpartiet er et borgerligt parti. Partiets syn på Sverigedemokraterne på den yderste højrefløj betyder, at nogle i Danmark sammenligner Centerpartiet med de radikale i Danmark. Men der er også store forskelle. Centerpartiet er landmændene og skovejernes parti i Sverige.
Centerpartiet er partiet med størst fokus på landområderne. Og i modsætning til Danmark, så er Sverige faktisk så stort et land, at det giver mening at tale om udkantsområder.
Og så er Centerpartiet faktisk Sveriges mest velhavende parti med flest penge i "partikassen".
Den borgerlige blok består også af fire partier. Moderaterna (konservative), kristdemokraterne, Liberalerna (tidligere Folkpartiet) og Sverigedemokraterna.
I løbet af valgkampen har der der været en del snak om, hvad man egentlig skal kalde de fire partier og om de overhovedet kan karakteriseres som samlet blok.
Fælles for de fire partier er frem for alt det, at de vil pege på Moderaternas leder, Ulf Kristersson som statsminister.
På nogle af valgkampens vigtigste emner: Lov og orden og f.eks. energi og atomkraft, så er de fire partier enige om nogle overordnede politiske løfter. F.eks. lyder et slagord, at der skal indføres "danske straffe" for kriminalitet.
Men på andre områder er det svært at se de fire partier som en fælles blok og et samlet politisk alternativ.
Under valgkampen har Liberalerna sagt, at de ikke indgår i en alliance med Sverigedemokraterna. Og Sverigedemokraterna har kritiseret Liberalerna.
Problemet med at få de fire partier til at ligne et samlet alternativ kan ses i, at de ikke er i stand til at finde en fælles betegnelse for den borgerlige blok. I stedet kalder Moderaternas partileder, Ulf Kristersson, konsekvent blokken for:
"Vi på min sida i politiken".
Hvis de borgerlige vinder valget, så vil de formentlig forholdsvis hurtigt kunne danne en regering. For de er enige om statsministerkandidat og en politisk retning for Sverige.
Men det store spørgsmål er om en snæver regering under Ulf Kristersson kan lave en finanslov.
Fælles for de fire borgerlige partier er, at de er enige om en række politikker som alle koster penge. El-regningen skal ned. Der skal bygges a-kraft. Flere penge til politi og militær. Flere fængsler osv.
Men partierne har ikke nogen fælles plan for, hvor pengene skal komme fra. Moderaterna og Sverigedemokraterna vil skære i bistandshjælpen. Det vil Liberalerna og Kristdemokraterne ikke. Moderaterna vil skære i A-kassen. Det vil Sverigedemokraterna ikke osv, osv
Her kommer vi så til et andet funfact fra svensk politik. I Danmark udskrives der normalt valg, hvis en regering ikke kan samle flertal for sin finanslov. Sådan er det ikke i Sverige. I Sverige har socialdemokraterne f.eks. de seneste år regeret på en borgerlig finanslov.
De borgerlige partier har de seneste år ageret benhård opposition til den socialdemokratiske regering og man vil formentlig se socialdemkraterne agere på samme måde, hvis de ender i opposition efter valget.
Selv hvis de fire partier til højre skulle få 175 mandater eller lidt flere, så er det på ingen måde givet, at blokken er i stand til at agere samlet. Det er der flere forklaringer på.
Den første ligger hos Sverigedemokraterne.
I flere og flere målinger ligger Sverigedemokraterne til at blive Sveriges næststørste parti - og de største i den borgerlige blok.
Det betyder, at partiet vil kræve sig godt betalt og ikke vil gå på kompromis på vigtige områder.
F.eks. har Sverigedemokraternes partileder, Jimmie Åkesson sagt, at partiet vil "gå i opposition" til en borgerlige regering, hvis en borgerlig regering vil begrænse borgernes mulighed for A-kasse.
Liberalerna kan også vise sig at blive noget af en hovedpine for en borgerlig regering under ledelse af Ulf Kristersson. Hvis partiet klarer spæregrænsen på 4 procent, så vil partiet formentlig få omkring 15 mandater i Riksdagen.
Afhængig af, hvem der bliver valgt kan liberalerna ende med en gruppe i Riksdagen, hvor op imod halvdelen af medlemmerne er imod et samarbejde med Sverigedemokraterne. Derfor er det smart at tage Liberalerna med i Regering, men det bryder Sverigedemokraterne sig ikke om.
Det er utænkeligt, at Sverigedemokraterne kommer med i en borgerlig regering efter valget. Men hvis - som målingerne peger på - Sverigedemokraterne bliver det største parti i den borgerlige blok, så vil partiet tage sig godt betalt for at støtte en blå regering.
Mange i Danmark sammenligner Sverigedemokraterne med Dansk Folkeparti. Men også her er sammenligningerne på flere områder forkerte. Sverigedemokraterne er et parti som har sine rødder i den nordiske modstandsbevægelse, hvid magt bevægelsen og nynazisterne.
Sverigedemokraterne kæmper stadig i dag med sin fortid. I løbet af valgkampen er flere af partiets kandidater blevet fjernet fra stemmesedlerne efter afsløringer om enten nazist fortid eller sympatier og samarbejde med den ekstreme højrefløj.
Hvis man skal tro de mange meningsmålinger, så venter der et utroligt spændende valg i Sverige i dag. Og meget tyder på, at vi efter dagens valg står med et svært Sverige som bliver svært at regere fremover. Og det får betydning - også for os i Danmark.
En lille - men vigtig detalje er, at Sverige overtager formandskabet for EU ved årsskiftet. Så det bliver Sveriges næste regering som skal lede EU gennem det, som kan blive en meget hård vinter for hele Europa. Både økonomisk og politisk.
Svenskerne stemmer ved tre valg i dag. Kommunalvalg, Landstingsvalg og valg til Riksdagen.
Valglokalerne lukker kl 20. Der kommer exit-poll på svensk tv. Stemmerne til Riksdagen tælles op som de første og vi får et foreløbigt valgresultat i løbet af aftenen.
Danmarks Radio har selvfølgelig et hold på plads i Sverige. Det ledes af Danmarks bedste Sverige-reporter @AnnaGaarslev og hun suppleres af @sommerand og @lasseberg
Følg med. Det bliver vanvittigt spændende :-)

• • •

Missing some Tweet in this thread? You can try to force a refresh
 

Keep Current with Ole Ryborg

Ole Ryborg Profile picture

Stay in touch and get notified when new unrolls are available from this author!

Read all threads

This Thread may be Removed Anytime!

PDF

Twitter may remove this content at anytime! Save it as PDF for later use!

Try unrolling a thread yourself!

how to unroll video
  1. Follow @ThreadReaderApp to mention us!

  2. From a Twitter thread mention us with a keyword "unroll"
@threadreaderapp unroll

Practice here first or read more on our help page!

More from @OleRyborg

Jan 16, 2021
In todays @Telegraph @CitySamuel write about Brexit and the difference between the purchase of vaccines in the EU and the U.K. Thread 1/ telegraph.co.uk/news/2021/01/1…
First point of importance.
All U.K. purchases and approval of vaccines actually happened under EU rules. Until the end of 2020 the U.K. was bound by EU rules and the U.K. was part of the European Medicines Agency (EMA) 2/
The U.K. approved the use of vaccines faster than EU countries. That is because the U.K. used a procedure under the EU-rules that allow for national emergency approval under certain circumstances. EU countries could have done the same but decided not to 3/
Read 13 tweets
Mar 3, 2019
Danish Prime Minister @larsloekke used very harsh words when he described UK politics and the handling of #Brexit in Westminster, when he was speaking at a party conference yesterday. Brexiteers were
characterized as "con men" and the House of Commons as "
paralyzed." Thread 1/6
Prime minister @larsloekke characterized the UK economy as:
"An economy that suffers. Where one car factory after another stops or cancel planned production." 2/6
The Brexit negotiations in the House of Commons was characterized by the Danish Prime Minister as:
"A paralyzed political system that is about to melt down. Where the two major political parties are so busy with tactics, they cannot talk to each other at all." 3/6
Read 6 tweets
Dec 13, 2018
Danish Prime Minister @larsloekke say that it is now up to the House of Commons to define what the UK actually want 1/4 #euco #eudk #Brexit
"it is necessary that you get some homework done in the British parliament which has handled this challenge very different to what Denmark did, when the Danes voted no to Maastricht or as the Irish did when they voted no to Lisbon, "said Danish PM @larsloekke 2/4 #euco
"In both countries someone took the responsibility on them to decide what to do. In both Denmark and Ireland somebody took upon them to say what can unite us on our country and what should we ask from Europe," said the Danish Prime minister 3/4 #euco
Read 4 tweets

Did Thread Reader help you today?

Support us! We are indie developers!


This site is made by just two indie developers on a laptop doing marketing, support and development! Read more about the story.

Become a Premium Member ($3/month or $30/year) and get exclusive features!

Become Premium

Don't want to be a Premium member but still want to support us?

Make a small donation by buying us coffee ($5) or help with server cost ($10)

Donate via Paypal

Or Donate anonymously using crypto!

Ethereum

0xfe58350B80634f60Fa6Dc149a72b4DFbc17D341E copy

Bitcoin

3ATGMxNzCUFzxpMCHL5sWSt4DVtS8UqXpi copy

Thank you for your support!

Follow Us on Twitter!

:(