Serdar Cevher Profile picture
Oct 23 38 tweets 11 min read
1- Merhaba Dostlar,
Likidite konseptinin üçüncü Eğitim Zinciri ile yeniden birlikteyiz.
Bu Eğitim Zincirinde anlatacağım kavramlar, “OLD HIGHS – OLD LOWS”.
Yani kelime anlamıyla Eski Tepe ve Eski Dipler.
2- Önce bu “OLD HIGHS – OLD LOWS” un grafiklerde nasıl göründüğüne bakalım.
Aşağıdaki grafikte okla gösterdiğim yerler birer Old Highs ve Old Lows’dur. Yani geçmişte fiyat bir seviyeye inmiş (veya çıkmış) ancak devam eden süreçte o seviyeye gelmeden dalgalanmaya başlamıştır. Image
3- Peki böyle bir grafikte likidite nasıl oluşur?
Örneğin OLD LOWS’dan bakalım. Yani Eski dipten.
Fiyat bir düşüş trendinden sonra bir dip yaparak yatayda inişli çıkışlı dalgalar yapmaya başlar.
Aşağıdaki grafikteki gibi yani: Image
4- Biliyorsunuz likidite konseptinde, fiyatın belirli bir yöne gitmeden önce traderların stop ettirilip, ardından gidilecek yöne fiyatın hareket ettiğinden bahsetmiştik.
Fiyat belirli bir dip yaptıktan sonra traderlar, stop yeri olarak genelde bu son dibin altını belirlerler. Image
5- Yani grafikte Eski Dibin altında yeni bir dip gelmesi, traderlara şunu düşündürür:
“Fiyat yeni bir dip yaptı, demekki düşüş trendi devam edecek.”
Veya “Son dip seviyesindeki sağlam destek aşağıya kırıldı, fiyat sert düşecek.”
6- Bunları düşünen Trader ise, eğer içerideyse stop olur, dışarıdaysa sert düşeceğini düşündüğü için fiyatın son dibin altına gelmesi, yani yatay desteğin kırılmasıyla birlikte short işlem açar.
7- Aynı şekilde, OLD HIGHS’ın da yukarı kırılmasıyla birlikte, içeride olup short açmış traderlar stop olur, dışarıda olup da breakout stratejisini kullanan traderlar ise son tepenin üzerinde alım yapar. Yani iki türlü de son tepenin üzerinde alımlar artar.
8- Daha önce de bahsetmiştim. Bu son tepenin üzerinde alımların artması, Akıllı Para için çok iyi bir satış fırsatıdır. Bu son tepenin üzerine fiyatı getirerek daha önce alttan aldığı malları yeni alım yapanlara satar ve fiyat da tekrar düşmeye başlar.
9- OLD LOWS açısından bakar isek, son dibin altında satışlar artacağı için Akıllı Para için de bu çok iyi bir alış fırsatıdır. Çoğunluğun sattığı yerde alıma geçerek düşükten mal toplamış olur. Yeterli malı topladıktan sonra da fiyatı yukarı sürmeye başlar.
10- Şimdi Old Highs ve Lows örneklerine geçelim.
İlk olarak Zincirin 3. Maddesindeki grafiği devam ettirelim.
Fiyatın son dibin altına inmesiyle birlikte daha önce alım yapmış traderlar stop ederler. Aynı zamanda dışarda olanlar da desteğin kırılmasıyla birlikte short açarlar. Image
11- Tabi bu desteğin altında satışların artması (hem stop eden traderların satış emirleri, hem de yeni short işlem açanların satış emirleri gelir) Akıllı Para için çok iyi bir alış fırsatıdır. Satışlar Akıllı Para tarafından karşılanarak, fiyat tekrar yukarı sürülmeye başlanır. Image
12- Yine Old Low’dan devam edelim.
Örneğimiz #ASELS grafiğinden.

Grafikte okla gösterdiğim yerde fiyat bir dip yaparak, sonrasında yatay alanda dalgalanmaya başlıyor. Ve fiyat, Old Low dediğimiz son dibin altına indikten ve likidite alındıktan sonra yükselişine başlıyor. Image
13- Şimdi sırasıyla açıklama yapmadan örnek grafikleri paylaşayım.
Kısa açıklamalar Grafikler üzerinde var.
#VESTL Image
14- Örneğin OLD LOW Likiditesi sadece bir düşüş trendinden sonra da olmaz. Bir yükseliş trendinin ardından fiyatın dinlenmesi (tekrar toplanması) aşamasında da olur.
Örnek aşağıdaki #SAHOL grafiğinden: Image
15- Old Lows ve Old Highs likiditesi bazen birden fazla mumda alınabildiği gibi, bazen tek bir mumla da alınabilir.
Buna ilişkin Örnek de aşağıda:
#KORDS Image
16-Şimdi biraz da OLD HIGHS örnekleri paylaşayım. Burda da fiyat hareketi Old Low’daki gibi.Yani fiyat son tepenin üzerine çıkıyor, Shortçuları stop ettiriyor, Breakout stratejisi kullanan traderları içeri sokuyor, kısaca alışlar gelmeye başlayınca akıllı para satışa geçiyor.
17- #YKBNK Image
18- Likidite Bazen Tek bir iğneyle bile alınabilir.
#PGSUS örneği aşağıda. Image
19- Veya birkaç mum ile değil de, bir bölge içinde 1 den fazla kez gidip gelerek de alınabilir. Bu grafikte örneğin sanki likidite alınmış fiyat dönmüş gibi dururken, likidite bölgesine fiyat tekrar bir atak daha yapıyor.
#KOZAA Image
20- Örneklerden sonra OLD HIGHS ve OLD LOWS’larda dikkat edilmesi gereken önemli birkaç hususa değinelim.
Özellikle OLD HIGHS yani Eski Tepe dediğim yerde bir likidite operasyonu olması, sonrasında fiyatın artık bir düşüş trendine gireceği anlamına gelmez.
21- Yani OLD HIGHS’ın likiditesi alındıktan sonra her zaman bir düşüş trendi başlamaz. Fiyat biraz dinlenip, tekrar yükseliş trendine devam da edebilir. Yani her gördüğünüz Eski Tepeye OLD HIGHS olarak bakmamanız gerekir.
22- Burada, fiyatın OLD HIGHS’a geliş yapısını çok iyi analiz etmeniz gerek. Örneğin, Wyckoff teorisindeki gibi, bir yükseliş trendinden sonra gelen Dağıtım aşamasının sonlarında OLD HIGH likiditesi alınabilir.
23- Örneğin bu teoriye göre Aşağıda #EREGL grafiği var. Fiyat eski tepeyi biraz aştıktan sonra bir düşüş trendine girmiş. Yani OLD HIGHS seviyesi aşılması ardından fiyat düşmeye başlamış. Image
24- Burada dikkat ederseniz, belirli bir yükseliş trendinden sonra fiyat bir tepe yapıyor (OLD HIGHS) ve sonrasında daha düşük dipler yaparak yatay hareket ediyor. (yani Wyckoff Teorisine göre de bir dağıtım aşaması söz konusu)
25- Dağıtım aşamasının sonuna doğru ise fiyat son tepenin üzerine çıkarak bir manipülasyon yapıyor ve Eski tepenin üzerindeki likiditeyi aldıktan sonra düşmeye başlıyor.
Wyckoff Teorisini araştırırsanız, bu aşamaları daha rahat kavrayabilirsiniz.
26- Yine #EREGL grafiğinden bu sefer başka bir örnek var.
Burada da fiyat son tepenin üzerine çıktıktan sonra satış geliyor ancak, bu satış sınırlı kalıyor, ve hisse yükseliş trendine devam ediyor. Image
27- Burada fiyatın geçmiş hareketine baktığımızda, fiyatın güçlü bir yükseliş trendinin ardından sert bir düzeltmeye girdiğini görüyoruz. Grafikte Old High yazan tepenin öncesindeki yükseliş aslında yeni başlamış.
28- Bizim Old Highs likiditesi olarak değerlendirebileceğimiz fiyat hareketi, aslında fiyatın son tepenin üzerine çıkarak yükseliş trendi yapısını devam ettirdiğini gösteren normal bir fiyat hareketi de olabilir. Yani bu iki durumu birbirinden iyi ayırt etmek gerekiyor.
29- Aşağıdaki örnekte ise #ETHUSDT grafiğinde OLD HIGH olarak işaretlediğim yerin likiditesi alındıktan sonra yine düşüş sınırlı kalıyor. Fiyat fazla aşağılara gelmeden yükselmeye devam ediyor. Image
30- Bir diğer önemli nokta da şu ki, OLD HIGHS likiditesi bazen grafiklerde tek bir iğneli mumla alınacağı gibi, bu tepenin üzerinde birkaç mumla da alınabilir. Hatta bazen almış gibi yapıp düşer, ardından son tepeyi geçen mumu bir daha geçer vs…
31- Örneğin aşağıdaki #BTCUSDT grafiğinde, büyük düşüş öncesi son tepenin likiditesi önce birkaç mumla alınıyor. Ardından sanki likidite alındıktan sonra düşüyor gibi yapıp son bir atakla, fiyat likidite mumunun da üzerine çıkıyor. Image
32- Hatta aşağıdaki #Tavhl grafiğinde, eski tepe likiditesi alındı ve fiyat düşüyor gibi görünüyor değil mi? Image
33- Ancak grafiğin devamında, likiditeyi aldığı mumun tepesini yeni bir yükseliş hareketiyle tekrar geçiyor. Yani likiditeyi tahmin edip bu grafikte short açmış olsanız aşağıdaki mumda muhtemelen stop olurdunuz.
#Tavhl Image
34- Eminim böyle bir grafikte stop olanlar, tekrar short denemeyi aklından bile geçirmez., Old highs çalışmadı deyip zararı görüp çekilir kenara.
Ama grafiğin devamına bakalım. Asıl düşüş 2. Likidite hareketinden sonra gelmiş. Image
35-OLD HIGHS ve OLD LOWS ile ilgili son söyleyeceğim şey ise şu:
Bu tarz grafiklerde işlem alınırken, öncelikle son tepenin veya son dibin likiditesinin alınıp alınmadığının grafiklerde beklenmesi gerekir. Yani, alınan likiditeyi görmemiz lazım.
36- Bu şunun için önemli: Likidite alınacağını düşünüp işleme erken girmek, bir çok kez hatalı işlemle sonuçlanabilir. Hatalı işlemin fazlalığı ise sizin kayıplarınızı yani zararınızı arttırır.
37- O yüzden, OLD HIGHS ve OLD LOWS için, öncelikle likidite alındığını görmek, ardından daha kısa zaman periyotlarında bir market kırılımı (MSB) beklemek, kırılım olduktan sonra da optimal işleme giriş bölgeleri aramak en sağlıklı yoldur.
38- Daha küçük zaman periyotlarında optimal giriş yerleri belirleme konusunu daha sonra ayrı bir zincir ile anlatabilirim ama, Likidite konusunda 2 zincir daha paylaşıp bu konsepti sonlandıracağım.
Takipte kalın.
Tekrar görüşmek üzere…. 🙋‍♂️

• • •

Missing some Tweet in this thread? You can try to force a refresh
 

Keep Current with Serdar Cevher

Serdar Cevher Profile picture

Stay in touch and get notified when new unrolls are available from this author!

Read all threads

This Thread may be Removed Anytime!

PDF

Twitter may remove this content at anytime! Save it as PDF for later use!

Try unrolling a thread yourself!

how to unroll video
  1. Follow @ThreadReaderApp to mention us!

  2. From a Twitter thread mention us with a keyword "unroll"
@threadreaderapp unroll

Practice here first or read more on our help page!

More from @gscevher

Jul 4
1- Merhaba Dostlar,
Malumunuz son zamanlarda Endeksimizde sıkıntılı durumlar mevcut. Şubat sonlarından başlayan yükselen trend, son aylarda yerini satışlara bıraktı. Ben de fiyat hareketleri üzerinden gördüklerimi sizlerle paylaşmak istedim.
2- Aşağıda #xu030 grafiği var. Grafiğe sadece günlük periyotta 21 EMA(siyah) ve 50 MA(kırmızı) ortalamaları koydum. Fiyat hareketlerinin bu iki ortalamaya verdiği tepkileri iyi inceleyin:
3- Normalde bana göre 21 EMA ve 50MA ortalamalar, bir yükselen trendde iyi birer düzeltme seviyeleridir. Eğer fiyat yükselen bir trendin ardından 21EMA ve 50MA dan dönüş alıyorsa, trendin yüksek ihtimalle devam edeceğini gösterir.
Read 20 tweets
May 8
1- Değerli Arkadaşlar,
Price Action ‘ın en önemli konularından biri olan Likidite konusunun ikinci Eğitim Zinciri ile yeniden birlikteyiz.
Bu Eğitim Zincirinde, “EQUAL HIGHS – EQUAL LOWS” Kavramlarına değineceğiz.
2- Bu Zincire başlamadan önce, eğer okumadıysanız aşağıdaki Likidite Konsepti başlıklı eğitim zincirini de mutlaka okuyun. Likidite Konseptini okumadan bu zincir pek bir şey ifade etmez çünkü. Aşağı Bırakıyorum:
3- “EQUAL HIGHS – EQUAL LOWS” kelime anlamıyla “Eşit Tepeler – Eşit Dipler” demektir.
Tabi bir grafikte eşit dip ve eşit tepenin varlığından bahsedebilmemiz için, bu dip ve tepelerin birbirine yakın olması gerekiyor.
Yani Equal Highs ve Equal Lows aşağıdaki gibi olmalı:
Read 48 tweets
May 7
1- Sevgili Arkadaşlar,
Hafta sonuna özel bir #BTCUSDT analizi yapalım.
Yani bir iki şey sallayalım, tutarsa bildik deriz, tutmazsa piyasa bizden büyük deriz.🤪
2- Aşağıya 2 saatlik #Bitcoin grafiğini bırakıyorum.
Dikdörtgen içine aldığım fiyat hareketini bir inceleyin. Sert bir düşüşten sonra tepkiler çok cılız. Hatta sert düşüşün bittiği ve fiyatın döndüğü yerden küçük tepki alsa da daha sonrasında yine daha düşük bir dip geliyor.
3- Bu aslında fiyatın yukarı çok da istekli olmadığını gösteriyor. Yani kısa vadede talebin düşük olduğunun bir göstergesi aslında bu cılız hareketler. Yani tekrar yeni bir dip yapma ihtimali bana göre yüksek. Fiyat 35.300 altına inebilir.
Read 11 tweets
Apr 22
1- Sevgili Trader’lar,
Trading’e olan bakış açınızı ve grafiklerde fiyatı analiz etme şeklinizi tamamen değiştirecek bir Price Action eğitim zinciri ile tekrar birlikteyiz.
Konumuz: Price Action disiplininin baş aktörlerinden: “LİKİDİTE KONSEPTİ”
2- Bu eğitim zincirinin sonunda eminim ki birçok kişi bir aydınlanma yaşayacak. Şimdiye kadar anlam veremediği ve hep sorduğu “Analizim aslında doğruydu, ama beni stop ettirdi ve gitti. Neden?” sorularına, bu zincir sonunda cevap bulacak.
3- Likidite Konseptine, yani Likidasyon konusuna başlamadan önce, birkaç kavramı anlatmakta yarar var.
Bunlardan İlki:
1- Market Maker, yani Piyasa Yapıcı.
Bu piyasa yapıcılar kimler?
Read 86 tweets
Mar 6
1- Arkadaşlar Herkese Merhaba,
Ayrıntılı ve eğitici uzun bir Endeks analizi ile tekrar birlikteyiz.
İsterseniz öncelikle #bist100 grafiğinde biraz gerilere gidip, geçmişte neler olduğunu bir gözden geçirelim.
2- Grafiği günlük periyotta biraz geçmişe aldım. Biliyorsunuz aşağıdaki grafikte sarı kutucuk içerisinde gösterdiğim alanda parabolik bir yükseliş yaşamıştık. Bu yükselişin ardından da sert bir düşüş gelmişti.
#Bist100
3- Aslında böyle parabolik yükselişlerin ve sert düşüşlerin olduğu grafiklerde analiz yapmak zordur. Çünkü bu tür yükseliş ve düşüşler, grafiğin analiz edilebilirliğini bozar. Yani bu tür grafiklerde destek ve direnç çizgileri bulmak veya bir yön tahmin etmek güçleşir.
Read 51 tweets
Feb 20
1- Dostlar Herkese Mutlu Pazarlar.
#Crypto piyasalarında tam rüzgar tersine döndü, yükseliş hikayesi başladı derken son günlerde yine bir puslu hava hakim olmaya başladı.
Ben de hafta sonunda kısa bir #BTC analizi yapalım istedim.
2- Aslında #BTCUSTD’de yükseliş hikayesi yeniden başlamış gibi gözüküyordu.
Birinci olumlu durum şöyleydi:
#Bitcoin de günlük grafikte fiyat bir kanal dibinden güzel tepki almış ve yükselmeye başlamıştı.
3- Ardından 4 temaslı bir düşeni güçlü bir mumla yukarı kırmıştı. (Daha net görünmesi için Grafiği 4 saatliğe alıp görüntüyü yakınlaştırdım.)
#BTC
Read 14 tweets

Did Thread Reader help you today?

Support us! We are indie developers!


This site is made by just two indie developers on a laptop doing marketing, support and development! Read more about the story.

Become a Premium Member ($3/month or $30/year) and get exclusive features!

Become Premium

Don't want to be a Premium member but still want to support us?

Make a small donation by buying us coffee ($5) or help with server cost ($10)

Donate via Paypal

Or Donate anonymously using crypto!

Ethereum

0xfe58350B80634f60Fa6Dc149a72b4DFbc17D341E copy

Bitcoin

3ATGMxNzCUFzxpMCHL5sWSt4DVtS8UqXpi copy

Thank you for your support!

Follow Us on Twitter!

:(