Appajubi Profile picture
Nov 25 16 tweets 5 min read
1️⃣Borsa koşmayı sürdürüyor. Acaba 2’ye katlar mı? Bazı piyasa analistleri ve höstadlar şimdiden 10k hedefi vermeye başladı. Bu mümkün olabilir ama burada çok kritik 2 nokta var. İlki enflasyon. Kastedilen enflasyon hariç 2’ye katlamak mı? Yoksa düz 10k yapmak mı?
2️⃣Eğer düz 10k diyorsak bu çok daha mümkün. Ancak reel 2x yapmaktan bahsediyorsak biraz daha zor olabilir. 100 endeks yıllık getirisinden enflasyonu düşünce aslinda yıllık reel getirinin geçmiş yıllara kıyasla çok aşırı yüksek olmadığını görüyoruz.
3️⃣ 2010’da ve öncesinde çok daha yüksek reel getiriler görmüşlüğümüz var. Ancak son 10 yılda reel getiri %50 civarına hiç ulaşmamıştı. İlk kez gördük bu ay. Bakalım bu koşu %100 reel getiriye yani 2x seviyesine kadar devam edebilecek mi? Çok zor ama imkansız değil.
4️⃣Enflasyondan arındırılmış hisse senedi fiyatlarına yıllık getiri yerine seviye olarak bakarsak aslında şu an endeksin reel anlamda 2000 yılındaki seviyesinde olduğunu görüyoruz. Gerçi o zaman aşırı şişmiş bir düzeydeydi. Aslında şu an 2009-2010 seviyelerini yeni geçmiş gibiyiz.
5️⃣10 yılda Türk şirketleri reel olarak işlerini hiç büyütmediler diyebiliyorsak şu anki endekse de rahatlıkla pahalı diyebiliriz. Ancak illa teknolojik yenilikler ve diğer alanlardaki gelişmelerle şirketlerimiz reel büyüme sağlamıştır. Bu grafikte hafif pozitif bir trend olmalı.
6️⃣Aslında bu sorumuzu kısmen cevaplama imkanı veren bir gösterge var. Ülke ekonomisi her yıl reel olarak %3-5 büyüyor. Madem ekonomi büyüyor, şirketler de büyüyor olmalı. Reel borsa endeksini reel GDP’ye oranlamak bize bu sorunun cevabını kısmen verebilir.
7️⃣ Ya da daha kolayı var, pay ve paydayı her ikisini birden enflasyonla çarparsak borsa endeksini nominal GDP’ye bölersek tamamdır. Bu aslında F/K ile orantılı olması gereken bir şey. Milli gelir şirket karlarıyla yakından ilişkili olmalı. Endeks de ortalama fiyatı temsil eder.
8️⃣2000’deki uçuşu saymazsak şu an borsa geçmiş zirvelerine yakın görünüyor. %10-15 aşağıda belki. Buradan reel 2x yapması ciddi pahalanma anlamına gelebilir. Açıkçası 2x imkansız değil ama pek sağlıklı olmayabilir bilemiyorum. Biraz da riskli tabi.
9️⃣Şimdi 1️⃣ numaralı twitte bahsettiğim ikinci noktaya geliyorum ve sonra da bitiriyorum. Son aylardaki koşu önceki yıllarda gördüğümüz benzer koşulardan farklı açıkçası. Bu kez 100-endeksteki yükseliş çok asimetrik bir yükseliş oluyor. Genele tam anlamıyla yayılmıyor.
1️⃣0️⃣ Şöyle ki 18 Temmuz-24 Kasım arasında endekste gördüğümüz %98 artış ancak 100 endeks üyesi #smrtg #kontr #GESAN #HEKTS #sasa #odas #psgyo #gwind #ALBRK #vakbn o kadar yüksek artmış ki büyük ölçüde endeksi taşımışlar. Endeksteki görece büyük şirketler ise %30-%50’lerde kalmış.
1️⃣1️⃣Endeksteki 100 şirketin 129 günlük getirilerinin standart sapması %101.5 gibi oldukça büyük bir seviyede. Buna benzer geçmişte iki büyük koşu daha görebildim veriye bakınca. Geçen yıl kur artışıyla paralel gelen 18 Ekim-16 Aralık koşusunda 100 endeks 71 günde %76 arttı.
1️⃣2️⃣O dönemde 100 endeks kapsamında olan şirketlere bakınca gördüğüm artışların büyük kısmı büyük olgun şirketlerden gelmiş. Şirketler daha doğrusu hisseler arasında yükseliş farkları daha az yani artışlar daha dengeli dağılmış.
1️⃣3️⃣ Nitekim o dönemdeki 100 endeks kapsamındaki şirketlerin getirilerinin standart sapması %78.4 olmuş. Hala yüksek ama bugünkünden çok daha düşük. Not: 71 günlük artışlar+anaparayı (129/71). kuvvetiyle genişleterek bu son dönemle mukayese edilebilir hale getirdim.
1️⃣4️⃣İçinde bulunduğumuz boğa piyasasına benzer bir diğer dönem de 17 Mart-23 Ekim 2009 arasında yaşanmış. O sırada endeks %125 gitmiş. 220 günlük bu süreçte hisse getirileri arasındaki standart sapma çok daha az. 129 güne düzeltilmiş getirilerin standart sapması sadece %34.9
1️⃣5️⃣İçinde bulunduğumuz borsa koşusunun net biçimde asimetrik olduğunu görüyoruz. Bundan sonraki süreçte reel 2x yapabiliriz, yapamayabiliriz de (daha olası) ancak hala paranın bir miktar hisseler arasında kayması ve artışın sindirilirken genele yayılma ihtimali olabilir.
1️⃣6️⃣Henüz koşuya iştirak edememiş şirketleri biraz daha avantajlı görüyorum bu açıdan. Asimetrik artışın da hiç sağlıklı olmadığını düşünüyorum şahsen. Bakalım neler olacak.

• • •

Missing some Tweet in this thread? You can try to force a refresh
 

Keep Current with Appajubi

Appajubi Profile picture

Stay in touch and get notified when new unrolls are available from this author!

Read all threads

This Thread may be Removed Anytime!

PDF

Twitter may remove this content at anytime! Save it as PDF for later use!

Try unrolling a thread yourself!

how to unroll video
  1. Follow @ThreadReaderApp to mention us!

  2. From a Twitter thread mention us with a keyword "unroll"
@threadreaderapp unroll

Practice here first or read more on our help page!

More from @appajubi

Nov 23
1️⃣Türkiye’de faaliyet gösteren tüm portföy yönetim şirketlerinin yatırım fonlarına ilişkin getiri ve maliyet bilgileri TEFAS adlı bir sistemde yer alıyor. TEFAS Türkiye elektronik fon dağıtım platformu oluyor.
2️⃣ Hisse ve diğer yatırım araçlarını almak için hangi bankada (daha doğrusu aracı kurum) hesabınız olursa olsun TEFAS’a erişip bankanızın size sunduğu fonların haricinde diğer firmalara ait fonları satın alma imkanınız var.
3️⃣Örneğin yatırım için İşCep kullanıyorsunuz, İşCep size iş bankasının iştiraki olan iş portföyün kurduğu fonları önerir doğrudan. Ancak siz fon kurucusu kısmında başka bir şirket seçerek diğer tüm fonları da görebilir ve satın alabilirsiniz. Bunu yapmanıza imkan veren şey TEFAS. ImageImageImage
Read 14 tweets
Nov 22
Bir gün sizi finansal özgürlüğe taşıyacak olan portföy ya da servet büyüklüğünü tamamen siz bilebilirsiniz. Bugünden yarına o portföy büyüklüğüne sizi ulaştıracak olan yatırım tutarı da biraz şansa bağlıdır. Ancak vade uzayınca şans faktörü oldukça azalır. #UVY hipermetroptur.
1️⃣ 1 ay ya da 1 yıl sonra hangi yatırım aracı hangi getiriyi sağlayacak bunu bilmek imkansıza yakın. Tahvilde, bonoda, mevduatta getiri vade tarihinde belli olsa da hala reel getiri oranı bir bilinmezdir.
2️⃣ Hangi yatırım aracı için konuşursak konuşalım mümkün olan getiri oranları arasından bir tanesi gerçekleşir. Adeta bir olasılık dağılımından rastlantısal olarak bir noktayı çekmek gibi. Ya da biraz daha somut bir örnek vereyim.
Read 26 tweets
Nov 20
25 milyar dolar az değil mi? Bence 100 milyar dolar diyelim yatırımlara yuvarlak olsun(!) Sasa’nın finansal tablolarını ve 2022/Q3 faaliyet raporunu inceledim. Sasa 10 yıl içinde toplam 2.1 milyar dolar yatırım öngörüyor. Mevcut maddi duran varlıkları toplamı da 900 milyon dolar.
Geçen ay yayınladığı en güncel faaliyet raporunda Sasa yapmayı planladığı bütün yatırımları sıralamış, 2.1 milyar dolar toplam yatırım yapacağını bildirmiş. Bu yatırımların mevcut ciroyu her yıl 1.9 milyar dolar artıracağını oldukça iyimser bir şekilde öngörmüş.
2.1 milyar dolar yatırımı nasıl yapacak? Kasasında 70 milyon dolar nakit var, 1.2 milyar dolar civarı da banka borcu. Gelecekte edeceği karlar, belki biraz daha banka kredisi ve belki bedelli yapr bulur. Ben güveniyorum buna, sıkıntı yok.
Read 20 tweets
Nov 18
1️⃣Uzun vadede Amerikan hisseleri mi daha çok getirir yoksa altın mı? Evvela son 107 yıllık grafiğe bakalım (1915 sonrası altın fiyat verisini çekebildim, daha geriye gideni aramakla uğraşamadım sabah sabah). 1915’te S&P500 endeksi 9.33 iken altın ons fiyatı 19.25 dolarmış.
2️⃣Tabi her iki veride de enflasyonun ve 100 yılı aşkın değerlenmenin etkisiyle değerler o kadar büyüyor ki grafiğin ilk 60-70 yılı çok küçük kalıyor ve grafikten bir şey anlaşılmıyor. Aynı grafiğe logaritmik ölçekle bakınca bu sorunu halledebiliyoruz.
3️⃣Grafikte dikkatinizi çekmiştir, 1970’lere kadar altın fiyatı birkaç sıçrama haricinde sabit gitmiş. Bunun nedeni Bretton Woods dönemi ve Hatta öncesinde de para birimlerinde altın standardının işlemesi. Yani para basılması altına bire bir bağlı. Bu nedenle de altın fiyatı sabit
Read 20 tweets
Nov 17
1️⃣Borsa 3-4 ayda ikiye katladı. Özellikle son birkaç haftadaki artış ne yürüme ne koşma şeklindeydi. Adeta uçuş oldu. Bu yükselişler hisselerdeki fiyat algılarımızı da biraz bozdu. Salgın öncesinde neredeydik şimdi ne olduk merak ettim, inceledim.
2️⃣Son üç yıla odaklandım. 100-endeks (temettü ve sermaye artırımları dahil) 15 kasım 2019’dan bugün öğlen saatlerine kadar olan süreçte %380 arttı. Aynı süreçte USD artışı ise %224. ABD enflasyonunu dikkate alınca bizim endeks anca doların satın alma gücünü koruyacak kadar artmış
3️⃣Bugün endeks kapsamında yer alan şirketlerin tek tek ne kadar getiri sağladığına baktım. Son üç yıl içerisinde halka arz olan ve sonradan endeks kapsamına giren Kontrolmatik, Smart güneş gibi hisseleri Kasım 2019 yerine doğal olarak halka arz fiyatlarıyla kıyasladım.
Read 27 tweets
Nov 17
F/K şirketten şirkete değişir, iskonto oranı ve geleceğe yönelik kar büyüme beklentileri bu göstergeyi aşağı tanda yukarı hareket ettirir. Eğer o yıl olağandışı bir şekilde donem karı düşmüşse paydadan kaynaklı F/K uzaya gidebilir.
Genellikle çığır açacak fikirleri olan ya da tepeden tırnağa paçalarından inovasyon akan şirketler, ya da yaşam döngülerinin henüz başlarında olup çok parlak gelecek vaat eden şirketlerde risk iştahı da uygunsa (düşük iskonto oranı yani) 100+ F/K oranları görülür.
Bu inovasyon üstüne inovasyon yapan şirketler piyasa değerlerine kıyasla küçüktür ama genellikle teknoloji, yapay zeka, yazılım, otomasyon gibi endüstri 4.0 tarzı şirketler olurlar. Çalışanları mavi yakadan ziyade çok yüksek tahsilli beyaz yaka ve mühendis, yazılımcı vs olur.
Read 10 tweets

Did Thread Reader help you today?

Support us! We are indie developers!


This site is made by just two indie developers on a laptop doing marketing, support and development! Read more about the story.

Become a Premium Member ($3/month or $30/year) and get exclusive features!

Become Premium

Don't want to be a Premium member but still want to support us?

Make a small donation by buying us coffee ($5) or help with server cost ($10)

Donate via Paypal

Or Donate anonymously using crypto!

Ethereum

0xfe58350B80634f60Fa6Dc149a72b4DFbc17D341E copy

Bitcoin

3ATGMxNzCUFzxpMCHL5sWSt4DVtS8UqXpi copy

Thank you for your support!

Follow Us on Twitter!

:(